Ο Αντουάν Γουόκερ τα έχασε όλα και συμβουλεύει: "Πες και κανένα όχι"

Ο (πρωταθλητής με τους Χιτ) Αντουάν Γουόκερ, που έχασε όλη την περιουσία του και προσπαθεί ακόμη να συνέλθει, γράφει για τα όχι που όφειλε να έχει πει. Μια εξομολόγηση από καρδιάς.

Ο Αντουάν Γουόκερ τα έχασε όλα και συμβουλεύει: "Πες και κανένα όχι"

Στα 20 του ήταν πρωταθλητής με το Κεντάκι και έμπαινε στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ ως το Νο6 του ντραφτ. Μέχρι το 2010 έπαιξε σε Σέλτικς, Μάβερικς, Χοκς, Χιτ, Τίμπεργουλβς και Γκριζλις, κατέκτησε ένα δαχτυλίδι (2006) και από τα συμβόλαια που υπέγραψε αποκόμισε 108 εκατ. δολάρια. Σήμερα είναι ένας πτωχευμένος πρώην αστέρας του μπάσκετ που βγάζει τα προς το ζειν από τις αναλύσεις των γνώσεων που συνέλεξε στην "πλούσια" καριέρα του.

Ο Αντουάν Γουόκερ, ένας παίκτης με 17.5 πόντους και 7.7 ριμπάουντ στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έφτασε στο σημείο να μην έχει δολάριο στην τσέπη. Να είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες, να συλλαμβάνεται για ακάλυπτες επιταγές σε καζίνο, να πηγαίνει από δίκη σε δίκη.

Πριν κλείσει τα 40 του κάνει την αυτοκριτική του. Κοιτάζεται στον καθρέπτη και μιλάει στον εαυτό του. Απολογείται και εξηγείται. Ψάχνει για... συγχώρεση και μαζί συμβουλεύει τους νεότερους γιατί τα δικά του παθήματα είναι μαθήματα για τους άλλους.

Στο γράμμα προς τον εαυτό του που δημοσιεύτηκε στο theplayerstribune, ο Γουόκερ βγάζει τα εσώψυχά του. Γράφει για τότε που το 2001 γυμναζόταν με τον Μάικλ Τζόρνταν - και ξέρετε τι σημαίνει για ένα παιδί του Σικάγο αυτό. Γράφει για τα κατορθώματά του στο παρκέ και στο σπίτι που έχτισε και δώρισε στην ταλαιπωρημένη μητέρα του.

Ταυτόχρονα όμως γράφει για τα "όχι" που όφειλε να έχει πει στη διάρκεια της διαδρομής του προς την κορυφή. Για εκείνη τη συνάντηση με το φίλο ενός φίλου του. Εκείνoν που " ξέρει πολλούς στο πρωτάθλημα και τους προσφέρει επιχειρηματικές ιδέες. Που θέλει ν' ανταλλάξετε αριθμούς και να μείνετε σε επαφή". Εκείνον που " θα σου πει για κάποιες συναλλαγές στον τομέα των ακινήτων και τα νούμερα θα φαίνονται ωραία".

Ο Γουόκερ έμπλεξε σε ξένα χωράφια και τον ρούφηξε η δίνη. Ήταν εγγυητής των δανείων " όταν άρχισαν τα προβλήματα. Οι πληρωμένες στις τράπεζες δεν γίνονταν. Ο 'φίλος' έκανε κακή διαχείριση της περιουσίας και σ' έκλεβε, αλλά δεν ήσουν εκεί να το δεις. Η επιχείρηση έκλεισε, αλλά εκείνα τα δάνεια έπρεπε να πληρωθούν. Πάνω από 20 εκατομμύρια".

Και να 'ταν μόνο αυτό. Ο δεσμός με την τηλεπερσόνα Έβελιν Λοζάντα αποδείχθηκε εξίσου καταστοφικός. " Εμπιστεύτηκες το λάθος πρόσωπο και δεν είχες άλλον να ελέγχει την επιχείρηση. Θα μπορούσες να το ξεπεράσεις, αλλά μοίραζες πάρα πολλά χρήματα σε πολλούς. Και κυρίως είτε τζόγαρες είτε ξόδευες σε ανούσια πράγματα (...) Δεν μπορείς να παίρνεις 10 και πλέον φίλους στα Gucci ή στα Louis Vuitton και να τους λες να αγοράσουν ό,τι θέλουν. Δεν μπορείς ν' ανταπεξέλθεις οικονομικά, ιδίως αν βγαίνεις μαζί τους στα κλαμπ και ξοδεύεις χιλιάδες δολάρια από νύχτα σε νύχτα. Τα ρούχα, τα αυτοκίνητα, τα κοσμήματα. Πρέπεις να χρησιμοποιήσεις τη λέξη όχι πιο συχνά. Κάποιες φορές πρέπει να τη λες και στον εαυτό σου".

Ο Γούοκερ δεν ψέγει τους άλλους και αναλαμβάνει την ευθύνη για λάθη του. Κατηγορεί τον εαυτό του για όλα, ακόμη και για το γεγονός πως " αγόρασες σπίτι στη μαμά σου. Το άξιζε. Δεν ξοδεύεις όμως 800.000 δολάρια για μια εσωτερική πισίνα. Θα είναι εξίσου χαρούμενη και περήφανη για σένα".

" Έχεις καλή καρδιά, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείς και το μυαλό. Μάθε να λες όχι και προπονήσου σε αυτό. Είναι καλό να προσπαθείς να βγάλεις χρήματα εκτός μπάσκετ. Έχεις δουλέψει σκληρά για να βρεθείς εκεί. Προστάτευσε ότι έχεις κερδίσει. Και σήμερα ίσως μείνεις μέσα και δεις κάποια ταινία", καταλήγει, έχοντας τουλάχιστον γλιτώσει τη φυλακή.

News 24/7

24MEDIA NETWORK