Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα θα κρατήσει τον Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι

Η 'κυνηγετική' περίοδος αρχίζει σε τέσσερις μέρες στο ΝΒΑ. Έως τις 6/2 του 2020 μπορεί να μετακινηθεί το 90% των παικτών. Ας δούμε τα ονόματα που μπορούν να αλλάξουν ισορροπίες και πώς οι Μπακς θα γίνουν 'αχτύπητοι'.

Ο Αντρέ Ιγκουοντάλα θα κρατήσει τον Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι
O Αντρέ Ιγκουοντάλα έχει υπάρξει (φευ) προσωπικός αντίπαλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αν γίνει και συμπαίκτης του, δύσκολα κάποιος θα σταματήσει φέτος τους Μπακς. AP PHOTO/MARCIO JOSE SANCHEZ

Aν έχεις διάθεση, μπορείς να διαβάσεις περί της κατάρρευσης του 'it's business' ως θεμέλιου λίθου του ΝΒΑ, με τους ΝΒΑers να βάζουν το χεράκι τους, αποφασισμένοι πια να ορίζουν, οι ίδιοι τη μοίρα τους. Η συνέχεια ήταν να γίνουν το καλοκαίρι συμμαχίες και μετακινήσεις που θα έλεγες ότι δεν είχαν δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες τους οι governors -και όχι ιδιοκτήτες, επισήμως από φέτος- των οργανισμών του ΝΒΑ. Βέβαια, όπως ισχύει παντού και σε όλα τα πράγματα το 'εγώ θα επιλέξω πού θα πάω' δεν ισχύει για όλους. Ακόμα.

Όλα αυτά δεν στα λέω γιατί δεν έχω τι άλλο να σου πω, αλλά επειδή σε τέσσερις ημέρες το 90% όσων βλέπεις να αγωνίζονται φέτος στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ του πλανήτη μπορεί να αλλάξει σπίτι.

Στις 15/12 'ανοίγει' η περίοδος που οι οργανισμοί μπορούν να διαπραγματευτούν ανταλλαγές. 'Κλείνει' στις 6/2 του 2020. Στο μεσοδιάστημα μπορούν να μπουν σε 'πακέτα' το 90% των παικτών. Αυτό το ποσοστό είναι, με όρους του ΝΒΑ, trade-eligible (πληρούν τις προϋποθέσεις να γίνουν ανταλλαγή). Το 30% είναι οι παίκτες που υπέγραψαν το καλοκαίρι κάπου, ως free agents. Ένας -παραπάνω- λόγος που αναμένεται να γίνει ο κακός χαμός είναι πως το 2020 NBA Draft έχει ήδη χαρακτηριστεί 'φτωχό'. Και όπως θα θυμάσαι, τρεις είναι οι τρόποι που αλλάζουν τα ρόστερ στην άλλη ακτή του Ατλαντικού: με την υπογραφή free agent, με ανταλλαγή και με πικ σε ντραφτ. Τελεία.

Παραδοσιακά, η δυτική περιφέρεια ζει το δράμα της, με τους Λέικερς να είναι στη διαδρομή για 70 νίκες στην κανονική περίοδο, τους Κλίπερς να τους κοιτούν 'στα μάτια' και 2.5 νίκες να είναι η απόσταση μεταξύ της 7ης και της 12ης ομάδας. Στην άλλη άκρη, οι Μπακς είναι μεν, σε ρότα αντίστοιχη των 'Λιμνανθρώπων', εν τούτοις μια προσθήκη θα τη χρειάζονταν, για να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους.

Μια από τις περιπτώσεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον -από αυτές που είναι με τη βαλίτσα στο χέρι- είναι αυτή του Αντρέ Ιγκουοντάλα, ο οποίος ανήκει στους Γκρίζιλς και πληρώνεται από αυτούς. Αλλά δεν παίζει με αυτούς. Το Μέμφις έχει διαβεβαιώσει τον τρεις φορές πρωταθλητή πως δεν θα 'βγάλει' εκεί τη σεζόν. Όπως και τον έχει ενημερώσει ότι δεν θα εξαγοράσει το συμβόλαιο του (17.2 εκατομμύρια δολάρια). Kάτι που τον κάνει δύσκολο στόχο για τους Λέικερς και τους Κλίπερς, τις ομάδες που τον έχουν κυνηγήσει περισσότερο από κάθε άλλη. Έναν 'δυνατό' αγώνα έχουν κάνει και οι Ρόκετς, οι οποίοι επίσης, δεν έχουν τα σωστά 'κομμάτια'. Ξέρεις ποιοι τα έχουν, μαζί με τη δυνατότητα να τον 'χωρέσουν' στο σάλαρι καπ; Οι Μπακς που τον χρειάζονται (έχουν ανάγκη περιφερειακό αμυντικό), ενώ μπορούν να τον 'χρησιμοποιήσουν' ως αποδεικτικό στοιχείο της διάθεσης που 'χουν να τα δώσουν όλα για τον τίτλο, όπως προσπαθούν να πείσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να μείνει. Δεν θέλουν όμως, να διαταράξουν τόσο το rotation -όπως γράφει το SB Nation. Την περίπτωση του Iggy ερευνούν και οι Χιτ.

Ο Κέβιν Λοβ επίσης, απασχολεί πολύ και πολλούς. Πρώτα ας κάνουμε ένα standing ovation στον τύπο που αφότου επιλέχθηκε στο Νο5 του 2008 NBA Draft, έγινε πέντε φορές All Star, Παγκόσμιος πρωταθλητής (2010), χρυσός Ολυμπιονίκης (2012), πρωταθλητής του ΝΒΑ (2016) με τέσσερις σερί συμμετοχές σε NBA Finals (2015-2018) μίλησε για την καθημερινότητα του ως καταθλιπτικού και βοήθησε ως προς το να 'ανοιχτούν' κι άλλοι -και τελικά να καταλάβουμε όλοι πως δεν είναι ντροπή ή αδυναμία, αλλά ίδιον της εποχής που αντιμετωπίζεται. Με πολλή και καθημερινή προσπάθεια, μεν, αλλά είναι διαχειρίσιμη.

Στα 31, έχοντας υπογράψει από τον Ιούλιο του 2018 τετραετή επέκταση με τους Καβαλίερς, για 120.4 εκατομμύρια δολάρια, έχει τεθεί εκτός ουκ ολίγες φορές με τραυματισμούς (άρχισε από αυτόν σε δάχτυλο του αριστερού ποδιού που τελικά, του στοίχισε πολλούς μήνες δράσης). Το Κλίβελαντ είναι αυτήν την στιγμή η δεύτερη χειρότερη ομάδα της Ανατολής (μετά τους Νικς) και η τρίτη χειρότερη της λίγκας. Αυτός έχει 15.6 πόντους, 10.5 ριμπάουντ και 2.6 ασίστ ανά ματς, με 35.7% από το τρίποντο. Παρεμπιπτόντως, φέτος παίρνει τα λιγότερα σουτ στις πέντε του σεζόν στην πόλη. Ο Έιντριαν Βοϊνιαρόφσκι έγραψε πως οι Καβς έχουν δεχθεί ενδιαφέρον από τέσσερις ομάδες. Ο ίδιος έχει πει ότι θα ήθελε να πάει κάπου καλά -να διεκδικήσει κάτι.

Σύμφωνα με τον Σαμς Τσαράνια έχει πει και ότι προτιμά να πάει σπίτι του. Δηλαδή, στο Πόρτλαντ. Που φέτος έχει κουραστεί να αντιμετωπίζει τραυματισμούς. Σημείωσε: ο Ρόντνι Χουντ έχει ρήξη αχίλλειου, ο Γιουσούφ Νούρκιτς κάταγμα στο πόδι, ο Ζακ Κόλινς 'βγαλμένο' αριστερό ώμο. Όπως γράφει το The Ringer γενικά, δεν είναι καλά και θα χρειάζονταν κάποιον σαν τον Λοβ. Επίσης, έχουν το χώρο για να 'βάλουν' τα λεφτά του. Τα συμβόλαια τον Χασάν Ουάιτσαϊντ (27.100.000 δολ.) και Κεντ Μπέιζμορ (19.300.000 δολ.) λήγουν το καλοκαίρι, άρα είναι μια χαρά περιπτώσεις για να σταλούν στο Κλίβελαντ, το οποίο μετά μπορεί να βρεθεί με εκατομμύρια ευρώ να διαθέσει σε ταλαντούχους νεαρούς.

Οι φήμες εν τω μεταξύ, θέλουν τους Μπλέιζερς να 'χουν ρωτήσει και για τον Ντανίλο Γκαλινάρι. Ποιοι άλλοι όμως, θέλουν τον Λοβ: οι Νάγκετς (θα είχε ενδιαφέρον το δίδυμο με τον Γιόκιτς), οι Σανς (για να μπει δίπλα στους Άιτον και Μπέινς και να 'χει άλλον έναν προορισμό ο Ρούμπιο) και οι Τζαζ (όπως αναζητούν ένα boost στην επίθεση).

Πάμε στο επόμενο όνομα. Είναι αυτό του Ρόμπερτ Κόβινγκτον. Των Γουλβς. Ομάδες από αυτές που 'χουν χαράξει πορεία για τα playoffs τον παρακολουθούν, καθώς τυγχάνει από τους καλύτερους '3 and D' φόργουορντ της λίγκας. Ο παίκτης που στις 14/12 θα γίνει 29, είναι και σε... προνομιακή τιμή (11.7 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το καλοκαίρι του 2022). Σύμφωνα με τον Κέβιν Ο Κόνορ του The Ringer, οι Ρόκετς είναι αυτοί που 'χουν δείξει το πιο σοβαρό ενδιαφέρον. Αν υποθέσουμε ότι δεν θα δώσουν τον PJ Tάκερ (τον καλύτερο αμυντικό τους και τον καλύτερο των αποδυτηρίων), το επόμενο συμβόλαιο που πλησιάζει τα λεφτά του Κόβινγκτον είναι αυτό του Έρικ Γκόρντον. Που το καλοκαίρι υπέγραψε τετραετή επέκταση για 75 εκατομμύρια δολάρια. Και αυτό δεν τον κάνει πολύ θελκτικό στους Γουλβς.

Eπόμενος 'ακροατής' είναι ο Κρις Πολ, τον οποίον λέει είχε προειδοποιήσει ο Καρμέλο Άντονι όταν οι Ρόκετς του φέρθηκαν απρεπώς, πριν ένα χρόνο. “Του είπα να προσέχει να μη συμβεί το ίδιο και σε αυτόν” αποκάλυψε στο ESPN, αφότου ο CP3 είχε ενημερώσει μέσω του The Undefeated πως 'είχα μιλήσει με τον Ντάριλ Μόρεϊ, όταν προέκυψαν οι φήμες και μου είχε πει πως δεν θα πάω πουθενά', πριν κινήσει για τους Θάντερ -στην ανταλλαγή για τον Ουέστμπρουκ. Tη σήμερον ημέρα, η Οκλαχόμα Σίτι έχει δηλώσει διατεθειμένη να τον ανταλλάξει. Είναι ένα μεγάλο θέμα το μεγάλο του συμβόλαιο -159.7 εκατομμύρια δολάρια, για τέσσερα χρόνια, με τα 38.5 να είναι για φέτος, 41.3 για του χρόνου και 44.2 για τη σεζόν 2021-22, όταν ο παίκτης έχει την option. Παρεμπιπτόντως, οι Θάντερ δίνουν και τον Στίβεν Άνταμς, όπως και τον Ντανίλο Γκαλινάρι -ο οποίος επίσης, πήγε στην πόλη το καλοκαίρι, από την ανταλλαγή για τον Πολ Τζορτζ. Ο Άνταμς είναι δεν έχει παίξει σε άλλη ομάδα, από το 2013 όταν επελέγη στο Νο13 του NBA Draft. Γιατί να φύγουν αυτά τα παιδιά; Οι διοικούντες κατέληξαν στο ότι είναι ώρα για 'ανοικοδόμηση' και αυτοί είναι που παίρνουν τα περισσότερα χρήματα.

Ποιος -άλλος- μπορεί να γίνει η νέα παρέα του Γιάννη

Ξέρεις πού μπορεί να πάει ο Κρις Πολ; Στους Μπακς, οι οποίοι έχουν και το χώρο στο σάλαρι καπ, για να τον 'αντέξουν'. Θα πάρουν έναν τύπο που θα 'καθαρίσει' το 'ποιος χειρίζεται την μπάλα', που δεν έχει άγχη να είναι το πρώτο βιολί, που έχει τρίποντο, που παίζει άμυνα -πράγματα που θέλουν τα 'Ελάφια'. Στη λίστα ωστόσο, δεν είναι το πρώτο όνομα ο Πολ. Είναι ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, για τον οποίον σου έχω πει ήδη. Ο Σέρβος θα γίνει restricted free agent το προσεχές καλοκαίρι και με τα λεφτά που είναι ήδη δεσμευμένα στους άλλους Κινγκς, δύσκολα θα βρει εκεί αυτά που θέλει -σε δολάρια, έτσι;

Στους υποψηφίους υπάρχει και ο ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν, γνωστός και ως 'η μάνα των σουτ μέσης απόστασης', από όπου εκτελεί μόνο το 23.3% των σουτ το Μιλγουόκι (είναι στο Νο27 της σχετικής λίστας, σύμφωνα με το Cleaning the Glass). Τις επιθετικές λύσεις όμως, τις δίνει και οι Μπακς τις χρειάζονται. Το θέμα είναι πού θα βρουν 27.700.000 δολάρια. Προκύπτει από το συνδυασμό των Έρικ Μπλέντσο και Ερσάν Ιλιασόβα, αλλά μάλλον δεν θα γίνει αυτό το deal. Είτε λόγω χρημάτων, είτε γιατί οι Σπερς θα πουν 'όχι', μολονότι οι ειδικοί έχουν συμβουλέψει το Σαν Αντόνιο πως το καλύτερο για το μέλλον του είναι να ανταλλάξει τον 30χρονο.

Δεν αποκλείεται να υπάρξει συμφωνία για τον Τζα Κράουντερ, του 35.7% στα τρίποντα φέτος, από όπου εκτελεί το 71% των προσπαθειών του. Έχει το μέγεθος και τη δύναμη να παίξει άμυνα και αν μη τι άλλο, το Μιλγουόκι χρειάζεται έναν περιφερειακό αμυντικό, για να πάρει καμια ανάσα και ο Κρις Μίντλετον. Όπως γράφει το Forbes όλα αυτά μπορούν να γίνουν, χωρίς να 'ξεπαραδιαστεί' (βλ. να πληρώσει φόρο πολυτελείας) ο οργανισμός όπως δίνει ανταλλάγματα στο Μέμφις. Θα είναι αρκετοί οι DJ Ουίλσον και Ντόντε ΝτιΒιτσέντσο. Ή ο Στέρλινγκ Μπράουν στη θέση του ενός ή του άλλου ή ο Ερσάν Ιλιασόβα με πικ σε μελλοντικά ΝΒΑ drafts.

News 24/7

24MEDIA NETWORK