Ο ατζέντης του Λούκα Ντόντσιτς πλήρωσε λάθος 3.000.000 δολαρίων

Πριν 17 χρόνια ο ατζέντης του Λούκα Ντόντσιτς (μεταξύ πολλών άλλων) Μπιλ Ντάφι είχε κοστίσει στον Άντονι Κάρτερ 3.000.000 δολάρια. Το λάθος του έκανε τους Χιτ πρωταθλητές, τρία χρόνια μετά. Ο ατζέντης ανέλαβε την ευθύνη και δέχθηκε να αποζημιώσει τον πελάτη του. Η αποπληρωμή ολοκληρώθηκε φέτος!

O τρόπος που διαχειρίστηκε το λάθος που έκανε ο Μπιλ Ντάφι ήταν ο λόγος που δεν 'κατέρρευσε' η εταιρία εκπροσώπησης παικτών που δημιούργησε και μπορεί ακόμα να προσελκύει μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ.
O τρόπος που διαχειρίστηκε το λάθος που έκανε ο Μπιλ Ντάφι ήταν ο λόγος που δεν 'κατέρρευσε' η εταιρία εκπροσώπησης παικτών που δημιούργησε και μπορεί ακόμα να προσελκύει μεγάλα ονόματα του παγκοσμίου μπάσκετ. KEVIN C. COX/POOL PHOTO VIA AP

Σύμφωνα με το Forbes το 2019 ο Μπιλ Ντάφι ήταν ο 30ος πιο πλούσιος ατζέντης αθλητών, με 'δίκτυο' αξίας 22.300.000 δολαρίων και ενεργά deals που ξεπερνούσαν τα 500 εκατομμύρια. Για την ακρίβεια, έφταναν στα 565.200.000 δολ. Οι πιο ξεχωριστοί πελάτες που είχε ο ιδρυτής της BDA Sports Management στο ΝΒΑ ήταν οι Λούκα Ντόντσιτς, Ζακ Λαβίν, Γκόραν Ντράγκιτς, Ρατζόν Ρόντο, Νίκολα Βούτσεβιτς και Άαρον Γκόρντον. Συνολικά, η εταιρία εκπροσωπούσε 26 NBAers.

Το ίδιο έτος η BDA Sports Management ήταν στο Νο32 της λίστας με τις εταιρίες εκπροσώπησης αθλητών, παγκοσμίως. Βρισκόταν στο 12ο χρόνο της λειτουργίας της. Ο Ντάφι την 'έφτιαξε' το 2007, πέντε χρόνια μετά ένα λάθος που θα μπορούσε να γίνει καταστροφικό για την καριέρα του.

Nα σου εξηγήσω κατ' αρχάς ποιος είναι ο Ντάφι.

O Mπιλ Ντάφι, στις 19/11 του 2020, στη συνέντευξη Τύπου των Ουόριορς.
O Mπιλ Ντάφι, στις 19/11 του 2020, στη συνέντευξη Τύπου των Ουόριορς. AP PHOTO/JEFF CHIU

Στο κολέγιο έπαιζε στο University of Minessota. Ήταν 'δωμάτιο' με τον Κέβιν ΜακΧέιλ. Όταν μεταφέρθηκε στο Santa Clara University, είχε για συγκάτοικο τον Κερτ Ράμπις. Καριέρα δεν έκανε στο ΝΒΑ. Έκανε όμως, γνωριμίες που τον βοήθησαν στην δεύτερη καριέρα της ζωής του. Χαρακτηριστικά, ο πρώτος του πελάτης ήταν ο Ουέμπστερ Σλότερ (1985), αστέρι του NFL, τον οποίον του σύστησε ο παιδικός του φίλος, θρύλος των 49ers, Ρόνι Λοτ. “Ο Ρόνι μου έδινε μαθήματα αθλητικής ψυχολογίας, κάθε μια από τις μέρες της συγκατοίκησης μας. Υπήρξε ο ορισμός της θέλησης και της προετοιμασίας” είχε εξηγήσει ο Ντάφι.

Όταν αποφάσισε να γίνει αφεντικό του εαυτού του (δημιουργώντας την BDA) υπέγραψε για πρώτο πελάτη τον Αντόνιο Ντέιβις. Ακολούθησε ο Τέρελ Μπράντον, κατόπιν προτροπής της μητέρας του που την είχε συνεπάρει το πόσο οικογενειάρχης ήταν ο Ντάφι. Ένας φίλος του εν τω μεταξύ, από το Santa Clara μεσολάβησε για να γνωριστεί με τους Στιβ Νας και Μάικλ Ολοβοκάντι, πριν τους κάνει πελάτες του, ενώ μετά την αποτυχία του 2001 NBA Draft (είχε μόνο τον Ρέμπρατσα), το 2002 η BDA είχε στη βραδιά της επιλογής των ρούκι τους Γιάο Μινγκ, Τζέι Ουίλιαμς, Ντρου Γκούντεν, Φρεντ Τζόουνς, Καρίμ Ρας και Τάισον Πρινς. To συνέχισε από εκεί.

Το 2012 ο τότε 42χρονος Ντάφι ήταν πατέρας πέντε παιδιών, ηλικίας κάτω των 10 ετών. Ζούσε στο σπίτι που είχε φτιάξει στο Walnut Creek (είναι γείτονας του Στεφ Κάρι) και ήταν και ο υπεύθυνος επιχείρησης που εκείνον τον χρόνο διαπραγματεύτηκε μισθούς αξίας 72.4 εκατομμυρίων δολαρίων. Μια χρονιά νωρίτερα ήταν στα 49.6 εκατομμύρια. Προφανώς και είχε παίξει ρόλο στην αύξηση. Η δουλειά του τον υποχρέωνε να 'οργώνει' τον πλανήτη τις 200 από τις 365 μέρες το χρόνο. Όταν ήταν σπίτι, περνούσε ατελείωτες ώρες παρακολουθώντας όσα γίνονται στον πλανήτη, μέσω των έξι δορυφορικών πιάτων που είχε 'στήσει' για να μπορεί να έχει μάτια παντού.

Σύμφωνα με το ESPN για να μπορεί να βλέπει και τα παιδιά του, ξυπνούσε το χάραμα και ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά του προς και από το σχολείο. Στο 'καλεντάρι' είχε και προσθέσει και ένα δώρο στη σύζυγο του, Τζέιμισι για όσα περνούσε ενόσω εκείνος έλειπε: ένα ταξίδι το χρόνο, όπου ήθελε, για όσο ήθελε, ως 'ευχαριστώ'.

O Άντονι Κάρτερ δεν σκέφτηκε ποτέ να μηνύσει τον Μπιλ Ντάφι, γιατί στο μυαλό του κάτι ήταν πολύ πιο ουσιαστικό από τα χρήματα.
O Άντονι Κάρτερ δεν σκέφτηκε ποτέ να μηνύσει τον Μπιλ Ντάφι, γιατί στο μυαλό του κάτι ήταν πολύ πιο ουσιαστικό από τα χρήματα. AP PHOTO/MARK LENNIHAN

Το λάθος που κόστισε 3 εκατομμύρια

Ενόσω αποδείκνυε στο 2002 NBA Draft ποιος είναι, σε δυναμική είχε παραλείψει να κάνει κάτι, για βετεράνο πελάτη του. Πριν την έναρξη της σεζόν 2002-03, ο 27χρονος τότε Κάρτερ είχε αποφασίσει να ενεργοποιήσει την option που θα του επέτρεπε να μείνει στο Μαϊάμι -για 4.1 εκατομμύρια δολάρια. Προερχόταν από μια απογοητευτική σεζόν (είχε 4.1 πόντους με 35.6% στα σουτ, κατά μέσο όρο σε 49 ματς), οπότε ήταν μονόδρομος να μείνει εκεί όπου ήταν -αφού μπορούσε.

Δεν έμεινε γιατί ο Ντάφι ξέχασε να ειδοποιήσει τους Χιτ, για την ενεργοποίηση, πριν την 30η Ιουνίου όταν έληγε η προθεσμία. Η αμέλεια του εκπροσώπου του τον έκανε free agent και δεν βρήκε κάτι καλύτερο από το minimum που του έδωσαν οι Σπερς (για 750.00 δολάρια).

Σε ένα χώρο όπου η φήμη κάνει όλη τη δουλειά, ο Ντάφι είχε βρεθεί από το ζενίθ στο ναδίρ. Για να 'σώσει' την κατάσταση, είχε προτείνει να καλύψει τη 'χασούρα' του Κάρτερ, δίνοντας από την τσέπη του τα 3.000.000 δολάρια που είχε χάσει εξαιτίας του. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί. Έχε δε, υπ' όψιν σου πως ο παίκτης δεν είχε ζητήσει τίποτα. Δεν είχε καν σκεφτεί να απολύσει τον εκπρόσωπο του, για την ολιγωρία του, όπως ομολόγησε στους New York Times.

“Για να σας πω την αλήθεια, δεν είχα καν εκνευριστεί. Δεν με είχε απασχολήσει το θέμα, έως ότου μου τηλεφώνησαν οι δικηγόροι. Έως τότε δεν σκέφτηκα καν, το θέμα ή τι είχε συμβεί, γιατί ήξερα τι τύπος είναι ο Μπιλ”.

Ειρήσθω εν παρόδω, με τα λεφτά που δεν πήρε ο Κάρτερ από το Μαϊάμι, ο Πατ Ράιλι υπέγραψε τον Λαμάρ Όντομ. Ένα χρόνο μετά, ο Όντομ ήταν στο επίκεντρο ανταλλαγής που έγινε με τους Λέικερς, για τον Σακίλ Ο Νιλ. Δυο χρόνια μετά την άφιξη του Shaq, οι Χιτ πήραν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Δηλαδή, το λάθος του Ντάφι τους έκανε πρωταθλητές! Χαριτολογώντας, ο Κάρτερ είπε πως 'θα έπρεπε να μου δώσουν κι εμένα ένα δαχτυλίδι'.

Ο Κάρτερ είχε λόγο που έμεινε πιστός στον Ντάφι

Πριν προτρέξεις να αποδώσεις στον Κάρτερ επίθετα που δεν του αξίζουν, είναι χρήσιμο να γνωρίζεις πως όταν ο Ντάφι τον έκανε πελάτη του πήρε ένα τεράστιο ρίσκο. Ο 45χρονος σήμερα, ασίσταντ κόουτς των Sioux Falls Skyforce είχε παρατήσει το σχολείο -μετά την πρώτη του χρονιά στο high school-, όταν ήταν 15. Για τρία χρόνια έπαιζε μπάσκετ για εμπόρους ναρκωτικών της Ατλάντα, για να μπορεί να ζει.

Όπως είχε πει στο Rocky Mountain News το Δεκέμβρη του 2008 “δεν πουλούσαμε ναρκωτικά. Παίζαμε μπάσκετ, με εκείνους να στοιχηματίζουν στους αγώνες μας, από 400 έως 2000 δολάρια. Αυτός που κέρδιζε δεν έπαιρνε τα χρήματα -τα μοίραζε σε εμάς. Του αρκούσε να μπορεί να υπερηφανεύεται πως έκανε τη σωστή μαντεψιά. Μας παρακολουθούσαν 25 με 75 άνθρωποι να 'σφαζόμαστε' -υπήρχαν αγκωνιές και πολύ αίμα”.

Οι Kirkwood Boys, ομάδα στην οποία άνηκε ο Κάρτερ (και είχε πάρει το όνομα της γειτονιάς του) είχαν νικήσει περισσότερα από 100 ματς, σε μια τριετία. Έχασαν μόνο σε έναν. Συνολικά εκείνος 'έβαλε' στην τσέπη 10.000 δολάρια. “Με τα κέρδη μου αγόραζα παπούτσια και φαγητό. Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που είχα, για να μπορώ να φάω κάτι”. Όταν ο Κάρτερ ήταν έφηβος, η μητέρα του ήταν ναρκομανής και όλοι οι θείοι του (επτά τον αριθμό) στη φυλακή. Αυτοί που τον 'έσωσαν' ήταν άνθρωποι της γειτονιάς, οι οποίοι τον έπεισαν πως μπορούσε να σωθεί μέσω του μπάσκετ και έστειλαν μια βιντεοκασέτα με αγώνα του στο Saddleback College της Southern California. Εφόσον το κολέγιο έδειξε ενδιαφέρον, βοήθησαν τον Κάρτερ να πάρει έγγραφο ισότιμο με απολυτήριο λυκείου, στα 19. Δυο χρόνια αργότερα, το 1996 μεταφέρθηκε στο University of Hawaii που ανήκει στα προγράμματα της Division I του NCAA.

Το 1998, λίγους μήνες αφότου είχε τραυματιστεί στον αριστερό ώμο -πριν τον τελευταίο του χρόνο στο κολέγιο-, τον διέλυσε την πρώτη μέρα των camps που γίνονται στην τελική ευθεία για το NBA Draft. Έπρεπε να μπει στο χειρουργείο και αυτό έγινε ο λόγος που εξαφανίστηκαν όσοι ατζέντηδες τον διεκδικούσαν. Όλοι πλην του Ντάφι. Αυτός του βρήκε τη δουλειά στους Χιτ, ως undrafted, όπου έμεινε μια τετραετία. Και ο Κάρτερ ανταπέδωσε για την πίστη του, όταν έγινε το λάθος.

Όταν συνέβη ό,τι συνέβη, ανέλαβα αμέσως την ευθύνη και προσπάθησα να βρω μια λύση, ενώ δεχόμουν άπειρα τηλεφωνήματα από ανθρώπους που μου έλεγαν 'αυτά συμβαίνουν και όλοι τα κρύβουν. Εσύ ομολόγησες δημοσίως την ευθύνη σου και διόρθωσες το λάθος'. Κέρδισα το σεβασμό πολύ κόσμου”. Σε δεύτερο χρόνο. Στον πρώτο, είδε τους ανταγωνιστές του να κάνουν πάρτι, στη σκέψη πως θα πάρουν τους πελάτες του Ντάφι, οι οποίοι θα τρέπονταν σε φυγή. Έμαθε και ότι ουκ ολίγοι δικηγόροι είχαν επικοινωνήσει με τον Κάρτερ, να αναλάβουν την υπόθεση (να απαιτήσουν αποζημίωση από τον Ντάφι) του αμισθί. Μετά έμαθε και ότι ο Κάρτερ δεν μπήκε καν στη διαδικασία συζήτησης. Πήγε να τον συναντήσει την ίδια εβδομάδα και να συζητήσουν επί της πιθανής λύσης. Κατέληξαν σε αποζημίωση που θα δινόταν σε δόσεις, έως το 2020. Πριν λίγες ημέρες, ο Κάρτερ ξεχρεώθηκε.

Η επιχείρηση του Ντάφι επιβίωσε, όπως μπορείς να διαπιστώσεις από τα ονόματα που έχει υπ' ευθύνη του. Στις τελευταίες προσθήκες ήταν ο Λούκα Ντόντσιτς. Όσο για τον Κάρτερ, μετά το λάθος έμεινε στο ΝΒΑ για άλλες 9 σεζόν, έπεισε τους πάντες για την εργατικότητα του και 'έβγαλε' 17 εκατομμύρια, μη συμπεριλαμβανομένων των δόσεων του Ντάφι. Μετά βρήκε δουλειά στον πάγκο των Χιτ. Τώρα λέει "μπήκα στην ιστορία με δυο διαφορετικούς τρόπους. Πρώτα για το buzzer beater (στο τρίτο παιχνίδι της σειράς με τους Νικς, το 2000) και μετά για την οption που δεν ενεργοποιήθηκε λόγω λάθους. Δεν θα τα άλλαζα για τίποτα”.


News 24/7

24MEDIA NETWORK