Ο Εντ Ντέιβις ανέδειξε την ουτοπία της λογικής των Ίρβινγκ-Χάουαρντ

Για τους εκατομμυριούχους σταρ του ΝΒΑ το σενάριο μη επανεκκίνησης της σεζόν αποτελεί μια 'εύκολη' θυσία. Για τους υπόλοιπους δεν αποτελεί επιλογή. Και ο Εντ Ντέιβις εξήγησε το γιατί.

Ο Καϊρί Ίρβινγκ δεν επιθυμεί την επανεκκίνηση της σεζόν στο ΝΒΑ, ωστόσο η πλειοψηφία έχει αντίθετη άποψη. (AP Photo/Nick Wass)
Ο Καϊρί Ίρβινγκ δεν επιθυμεί την επανεκκίνηση της σεζόν στο ΝΒΑ, ωστόσο η πλειοψηφία έχει αντίθετη άποψη. AP PHOTO/NICK WASS

Το χάσμα μεταξύ των παικτών που επιθυμούν την επιστροφή στη δράση και όσων είναι αντίθετοι με αυτό το σενάριο, μεγαλώνει καθημερινά στο ΝΒΑ. Ο Καϊρί Ίρβινγκ είναι ο μπροστάρης της προσπάθειας να αποτραπεί η επανεκκίνηση της σεζόν, προτάσσοντας τόσο το θέμα του ρατσισμού -με αφορμή την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς- όσο και αυτό της πανδημίας του Covid-19.

Ο σταρ των Νετς με επιστολή του στο ESPN τόνισε μεταξύ άλλων ότι "ως μία καταπιεσμένη κοινότητα που βρίσκεται στο στόχαστρο για πάνω από 500 χρόνια και χρησιμοποιείται για την πνευματική ιδιοκτησία της και το ταλέντο της και δολοφονείται από τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι πρέπει να 'μας προστατεύουν και υπηρετούν' λέμε ως εδώ". Θέτοντας παράλληλα ερωτήματα για το τι πραγματικά προτίθεται να κάνει το ΝΒΑ για να περάσει το μήνυμά του εναντίον του ρατσισμού, ενώ ζητάει απαντήσεις σε θέματα όπως τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού στην Φλόριντα (όπου πρόκειται να γίνουν οι αγώνες), την ασφάλιση των παικτών σε περίπτωση ασθένειας, αλλά και την πρόνοια της λίγκας για την περίπτωση που υπάρξει σοβαρός τραυματισμός.

"Όλο αυτό δεν γίνεται για τους παίκτες, αθλητές ή διασκεδαστές. Πρόκειται για ένα γκρουπ ανδρών και γυναικών που είναι ενωμένοι για την αλλαγή. Ο καθένας στον τομέα του δεν πρόκειται απλώς να το βουλώσει και να παίξει προκειμένου να αποσπαστεί από αυτό που είναι στα αλήθεια το σύστημα: Χρησιμοποίηση και κακοποίηση. Ποια είναι η ΜΕΓΑΛΗ εικόνα; Είμαστε εδώ για την ΕΝΟΤΗΤΑ και την ΑΛΛΑΓΗ", καταλήγει η ανακοίνωση του Ίρβινγκ.

"Συμφωνώ με τον Καϊρί. Το μπάσκετ και η διασκέδαση γενικώς δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή και θα είναι μόνο ένας περισπασμός. Σίγουρα μπορεί να μην αποσπάσει την προσοχή των παικτών, αλλά εμείς έχουμε τους πόρους που η κοινωνία μας δεν έχει. Ακόμα και ο μικρότερος περισπασμός για αυτούς μπορεί να μειώσει την επίδραση που υπάρχει, η οποία δεν θα σταματήσει ποτέ. Ειδικά όπως είναι τώρα το κλίμα.

Δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να κατακτήσω το πρώτο μου πρωτάθλημα. Αλλά η ενότητα των δικών μου ανθρώπων θα ήταν μεγαλύτερη από ένα πρωτάθλημα και αυτό είναι πολύ όμορφο για να αφήσω την ευκαιρία να περάσει. Ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στιγμή για να εστιάσουμε στις οικογένειές μας απόαυτή. Αυτή είναι μία σπάνια ευκαιρία πιστεύω, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως κοινότητα.

Πότε ξανά είχαμε τόσο χρόνο να περάσουμε με τις οικογένειές μας. Από εκεί ξεκινάει η ενότητά μας. Στο σπίτι! Με την οικογένεια! Ο ευρωπαϊκός αποικισμός μας στέρησε την πλούσια ιστορία μας και ακόμα δεν έχουμε καθίσει να το καταλάβουμε. Όσο λιγότεροι περισπασμοί υπάρχουν, τόσο περισσότερο μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τους εαυτούς μας. Τα έθνη έρχονται από τις οικογένειες. Οι αφροαμερικανοί δεν είναι έθνος ή εθνικότητα. Είναι ώρα οι οικογένειές μας να γίνουν τα δικά μας έθνη. Μην παίξουμε μπάσκετ μέχρι να λυθούν τα προβλήματα", υποστήριξε από την πλευρά του ο Ντουάιτ Χάουαρντ, που έχει ταχθεί ολοκληρωτικά στο πλευρό του Ίρβινγκ.

Σωστά ακούγονται όλα αυτά. Λογικά, ακόμη κι αν προέρχονται από παίκτες όπως ο Καϊρί Ίρβινγκ, που είναι... περίπτωση. Κανείς δεν μπορεί να καταλογίσει παραλογισμό ως προς τις ενστάσεις του. Όμως η σκληρή πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική. Ο Ίρβινγκ, ο Χάουαρντ και αρκετοί ακόμη αθλητές με τις δικές τους απολαβές έχουν λυμένα τα προβλήματα επιβίωσης για τις οικογένειες τους. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότεροι ΝΒΑers, που παλεύουν γι' αυτό. Έτσι ο αντίλογος έρχεται δια στόματος Εντ Ντέιβις. Ο σέντερ των Τζαζ ξεκαθάρισε ότι θέλει να επανεκκινήσει η σεζόν. Ο λόγος όμως δεν αφορά τον ίδιο και τα χρήματα που είναι να πάρει, αλλά το μέλλον των παικτών που θα μπουν στο ΝΒΑ.

"Ξέρω ότι πολλοί παίκτες βρίσκονται σε δίλημμα. Πρέπει όμως να δουν τη μεγάλη εικόνα. Αν δεν παίξουμε, ειλικρινά πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να μην παίξουμε την επόμενη σεζόν" είπε αρχικά ο Ντέιβις, αναφερόμενος έμμεσα στο ενδεχόμενο να υπάρξει lockout αν ακυρωθεί η σεζόν, για να προσθέσει:

"Έχω να παίξω μπάσκετ δύο μήνες, οπότε σίγουρα δεν θέλω να παίξω αμέσως. Αισθάνομαι ότι πρέπει να σώσουμε την λίγκα. Πρέπει να σκεφτούμε τους ανθρώπους που έρχονται μετά από εμάς. Αυτό το λέω εγώ, που βρίσκομαι 10 χρόνια στο ΝΒΑ. Βρίσκομαι στο τέλος της καριέρας μου και έχω βγάλει αρκετά λεφτά, οπότε το θέμα δεν είναι τα λεφτά. Αφορά τους νεαρούς παίκτες, έναν παίκτη σαν τον Ντόνοβαν Μίτσελ ας πούμε, ο οποίος ετοιμάζεται να υπογράψει συμβόλαιο 160 εκατ. δολαρίων και ίσως πάρει τελικά 90 εκατ. δολάρια αν πέσει το σάλαρι καπ".

Ο Ντέιβις υποστήριξε ότι οι παίκτες θα μπορέσουν πιο εύκολα να μιλήσουν για κοινωνικά ζητήματα αν βρεθούν στον ίδιο χώρο: "Είναι η μόνη φορά που θα χρειαστεί να το κάνουμε αυτό. Θα βρεθούμε 22 ομάδες στο ίδιο μέρος για εφτά εβδομάδες και θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι μπορούμε να βοηθήσουμε. Εγώ θέλω να πολεμήσω την αστυνομική βία. Αυτός είναι ο σκοπός μου και εκεί θέλω να εστιάσω".

Κλείνοντας, ο έμπειρος σέντερ επιτέθηκε στους Ίρβινγκ και Χάουαρντ: "Είναι εύκολο για έναν παίκτη σαν τον Ίρβινγκ να λέει ότι θα θυσιάσει πράγματα. Θα θυσιάσει όμως αλήθεια τα πάντα; Είναι εύκολο για τον Χάουαρντ να λέει ότι δεν χρειάζεται να παίξουμε όταν ζει σε ένα σπίτι στην Ατλάντα που αξίζει 20 εκατ. δολάρια. Υπάρχουν όμως και άλλοι παίκτες στο ρόστερ, που θέλουν τα λεφτά τους για να προσφέρουν στους ανθρώπους που φροντίζουν. Είναι εύκολο για τους σούπερ σταρ της λίγκας να λένε αυτό που νιώθουν. Αλλά σημαίνει πολλά περισσότερα όταν αυτά τα λένε οι ρολίστες". Αν μη τι άλλο, ούτε η τοποθέτηση του Ντέιβις είναι παράλογη. Και μάλλον η δική του αλήθεια είναι πιο κοντά από αυτή των Ίρβινγκ - Χάουαρντ.

Ο Ντέμιαν Λίλαρντ δείχνει να συμφωνεί με τον σέντερ των Τζαζ. "Στον τομέα της φυλετικής αδικίας, καταλαβαίνω τι σκέφτονται πολλοί αθλητές. Η λίγκα μας αποτελείται από πολλούς αφροαμερικανούς, των οποίων οι καρδιές είναι με την οικογένειά τους. Αισθανόμαστε ότι πρέπει να είμαστε μέρος αυτής της μάχης. Και εκεί είναι που έρχεται η πρόταση ότι ίσως πρέπει να εστιάσουμε σε αυτά τα προβλήματα και όχι να παίξουμε μπάσκετ" δήλωσε ο σταρ των Μπλέιζερς, για να προσθέσει:

"Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου - αν και πιστεύω ότι και άλλοι παίκτες έχουν την ίδια άποψη - ότι οι παίκτες είμαστε αυτοί που στηρίζουν οικονομικά τις οικογένειάς τους και την κοινότητά τους. Έχουμε μεγάλη οικονομική ευθύνη στο να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις των αφροαμερικανών και τις αφροαμερικανικές κοινότητες. Οπότε έχει λογική να επιστρέψουμε.

Νομίζω όμως ότι όλα αυτά που λέγονται έχουν λογική. Πιστεύω ότι ο Ίρβινγκ και ο Χάουαρντ έχουν δίκιο να υποστηρίζουν κάποια πράγματα. Τους καταλαβαίνω. Αυτά που ζούμε δεν τα είχαμε ξαναζήσει. Όλα σταμάτησαν σε όλο τον κόσμο, δεν ξέρω αν έχει ξαναγίνει αυτό.

Σίγουρα λοιπόν θα είναι δύσκολο για τους παίκτες να βγουν στο παρκέ και να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους ως αθλητές όταν κάτι δεν τους κάθεται καλά. Αυτό δεν πρόκειται να φύγει και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Θα δούμε όμως τι θα συμβεί όταν φτάσουμε εκεί".

Τι λέει όμως η λίγκα για όλα αυτά;

"Ακούστε, δεν είναι ιδανική η κατάσταση" παραδέχθηκε αρχικά ο Άνταμ Σίλβερ, για να προσθέσει: "Προσπαθούμε να βρούμε μία δική μας κανονικότητα εν μέσω μίας πανδημίας, μίας ύφεσης με περισσότερους από 40 εκατομμύρια ανέργους και με κοινωνική αναταραχή στην χώρα. Δουλεύουμε πάνω σε αυτά τα θέματα και καταλαβαίνω πώς νιώθουν κάποιοι παίκτες και ότι δεν θέλουν να επιστρέψουν, είτε για οικογενειακούς λόγους, είτε για λόγους υγείας, είτε επειδή - όπως είπαν πρόσφατα κάποιοι παίκτες- ότι είναι καλό να περάσουν αλλού τον χρόνο τους".

Ο Κομισάριος του ΝΒΑ ήταν απόλυτα ειλικρινής: "Τα πράγματα αλλάζουν γύρω μας. Όπως κανείς δε μπορούσε να προβλέψει τι θα γινόταν με την πανδημία, έτσι και η κοινωνική αναταραχή που υπάρχει μετά την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ είναι άνευ προηγουμένου. Δείχνω απόλυτη κατανόηση σε αυτό που συμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων. Και στη μέση όλων αυτών λέμε ότι 'ψάχνουμε για τρόπους για την επανέναρξη της σεζόν, ώστε να αναδείξουμε πρωταθλητή'. Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει πολύ κόσμο".

Κλείνοντας, ο Άνταμ Σίλβερ τόνισε ότι η επανέναρξη της σεζόν είναι μία καλή ευκαιρία για να περάσουν οι ΝΒΑερς το μήνυμά τους: "Στον τομέα της κοινωνικής αδικίας δίνεται μία ευκαιρία στους παίκτες του ΝΒΑ να επιστήσουν την προσοχή σε θέματα που θέλουν, επειδή η προσοχή όλου του κόσμου θα είναι στραμμένη στο ΝΒΑ και το Ορλάντο αν επανεκκινήσει η σεζόν.

Τι μπορεί να κάνει η λίγκα, η οποία έχει μία μοναδική ευκαιρία σε σχέση με άλλους οργανισμούς στον κόσμο για να αντιδράσει στον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, σε ενδημικά φυλετικά ζητήματα της κοινωνίας; Το έχω ακούσει αυτό το ερώτημα, τις δηλώσεις που έχουν γίνει, τα ιδρύματα που έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχει όμως η προσδοκία από τη λίγκα ότι μπορεί να κάνει περισσότερα. Και νομίζω ότι για να γίνει αυτό πρέπει να ακούμε, κάτι το οποίο κάνουμε ήδη. Πρέπει όμως μετά μαζί με τους παίκτες να δημιουργήσουμε μία πλατφόρμα για να φέρουμε την αλλαγή".

Τον Κομισάριο του ΝΒΑ στηρίζει προφανώς και ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ... "Νομίζω ότι θα είναι χαζό αν δεν παίξουν για δύο λόγους. Αρχικά, αν δεν παίξουν δεν θα φαίνονται πουθενά μέχρι το τέλος της σεζόν. Δεν θα τους ακολουθούν κάμερες. Ο ΛεΜπρόν είναι ο πιο δημοφιλής αθλητής στις ΗΠΑ και δεν θα φαίνεται πουθενά.

Επίσης, οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά τα λεφτά δεν θα γυρίσουν πίσω. Θα χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια που θα μπορούσαν να δώσουν στην κοινότητα και να κάνουν σπουδαία πράγματα. Δεν είναι καλό για κανέναν. Δεν ξέρω γιατί μιλάνε οι Ίρβινγκ και Χάουαρντ, αλλά θα είναι καταστροφικό λάθος αν δεν παίξουν".

Τα πράγματα είναι ίσως περισσότερα περίπλοκα από όσο δείχνουν. Ο συνασπισμός γύρω από τον Ίρβινγκ έχει λογικά επιχειρήματα, που θα υπέγραφαν άπαντες αλλά σε έναν ιδανικά πλασμένο κόσμο. Οι καλοπληρωμένοι σταρ του ΝΒΑ δεν θα είχαν πρόβλημα ακόμη και σε μια περίκοπη ύψους 30% - 35%. Οι υπόλοιποι όμως; Η πλειοψηφία μάλλον δεν έχει αυτή την άνεση και εκεί έρχεται η δικαιολογημένη ένσταση του Εντ Ντέιβις.

Από την άλλη, το πρωτόκολλο υγείας του ΝΒΑ είναι ίσως το πλέον ολοκληρωμένο στον αθλητικό κόσμο, δανειζόμενο και μερικές από τις καλές ιδέες σε LaLiga και Bundesliga. Και φυσικά υπάρχουν οι ιδιοκτήτες των ομάδων, που ήδη έχουν χασούρα πολλών εκατομμυρίων και δεν επιθυμούν να τη βλέπουν να μεγαλώνει, ενώ σε κίνδυνο μπαίνουν και τα επαγγέλματα που είναι σε έμμεση συνάρτηση με το ΝΒΑ. Γι' αυτό και το σενάριο της επιστροφής στην δράση είναι το επικρατέστερο, παρά τις όποιες ενστάσεις προκύπτουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK