Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 'διώχνει' τον Ίρβινγκ από τους Σέλτικς

Όσο ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αύξανε την απόδοσή του κουβαλώντας τους Μπακς στους τελικούς της Ανατολής τόσο βυθιζόταν ο Κάιρι Ίρβινγκ παρασύροντας τους Σέλτικς. Ο πρώτος κυνηγάει πλέον δαχτυλίδι, ο άλλος αναζητά νέο περιβάλλον.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 'διώχνει' τον Ίρβινγκ από τους Σέλτικς

Ούτε 'συ έπεσες από τα σύννεφα με το 116-91 των Μπακς επί των Σέλτικς στο 'Fiserv Forum' και την πρόκριση στους Τελικούς της Ανατολικής Περιφέρειας μετά από πέντε αγώνες. Ούτως ή άλλως μόλις μια φορά στα χρονικά είχε γυρίσει σειρά από 3-1 ομάδας που είχε 60 νίκες.

Στο Μιλγουόκι, βέβαια, είχαν ξεχάσει πως είναι να φτάνεις τόσο μακριά, μια και η προηγούμενη φορά ήταν την άνοιξη του 2001, με τον Τζορτζ Καρλ στα ηνία και τρεις σπουδαίες προσωπικότητες να δουλεύουν σε αρμονία (Ρέι Άλεν, Σαμ Κασέλ, Γκλεν Ρόμπινσον). Αν δεν προέκυπταν μάλιστα οι Σίξερς του ενός (πες με Άλεν Άιβερσον, θα καταλάβω), ίσως είχαν προβάλει περισσότερη αντίσταση στους μετέπειτα πρωταθλητές Λέικερς.

Χρειάστηκε ένα παιδί από τις γειτονιές της Αθήνας για να τους οδηγήσει ξανά ως εκεί. Αρκούντως ικανοποιητικοί οι 20 πόντοι (με 8/14 σουτ), τα 8 ριμπάουντ και οι 8 ασίστ για τον επίδοξο MVP της κανονικής περιόδου, σ' ένα παιχνίδι που είχε ήδη κριθεί απ' όταν οι δύο ομάδες έφυγαν από τη Βοστώνη. Τώρα περιμένουν Ράπτορς ή Σίξερς.

Το 112-90 των Σέλτικς, στις 28/4, είχε λειτουργήσει σαν ένας τεράστιος παραμορφωτικός καθρέπτης, από εκείνους στα λούνα παρκ, για το τι θ' ακολουθούσε λίγες ημέρες αργότερα. Όταν στη θέση του μπήκε ο κανονικός, δεν είχε να κρυφτεί ο Μπραντ Στίβενς. "Το άξιζαν", ομολόγησε την ίδια στιγμή που "εμείς δεν ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες, θα έπρεπε να είμαστε καλύτεροι απ' αυτό και θα με τρώει". Καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, συμπληρώνουμε. Με αποτέλεσμα η Βοστώνη να ξεχάσει οριστικά πια το ενδεχόμενο να είναι η πόλη με τους τέσσερις τίτλους στις μεγάλες επαγγελματικές λίγκες της χώρας (MLB, NFL, NBA, NHL).

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο 'διώχνει' τον Ίρβινγκ από τους Σέλτικς

Για τους Μπακς εκείνο το βράδυ πρεμιέρας στο Μιλγουόκι ήταν ένα ξυπνητήρι που χτύπησε στο άγριο χάραμα, βάζοντας όλο τον οργανισμό σε σκέψεις. "Αλλάξαμε ό,τι είχαμε στο μυαλό μας. Δεν ήμασταν συγκεντρωμένοι, δεν ήμασταν ο εαυτός μας. Επιστρέψαμε με διαφορετική προσέγγιση στα επόμενα τέσσερα ματς", εξήγησε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Είχε προηγηθεί το "πολλοί από μας ήρθαν πιθανόν από το πουθενά και έχουμε την ευκαιρία να γράψουμε τη δική μας ιστορία πλέον". Ο Τζορτζ Χιλ πρόδωσε ένα μέρος της 'carpe diem' ομιλίας του 'Greek Freak' στ' αποδυτήρια. Αν θες να τον παρομοιάσεις με τον Γουίλιαμ Γουάλας στο Μπρέιβχαρτ ή τον Άραγκορν στο 'Άρχοντα' δεν θα σε ψέξω.

Δεν απαιτήθηκε, πάντως, ηρωισμός και αυταπάρνηση. Μονάχα διαχείριση, μυαλό και ωριμότητα. Ιδίως μετά το 52-39 του πρώτου μισού. Οι Σέλτικς ήταν παραδομένοι στην αστοχία του Ίρβινγκ, ο οποίος όσο περισσότερα σουτ δοκίμαζε, τόσο περισσότερο έριχνε τα ποσοστά του. Μόνο μετά τις πρώτες 2 περιόδους είχε αστοχήσει σε 11 προσπάθειες (5/16), τις περισσότερες της καριέρας του στο ίδιο διάστημα. Ολοκλήρωσε τη σειρά με μόλις 35.6% εντός πεδιάς και 22% στα τρίποντα. Καταποντισμός.

"Έπαιξαν όπως ακριβώς ήθελαν", παραδέχθηκε σκυθρωπός. Αυτός πάλι όχι. Την ίδια στιγμή που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άλλαζε ταχύτητα, ο 'Uncle Drew' κρατούσε δευτέρα κι έκαιγε τη μηχανή.

Η σύγκριση αναπόφευκτη.

Οι Μπακς έφεραν δεύτερη αποστολή στην postseason και περιμένουν την ανάθεση της επόμενη. Όπως και να 'χει ξέρουν πως έχουν το αβαντάζ και την ορμή να παρασύρουν κάθε αντίπαλο.

Ο Κάιρι Ίρβινγκ πάλι δεν ξέρει τίποτα. Ή κάνει πώς δεν ξέρει, αν ήταν το τελευταίο παιχνίδι του με το 'τριφύλλι'.

Σε πρώτη φάση απέφυγε τεχνηέντως την ερώτηση. Η μυστυριώδης στάση του μετά την πρώιμη τοποθέτηση πως προτεραιότητά του είναι οι Σέλτικς, μετέβαλε τις ισορροπίες. Από τον περασμένο Φλεβάρη ο παλαίμαχος γκαρντ και αναλυτής του ESPN, Τζέιλεν Ρόουζ, έχει ως δεδομένο πως πρόκειται για την τελευταία σεζόν του στη Βοστώνη. Επανήλθε, ακριβώς μετά το Game4 με τους Μπακς, υποστηρίζοντας πως "οι συμπαίκτες του θα τον βοηθήσουν να πακετάρει". Γιατί χαραμίζει πολλές επιθέσεις και δεν τους βελτιώνει συνολικά ως σύνολο.

Αν φύγει, πού θα καταλήξει; Ας δούμε ποιοι τον θέλουν σίγουρα.

Νιου Γιορκ Νικς

Από καιρό δίνονται μεταξύ των φαβορί. Οι Νεοϋορκέζοι ψάχνουν τουλάχιστον έναν, αν όχι δύο, franchise player και ο Ίρβινγκ τοποθετείται ακριβώς δίπλα στο όνομα του Κέβιν Ντουράντ για ν' αποτελέσουν το δίπολο επιστροφής σε ανταγωνιστική θέση

Μπρούκλιν Νετς

Μόνο που η έτερη ομάδα της πόλης τρέχει στην ίδια κούρσα με τις ίδιες πιθανότητες, ενδεχομένως και περισσότερες. Διαθέτει ένα ήδη δομημένο σύνολο που απέκτησε εμπειρία playoffs και χρήμα να διαθέσει στον Ίρβινγκ. Προφανέστατα θα πρέπει να 'θυσιαστεί' ο Ντ' Άντζελο Ράσελ, ο βασικός υποψήφιος για τον τίτλο του πιο βελτιωμένου παίκτη. Μόνο που επίπεδο αλλάζεις αν έχεις σούπερσταρ.

Λος Άντζελες Λέικερς

Οι 'λιμνάνθρωποι' δεν μπορούν να πορευτούν με τον Λόνζο Μπολ στον 'άσο'. Μετά το πρώτο φιάσκο, θα κυνηγήσουν άλλον έναν παίκτη με ικανότητες να ηγηθεί, διότι την περίοδο που έλειψε ο Τζέιμς χάθηκαν τα πάντα. Δεν ξέρουμε βέβαια κατά πόσο ο θείος Ντριου θα επιδιώξει να βρεθεί ξανά στη σκιά του θείου Λεμπρόν. Αν όμως αυτή είναι η καλύτερη επιλογή του;

Λος Άντζελες Κλίπερς

Οι Κλίπερς έχουν στο πόιντ έναν ταλαντούχο νέο και το 'σκυλί του πολέμου'. Ο Τζίλτζιους-Αλεξάντερ είναι ακόμη ανώριμος να ηγηθεί, παρά την καλή χρονιά του, και ο Μπέβερλι ιδανικός για συμπλήρωμα, οπότε 1+1 μάς κάνουν... Ίρβινγκ.

Μπόστον Σέλτικς

Αν για την υστεροφημία του ο Ίρβινγκ δοκιμάσει για τρίτη σεζόν με τους Σέλτικς, είναι ένα ενδεχόμενο. Προσφορά θα έχει.

(φωτογραφίες: AP Images)

News 24/7

24MEDIA NETWORK