Ο Γιάννης έβαλε στο κεφάλι του το στέμμα του ΛεΜπρον

Στο αντάμωμα των δυο καλύτερων ομάδων του φετινού ΝΒΑ, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε ρεκόρ καριέρας σε εύστοχα τρίποντα και ο πάγκος των Μπακς διέλυσε εκείνον των Λέικερς. Οι Άντονι Ντέιβις και ΛεΜπρον Τζέιμς είχαν μαζί 6/20 σουτ στο πρώτο ημίχρονο.

Mετά το πέμπτο εύστοχο τρίποντο, που 'τελείωσε' το παιχνίδι με τους Λέικερς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο... αυτοστέφθηκε.
Mετά το πέμπτο εύστοχο τρίποντο, που 'τελείωσε' το παιχνίδι με τους Λέικερς, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο... αυτοστέφθηκε. AP PHOTO/MORRY GASH

Πριν τρία βράδια οι Μπακς συνάντησαν επί των εδαφών τους τους Μάβερικς, με τον Λούκα Ντόντσιτς να παρακολουθεί το ματς από το Ντάλας. Και έχασαν. Το επόμενο παιχνίδι ήταν η επίσκεψη των Λέικερς, οι οποίοι επίσης προέρχονταν από ήττα (105-102 το σκορ στην Ιντιάνα). Αυτό ήταν το πρώτο τετ α τετ των κατόχων των καλύτερων ρεκόρ στο φετινό ΝΒΑ (έως αυτήν την στιγμή) και των φαβορί για να συναντηθούν στους τελικούς. Κάτσε να δούμε τι έγινε. Δηλαδή, πώς νίκησαν τα 'Ελάφια' (111-104). Για αρχή, να σου πω τι είπε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, όταν όλα είχαν τελειώσει -αν και για τους Λέικερς δεν πρέπει να άρχισαν ποτέ και θα σου εξηγήσω στην πορεία τι εννοώ.

“Δεν ήμουν η Νο1 επιλογή στο NBA draft. Ήταν ο AD και ο ΛεΜπρον. Εγώ υποτίθεται πως δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, πόσω μάλλον να παίζω εναντίον αυτών των δυο 'τεράτων'. Οπότε είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και που περνώ όλη τη διαδικασία. Πάντα θέλω να γίνω καλύτερος, να κάνω το καλύτερο για την ομάδα μου. Αυτό μου δίνει χαρά”.

Η ιστορία είχε ως εξής: ο ΛεΜπρον Τζέιμς σκόραρε από την περιφέρεια, στη λήξη του χρόνου για να φτάσει το 'I believe' των Λέικερς στην κορύφωση του και να σταματήσει τους Μπακς από το να αυξήσουν και άλλο τη διαφορά. Ο Άντονι Ντέιβις βρέθηκε μόνος στο τρίποντο, πήρε την μπάλα, αστόχησε και στην επόμενη φάση βρέθηκε σε ανάλογη φάση ο Αντετοκούνμπο. Και έγινε αυτό.

Την είδες την κίνηση που έκανε με τα χέρια; Ερμηνεύτηκε ως 'έβαλε το στέμμα στο κεφάλι του', μπροστά στον 'Bασιλιά'. Το iSports ενημέρωσε πως ο Greek Freak έχει 13/23 σουτ από τα τουλάχιστον 8.2 μέτρα στα οκτώ παιχνίδια του Δεκέμβρη. Στα προηγούμενα 92 από την εκκίνηση της περασμένης σεζόν, είχε 13/59. Το Δεκέμβρη μετρά ένα 44% στα τρίποντα. Τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη το ποσοστό αυτό ήταν στο 29%.

Παρεμπιπτόντως, φέτος είναι η χρονιά που ο Αντετοκούνμπο (o Γιάννης, γιατί αυτό το βράδυ και οι τρεις που είναι NBAers ήταν στο ίδιο γήπεδο και στο τέλος αντάλλαξαν φανέλες) έχει αυξήσει τις προσπάθειες του από τη συγκεκριμένη γραμμή, επιχειρώντας τουλάχιστον 5.1 τρίποντα ανά αγώνα. Για να έχεις την πλήρη εικόνα, τη σεζόν 2013-14 δοκίμαζε από 1.5 σε κάθε ματς, τη 2014-15 από 0.5, τη 2015-16 από 1.4, τη 2016-17 από 2.3, τη 2017-18 από 1.9, τη 2018-19 από 2.8.  Εξ ου και το περιπαικτικό tweet του επίσημου λογαριασμού των Μπακς.

 

Τα πέντε που έβαλε στους Λέικερς, σε οκτώ εκτελέσεις, είναι νέο ρεκόρ καριέρας. Το ίδιο ισχύει και το 32/1% που 'χει συνολικά φέτος. Τελείωσε με 34 πόντους, που είχαν 11/19 σουτ, 11 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Προφανώς όμως, και δεν έκανε δουλειά μόνος του. Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε για να πάρουν πίσω οι Μπακς την πρώτη θέση στη φετινή κατάταξη (25-4 έναντι του 24-25 των Λέικερς). Χαρακτηριστικά, ο Τζορτζ Χιλ είχε 21 πόντους, ο Κρις Μίντλεντον 15, ο Ουέσλι Μάθιους 13 και ο Μπρουκ Λόπεζ 10. Στο άλλο ρόστερ, ο Ντέιβις, ο οποίος έχασε τους Πέισερς λόγω αστραγάλου, σταμάτησε στους 36 πόντους (11/25 σουτ), μάζεψε 10 ριμπάουντ και έδωσε 5 ασίστ.

“Πρέπει να βγάλουμε το καπέλο στον Γιάννη. Έβαλε πέντε τρίποντα και όλα ήταν υπό πίεση. Τα δύο ήταν στο τέλος του χρόνου. Στο ένα ήταν μόνος και δυο άλλα τα έκανε έπειτα από ντρίμπλες, από τη γωνία -ενώ του αρέσει να λειτουργεί από την κορυφή”. Άντονι Ντέιβις.

Ο Τζέιμς έκανε το έβδομο τριπλ νταμπλ της σεζόν (21 πόντοι, με 8/19 σουτ, 12 ριμπάουντ και 11 ασίστ) και να μετακινείται στην 9η θέση αυτών που ιστορικά έχουν δώσει τις περισσότερες τελικές πάσες. Μπροστά του έχει τους Αϊζάια Τόμας, Κρις Πολ, Όσκαρ Ρόμπερτσον, Μάτζικ Τζόνσον, Μαρκ Τζάκσον, Στιβ Νας, Τζέισον Κιντ και Τζον Στόκτον. Δηλαδή, 'χοντρικά' παίζει μόνος του. Στο μεγαλύτερο μέρος της 4ης περιόδου έπαιζε με πέντε φάουλ.

Στην πρώτη περίοδο οι Ντέιβις και ΛεΜπρον είχαν 1/11 σουτ (όλοι οι του Λος Άντζελες μέτρησαν 28.6% στα σουτ). Το εύστοχο ήταν του 'φρυδιού', ο οποίος έως την ανάπαυλα (65-46) είχε 3/15 σουτ. Μαζί με τον 'King” είχαν 6/20. Σημείωσε πως οι Μπακς άνοιξαν το δεύτερο δωδεκάλεπτο με επί μέρος σκορ 20-7. Στην τρίτη πράξη, ο AD έβαλε 15 πόντους, με την παρέα του να εκμεταλλεύεται την έξοδο του Γιάννη (είχε τέσσερα φάουλ και κάθισε αρκετά στον πάγκο).

Ο πάγκος των Μπακς έκανε συντρίμμια αυτόν των Λέικερς (34-4).

Πέραν των superstars των 'Λιμνανθρώπων' που έδωσαν μαζί 57 πόντους, ο Ντάνι Γκριν πρόσθεσε 21 και ο Κεντάβιους Κάλντουελ Ποπ 18. Όλοι οι υπόλοιποι σκόραραν μαζί μόλις 8 πόντους. Στα της άμυνας των Λέικερς που φέτος παρουσιάζει αλματώδη αύξηση (δέχονται 103.5 πόντους, ανά 100 κατοχές), παρουσία του Ντέιβις, θα αρκεστώ να θυμίσω ότι στο Νο1 (και) αυτής της λίστας είναι οι Μπακς (102.1 πόντοι ανά 100 κατοχές). Το επόμενο ραντεβού των ομάδων είναι στις 6/3.

News 24/7

24MEDIA NETWORK