Ο Γιάννης έκοψε το Φίνιξ στα δυο

Δεν υπάρχει το κόψιμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο στον Ντεάντρε Έιτον. Ο Έλληνας άσος έκανε το μπλοκ της χρονιάς και άφησε ολόκληρο το ΝΒΑ (και όχι μόνο) με ανοιχτό το στόμα. Οι Μπακς χάρη στους 40π του Μίντλετον και την άμυνα του Χολιντέι πάνω στον Κρις Πολ, πάνε στο Φίνιξ, για να κάνουν μπρέικ...

Το μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε μια φωτογραφία. Σβήνοντας τον διακόπτη στον Ντεάντρε Έιτον...
Το μεγαλείο του Γιάννη Αντετοκούνμπο σε μια φωτογραφία. Σβήνοντας τον διακόπτη στον Ντεάντρε Έιτον... AP/PAUL SANCYA

Είναι από εκείνες τις φάσεις γράφουν ιστορία. Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για ένα τρομακτικό κόψιμο, αυτό που έκανε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στον Ντεάντρε Έιτον, αν όμως οι Μπακς πάρουν το πρωτάθλημα, θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει διαχρονικά ως "το" κόψιμο. The block, αμερικανιστί.

Ακόμη, βέβαια, η σειρά των τελικών έχει δρόμο, βρισκόμαστε πλέον στο 2-2, την Κυριακή τα ξημερώματα οι δυο μονομάχοι ξαναπαίζουν στο Φίνιξ ,σίγουρα θα έχουμε και Game 6 (στο Μιλγουόκι) την ερχόμενη Τρίτη (20/7).

Για να φτάσουν, ωστόσο, τα ελάφια στην ισοφάριση με το τελικό 109-103, χρειάστηκε μια καταπληκτική εμφάνιση από τον Κρις Μίντλετον (42π) και η τάπα της χρονιάς από τον Γιάννη, στον Έϊτον, την ώρα που οι Σανς ετοιμάζονταν να ισοφαρίσουν. Ο Αντετοκούνμπο που προσπάθησε να καλύψει το πικ εν ρολ, παίζοντας άμυνα πρώτα στον Μπούκερ, πρόλαβε να κάνει recover όπως λέμε στο μπάσκετ, με μια τρομερή κίνηση προς το καλάθι της ομάδας του και ένα άλμα, για να σταματήσει στον αέρα το κάρφωμα του Έιτον

Ο αντίπαλός του, που δεν είναι δα και κάνας κοντοπίθαρος, είχε απογειωθεί για να ολοκληρώσει το άλει ουπ, θα προσγειωνόταν με δύναμη στο καλάθι των Μπακς, αν δεν μεσολαβούσε η απίστευτη άμυνα του Έλληνα άσου και το χέρι που ... άλλαξε τα φώτα στον σέντερ των Σανς.

Δεν ξέρουμε αν ο Έιτον είδε αστράκια, πάντως με αυτό το καταπληκτικό μπλοκ, οι Μπακς έμειναν μπροστά στο σκορ (101-99) και εν τέλει πήραν τη νίκη, αφού τα φάουλ, που έκαναν οι Σανς πάνω στον Μίντλετον, κατέληγαν με τον "Khas" να σκοράρει εύκολα δυο πόντους, από τη γραμμή του φάουλ. Κανείς δεν κατάλαβε πως ο Γιάννης πρόλαβε, γύρισε και έκοψε τον Έιτον. Η φάση έκανε αμέσως το γύρο των κοινωνικών δικτύων και έγινε το θέμα συζήτησης όλων όσων παρακολουθούσαν εκείνη την ώρα το ματς, σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Ο Ντάμιαν Λίλαρντ, τουίταρε αμέσως, ότι αυτό το μπλοκ έδωσε στους Μπακς τη νίκη και δεν είχε άδικο...

Άλλοι προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν πως το κορμί του Γιάννη δούλεψε τόσο αστραπιαία για να σταματήσει ένα sevevfooter, όπως ο 'Ειτον, που ενώ προσπαθούσε να καρφώσει, είδε ένα χέρι να τον σταματάει!

Ο Αντρε Ιγκουοντάλα χαρακτήρισε το κόψιμο του Greek Freak, τελείως τρελό. Του θύμισε το ιστορικό μπλοκ, που τον είχε φιλοδωρήσει ο ΛεΜπρον Τζέιμς στους τελικούς του 2016. Ο βασιλιάς ήρθε από πίσω και ενώ ο Ιγκουοντάλα ήταν έτοιμος να κάνει ένα λέι-απ, κατέβηκε ο γενικός.

Αυτό το κόψιμο, όμως, σχεδόν ίδιο θα λέγαμε είχε κάνει ο Γιάννης στο Game 1 των φετινών τελικών, όταν διέσχισε όλο το γήπεδο για να κόψει τον Μπρίτζες, που έχασε ξαφνικά το φως του.

Το μπλοκ πάνω στον Έιτον θυμίζει ένα άλλο του Τζέιμς, πάνω στον Τιάγκο Σπλίτερ στους τελικούς των Χιτ με τους Σαν Αντόνιο Σπερς, αν και όπως έγραψε στο twitter ο αναλυτής Ντάρελ Ρόβεν, του Αντετοκούνμπο είναι μακράν πολύ πιο δύσκολο. Έχει και ένα κοντινό "κλικ" από τα χέρια των δυο πρωταγωνιστών, για να καταλάβει κανείς, που ακριβώς παίχθηκε όλη η ιστορία

Εντάξει, κάποιοι που ζουν για να ... κοντράρουν, όπως ο Σκιπ Μπέιλες το χαρακτήρισε υπερτιμημένο, αλλά στις ΗΠΑ, όλα αυτά είναι μέσα στο παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι οι πάντες έμειναν με το στόμα ανοιχτό, βλέποντας τον Γιάννη να πετάει για να σταματήσει τον σέντερ του Φίνιξ. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Έλληνας σταρ, εξήγησε: "Πίστεψα ότι θα με καρφώσει! Ήταν ένα hustle play, έπρεπε να κάνω τα πάντα για να κερδίσουμε. Είδα την φάση, είδα τον Κρις Πολ, πήδηξα κάθετα ελπίζοντας να βρεθώ εκεί τη σωστή στιγμή. Είχα ένα καλό μπλοκ, ένα εξαιρετικό hustle play. Όταν είδα το ένα χέρι του Έιτον, ήξερα ότι ήταν μακριά για λέι-απ. Το ένιωσα να έρχεται, ήξερα ότι έπρεπε να πηδήξω στη στεφάνη και να καλύψω τη γωνία του. Πήγα αργά. Αν ήμουν στην αντίθετη πλευρά, θα ήταν κάρφωμα. Θα μπορούσε να σπρώξει τη μπάλα και να χρεωθώ με αντικανονική παρέμβαση"

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτή η φάση κρίσιμη. Λίγο νωρίτερα ο Γιάννης είχε κλέψει την μπάλα, και έφευγε μόνος του στον αιφνιδιασμό για να μειώσει στους 3π (89-86). Όπως έκλεψε, μετά τη σαβούρδα του Πολ, στην τελευταία προσπάθεια του φίνικ να ισοφαρίσει. Όμως το κόψιμο είναι μια από τις φάσεις της χρονιάς. Σύμφωνα με το Hoops Hype ήταν, μαζί με το μην καταλογισμό του έκτου φάουλ στον Ντέβιν Μπούκερ, που ... αγκάλιασε και έριξε στο παρκέ τον Μίντλετον (ο Γιάννης ακολουθούσε τη φάση και την ολοκλήρωσε με καλάθι για τους Μπακς).

Ο Αντετοκούνμπο ήταν παντού στο Game 4. Έβαλε (με αίμα) 28 πόντους, πήρε 14 ριμπάουντ, έδωσε 8 ασίστ, έκανε 3 κλεψίματα και έκανε αμέτρητα σκριν, κυρίως στον Μίντλελτον, ο επιθετικός οίστρος του οποίου, αποδείχθηκε καταλύτης για να έρθει η μεγάλη νίκη των Μπκας. Το ματς, όπως ο Γιάννης παραδέχθηκε, δεν ήταν ωραίο, το Μιλγουόκι ήθελε πάρα πολύ τη νίκη ωστόσο και έκανε κυρίως πολύ καλή αμυντική δουλειά:

"Αναρωτιόμουν, πόσο πολύ το θέλαμε; Προσπάθησα να είμαι επιθετικός, να βγάλω άμυνες, να στήσω σκριν, ό,τι μπορούσα να κάνω για να είμαστε σε θέση να κερδίσουμε. Αυτό κάναμε όλοι. Δεν ήταν όμορφο ματς, αλλά αντέξαμε όταν χάσαμε εύκολα σουτ. Πιστέψαμε όμως στους εαυτούς μας, πήραμε τα ριμπάουντ, κόψαμε σουτ, το θέλαμε και το θέλαμε πολύ. Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε και να παίζουμε καλό μπάσκετ. Πρέπει να απολαμβάνω το παιχνίδι, ακόμη περισσότερο. Εμπιστεύομαι τον Μίντλετον, με εμπιστεύεται και εκείνος, έχουμε βρεθεί σε πολλά κλειστά ματς. Σημαίνει πολλά για εμάς. Δεν μπορούμε όμως να είμαστε ευχαριστημένοι, πρέπει να συνεχίσουμε.

Είμαι πολύ περήφανος, όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Είτε χάνεις, είτε κερδίζεις. Εμπιστεύομαι τον Χόλιντεϊ, εμπιστεύομαι τον Μίντλετον, αυτό που έκανε απόψε ήταν σπουδαίο. Χρειαζόμαστε από εκείνον να συνεχίσει να έχει τέτοιες εμφανίσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Τρία λεπτά πριν από το τέλος είχα πολλά συναισθήματα, προσπάθησα να απολαύσω τη στιγμή. Για εμένα, ο τρόπος που θέλω να παίζω είναι να απολαμβάνω τη στιγμή, να διασκεδάζω. Ένιωσα καλά με τον τρόπο που παίξαμε" σχολίασε, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί, όπως στον τρίτο τελικό, έτσι και χθες, έφυγε από το παρκέ μόλις στο τρίτο λεπτό: "Έπρεπε να πάω στην τουαλέτα"...

Και δεν ήταν εύκολη η νίκη των Μπακς. Κυνήγησαν πάρα πολύ τους Σανς, εξαναγκάζοντας τους σε 17 λάθη (το Μιλγουόκι, μόλις 5), με κυρίαρχη την πιεστική άμυνα του Τζρου Χολιντέι πάνω στον Κρις Πολ. Ο βετεράνος του Φίνιξ, έβαλε μόλις 10π (5/13 σουτ), έκανε 5 λάθη και η παρουσία του στο γήπεδο είχε αρνητικό πρόσημο (-10). Ο Χολιντέι του έβγαλε τα συκώτια και έτσι δεν στοίχισε στο Μιλγουόκι η τρομακτική του αστοχία (4/20)

Οι Σανς προηγήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του ματς, το παιχνίδι τους, ωστόσο, έμοιαζε μονοδιάστατο αφού εξαρτήθηκαν πάρα πολύ από τις διαθέσεις του Ντέβιν Μπούκερ (42π, με 14/25 σουτ) που πήρε τις περισσότερες επιθέσεις, χωρίς όμως μεγάλη συμπαράσταση. Οι Μπακς δείχνουν να έχουν περισσότερες λύσεις, αλλά τώρα η σειρά επιστρέφει στο Φίνιξ, με τους Σανς να εμπνέονται από την έδρα. Εκτός αν ο Γιάννης αποφασίσει ξανά να σβήσει τα φώτα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK