Ο Γιόκιτς δεν ήθελε να βάλει 50 πόντους

Το μπάσκετ του Νίκολα Γιόκιτς γοητεύει το ΝΒΑ, οι Ντένβερ Νάγκετς σταμάτησαν το σερί της καταπληκτικής Γιούτα και ο Σέρβος "Τζόκερ" που δεν πηδάει... εφημερίδα, αλλά δεν είχε πρόβλημα να σημειώσει 47 πόντους κόντρα στον κορυφαίο αμυντικό της λίγκας (Ρούντι Γκομπέρ), θεωρείται από τώρα υποψήφιος για MVP.

Ο Νίκολα Γιόκιτς σάρωσε Ρουντί Γκομπέρ, Ντόνοβαν Μίτσελ και όποιον άλλον παίκτη των Γιούτα Τζαζ προσπάθησε να τον σταματήσει
Ο Νίκολα Γιόκιτς σάρωσε Ρουντί Γκομπέρ, Ντόνοβαν Μίτσελ και όποιον άλλον παίκτη των Γιούτα Τζαζ προσπάθησε να τον σταματήσει © 2021 DAVID ZALUBOWSKI/ASSOCIATED PRESS

Το βράδυ που ο Ράσελ Γουέστμπρουκ έβαλε το νικητήριο τρίποντο για να γράψει το Γουάσιγκτον Γουίζαρντς-Μπρούκλιν Νετς 149-146 (με 8-0 στα τελευταία 30'' για τους Γουίζαρντς και 41 πόντους του Γουέστμπρουκ, κόντρα στον άσπονδο φίλο του, Κέβιν Ντουράντ, τον Κάιρι Ίρβινγκ, όχι όμως και τον Τζέιμς Χάρντεν, που δεν έπαιξε), ο Νίκολα Γιόκιτς έδωσε ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ. Οι Ντένβερ Νάγκετς, με 128-117, έκοψαν τη φόρα της πιο φορμαρισμένης ομάδας του ΝΒΑ, καθώς οι Γιούτα Τζαζ γνώρισαν την πρώτη ήττα τους έπειτα από ένα εντυπωσιακό σερί 11 νικών.

Ο 25χρονος Σέρβος σημείωσε 47 πόντους, ισοφαρίζοντας το δικό του ρεκόρ πόντων στο ΝΒΑ και επανέφερε στο τραπέζι την κουβέντα για τον MVP της κανονικής περιόδου. Εδώ που τα λέμε, δεν βλέπουμε κάθε μέρα, ακόμη και στα αμερικανικά γήπεδα, έναν τόσο ιδιοφυή μπασκετμπολίστα, τον οποίο ο Κουίν Σνάιντερ, προπονητής της Γιούτα, παρομοίασε με τον Λάρι Μπερντ.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το παιχνίδι, η ικανότητά του να διακρίνεται για το μυαλό του, σε έναν κόσμο που θριαμβεύουν τα μούσκουλα κι η αθλητικότητα, θυμίζουν σίγουρα τον εμβληματικό άσο των Σέλτικς, αν και ο "Τζόκερ" έχει κάτι το μοναδικό στις κινήσεις του.

Ο Γιόκιτς απλά δεν σταματιέται, φέτος. Κάνει πράγματα και θαύματα, όπως εναντίον της Γιούτα, όταν εκτός των άλλων αντιμετώπισε και τον δυο φορές καλύτερο αμυντικό της λίγκας, τον ακριβοπληρωμένο Ρούντι Γκομπέρ. Ο Γάλλος, όπως κι όσοι προσπάθησαν να μαρκάρουν τον απίστευτο Σέρβο, είδε αστράκια. Στο τέλος, παραδέχθηκε ότι "βάζοντας εύκολους πόντους στο ξεκίνημα του ματς, ζεστάθηκε κι έκανε ένα μεγάλο παιχνίδι" αναλαμβάνοντας την ευθύνη: "Οι συμπαίκτες κι η ομάδα μου στηρίζονται σε μένα, άρα πρέπει να κάνω καλύτερη δουλειά στο μέλλον".

Εντάξει, την προηγούμενη φορά που είχε συναντήσει τον Γιόκιτς, ο Σέρβος είχε σταματήσει στους 35 πόντους (κι οι Τζαζ είχαν νικήσει). Εδώ, όμως, ξεπέρασε τον εαυτό του...

✐ Στο τέλος του 1ου δωδεκαλέπτου είχε 22

✏ Τελείωσε το ημίχρονο με 33, τους περισσότερους σε 24 λεπτά που έχει πετύχει φέτος παίκτης σε ολόκληρο το ΝΒΑ. Μόνο ένας παίκτης των Νάγκετς έχει πετύχει στο παρελθόν τόσους πόντους σε ένα ημίχρονο. Ο Άλεν Άιβερσον από το 2007!

✎ Μόνο ο... ίδιος και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχουν πετύχει πάνω από 33 (αμφότεροι από 35) αλλά σε ολόκληρο το παιχνίδι, φέτος κόντρα στους Τζαζ

✐Με 17/26 σουτ και 12 ριμπάουντ, ο Γιόκιτς έκανε το 20ό συνεχόμενο νταμπλ-νταμπλ στη φετινή σεζόν. Είναι η 2η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του ΝΒΑ, ύστερα απ' τα 37 συνεχόμενα που είχε ο Μπιλ Γουόλτον, φορώντας τη φανέλα των Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς, τη σεζόν 1976-1977. Πέρσι, ο Αντετοκούνμπο είχε 19 σερί ματς με διπλές φιγούρες (σε πόντους και ριμπάουντ ή ασίστ), όπως κάνει φέτος ο Γιόκιτς.

✏ Οι 47 πόντοι είναι οι περισσότεροι που έχει βάλει ποτέ παίκτης από την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία στο ΝΒΑ. Ο μακαρίτης Ντράζεν Πέτροβιτς και ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς έχουν γράψει σε ένα ματς 44, ο Λούκα Ντόντσιτς και ο Πέτζα Στογιάκοβιτς έχουν ρεκόρ 42

✎ Κι όλα αυτά, σε μια χρονιά που έχει σπάσει τα κοντέρ, μετρώντας τρεις 35άρες κι άλλο ένα παιχνίδι όπου σταμάτησε στους 38. Συνολικά, έχει 26.8π, 9.7ρ και 5.7ασ. Απίστευτος; Όχι τόσο, γιατί όσα κάνει μέσα στο γήπεδο είναι τόσο γήινα που στο τέλος νομίζεις ότι μπορεί να τα κάνει ο οποιοσδήποτε. Μόνο που ο Γιόκιτς δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Οι Νάγκετς τον αποθέωσαν δικαιολογημένα στο twitter:

"Δώστε του την μπάλα, κάτι θα κάνει"

Ο "Τζόκερ" θα μπορούσε να πετύχει 50 πόντους, αφού είχε φτάσει στους 47, δυο λεπτά πριν από το τέλος. Ο Γουίλ Μπάρτον τον προέτρεψε "βάλε ένα τρίποντο για την πενηντάρα". Όμως ο Γιόκιτς ούτε καν που έδωσε σημασία. "Ξέρετε, όλα αυτά δεν τον αγγίζουν", έλεγε ο Μπάρτον μετά το ματς, που χαρακτήρισε "τέλειο" το επιθετικό παιχνίδι του Γιόκιτς: "Δεν υπάρχει η παραμικρή αδυναμία στις κινήσεις του, είτε κοντά είτε μακριά από το καλάθι".

Σε αυτό συμφώνησε και ο προπονητής των Νάγκετς, Μάικλ Μαλόουν: "Αν προσπαθήσεις να τον παίξεις στα ίσια, θα βάλει οπωσδήποτε το καλάθι. Αν κάνει σκριν, θα πάρει την μπάλα και θα σουτάρει για τρίποντο. Αν του γίνει νταμπλ-τιμ, θα βρει τον ελεύθερο συμπαίκτη του".

Όπως έχει πει και ο Τζαμάικαλ Γκριν στους Νάγκετς, όταν τα πράγματα είναι σκούρα, υπάρχει μια δεδομένη εντολή: "Δώστε την μπάλα στον 'Τζόκερ'. Κάτι θα βρει να κάνει". Έχοντας πετύχει απίθανα καλάθια, κάνοντας τρομερές πάσες, ο Γιόκιτς δεν σταματάει να εκπλήσσει το ΝΒΑ σε κάθε κίνησή του. Με τη Γιούτα είχε 4/4 τρίποντα στο 1ο μέρος, όταν οι Νάγκετς ολοκλήρωσαν τα πρώτα 2 δωδεκάλεπτα με 15/17 τρίποντα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ 20ετίας στο ΝΒΑ για ένα ημίχρονο και ομάδα που έκανε 15 και πλέον προσπάθειες για 3 πόντους.

Ο ίδιος δεν χολοσκάει για τους αριθμούς του. Το αντίθετο, μάλιστα. Θεωρεί γρουσουζιά να ασχολείται με τα στατιστικά του. "Σημασία έχει να νικάμε. Αν χρειαστεί λοιπόν, θα σκοράρω. Δεν είναι αυτοσκοπός. Πάνω απ' όλα είναι το παιχνίδι και η νίκη", λέει ο Σέρβος προσπαθώντας να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι 50άρες, τα στατιστικά κι οι αριθμοί έχουν δευτερεύουσα σημασία. Μην ξεχνάμε που έχει μάθει το μπάσκετ ο Γιόκιτς, κάτι που φαίνεται και από τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται.

Μπορεί να είναι MVP;

Φυσικά και μπορεί. Ίσως, μάλιστα, να είναι η χρονιά που για πρώτη φορά μετά την εποχή του Σακίλ Ο' Νιλ ένας σέντερ θα αναδειχθεί κορυφαίος παίκτης της χρονιάς. Το βραβείο που παίρνει εδώ και δυο χρονιές σερί ο Αντετοκούνμπο, με τέτοιες εμφανίσεις, μπορεί να ταξιδέψει από την Αθήνα στο Βελιγράδι και να καταλήξει στα χέρια του Γιόκιτς.

Έχει σημασία, βέβαια, πώς θα εξελιχθεί η χρονιά για τους Νάγκετς, αλλά και το τι θα κάνουν οι άλλοι δυο διεκδικητές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά τους δυο πρώτους μήνες του φετινού ΝΒΑ. Δηλαδή:

✔ τον ΛεΜπρον Τζέιμς που έχει ξεκινήσει αφηνιασμένος, έχοντας μέχρι τώρα 25.2π, 7.8ρ και 7.5ασ

✔ και βέβαια τον Τζόελ Εμπίντ, τον γίγαντα των Σίξερς, που έχει (όπως κι η ομάδα του) αρχίσει τη χρονιά σαν άλογο: 28.3π, 11.1 και 3.1ασ

Απέναντι στον κορυφαίο μπασκετμπολίστα της σύγχρονης εποχής και τον τρομερό σέντερ της Φιλαντέλφια, ο Γιόκιτς αντιπαραθέτει το ατέλειωτο ρεπερτόριο και το... αλήτικο μπάσκετ, κατευθείαν από τα ανοιχτά γηπεδάκια του Βελιγραδίου.

News 24/7

24MEDIA NETWORK