Ο Γιώργος Βόβορας ήξερε πώς να 'προδώσει' τον Πεδουλάκη

Ο Γιώργος Βόβορας δεν θα συνεχίσει ως πρώτος προπονητής του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ήταν όμως ο καταλληλότερος για να ηγηθεί στη μεταβατική αυτή περίοδο χωρίς ν' αναστατωθεί το τμήμα.

Ο Γιώργος Βόβορας οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη επί της Ζαλγκίρις στο Κάουνας
Ο Γιώργος Βόβορας οδήγησε τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη επί της Ζαλγκίρις στο Κάουνας EUROKINISSI SPORTS

Κάθε τέλος είναι μια νέα αρχή και η απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ενεργοποίησε την επιλογή του Γιώργου Βόβορα στην τεχνική ηγεσία. "Αρχής γενομένης από τον αγώνα με τον Ιωνικό Νικαίας", ενημέρωνε -στην κατακλείδα της- η ανακοίνωσή της ΚΑΕ. Τεχνηέντως κι εύλογα ημερολογιακό πλαίσιο δεν οριοθετούσε, άφηνε το χρόνο να δουλέψει προτού ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Ούτως ή άλλως ακόμη κι αν το ενδεχόμενο της αποχώρησης του 'Άρτζι' δεν φάνταζε απίθανο, δεδομένης της εικόνας του 'τριφυλλιού' στις πρώτες 6 εβδομάδες της νέας σεζόν, θα έπρεπε η έρευνα να εντατικοποιηθεί προτού δοθεί με σιγουριά το χρίσμα στον επόμενο. Είτε αυτός λέγεται όντως Πιτίνο (που επιστρέφει επισήμως) είτε όπως αλλιώς.

Την παρούσα περίοδο ο Γιώργος Βόβορας ήταν αυτός που είχε ανάγκη ο 'πράσινος' οργανισμός για να κερδίσει έδαφος, καλύπτοντας όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να ηγηθεί ενόσω οι προϊστάμενοί του αναζητούσαν τον διάδοχο του Πεδουλάκη. Άχαρος μεν ο ρόλος που του ανατέθηκε για άλλη μια φορά, όπως μετά την προηγούμενη απόλυση του Πεδουλάκη κι μετά από δύο χρόνια αυτή του Τσάβι Πασκουάλ, αλλά ταυτόχρονα ήταν αυτός που μπορούσε να τον υποδυθεί και εκτελέσει διότι...

> γνωρίζει σαν την παλάμη του χεριού του το ρόστερ που θα έπρεπε να διαχειριστεί από άλλη σκοπιά. Δούλεψε όλο το καλοκαίρι με τον Άρτζι, ήξερε τους παίκτες, τα συστήματα και τις ανάγκες του συνόλου.

> έχει ζήσει τ' αποδυτήρια. Στέλεχος του 'τριφυλλιού' από την πρώτη θητεία του Πεδουλάκη, τον ακολούθησε στην Ούνιξ και επέστρεψε τον Απρίλη του 2016, ενώ συνέχισε τόσο ως συνεργάτης του Τσάβι Πασκουάλ και του Ρικ Πιτίνο. Καθένας εξ αυτών είχε να λέει τα καλύτερα για τη συνέπειά του ως επαγγελματία και την άψογη συνεργασία που είχαν.

> διαθέτει την ηρεμία που απαιτούσε η περίσταση. Ο Γιώργος Βόβορας χαρακτηρίζεται ως ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων που προσπαθεί μέσα από λογικές επεξηγήσεις να μεταφέρει το μήνυμα στους παίκτες. Δεν θα τον δεις να φωνάζει ή να υψώνει τους τόνους παλεύοντας να επιβληθεί δια της βοής. Η μεθοδολογία του επιβάλλει ηρεμία και πνεύμα συναίνεσης, χωρίς να σημαίνει ότι δεν εντοπίζει τα λάθη και κάνει παρατηρήσεις.

> είναι εργατικός. Δεν θ' άφηνε, σε καμία περίπτωση, την ομάδα απροετοίμαστη, έρμαιο των καταστάσεων και κατ' επέκταση των αντιπάλων της. Στον αγώνα της Τρίτης στο Κάουνας αποδείχθηκε περίτρανα, μια και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν αγωνιστικά ακριβής και πνευματικά σκληρός ν' ανταπεξέλθει, ελέγχοντας τον αγώνα ως το 38'30''.

> έχει διατελέσει αλλού πρώτος προπονητής. Αντίστοιχα ο Τζίμης Κουστένης, εκ των έτερων βοηθών του Πεδουλάκη, ο ίδιος όμως εκτός από τον ΟΦΗ είχε εργαστεί στον ΑΠΟΕΛ της Κύπρου, κάνοντας πρωταθλητισμό και κατακτώντας ένα κύπελλο.

Ένα πενθήμερο μετά την ενημέρωση πως ο Βόβορας προάγεται στη θέση του πρώτου προπονητή, έως τη λήξη αυτής της μεταβατικής περιόδου, οι 'πράσινοι' μετρούν ήδη 2/2 και έπεται ο αγώνας στο Μόναχο, εκεί που έχασε ο Ολυμπιακός, το βράδυ της Παρασκευής.

Άλλες οι απαιτήσεις των αποστολή του πρωταθλήματος κι άλλες της Ευρώπης. Σ' αμφότερες πάντως οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ εμφανίστηκαν ανανεωμένοι, με διάθεση να προτάξουν το 'εμείς' αντί του 'εγώ'. Ο Γιώργος Βόβορας φρόντισε να τους ανταμείψει. Πριν από τα μισά της δεύτερης περιόδου με τη Ζαλγκίρις είχαν αγωνιστεί άπαντες, το ροτέισον δηλαδή 'άνοιξε' (όχι σε βαθμό ξεχειλώματος) και τους χώρεσε όλους, σε συγκεκριμένες αποστολές. Άλλος ήταν πιο χρήσιμος κι άλλος λιγότερο στο πολύτιμο 86-85. Καθένας πάντως έδωσε κάτι. Ο Καλάθης είχε μεν 19 πόντους και 12 ασίστ (για 1 λάθος) σε 27'28''. Ταυτόχρονα όμως ο Μήτογλου των 5'17'' χάρισε 3 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 1 μπλοκ, σταματώντας όσο έπαιξε τη δράση του Λεντέι στη ρακέτα.

Ο 42χρονος προπονητής (με πτυχίο από τη Γυμναστική Ακαδημία), έχοντας προ ημερών χαρακτηρίσει μέντορά του τον Πεδουλάκη γιατί είναι "εκείνος που μ' έμαθε εκτός από το να βλέπω το μπάσκετ να το σκέφτομαι κιόλας" και τον μετέτρεψε σε λεπτολόγο και τελειομανή, τού χάρισε "ένα μέρος της επιτυχίας" στο Κάουνας. Μια άκρως επαγγελματική στάση και απόλυτη αναγνώριση της εμπιστοσύνης με την οποία τον έχει περιβάλει ο 'Άρτζι' από τα κοινά χρόνια τους στο Ρέθυμνο (2007-08, τον βρήκε ως βοηθό του Στέργιου Κουφού) και στον ΠΑΟΚ (2008, προτού αποχωρήσουν γρήγορα), ακολούθως στο Περιστέρι (2010-2012) και στο Καζάν (2014). Μικρά πράγματα θα μπορούσε μονάχα να διορθώσει, παρεκκλίνοντας από την αρχική τακτική, προκειμένου να επιτρέψει στους παίκτες να αισθάνονται πιο άνετα. Σ' αυτό το σημείο ο Γιασικεβίτσιους μπερδεύτηκε, πιστεύοντας ότι η τακτική προσέγγιση θα είναι ακριβώς η ίδια. Δεν ήταν απόλυτα, καθώς ο Καλάθης έπαιξε λιγότερο, ο Παπαγιάννης προτιμήθηκε του Γουάιλι για να ελέγξει το αμυντικό ριμπάουντ και ο Μπέντιλ προσέφερε ποιοτικά λεπτά στην άμυνα. Ήταν ένα είδος 'προδοσίας'.

Στην πραγματικότητα ο Βόβορας είχε απλώς επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν στην προπονητική επάρκεια που κρύβεται πίσω από το μονίμως ψύχραιμο και σχεδόν χαμηλωμένο βλέμμα του. Δεδομένα πια δεν θα συνεχίσει ως το φινάλε της σεζόν. Μέχρι να παραδώσει τη σκυτάλη στον Ρικ Πιτίνο, μπαίνοντας ξανά πίσω από τη σκηνή, πάντως απολαμβάνει τη συνθήκη παραμένοντας όσο στωικός και προσγειωμένος απαιτούν οι καταστάσεις. Την κόρη του, που είχε γενέθλια, την είχε ήδη χαρούμενη την Τρίτη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK