Ο Γουόλτερς είναι ο πόιντ γκαρντ που δεν ήρθε το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό

Ο Ερυθρός Αστέρας δεν διαθέτει καλύτερο ρεκόρ από τον Παναθηναϊκό. Προέρχεται από 4 σερί ήττες την Euroleague και έχει πέσει στο 2-5. Ακόμη κι έτσι ο κοντρολαρισμένος Νέιτ Γουόλτερς ξεχωρίζει. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν.

Ο Γουόλτερς είναι ο πόιντ γκαρντ που δεν ήρθε το καλοκαίρι στον Παναθηναϊκό
EUROKINISSI

Το φλερτ του Παναθηναϊκού με τον Νέιτ Γουόλτερς είναι διαρκές. Από το φθινόπωρο του 2015, περίοδος που είχε χτυπήσει στο χέρι ο Νικ Καλάθης, το ενδιαφέρον για τον ξανθομάλλη Αμερικάνο πόιντ γκαρντ (και τότε παίκτη της τουρκικής Μπεσίκτας) μοιάζει με ώριμο φρούτο που δεν πέφτει ποτέ από το δέντρο.

Το περασμένο καλοκαίρι κι αμέσως μετά την πρόσληψη του Δημήτρη Πρίφτη το επεισόδιο έπαιξε σε επανάληψη. Ο Έλληνας κόουτς είχε συνεργαστεί πέρυσι με τον 30χρονο από το Σεντ Κλάουντ της Μινεσότα και η εκδοχή μιας επανασύνδεσης στην Αθήνα δεν άργησε κυκλοφορήσει ως ένα πιθανό σενάριο. Το Τριφύλλι ήταν δεδομένο πως θα κινηθεί για βασικό πόιντ γκαρντ και η περίπτωση του free agent Γουόλτερς κάλυπτε κάμποσες από τις προδιαγραφές της θέσης.

Οι δρόμοι ομάδας-παίκτη ήταν μεν παράλληλοι, αλλά σημείο που να συναντηθούν δεν βρέθηκε στην πορεία. Ο Παναθηναϊκός είχε ήδη υπογράψει Πέρι και Μέικον όταν στις 10/8 ο Γουόλτερς έβαζε υπογραφή στο συμβόλαιο που του έδινε ο Ερυθρός Αστέρας κι επέστρεψε στο Βελιγράδι μετά την πρώτη θητεία του τη σεζόν 2016-17.

Επειδή η κουβέντα για τον κοντρολαρισμένο οργανωτή που δεν απέκτησε ο πρωταθλητής Ελλάδας παραμένει ολοζώντανη μέχρι σήμερα, εξαιτίας του δομικού προβλήματος των πρασίνων στην περιφέρεια, το σημερινό (4/11) πρώτο επίσημο συναπάντημα των δύο ομάδων στην Euroleague στο Βελιγράδι (μετά το φιλικό στο Μόναχο τον περασμένο Σεπτέμβριο) γεννά την απορία του τι θα μπορούσε να συμβεί, αν ο Γουόλτερς είχε πάρει το κουμάντο.

Πρώτο βιολί του Ερυθρού Αστέρα

Το Instat Scout ήταν η πηγή πληροφοριών στην οποία απευθυνθήκαμε για ν' αντλήσουμε τις κατάλληλες απαντήσεις. Πώς δηλαδή συμπεριφέρεται ο Γουόλτερς στον Ερυθρό Αστέρα από την αρχή της χρονιάς σε παράλληλη δράση με τα πεπραγμένα του Κέντρικ Πέρι.

Αστέρας και Παναθηναϊκός εμφανίζουν το ίδιο ρεκόρ (2-5) με διαφορά τριών πόντων στο goal average κι αυτό επιτρέπει τις επί ίσοις όροις συγκρίσεις. Βέβαια καθένας λειτουργεί με αυτόνομο τρόπο, διότι το Τριφύλλι διαθέτει την όγδοη πιο παραγωγική επίθεση στη διοργάνωσης (76.6 πόντοι) και τη δεύτερη χειρότερη άμυνα (80.1), ενόσω οι Σέρβοι παράγουν μεν ελάχιστα (66.9 πόντοι) αλλά οι 70 πόντοι παθητικό τους κατατάσσουν στη δεύτερη θέση της λίστας.

Σ' αυτή τη συνθήκη για τον Αστέρα, ο Νέιτ Γουόλτερς είναι ο καθοδηγητής. Από τα χέρια του περνούν οι περισσότερες μπάλες στα σχεδόν 26 λεπτά που αγωνίζεται σε κάθε παιχνίδι της Euroleague, καθώς είναι ταυτόχρονα ο πρώτος σκόρερ (12.3 πόντοι) μ' ένα εντυπωσιακό 73% στα δίποντα και ο καλύτερος πασέρ (4.7 ασίστ) του ρόστερ, όταν ο πρώτος όλης της λίγκας Νικ Καλάθης δίνει 5.43!

Το σημαντικότερο στοιχείο που συνοδεύει τον Αμερικανό είναι πως "χαραμίζει" με λάθη λιγότερες από 2 επιθέσεις ανά ματς, όντας έβδομος στο σχετικό κλάσμα με 275%!

Αριστερό πικ εν ρολ, αιφνιδιασμοί και πόντοι ανά κατοχή

Φυσικό είναι ο Γουόλτερς να "τρέχει" τα περισσότερα συστήματα της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς. Όταν κρατά την μπάλα, η επιλογή του να πάει σε πικ εν ρολ ξεπερνά σε ποσοστό το 40% (41.1%). Πρόκειται για το 37.5% των συνολικών πικ εν ρολ που "στήνει" ο Αστέρας σε κάθε παιχνίδι του. Από τα συγκεκριμένα plays του Αμερικανού η ομάδα του Βελιγραδίου παίρνει μάλιστα 1.4 πόντους ανά κατοχή.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως ως επί το πλείστον ο 30χρονος πόιντ γκαρντ φεύγει από τ' αριστερά του σκριν, ψάχνοντας από 'κει ν' αποφασίσει τι θα κάνει την μπάλα. Αν δηλαδή θα ψάξει την πάσα στον συμπαίκτη του ή θα τελειώσει τη φάση με προσωπική ενέργεια. Μίτροβιτς, Κάλινιτς και Κούζμιτς είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο τον συνεπικουρούν σε όλο αυτό.

Ο Γουόλτερς είναι επίσης ο πρώτος παίκτης του Αστέρα σε καταστάσεις transition, μια και του αναλογεί το 26.1% όλης της ομάδας του. Σε ανάλογες περιστάσεις οι αποφάσεις του προσφέρουν 1.17 πόντους ανά κατοχή.

Εκεί που δεδομένα υστερεί είναι στις απομονώσεις, καθώς παρά το γεγονός πως κρατά για τον εαυτό του το 35.3% αυτών, στο φινάλε η αποτελεσματικότητα είναι χαμηλή (0.67π ανά κατοχή).

Υπερτερεί του Πέρι

Με τον Γουόλτερς στο παρκέ ο Ερυθρός Αστέρας βρίσκεται στο +1.1. Κερδίζει δηλαδή τους αντιπάλους του με περισσότερους από 1 πόντο. Το προσωπικό season high του είναι το +17 στο νικηφόρο ματς με τη Μακάμπι, ενώ το seson low το -17 στην ήττα από τη Μιλάνο. Το τι γίνεται όταν λείπει είναι μια άλλη κουβέντα.

Την ίδια ώρα ο Κέντρικ Πέρι βρίσκεται υπό του μηδενός. Επί της δικής του παρουσίας στο παρκέ ο Παναθηναϊκός χάνει με 0.4 πόντους, χωρίς ποτέ να έχει συνδυαστεί η παρουσία του με ανώτερη τιμή το +5, εξαιρουμένου του αγώνα με την Εφές. Μοιάζει μικρή η διαφορά των δύο. Ωστόσο ο παίκτης των πρασίνων παίζει 6 λεπτά λιγότερα (19' έναντι 25'), σουτάρει πολύ χειρότερα στα field goals (25% έναντι 57%) και δίνει 1.8 ασίστ λιγότερες. Κάτι που αφαιρεί από την ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη τη δημιουργία που έχει ανάγκη στο πέντε-πέντε, ψάχνοντας πιο ακούραστους πόντους και όχι σκορ από προσωπικές καταστάσεις και σουτ στο φινάλε επιθέσεων.

Το 40.7% των επιθέσεων του Πέρι είναι μεν από πικ εν ρολ, αλλά η αποτελεσματικότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη του υψηλού αυτού ποσοστού (0.73π ανά κατοχή). Ούτε, βέβαια, οι 0.8π. ανά κατοχή σε καταστάσεις transition ισορροπούν το ντεσαβαντάζ.

Ο Πέρι είναι παραγωγικότερος του Γουόλτερς μόνο σε "catch and shoots" καταστάσεις. Αλλά δεν είναι αυτό που λείπει από τον Παναθηναϊκό πριν από τη δοκιμασία που έχει να δώσει απόψε (4/11, 19:00, Nova Prime, LIVE SPORT24) στο αφιλόξενο Βελιγράδι. Εκεί που σε 7 εξορμήσεις μετρά μόλις δύο διπλά (2013, 2017).

News 24/7

24MEDIA NETWORK