O Kάιρι Έρβινγκ εξαφανίστηκε γιατί μπέρδεψε τη δουλειά με τη ζωή

O Στέφεν Σμιθ είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του ΕSPN (ο ετήσιος μισθός φτάνει στα 10.000.000 δολάρια). Ο Κάιρι Έρβινγκ είναι ο NBAer που εξαφανίστηκε για δυο εβδομάδες, χωρίς να ενημερώσει. Τη μέρα που επέστρεψε στους Νετς, ο γνωστός για τα προβοκατόρικα σχόλια του Σμιθ είχε να του δώσει μια συμβουλή.

Ο Κάιρι Έρβινγκ δεν έχει κρύψει τα θέματα που αντιμετωπίζει. Αυτή ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που εξαφανίστηκε χωρίς ειδοποίηση. Ο Στέφεν Α. Σμιθ είχε να του προτείνει κάτι που μπορεί να βοηθήσει.
Ο Κάιρι Έρβινγκ δεν έχει κρύψει τα θέματα που αντιμετωπίζει. Αυτή ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που εξαφανίστηκε χωρίς ειδοποίηση. Ο Στέφεν Α. Σμιθ είχε να του προτείνει κάτι που μπορεί να βοηθήσει. @2021 ADAM HUNGER/ASSOCIATED PRESS

Ο Στέφεν Σμιθ θα έλεγες πως είναι τοτέμ της αθλητικής δημοσιογραφίας των ΗΠΑ, με την οποία ασχολείται από το 1994. Στην τηλεόραση εμφανίστηκε πέντε χρόνια μετά. Έκτοτε δεν έχει λείψει ποτέ. Και ένας από τους κύριους λόγους είναι ο τρόπος με τον οποίον σχολιάζει τα γεγονότα. Δεν έχει συστηθεί ποτέ με την 'ξύλινη γλώσσα'. Ή με τη διακριτικότητα. Λέει ό,τι σκέφτεται και προφανώς 'αγγίζει' εκατομμύρια κόσμου, εξ ου και το ESPN -όπου εργάζεται από τον Αύγουστο του 2005- τον 'δέσμευσε' το 2014 με πολυετή συνεργασία, έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.

Στην επέκταση του συμβολαίου (έως το 2021) ο ετήσιος μισθός του έφτασε τα 5.000.000 δολ., με τον ανταγωνισμό να προσπαθεί από το 2019 να τον 'κλέψει' και το ESPN να τελειώνει τη 'μάχη' πριν αρχίσει, διπλασιάζοντας τις αποδοχές του -όπως είχε αποκαλύψει η New York Post. Τα 10.000.000 δολάρια που 'βγάζει' κάθε μήνα είναι τα περισσότερα που έχει λαμβάνειν δημοσιογράφος που 'βγαίνει' στο γυαλί του συγκεκριμένου κολοσσού. Έως τότε ο πιο ακριβοπληρωμένος ήταν ο Μάικ Γκρίνμπεργκ, παρουσιαστής του 'Get Up!”, ο οποίος έπαιρνε 6.5 εκατομμύρια δολάρια το μήνα.

Θα ήθελα να έχεις υπ όψιν σου πως το Entertainment and Sports Programming Network (καλωδιακό αθλητικό δίκτυο που υπάρχει στο 93.2% των νοικοκυριών των ΗΠΑ, τα οποία πληρώνουν για κάποιο κανάλι) 'έκοψε' 300 δουλειές και εξαφάνισε 200 θέσεις φέτος (για το λόγο που υποψιάζεσαι). Ήταν οι περισσότερες απολύσεις που έγιναν στα 41 χρόνια της ιστορίας του. Είχαν προηγηθεί οι 350 απολύσεις του 2015, που αφορούσαν υπαλλήλους πίσω από τις κάμερες. Δυο χρόνια μετά διέκοψε τη συνεργασία του με άλλους 100 που εμφανίζονταν μπροστά από την κάμερα και τα μικρόφωνα -ως παρουσιαστές ή ρεπόρτερ.

Το ανεξέλεγκτο του Σμιθ έχει δημιουργήσει και προβλήματα.

Ο γεννημένος στο Μπρονξ, Σμιθ που έχει μια ευπάθεια με τους Νικς -τους οποίους έχει περάσει από γενιές δεκατέσσερις τα προηγούμενα χρόνια-, έχει βρεθεί στο επίκεντρο για τους λάθος λόγους ουκ ολίγες φορές.  Το 2012 είχε πει on air τη λέξη που αρχίζει από 'n', όταν ρεπόρτερ είχε μεταδώσει την είδηση για τον τραυματισμό του Κόμπι Μπράιαντ στο πόδι. Εκείνος σχολίασε 'νομίζεις πως ο Κόμπι θα χάσει το ματς, εξαιτίας ενός διαστρέμματος; Νi... σε παρακαλώ'. Όταν τον έθεσαν προ των ευθυνών του, είπε πως ήταν αθώος, πως ποτέ δεν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη λέξη και ότι οι τηλεθεατές παρερμήνευσαν 'γιατί είμαι από τη Νέα Υόρκη και μιλάω γρήγορα'.

Να πέσει το video.

Το 2014 είχε 'φάει' ποινή αποκλεισμού από το μέσο του, αφότου υπαινίχθηκε πως τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτά που φταίνε, για ό,τι περνάνε -σχολιάζοντας την είδηση για την επίθεση ενός παίκτη του NFL στη σύζυγο του. Ο Σμιθ είχε πει πως η γυναίκα του Ρέι Ράις που έπεσε αναίσθητη μέσα σε ανελκυστήρα, αφότου δέχθηκε τη γροθιά του άνδρα της 'προκάλεσε την επίθεση'. Προφανώς και μετά ζήτησε συγγνώμη, εξηγώντας πως αυτό 'ήταν το πιο εξωφρενικό λάθος της καριέρας μου'. Είχε ωστόσο, πρότερο ανέντιμο βίο: το 2010, όταν ο Φλόιντ Μέιγουεδερ συνελήφθη για τη σωματική κακοποίηση της πρώην συζύγου του (που νοσηλεύτηκε με διάσειση), είχε γράψει στο Twitter πως 'δεν έχουν πάντα άδικο οι άνδρες'.

Το 2016 επανήλθε με το 'είσαι σύζυγος του Στεφ Κάρι. Ό,τι κάνεις έχει αντίκτυπο πάνω του και στον οργανισμό για τον οποίον εργάζεται. Πρέπει να το σκέφτεσαι αυτό. Δεν μπορείς να καταλαμβάνεσαι από τα συναισθήματα σου και να θέτεις σε κίνδυνο τον άνδρα σου. Γίνε μια καλή γυναίκα NBAer' στην Αϊσα, αφότου εκείνη είχε κατηγορήσει τη λίγκα για 'συνωμοσία' εναντίον του καλύτερου σουτέρ του ΝΒΑ.

Το 2017 στο Black Enterprise Black Men XCEL Summit επιτέθηκε στον Κόλιν Κάπερνικ, γιατί δεν είχε ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τον χαρακτήρισε 'αδαή' για αυτήν την αποχή και τον κάλεσε να μείνει 'the hell away from me' και να μη του μιλάει, όπως και να μην τον κοιτάζει.

Αναφερόμενος στη διένεξη του ΝΒΑ με την Κίνα, μετά το πολιτικού περιεχομένου tweet του Ντάριλ Μόρεϊ σύγκρινε αυτό που συνέβαινε τον Οκτώβρη του 2019 με τη διαμάχη των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών. Με δεδομένη την εντολή που 'χει δώσει ο πρόεδρος του ESPN, Τζίμι Πιτάρο στους εργαζομένους του να μένουν μακριά από πολιτικά θέματα, οι παραγωγοί του 'First Take' όπου 'ξεσπάθωνε' ο Σμιθ, τον 'έκοψαν' στον αέρα -με εσπευσμένο διαφημιστικό διάλειμμα.

Το Σεπτέμβριο του 2020 είχε πει πως το 'white privilege' του Στιβ Νας ήταν ένας από τους λόγους που τον προσέλαβαν οι Νετς. Προέκυψαν πολλές αντιδράσεις. Επανήλθε με το 'δεν δίνω δεκάρα για όσους είπαν πως είμαι λάθος και ότι πρέπει να απολογηθώ. Δεν μετακινούμαι ούτε ένα εκατοστό από τη θέση μου. Δεν έχει προϋπηρεσία ως κόουτς και πήρε δουλειά αυτού του βεληνεκούς. Θα συνέβαινε ποτέ αυτό με κάποιον μαύρο κόουτς;'.

Προφανώς και η λίστα με τα θέματα που 'χει προκαλέσει είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτά που διάβασες είναι τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πού μπορεί να φτάσει, ένεκα του 'φίλτρου' που δεν έχει. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην τελευταία του εκπομπή, κατά την οποία ασχολήθηκε με τον Κάιρι Έρβινγκ και την εξαφάνιση του, για δύο εβδομάδες -και επτά ματς- από τους Νετς, γιατί όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την επιστροφή του στις προπονήσεις 'χρειαζόμουν ένα διάλειμμα'. Όλοι έχουν δικαίωμα στο διάλειμμα. Όπως και οι οργανισμοί έχουν δικαίωμα στη σχετική ενημέρωση, με την οποία δεν ασχολήθηκε ο NBAer. Απλά εξαφανίστηκε.

Aν με ρωτάς, αυτό που έκανε ήταν απόλυτα συνεπές αυτού που είναι. Και αυτό που είναι είναι ένας άνθρωπος με θέματα που δεν έχει καταφέρει να διαχειριστεί, τα οποία του προσδιορίζουν ακόμα τη ζωή. Η εξαφάνιση του δεν ήταν ωστόσο, και σε αρμονία με την ιδιότητα του ως μέλους ομάδας εν μέσω υποχρεώσεων.

Ας δούμε πρώτα τι είπε ο Έρβινγκ και μετά θα περάσουμε σε αυτά που σχολίασε ο Σμιθ.

“Ανέλαβα την πλήρη ευθύνη για την απουσία μου, ενώπιον όλων. Συζήτησα με κάθε έναν ξεχωριστά. Ήλθε η ώρα να προχωρήσουμε. Όταν κάνεις ένα διάλειμμα από όλα, προκύπτουν διάφορες εικασίες για το τι σου έχει συμβεί. Ήταν τόσοι αυτοί που πίστεψαν πως με ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Δεν έχουν ιδέα ποιος είμαι, τι υποστηρίζω και τι θέλω. Όταν τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή σε κυριεύουν, χρειάζεται να κάνεις ένα βήμα προς τα πίσω. Μου αρέσει να παίζω μπάσκετ. Δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία για αυτό. Δεν με ενδιαφέρουν τα media ή οι φαν. Το μόνο που με νοιάζει είναι οι ηθικές αξίες του παιχνιδιού, τα fundamentals. Τώρα που όλη η εικόνα έχει γίνει μεγαλύτερη και έχουν αυξηθεί οι ευθύνες που έχω αναλάβει, στη συνθήκη που βρίσκομαι είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι σε αυτήν την 'πλατφόρμα', με πολλούς δίπλα μου και ενώ έχω θυσιάσει ένα μέρος του εαυτού μου -κάτι που 'χουν κάνει και όλοι οι άλλοι. Δεν είμαι μόνος σε αυτό.

Η ψυχική υγεία είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Το να έχεις βρει την ισορροπία σου -με τον εαυτό σου- και μπορείς να αγωνιστείς. Με όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, σε πολιτικό επίπεδο, σε κοινωνικό, όπως είπα είναι δύσκολο να κοιτάζω από την άλλη. Πολύ περισσότερο από την στιγμή που ενδιαφέρομαι να αλλάξω τα πράγματα, κάθε μέρα. Υπάρχουν πάρα πολλά που συμβαίνουν και είναι πολύ μεγαλύτερα από μια μπάλα που μπαίνει στο καλάθι.

Όπως είπα και πριν, η ουσία για εμένα βρίσκεται στην ισορροπία όλων αυτών, στο να γνωρίζω πως μπορώ να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και εκτός γηπέδων, να μετέχω στους αγώνες που γίνονται, στα παρασκήνια και στο προσκήνιο. Θα επαναλάβω πως δεν είμαι ο μόνος που μάχομαι και νιώθω ευγνώμων για τον κοινό μας αγώνα -για την ενοποίηση μας. Το αυτό ισχύει και για όσα γίνονται μέσα στο γήπεδο. Θέλω να παίζω με χαμόγελο, όπως ασχολούμαι με ένα παιχνίδι που έχω στην καρδιά μου. Και μετά να ασχολούμαι με την κληρονομιά που θα αφήσω ως άνθρωπος. Αυτό είναι το μόνο που με ενδιαφέρει”.

Μεταξύ όσων έκανε τις δυο εβδομάδες που απείχε, ήταν να αγοράσει ένα σπίτι στην οικογένεια του αδικοχαμένου Τζορτζ Φλόιντ -προφανώς και δεν το δημοσίευσε ο ίδιος, αλλά άλλοι. Διέψευσε πως η αφορμή ήταν η επίθεση στο Καπιτώλιο, λέγοντας ότι “η ουσία είναι στο διαχωρισμό μεταξύ όσων συμβαίνουν, ενώ είμαι επαγγελματίας μπασκετμπολίστας και όσων συμβαίνουν στον κόσμο. Αν δεν δημιουργήσεις αυτόν το διαχωρισμό, είναι εύκολο να νιώσεις το βάρος όλου του κόσμου στην πλάτη σου, κάθε φορά που βγαίνεις στο παρκέ”.

Μόλις τελείωσε το video με τις δηλώσεις, η κάμερα επέστρεψε στο στούντιο και στον Σμιθ, ο οποίος ξεκίνησε με το 'Κάιρι Έρβινγκ που στο δ... ήσουν;'.

"Έχω νέα για εσάς και είμαι σίγουρος πως η Αμερική θα συμφωνήσει με αυτό που θα πω: ουδείς θα έπρεπε να έχει το παραμικρό πρόβλημα με οτιδήποτε εξ όσων είπε. Η ψυχική υγεία είναι πολύ σοβαρό πράγμα. Δεν υπάρχει τίποτα το λάθος στο να θες να απομακρυνθείς για λίγο, εξαιτίας προσωπικών λόγων. Γιατί όμως, δεν το είπες; Δεν πίστευε πως υπάρχει κάποιος που να αξίζει την εξήγηση του -να τον ενημερώσει τι περνούσε, πριν εξαφανιστεί. Ούτε οι Νετς ήξεραν τι του 'χει συμβεί τις πρώτες μέρες. Κάποιοι συμπαίκτες του δεν γνώριζαν το παραμικρό. Ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα. Όταν δεν εμφανίστηκε να παίξει με το Ντάλας, ένα παιχνίδι που ορκίζεται πως αγαπά, δεν είπε τίποτα σε κανέναν. Και ΟΚ οι φαν δεν πηγαίνουν αυτό το διάστημα στα γήπεδα, ο Covid-19 δίνει 'πολυτέλειες', αλλά σε παρακολουθούν από την τηλεόραση, στηρίζοντας το brand του ΝΒΑ κάτι που βοηθά στο να πάρεις το μισθό σου”.

Κάπου εκεί άρχισε να ανεβαίνει η πίεση του παρουσιαστή (μαζί με τον τόνο στη φωνή του), για να επαναλάβει πως όσα είπε για τη ψυχική υγεία ήταν 100% λογικά, πριν ουρλιάξει 'γιατί δεν είπες κάτι; Με τη συμπεριφορά σου έδειξες πως πιστεύεις πως ο κόσμος δεν αξίζει την εξήγηση σου. Το έκανες πριν την εκκίνηση της σεζόν, αφότου είχε ξεκινήσει. Το 'χεις κάνει πολλές φορές στην καριέρα σου, να πεις πως ο κόσμος δεν σε ξέρει

Κάιρι, χωρίς παρεξήγηση, ο περισσότερος κόσμος δεν νοιάζεται για το πρόβλημα σου -και δεν εννοώ εμένα, το ΝΒΑ, τον οργανισμό σου ή τους συμπαίκτες σου. Δεν νοιάζονται για τα θέματα τους, αλλά για τα δικά τους. Και μεταξύ αυτών είναι η παρουσία σου στα παιχνίδια που πληρώνουν για να βλέπουν. Εκτός και αν είσαι ειλικρινής".

Ο Σμιθ είπε για πολλοστή φορά πως τα θέματα της ψυχικής υγείας είναι πολύ σοβαρά και αξίζουν το σεβασμό όλων, πριν προσθέσει ότι υπήρξαν και άλλοι παίκτες που έκαναν τις σχετικές εξομολογήσεις. “Και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα, γιατί ήταν ειλικρινείς ως προς τα θέματα τους. Υπάρχει ένα μάθημα σε όλο αυτό, αδελφέ: το μόνο που θα ήταν χρήσιμο να κάνεις, είναι να μιλήσεις. Να γίνεις πιο ευφραδής. Να εκφραστείς. Ο κόσμος θα το εκτιμήσει και θα το αφήσει εκεί.  Όπως κάνουμε τώρα. Ανυπομονούμε να σε δούμε να δίνεις το σόου που ξέρουμε πως μπορείς να δώσεις. Απλά παίξε και ό,τι άλλο ακολουθήσει, θα το αποδεχθούμε. Αν παίξεις”.

Αυτό μπορεί να γίνει εναντίον των Καβς, τα ξημερώματα, όταν μπορούμε να δούμε για πρώτη φορά τη συνύπαρξη των Έρβινγκ, Χάρντεν και Ντουράντ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK