ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το τρελό σουτ του Καλάθη είναι η μισή πρόκριση

Το 29ο τρίποντο του Νικ Καλάθη επιτεύχθηκε με ταμπλό από τα 8 μέτρα. Αρκούσε για το διπλό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στη Μόσχα, διότι τράνταξε το δίχτυ του καλαθιού της ΤΣΣΚΑ στα 0.3'' πριν από τη λήξη. Οι πρωταθλητές Ελλάδας είχαν νικήσει με τα εύστοχα τρίποντα.

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Το τρελό σουτ του Καλάθη είναι η μισή πρόκριση

Πριν από το παιχνίδι στη Μόσχα ο Νικ Καλάθης ήταν ο 54ος πιο εύστοχος γκαρντ της Euroleague στα σουτ τριών πόντων και ο 109ος συνολικά - με πρώτο τον Γκούντουριτς των 53.8%. Το ποσοστό του πίσω από τη γραμμή των 6μ75 δεν υπερέβαινε καν το 27%. Ο κρυπτονίτης του κορυφαίου πασέρ της διοργάνωσης, η ακαμουφλάριστη αδυναμία ενός χαρισματικού πλέι μέικερ που φτιασιδώνει με τις αποφάσεις του το παιχνίδι του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ.

Μετά το νικηφόρο 78-77 των 'πρασίνων' επί της ΤΣΣΚΑ ο Καλάθης παρέμεινε στις ίδιες θέσεις της λίστας των σουτέρ υπερβαίνοντας οριακά το 27%. Είχε μεσολαβήσει το παρανοϊκό τρίποντο στα 3 δέκατα του δευτερολέπτου προτού ακουστεί η κόρνα της λήξης, ένα τρίποντο με το οποίο ανατράπηκε το +2 των γηπεδούχων και διαμορφώθηκε το +1 υπέρ των πρωταθλητών Ελλάδας.

" Το κάνω καθημερινά στην προπόνηση", ανέφερε χαριτολογώντας ο ηγέτης του 'τριφυλλιού' και εξήγησε χωρίς να κομπορρημονεί πως " ήμουν ανοικτός και χωρίς πίεση. Έχασα αρκετά σήμερα, αλλά είμαι ευτυχής που έβαλα αυτό". Προτίμησε δε να μοιράσει τα credits της νίκης " στον πάγκο μας για τη βοήθεια που μας έδωσε".

Όσα πάντως κι αν είχαν προσφέρει ήδη στην αναμέτρηση όσοι χρησιμοποιήθηκαν στην πορεία του αγώνα (47 πόντοι και επιστροφή από το 49-39), αν δεν ήταν το σουτ του Καλάθη, η έγνοια θ' αφορούσε κυρίως τις δύο αποφάσεις του διαιτητή Μπολτάουζερ στο τελευταίο λεπτό, όταν πρώτα χρέωσε εκούσια επαφή της μπάλας στο πόδι του Κιλπάτρικ και κατόπιν έστειλε ετσιθελικά τον Χίγκινς στις βολές για το 76-74. Το απίθανο σουτ του Καλάθη διέλυσε κάθε άλλη σκέψη, καθώς ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε επιβιώσει από τη 'μαφιόζικη' επίθεση στη Μόσχα.

Greek God τον έχρισε η λίγκα.

Ταυτόχρονα ο ομογενής γκαρντ είχε 'ακυρώσει' τα λεγόμενα του Ρικ Πιτίνο. Μολονότι ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως " το πλάνο ακολουθήθηκε σε μεγάλο βαθμό", ήταν η μισή αλήθεια. Ναι μεν οι 'πράσινοι' κατάφεραν να ρίξουν, απόντος του Ντε Κολό, στο 35.6% το ποσοστό μιας ομάδας που σουτάρει με 54% στα δίποντα και να της στερήσουν τη δημιουργία (9 ασίστ έναντι 18.5 ανά αγώνα), νίκησαν ωστόσο χάρη στα τρίποντα. Του Λεκαβίτσιους (για το 55-49), του Τόμας (για το 74-74) μετά από δικό του έμμεσο, και φυσικά του Καλάθη στην εκπνοή. Αυτό που είναι πολύ πιθανό να ορίσει την τύχη του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην ευρωσεζόν του.

Ο Πιτίνο είχε ισχυριστεί στο preview πως " αν επιβραδύνουμε, θα έχουμε ένα παιχνίδι των σουτ κι εμείς δεν είμαστε πολύ καλή ομάδα σε αυτό". Είχε δίκιο. Κόντρα πάντως στα λεγόμενα του Αμερικάνου κόουτς, οι παίκτες του σκόραραν 9 φορές σε 16 προσπάθειες (56.3%) από την περίμετρο! Ακόμη και ο Τζέιμς Γκιστ, που έχει εγκαταλείψει αυτό το στιλ παιχνιδιού, βρήκε στόχο. Ο Καλάθης, πάλι, είχε μόλις 1/5 ως εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο μ' ένα μικρό αλματάκι, ελαφριά κίνηση προς τα μπρος, και περίσσια αυτοπεποίθηση, έστειλε την μπάλα στο κέντρο του στόχου. Μπίνγκο!

" Άκουσα τον Νικ από το αριστερό αυτί μου", μετέφερε ο Ιωάννης Παπαπέτρου, ο οποίος του είχε πασάρει την μπάλα πριν από την εκτέλεση, τη στιγμή που ο Ρικ Πιτίνο επιχειρούσε, ως σπάνιος ρήτορας, να πείσει πως ήταν προπονητική εντολή και θέλημα δικό του να κριθεί μ' αυτόν τον τρόπο ο αγώνας. Δεν ήταν.

Άλλα κάνει ο Αμερικανός. " Ο κόουτς μας εμπιστεύεται και μας χαρίζει έξτρα κίνητρο", ήταν η απάντηση του Καλάθη. Ίσως αυτό να είναι το μυστικό των 5 νικών στα τελευταία 6 ματς και της αγωνιστικής έκρηξης των 'πρασίνων', σε συνδυασμό με τις πλήρεις εμφανίσεις του Παπαπέτρου (10 πόντοι, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ), την εκτόξευση του Παπαγιάννη (8 πόντοι με 4/5 δίποντα), τη συνέπεια του Τόμας (12 πόντοι, 6 ριμπάουντ).

" Η τύχη είναι στοιχείο του παιχνιδιού", υποστήριξε ο Πιτίνο. " Το σημαντικό όμως είναι να είσαι εκεί για να τη διεκδικήσεις", συμπλήρωσε ο Παναγιωτόπουλος. Εξ ου και τα έξαλλα πανηγύρια στ' αποδυτήρια.

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πλέον ορίζει τη δική του. Του αρκούν τρεις νίκες εφεξής. Για αρχή επί της Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ με ταυτόχρονη κάλυψη του -9 από τον αγώνα του α' γύρου στη Βιτόρια. Μετά θα κρίνουμε τι θα χρειάζεται στο Μιλάνο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK