Ο Στιβ Νας ανέλαβε τους Νετς γιατί ο Κέβιντ Ντουράντ τού το χρωστούσε

Από το 2014 ο Στιβ Νας έχει το ρόλο του μέντορα για τον Κέβιν Ντουράντ. Δεν ήταν τυχαία οπότε επιλογή του Καναδού ως πρώτου προπονητή στους Μπρούκλιν Νετς. Κι ας δεν έχει δουλέψει άλλη φορά σε τέτοιο πόστο.

Ο Κέβιν Ντουράντ προπονείται με τον Στιβ Νας στους Γουόριορς
Ο Κέβιν Ντουράντ προπονείται με τον Στιβ Νας στους Γουόριορς AP PHOTO/JEFF CHIU

Όταν στις 7 του Μάρτη οι Μπρούκλιν Νετς απέλυαν τον Κένι Άτκινσον, ύστερα από 47 μήνες κοινής πορείας, το Forbes έπαιρνε ξεκάθαρη θέση και χαρακτήριζε την απόφαση (του Σον Μαρκς που τον είχε διαλέξει) παράλογη. Στο χρόνο που ήρθε και κυρίως με τον άκομψο τρόπο που συνέβη. Ο ίδιος προσδιορισμός θα μπορούσε να συνοδεύει την πρόσληψη του Στιβ Νας ως πρώτου προπονητή, στο φινάλε της μεσοβέζικης λύσης του Ζακ Βον έως ότου βρεθεί ο κατάλληλος αντικαταστάτης. Ο 23ος στην ιστορία του οργανισμού.

Αν όχι παράλογη, σίγουρα παράδοξη και παράτολμη. Ο 46χρονος Καναδός δεν έχει πρότερη εμπειρία από τη δουλειά και η απροσδόκητη κίνηση των Νετς να του δώσουν το χρίσμα της τεχνικής καθοδήγησης ενός πρωταθληματικού ρόστερ γέννησε πολλά ερωτηματικά. Ασχέτως αν ο Νας υποστήριξε ότι "η προπονητική είναι κάτι που ήξερα ότι ήθελα να κάνω όταν θα έρθει η στιγμή".

"Αφού συναντήσαμε ένα μεγάλο αριθμό επιτυχημένων υποψηφίων με διαφορετικό υπόβαθρο", στον οποίο αριθμό διακόπτουμε για να σημειώσουμε πως δεν είχε διαρρεύσει πως υπήρχε το όνομα του Νας, "ξέραμε ότι είχαμε μια δύσκολη απόφαση να λάβουμε. Στον Στιβ βλέπουμε έναν ηγέτη, μεταδοτικό και μέντορα που θα κερδίσει το σεβασμό των παικτών μας", δικαιολογήθηκε ο Σον Μαρκς που εστίασε πάνω απ' όλα στην "ανιδιοτελή προσέγγισή του να θέσει ως προτεραιότητα την επιτυχία της ομάδας" και κατέληξε ότι "τα ένστικτά του για το παιχνίδι, συνδυαστικά με την εγγενή ικανότητά του να επικοινωνεί και να ενώνει τους παίκτες σ' έναν κοινό σκοπό θα μας προετοιμάσουν ν' ανταγωνιστούμε στο υψηλότερο επίπεδο".

Μπίνγκο. Ο γενικός κουμανταδόρος των Νετς είχε μόλις αποκαλύψει το θεμελιώδες αίτιο επιλογής του Νας σε μια χρονική περίοδο που ο Κέβιν Ντουράντ και ο Καϊρί Ίρβινγκ θα πρέπει να νιώθουν άνετα για να ξεδιπλώσουν στο παρκέ όλο το ανόθευτο ταλέντο τους. Ο Μαρκ Σπίαρς του Undefeated δεν δίστασε να γράψει πως ο Καναδός έχει την εμπιστοσύνη του 'KD' και μαζί την υποστήριξη του 'Uncle Drew', στοιχείο που 'πρόδωσε' την επιθυμία των Νετς να μην δυσαρεστήσουν τους δύο μεγάλους αστέρες τους στο μακρύ δρόμο για την επιτυχία. Παρομοιάστηκε με την αντίστοιχη επιλογή του 'άγουρου' Τζέισον Κιντ επειδή μπορούσε να κουμαντάρει τον Ντερόν Γουίλιαμς.

Πριν από 6 χρόνια

Οι εξαιρετικές σχέσεις του Στιβ Νας με τον Κέβιν Ντουράντ μέτρησαν πολύ. Όπως σε κάθε άλλη τέτοια περίπτωση. Την εποχή, καλοκαίρι του 2014 ήταν, που ο MVP της λίγκας άκουγε την προτροπή του Άνταμ Χάρινγκτον, γυμναστή και φίλο του, να δουλέψει με τον Καναδό (που ήταν ακόμη παίκτης των Λέικερς) στην Καλιφόρνια γεννήθηκε μια σπουδαία φιλία.

Ο Τιμ Καουκάμι των 'Mercury News' έγραφε το 2017 για μια "αυτόματη μπασκετική χημεία" που προέκυψε μεταξύ των δύο. Συνέβη ξανά με πολυπληθέστερη παρέα.

Από τότε τους συνδέει μια βαθιά σχέση αλληλοσεβασμού που χρόνο με το χρόνο δυναμώνει. Έμεναν σε διαφορετικές πόλεις, αλλά η επικοινωνία τους ήταν πολύ συχνή. Σε βαθμό που για τον Ντουράντ έγινε απαραίτητη όταν χρειάστηκε να κατασταλάξει ποιον δρόμο έπρεπε να πάρει σε περίπτωση που έφευγε από την Οκλαχόμα Σίτι. Το τελευταίο τηλέφωνο που ήθελε να κάνει προτού συμπεράνει ποιο είναι το συμφέρον του ήταν στον Νας. Ο Καναδός συνεργαζόταν ήδη με τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ως σύμβουλος ανάπτυξης των παικτών, έχοντας επιζητήσει τη συνεργασία με τον Στιβ Κερ, που γνώριζε απ' όταν συνυπήρχαν ως παίκτης και στέλεχος στους Σανς.

Ο Καουακάμι περιέγραφε τότε τις πληροφορίες που είχε συλλέξει για τη συνομιλία των δύο. Ο Ντουράντ είχε καλέσει τον Νας ζητώντας του συμβουλή του. Τον ρώτησε για τον Κάρι, τον Τόμπσον και τον Γκριν: τι είδους άνθρωποι ήταν, πώς προσεγγίζουν το μπάσκετ, ποιες ήταν οι σκέψεις του σ' ένα ενδεχόμενο συνύπαρξης. Ο Ντουράντ εμπιστευόταν τη γνώμη του Νας, ήταν βέβαιος πως ακόμη κι αν είχε συμφέρον δεν θα του έλεγε ψέματα. Ο Καουακίμα περιέγραφε στο κείμενό του πως "εκείνη τη βραδιά αυτό που άκουσε ο Νας ήταν ένα φίλο που αναζητούσε να δει πέρα από τον ορίζοντα, να ζυγίσει τις επιπτώσεις της αποχώρησης από ένα οικείο περιβάλλον, αλλά που ανυπομονούσε να κάνει ένα νέο βήμα κάπου αλλού".

Οι δυο τους είχαν μιλήσει στις 3 Ιουλίου. Στις 4 Ιουλίου ανακοίνωσε την απόφαση του και στις 7 υπέγραψε το διετές συμβόλαιό του με τους Γουόριορς. "Δεν θα έλεγε ότι αποφάσισε για μένα, αλλά μ' ένα να νιώσω καλά με αυτήν την απόφαση", ήταν η off the record ατάκα του KD στον ρεπόρτερ των Mercury News, αφού ήταν ήδη στα μέσα της πρώτης σεζόν του στο Όκλαντ. Ο Νας τού είχε αναλύσει όλες τις παραμέτρους. Μία προς μία. Την κατάσταση στα αποδυτήρια, την προπονητική φιλοσοφία του Κερ, τη γενικότερη προσέγγιση των πραγμάτων, ακόμη και το γεγονός πως αυτός θα έλεγχε τη μοίρα του έχοντας το δικαίωμα να φύγει ως free agent ένα χρόνο αργότερα. "Δεν είχε να κάνει τόσο με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος όσο με την πρόκληση σε νέους δρόμους και κερδίζοντας όσα περισσότερα από τη νέα εμπειρία του", μετέφερε ο Νας στον Καουακάμι.

Ο Νας είχε προ πολλού σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για τον επί σειρά ετών πρώτο σκόρερ του ΝΒΑ. Ότι "είναι απόλαυση να δουλεύεις μαζί του", ότι "είναι ένας εκπληκτικός παίκτης που αγαπά υπερβολικά το παιχνίδι, με ασίγαστο πάθος", ότι "είναι πάντα διαθέσιμος για το γυμναστήριο", ότι "είναι τρομερά ταπεινός και δεκτικός".

Ο Ντουράντ τού τηλεφώνησε ξανά αφότου ανακοίνωσε την απόφασή του. Του ζήτησε όταν φτάσει στο Όκλαντ, όποτε κι αν είναι, να προπονηθούν παρέα. Έλαβε την υπόσχεση του Νας. Μέχρι σήμερα ομολογεί πως ο Νας τον βοήθησε πολύ σε θεμελιώδη στοιχεία του μπάσκετ. Κυρίως δουλεύοντας το σώμα και την ισορροπία του. Δεν είναι μύθος πως τον έβαζε να εκτελεί βολές με το ένα πόδι στον αέρα. Είχε πολλές περίπλοκες, ανορθόδοξες τις χαρακτήριζε ο Στέφεν Κάρι, μεθόδους εκτέλεσης που στον Ντουράντ άρεσαν πολύ. Γιατί τού εξασφάλιζαν συνέπεια, ανέπτυσσαν τη δημιουργικότητά του, τον έκαναν να σκέφτεται εναλλακτικά κάθε φορά που βρισκόταν με την μπάλα στα χέρια. Τον άλλαξε πολύ αυτή τη τριετία. Βελτίωσε τα ποσοστά του, μείωσε τα λάθη του, αύξησε την αυτοπεποίθησή του. Δεν ήταν εύκολο, γιατί είχε εισβάλει ξαφνικά σ' ένα άγνωστο περιβάλλον και όφειλε αυτός να προσαρμοστεί πρώτα. Ο Νας ήταν εκεί όταν τον είχαν ανάγκη.

Ο Ντουράντ τού χρωστούσε κάτι του Νας και δεν το ξέχασε. Του το ξεπλήρωσε λίγα χρόνια αργότερα. Χωρίς να δώσει λογαριασμό στον Στίβεν Α Σμιθ που έκανε λόγο για το 'προνόμιο των λευκών', επειδή απορρίφθηκαν ο Σαμ Κασέλ ή ο Μαρκ Τζάκσον για χάρη ενός πρωτάρη.


News 24/7

24MEDIA NETWORK