Ο κοινός πόθος του Αντετοκούνμπο με τον Λεμπρόν Τζέιμς είναι ο Τζαμπάρ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα περάσει του χρόνου τον μεγάλο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και θα γίνει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μιλγουόκι Μπακς. Πού να δείτε όμως και τον ΛεΜπρον Τζέιμς, που το 2023 θα ξεπεράσει τον Τζαμπάρ και θα είναι ο αρχισκόρερ ολόκληρου του ΝΒΑ...

Γιάννης εναντίον ΛεΜπρον και οι δυο ... στο κυνήγι του μέγιστου Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ
Γιάννης εναντίον ΛεΜπρον και οι δυο ... στο κυνήγι του μέγιστου Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ AP/MARK J. TERRILL

Υπάρχουν και μερικά "ανώμαλα" στατιστικά στο ΝΒΑ, με την έννοια ότι οι Αμερικανοί μπορούν να μετρήσουν τα πάντα. Να, για παράδειγμα την Καθαρά Δευτέρα για μας στην Ελλάδα, ο Γιάννης Ανετοκούνμπο πέτυχε το 3ο σερί τριπλ νταμπλ με παραπάνω από 30π, όταν είχε 31π, 15ρ και 10 ασίστ στην επικράτηση των Μπακς επί των Γουίζαρντς με 133-122. Ο Greak Freak βρίσκεται σε φουλ-φόρμα και έσπασε λέει το ρεκόρ που είχε ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ με έξι τριπλ-νταμπλ των 30π και άνω τα δυο σερί. Ο Γιάννης έφτασε τα 7 και 3.

Ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ είναι ένας θρύλος και για τους Μπακς, αφού μαζί τους το 1971 κι ενώ ακόμη λεγόταν Λιου Άλτσιντορ (είχε ασπαστεί ήδη το Ισλάμ, αλλά δεν χρησιμοποιούσε ακόμη το αραβικό του όνομα) κατέκτησε τον μοναδικό τίτλο των ελαφιών στην ιστορία τους. Προφανώς ο Γιάννης έχει πόθο και μεγάλο στόχο να γίνει ο δεύτερος παίκτης που θα ηγηθεί των Μπακς σε μια τέτοια προσπάθεια, ξεπερνώντας τον μεγάλο Καρίμ.

Ήδη τον πλησιάζει και στο ... σκοράρισμα. Ο Τζαμπάρ στα πέντε χρόνια που έμεινε στο Μιλγουόκι πρόλαβε να σημειώσει 14.211 πόντους και παραμένει ακόμη και τώρα πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας. Ο Γιάννης με τους 31π που έβαλε εναντίον των Γουίζαρντς, έφτασε τους 11.705π και αν όλα πάνε καλά του χρόνου θα έχει περάσει τον μεγάλο Καρίμ. Ενδιάμεσα, δηλαδή σε δέκα-δώδεκα ματς, θα ξεπεράσει τον Γκλεν Ρόμπινσον που με 12.010 πόντους βρίσκεται στην δεύτερη θέση του σχετικού πίνακα. Ο Αντετοκούνμπο που φέτος σκοράρει κατά μέσο όρο 29π, στο τέλος της σεζόν θα έχει σχεδόν 12.700π, θα υπολείπεται δηλαδή 1.510 πόντων του Καρίμ για την θέση του πρώτου σκόρερ στην ιστορία του Μιλγουόκι. Η χρονιά εξελίσσεται οργιαστικά για τον Γιάννη.

Ο μέγιστος Καρίμ, ωστόσο, δεν είναι μόνο ο πρώτος σκόρερ των Μπακς. Φεύγοντας από το Μιλγουόκι για το Λος Άντζελες ο μεγαλύτερος σέντερ στην ιστορία του μπάσκετ έκανε ακόμη μεγαλύτερη καριέρα, κερδίζοντας άλλα πέντε πρωταθλήματος και παίζοντας μέχρι το 1989, όταν και κρέμασε τη φανέλα του σε ηλικία 42 ετών. Είχε προλάβει να σκοράρει 24.176 πόντους, φτάνοντας συνολικά στους 38.387 πόντους. Η επίδοση, παραμένει κορυφαία όλων των εποχών στο ΝΒΑ...

Ο μεγάλος πόθος του ΛεΜπρον

Κάποιος όμως είναι έτοιμος να τον ξεπεράσει. Όχι ο Γιάννης (έχει ακόμη δέκα χρόνια ακόμη μπροστά του για κάτι τέτοιο), αλλά ο ΛεΜπρον Τζέιμς. Ο "βασιλιάς" έχει συνολικά 35.236 πόντους, παίζει για 18η σεζόν στο ΝΒΑ και συνεχίζει ακάθεκτος. Όχι μόνο σκοράροντας, αλλά και κερδίζοντας πρωταθλήματα. Τέσσερα έχει με το περσινό, πέντε θέλει να τα κάνει με αυτό που στοχεύει να κερδίσει φέτος, με την όρεξη του να μην τον εγκαταλείπει. Εναντίον της Μινεσότα, ξημερώματα Τετάρτης, έκανε το 99ο τριπλ νταμπλ της καριέρας του (25π, 12ρ, 12ασ) στη νίκη του LA με 137-121!

Στις 18 Φεβρουαρίου οι Λέικερς ηττήθηκαν από τους Μπρούκλιν Νετς, αλλά ο ΛεΜπρον ήταν το κεντρικό πρόσωπο του ματς. Με μια ελεύθερη βολή, 47.1'' πριν από τη λήξη της δεύτερης περιόδου, έφτασε τους 35.000 π, τρίτος στην ιστορία του ΝΒΑ μετά τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ και τον Καρλ Μαλόουν. Ο ΛεΜπρον έγινε ο νεότερος από τους τρεις, που πέρασε το όριο των 35.000π, καθώς το πέτυχε σε ηλικία 36 ετών και 50 ημερών.

Ο Καρίμ ήταν 36 ετών και 352 ημερών όταν πέτυχε το ίδιο, ενώ ο Μαλόουν τα κατάφερε 39 ετών και 151 ημερών. Ο Τζέιμς είχε γίνει ο δεύτερος νεότερος παίκτης που πέρασε τους 30.000π μετά τον Γουίλτ Τσάμπερλεϊν. Παίζει με την ίδια ορμή, το ίδιο πάθος, κυνηγώντας κάθε μπάλα με πάθος, ειδικά στους αγώνες που κρίνουν τίτλους, όπου εκτός των άλλων έχει πλέον σαν όπλο και την τεράστια πείρα των δεκαοκτώ σεζόν που κουβαλάει στους ώμους του.

Θα περάσει, λοιπόν, τον Καρίμ ο "βασιλιάς"; Όλα δείχνουν πως ναι. Του χρόνου αναμένεται να βάλει από κάτω τον Μαλόουν. Ο ταχυδρόμος σταμάτησε την καριέρα του έχοντας 36.928π. Όταν τελειώσει η χρονιά με τους ρυθμούς που σκοράρει φέτος ο ΛεΜπρον, θα κοντά στους 36.100π. Θα θέλει δηλαδή λιγότερους από 850π, για να γίνει ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω του τον "ταχυδρόμο". Και μετά θα βάλει πλώρη για τον Καρίμ.

Θα χρειαστεί ακόμη μιάμιση σεζόν για γίνει πρώτος σκόρερ όλων των εποχών. Αν φέτος φτάσει τους 36.070 πόντους θα του μένουν 2.325π, για να πατήσει στην κορυφή και να γίνει ο πρώτος των πρώτων. Θα είναι ένα φοβερό επίτευγμα, που ο ΛεΜπρον θα το πετύχει σε ηλικία 39 ετών. Κάπου στα μέσα της σεζόν 2022-23. Αν παίξει και μέχρι το τέλος του 2024 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει φτάσει και τους 40.000π, που νομίζουμε ότι είναι και ο απώτερος στόχος του. Μη ξεχνάμε ότι ο Τζαμπάρ σταμάτησε στα 42 και ο Μαλόουν στα 41. Μπροστά τους ο ΛεΜπρον είναι ... τζόβενο. Δείτε τι ακριβώς έγινε όταν στις 13 Ιουνίου 1989, ο μεγάλος Καρίμ βγήκε από τον αγωνιστικό χώρο για τελευταία φορά, λίγο πριν τελειώσει ο αγώνας Λέικερς-Πίστονς

Ο Γκάρι Πέιτον, πάντως, είχε αντιρρήσεις όταν τον ρώτησαν πέρσι, αν ο ΛεΜπρον θα περάσει τον Τζαμπάρ: "Αυτή την στιγμή παίζει σαν τον Μάτζικ" είπε ο Γκάρι "το γάντι" και εξήγησε: "Κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Σκοράρει, πασάρει, διαβάζει το παιχνίδι, κερδίζει τους αγώνες. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο να ξεπεράσει τον Τζαμπάρ γιατί δεν ξέρω αν θα μπορεί να κάνει τα ίδια στην 20ή σεζόν του στο ΝΒΑ. Ίσως οι Λέικερς να θέλουν για πρώτο σκόρερ τον Αντόνιο Ντέιβιτς, που θα παίρνει την μπάλα στα χέρια ολοένα και περισσότερο, τα επόμενα χρόνια..."

Μάλλον δεν ... βλέπει το κέφι με το οποίο παίζει ο ΛεΜπρον, ο Πέιτον. Μιλάμε για ένα απαράμιλλο επαγγελματία, που φροντίζει το σώμα του με επιστημονικό τρόπο και μοιάζει ακαταπόνητος ακόμη και από τον χρόνο. Ο Αιζέα Τόμας, ο hall of famer του ΝΒΑ, δεν έχει καμιά αμφιβολία: "Θα τον περάσει και έτσι θα γίνει και με τη βούλα ο καλύτερος μπασκετμπολίστας που είδαμε ποτέ. Ο Τζαμπάρ ήταν σε τοπ επίπεδο σε όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε. Το ίδιο και ο ΛεΜπρον, ο οποίος όμως έχει κυριαρχήσει σχεδόν σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού του. Είναι μοναδικός..."

News 24/7

24MEDIA NETWORK