Ο Κόμπε καταδίκασε τους Λέικερς να κατακτήσουν το πρωτάθλημα

Οι απίθανες συμπτώσης που δείχνουν ότι οι Λέικερς του Λεμπρόν Τζέιμς δεν μπορούν να χάσουν το φετινό πρωτάθλημα NBA, όπως δεν το έχασαν οι Λέικερς του Κόμπε Μπράιαντ το 2009.

Ο Λεμπρόν Τζέιμς των Λος Άντζελες Λέικερς σε στιγμιότυπο εκδήλωσης στη μνήμη του Κόμπε Μπράιαντ πριν από τον αγώνα με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς για το NBA 2019-2020 στο 'Στέιπλς Σέντερ', Λος Άντζελες | Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020
Ο Λεμπρόν Τζέιμς των Λος Άντζελες Λέικερς σε στιγμιότυπο εκδήλωσης στη μνήμη του Κόμπε Μπράιαντ πριν από τον αγώνα με τους Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς για το NBA 2019-2020 στο 'Στέιπλς Σέντερ', Λος Άντζελες | Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020 AP FOTO/KELVIN KUO

Παραμονές των τελικών της Δύσης του ΝΒΑ, Λος Άντζελες Λέικερς-Ντένβερ Νάγκετς, στη 'Φούσκα' του Ορλάντο, το πνεύμα του Κόμπε Μπράιαντ πλανάται πάνω από την αμερικανική πόλη. Από τις 26 Ιανουαρίου, εξάλλου, φαινόταν ότι αυτό το αθλητικό έτος θα ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του, αφού το πένθος για τον αδόκητο χαμό του σε αεροπορικό δυστύχημα υπήρξε παγκόσμιο και πολυήμερο. Δάκρυα-ποτάμι χύθηκαν στον πλανήτη, αφού χάθηκε στο άνθος της πνευματικής διαύγειάς του ένας από τους μέγκα σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού.

Από τότε ήταν βέβαιον, μέσα από τα γκράφιτι, τα λουλούδια και τον σπαραγμό του μοναχού ΛεΜπρόν Τζέιμς άμα τη αφίξει των Λέικερς στην Καλιφόρνια, ότι οι purple and gold βρίσκονταν σε εντεταλμένη αποστολή. Η διακοπή του πρωταθλήματος μπορεί να σταμάτησε την πορεία του Τζέιμς, ο οποίος βρισκόταν σε ημιάγρια κατάσταση, αλλά δεν έπαψε το επίπεδο της επιθυμίας του. Ο Τζέιμς, πλην του κινήτρου να συνεχίσει να δίνει επιχειρήματα ότι είναι ο κορυφαίος στην ιστορία, οιστρηλατείται από ιερό καθήκον να κατακτήσει το 4ο δαχτυλίδι του και προφανώς είναι τώρα η μεγάλη ευκαιρία του. Οι Λέικερς παίζουν με τους άγουρους Ντένβερ Νάγκετς, την πρώτη ομάδα στην ιστορία που έχει περάσει δύο σειρές Play offs την ίδια χρονιά ενώ υπολειπόταν 1-3, ενώ η Ανατολή ούτως ή άλλως δεν είναι πειστική.

Τους Τζέιμς και Μπράιαντ μοιάζει να συνδέει μια σχέση μεταφυσική. Ο ίδιος ο Τζέιμς πρέπει να θεωρεί ότι το πνεύμα του αδικοχαμένου σούπερ σταρ των Λέικερς, του μεγαλύτερου παίκτη στην ιστορία τους, όπως τον χαρακτήρισε ο Μάτζικ Τζόνσον, τον ακολουθεί και μάλιστα κατά πόδας. Στις 25 Ιανουαρίου, στη Φιλαδέλφεια, την πόλη όπου μεγάλωσε ο Μπράιαντ όταν η οικογένειά του μετοίκησε από την Ιταλία, ο Τζέιμς τον πέρασε στην 3η θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών. Ακολούθησαν οι επικές δηλώσεις του για τον πρώην συμπαίκτη του με την εθνική ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, και του Λονδίνου το 2012, το συγχαρητήριο 'τηλεγράφημα' του Μπράιαντ στο Twitter, όμως η αλληλουχία συμπληρώθηκε την επομένη, με τον τραγικό θάνατο. Κάτι τόσο αναπάντεχο, που ακόμα και τώρα μοιάζει απίστευτο.

Πλέον, σε μια σύμπτωση που ο ρομαντισμός των σπορ δεν επιτρέπει να λογίζεται ως τέτοια, η πορεία για το 4ο δαχτυλίδι του Τζέιμς μοιάζει με την αντίστοιχη του Μπράιαντ πριν από 11 χρόνια για το ίδιο. Βεβαίως, τηρουμένων των αναλογιών, μια και δεν υπάρχουν ταξίδια. Όμως η τύχη φέρνει τους Νάγκετς απέναντι στους Λέικερς στους τελικούς της Δύσης, όπως έγινε το 2009, ενώ τα παιχνίδια γίνονται στο Ορλάντο, όπου ο Μπράιαντ πανηγύρισε τον τίτλο του πρωταθλητή, με το 4-2 των Λέικερς την ίδια χρονιά. Συν τοις άλλοις, η στελέχωση της πρώτης ομάδας στο ΝΒΑ από τον ίδιο και τον Άντονι Ντέιβις θυμίζει εκείνη του Μπράιαντ με τον Σακίλ Ο' Νιλ, που το 2002, το 2003 και το 2004 βρέθηκαν στην πρώτη ομάδα του ΝΒΑ, το τελευταίο δίδυμο ίδιας ομάδας που τα κατάφερε: την πρώτη χρονιά που το έκανε, οι Λέικερς κατέκτησαν το πρωτάθλημα με το 4-0 επί των Νιου Τζέρσεϊ Νετς.

Από τότε, 18 χρόνια πριν, ο κόσμος έχει αλλάξει. Ο θάνατος του Μπράιαντ μοιάζει, πια, να είναι το πρώτο κακό που βγήκε από το κουτί μίας αφανούς Πανδώρας. Ο Τζέιμς ξέρει πού θα αφιερώσει αυτό το δαχτυλίδι. Οι Λέικερς, πια, με όλον τον ανταγωνισμό που γίνεται να συναντήσουν από εδώ και πέρα, έχουν μείνει μόνοι τους. Τους πιο μεγάλους αντιπάλους, εκείνους που θεωρήθηκαν στην αρχή της χρονιάς ανταγωνιστικοί, είτε τους πέταξαν οι ίδιοι έξω, όπως τους Χιούστον Ρόκετς, είτε έβγαλαν μόνοι τους τα μάτια τους, όπως οι Λος Άντζελες Κλίπερς και, θεωρητικά, οι Μιλγουόκι Μπακς. Το μόνο που απομένει, αν και οι Μαϊάμι Χιτ είναι η ομάδα με την οποία ο Τζέιμς πήρε τα δύο πρώτα δαχτυλίδια του, είναι τελικοί Λέικερς-Μπόστον Σέλτικς. Δηλαδή, εκείνοι που ο Μπράιαντ πήρε το 5ο του. Μοιάζουν καταδικασμένοι να πετύχουν. Και είναι σοκαριστικό πώς ένα σχεδόν άδειο κλειστό γυμναστήριο είναι το κατάλληλο μέρος για να το κάνουν.

News 24/7

24MEDIA NETWORK