Ο Κουφός εντάχθηκε στις περικοπές της ΤΣΣΚΑ γιατί ξέχασε τι ξέρει να κάνει

Τα 50 εκατομμύρια δολάρια σε 12 επαγγελματικά χρόνια αντανακλούν μια σούπερ επιτυχημένη πορεία στο μπάσκετ. Ομολογουμένως όμως ο Κώστας Κουφός είχε το ταλέντο να καταφέρει πολλά περισσότερα από ένα νέο διαζύγιο με την ΤΣΣΚΑ.

Ο Κώστας Κουφός στην προθέρμανση του αγώνα της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ
Ο Κώστας Κουφός στην προθέρμανση του αγώνα της ΤΣΣΚΑ με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ EUROKINISSI SPORTS

"Δυστυχώς" ήταν η -όχι συμπτωματικά- πρώτη λέξη που χρησιμοποίησε ο Αντρέι Βατούτιν ενημερώνοντας για την ενεργοποίηση του opt-out στο συμβόλαιο του Κώστα Κουφού - αντίστοιχα συνέβη με τον Αμερικάνο πόιντ γκαρντ Ρον Μπέικερ. Ο πρόεδρος της πρωταθλήτριας Ευρώπης ΤΣΣΚΑ, καθώς η σεζόν στην Euroleague δεν θα ολοκληρωθεί για να υπάρξει είτε υπερασπιστής των κεκτημένων είτε καινούρια κάτοχος, εξήγησε ότι "ο τραυματισμός που υπέστη στη διάρκεια της προετοιμασίας συνδυαστικά με την έλλειψη εμπειρίας από το ευρωπαϊκό μπάσκετ των συλλόγων δεν επέτρεψαν στον Κώστα να βρει ρυθμό και να κερδίσει άμεσα τη θέση του στο ροτέισον", σε μια μάλλον μάταιη απόπειρα δικαιολόγησης των χρημάτων που δαπανήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι για το 'τσουχτερό' συμβόλαιο του ομογενούς σέντερ.

Τον ευχαρίστησαν, του αφιέρωσαν ένα ποστάρισμα μ' ένα καλομονταρισμένο video με καρφώματά του, αλλά ως εκεί κι έξω από την πόρτα.

Υπό την πίεση της αμφιβολίας για το τι θα ξημερώσει στο ευρωπαϊκό μπάσκετ από την 1η Οκτωβρίου, την ημερομηνία που ορίστηκε προφορικά το τζάμπολ της επόμενης χρονιάς στη διοργάνωση, οι μονίμως large αλλά ταυτόχρονα τσαλακωμένοι οικονομικά Μοσχοβίτες θα 'ταν ανέφικτο να βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να διατηρήσουν τα έξοδα στο ίδιο πάνω-κάτω επίπεδο. Το πηγάδι δεν στέρεψε ξαφνικά από ρούβλια, ωστόσο η αναπροσαρμογή της πολιτικής που θα εφαρμοστεί το 2020-21 προστάζει οι φρέσκες συμφωνίες να είναι τουλάχιστον επικερδείς έχοντας τον αναγκαίο αγωνιστικό αντίκτυπο.

Καθαρά λογιστικά, του Κουφού δεν ήταν μία τέτοια και ρίχτηκε για να καεί στην πυρά προκειμένου η αμοιβή του (ολίγον τι ενισχυμένη μάλιστα) να δοθεί στον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο Σέρβος του Ολυμπιακού δεν εξέπληξε με την επιλογή του, πατώντας ακριβώς πάνω στα χνάρια που άφησαν ο Κάιλ Χάινς, ο Οθέλο Χάντερ και ο Μπράιαντ Ντάνστον, σε μια νέα βερσιόν της επιτυχημένης θεατρικής ιστορίας, παιγμένης κάθε φορά με διαφορετικό ψηλό στον κεντρικό ρόλο της διανομής.

Το ρωσικό κλαμπ είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Κουφού πριν από 10 μήνες με συμβόλαιο ενός έτους και μονομερή οψιόν ανανέωσης. "Μου έχει πει πολλές φορές ότι έχει πολλή ενέργεια στο ντεπόζιτό του. Τον περιμένουμε στην Μόσχα και ανυπομονούμε να τον δούμε στο παρκέ προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας με την ΤΣΣΚΑ", έλεγε τον Ιούλιο του '19 ο Δημήτρης Ιτούδης έχοντας διαλέξει να εμπιστευτεί για τη φροντ λάιν του έναν αμερικανοθρεμμένο 30χρονο σέντερ με 11 σεζόν στο ΝΒΑ, ο οποίος στο draft του 2008 ήταν στο #25 και είχε ακούσει το όνομά του από τον κομισάριο Ντέιβιντ Στερν πριν από τον Σερζ Ιμπάκα (πρωταθλητής με τους Ράπτορς), τον Νικολά Μπατούμ, τον Τζορτ Χιλ (νυν συμπαίκτης του Αντετοκούνμπο), τον Νίκολα Πέκοβιτς, τον ΝτεΑντρέ Τζόρνταν, τον Λικ Εμπά α Μουτέ και τον Γκόραν Ντράγκιτς.

Ο ψηλόλιγνος και μακρύς νέος από το Κάντον του Οχάιο με τις ελληνικές ρίζες είχε μόλις τελειώσει την εξαιρετική ρούκι σεζόν του στο Οχάιο Στέιτ ως μέλος της τρίτης καλύτερης 5άδας και της καλύτερης των πρωτοετών της Περιφέρειας Big Ten (που περιλαμβάνει το Ιντιάνα, το Μίτσιγκαν, το Μέριλαντ, το Αϊόβα, το Περντιού), αφού μάλιστα ένα χρόνο πριν επί ισπανικού εδάφους μετρούσε 26.5 πόντους με 58% στα δίποντα - 13 ριμπάουντ - 3.5 μπλοκ ως ο ηγέτης της 'αργυρής' Εθνικής στο Ευρωμπάσκετ U18 (ήττα στον τελικό από τη Σερβία, σ' ένα αξέχαστο 'bras de fer' με τον Μίλαν Μάτσβαν).

Οι Τζαζ επιλέγουν τον Κώστα Κουφό στο Νο25 του draft
Οι Τζαζ επιλέγουν τον Κώστα Κουφό στο Νο25 του draft AP PHOTO/DOUGLAS C. PIZAC

Η πρόσθεση των ατομικών επιδόσεών του και το άθροισμα που προέκυπτε τους αριθμούς είχαν θαμπώσει τους ανθρώπους των Γιούτα Τζαζ, που θεωρούσαν τότε πως το πρότζεκ αξίζει προσοχής, μελέτης και περαιτέρω εκμετάλλευσης, με συνέπεια ο Κουφός να βρει θέση σ' ένα πλούσιο ποιοτικά ρόστερ (Ντερόν Ουίλιαμς, Κιριλένκο, Μπούζερ, Μίλσαπ, Οκούρ) υπό τον κόουτς Τζέρι Σλόαν κερδίζοντας το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό του. Η ένταξη και ο χρόνος στο υψηλότερο μπασκετικό περιβάλλον θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να δουλέψει προς όφελος του μικρού, που όμως δεν ευεργετήθηκε όσο φαντάζονταν Αμερικανοί και Έλληνες, προσδοκώντας σε μια νέα εκδοχή Γκασόλ (του πρεσβύτερου, γιατί ο μικρός εκείνο το καλοκαίρι πήγαινε στο Μέμφις).

Βρήκε στο δρόμο του ακόμη δύο πολύ καλά συμβόλαια (ένα τριετές έναντι 9 εκατομμυρίων κι ένα τετραετές έναντι 33 εκατομμυρίων), αλλά το πληθωρικό μπασκετικό ανάστημά του δεν απλώθηκε ποτέ στα παρκέ. Αντί να πηγαίνει με γκάζι, πατούσε φρένο. Η εξέλιξη του Κουφού αφορούσε περισσότερο το κορμί του παρά το πλούσιο ταλέντο του. Γυμνάστηκε πολύ, δεν άφησε καλοκαίρι χωρίς βάρη, ενίσχυσε τις μυϊκές μονάδες του σώματός του σε πόδια, χέρια και κορμό, έβαλε κάμποσα κιλά απαραίτητης μάζας για ν' αντέχει στις μάχες σώμα με σώμα. Φωτογραφικά πειστήρια πάμπολλα επ' αυτού.

Μηδέν εις το πηλίκο όμως. Επί της ουσίας πληρωνόταν για να παίζει άμυνα, να κλείνει ή να δημιουργεί διαδρόμους προσφέροντας σκριν στην περιφέρεια. Μέχρι εκεί, ούτε βήμα παραπέρα. Το ΝΒΑ έχει ξεκάθαρους ρόλους και αμείβει αξιοπρεπώς όσους εκτελούν καλά οτιδήποτε ωφέλιμο για το σύνολο. Αυτό έγινε, διότι η πρόοδός του σταμάτησε απότομα. Έπαιξε μεν σε 723 παιχνίδια του ΝΒΑ (γιγαντιαίος αριθμός για Έλληνα) με τις φανέλες πέντε διαφορετικών ομάδων, ουδέποτε όμως κατέστη απαραίτητος. Ήταν μεν ο χρήσιμος ψηλός, αναλώσιμος δε, με συγκεκριμένες εντολές για τι πρέπει να κάνει και προκαθορισμένες κατευθύνσεις για το πού οφείλει να κινείται όταν βρίσκεται στην 5άδα. Σποραδικές πρωτοβουλίες, ελάχιστες προσπάθειες, πολλά σπρωξίματα, κερδισμένα τζάμπολ.

Το διασκέδαζε βέβαια και ποτέ δεν έγινε βαρίδι στ' αποδυτήρια.

Μόνο το 2012-13 αποπειράθηκε να βγει από το κουτί που είχε βολευτεί, φανερώνοντας ένα μέρος των μπασκετικών προδιαγραφών ενός σύγχρονου μοντέλου σέντερ που εκπροσωπούσε ως πιτσιρικάς, έχοντας 8 πόντους και 6.9 ριμπάουντ ανά 22.4 λεπτά των 81 αγώνων κανονικής περιόδου που αγωνίστηκε με τους Ντένβερ Νάγκετς. Ο Τζορτζ Καρλ τού χάρισε περισσότερη ελευθερία και ήταν το βασικό 5άρι, δίπλα σ' ένα πολύ ψηλό σχήμα με Λόσον, Γκαλινάρι, Ιγκουοντάλα και Φαρίντ. Τέλειωσε 508 επιθέσεις (με 58% ευστοχία) κι εκτέλεσε άλλες 104 βολές, ευστοχώντας σε λίγες περισσότερες από τις μισές! Η συνέχεια παρόλα αυτά δεν διέφερε από τις πρότερες τέσσερις χρονιές του έως ότου τέθηκε εκτός πλάνων στους Κινγκς με τον Βλάντε Ντίβατς να επιλέγει την προώθηση των νεότερων παικτών.

Ο Κουφός είχε συνηθίσει να έχει συμπληρωματικό ρόλο, ενδεχομένως είχε βολευτεί, και όταν εντάχθηκε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας βρέθηκε έξω από τα νερά του. Δεν ήταν 'αμφίβιο' για να αντιπαρέλθει τις νέες συνθήκες.

Το ποσοστό της πλαστικότητας που τον χαρακτήριζε στα νιάτα του θα έλεγες πως είχε πέσει σε μονοψήφιες τιμές, το σουτ από το ύψος των βολών το είχε ξεγράψει, η αποτελεσματικότητα που τον συνόδευε είχε ξεμείνει στο ερμάρι των αποδυτηρίων του κολεγίου. Στάθηκε κι άτυχος. Το τραύμα στο γόνατο δυσχέρανε δίχως άλλο την ομαλή προσαρμογή του στην ομάδα της Μόσχας, έχασε τα πρώτα ματς της παρθενικής σεζόν στην Ευρώπη και καθυστέρησε πολύ να μπει στο ροτέισον παίζοντας ελάχιστα ως τον Γενάρη. Ως τότε και σε 9 παιχνίδια της Euroleague είχε μόλις 24 πόντους συνολικά! Λιγότερους από τρεις κάθε φορά.

Ο Ιτούδης τον χρησιμοποιούσε μονάχα σε αγώνες ειδικών συνθηκών, όταν τα κορμιά της αντιπάλου ήταν μεγάλα. Τα περισσότερα λεπτά που έμεινε στο παρκέ ήταν 16'44'' (σε ματς με την Μπαρτσελόνα) και η μοναδική διψήφια συνεισφορά του αφορούσε το ματς με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (10 πόντοι), που ούτως ή άλλως είχε μόνιμο πρόβλημα στη φροντ λάιν του και επέτρεπε βόλτες στη ρακέτα. Στην εγχώρια λίγκα (VTB League) πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του Νοέμβρη και -εξαιτίας των περιορισμών στους αλλοδαπούς μέτρησε 10 συμμετοχές με 15'35'' κατά μέσο όρο σε καθεμιά εξ αυτών. Σκόραρε δύο φορές από 18 πόντους και ανέβασε το μέσο όρο του στους 8.4 συνολικά, αλλά ήταν σε αγώνες με ομάδες της τρίτης ταχύτητας - κάτω από τη 10άδα (Αστάνα, Τσμόκι). Η ΤΣΣΚΑ δεν τον χρειαζόταν σ’ αυτά και τον άφησε να φύγει.

Μαζί μ’ όσα πληρώθηκε για τους 8-9 μήνες δουλειάς ο Κουφός έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή του με το μπάσκετ γύρω στα 50 εκατομμύρια δολάρια. Ένα ζηλευτό κομπόδεμα από μια καριέρα γεμάτη αμέτρητες και φανταχτερές εικόνες. Όχι όμως μ' αυτόν σε πρώτο πλάνο. Ποτέ δεν είναι αργά, λίγες εβδομάδες πριν από τα 31 του.


News 24/7

24MEDIA NETWORK