Ο ΛεΜπρoν Τζέιμς άφησε τα 15 εκατομμύρια των McDonald's και την Coca Cola

Ο NBAer που 'χει βγάλει τα τρίτα περισσότερα χρήματα, στη διάρκεια της καριέρας του είναι και ένας εκ των δύο που παίρνουν κοντά στα 60 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο, από χορηγίες. Πώς επιλέγει συνεργάτες ο ΛεΜπρον Τζέιμς και γιατί άφησε πίσω του το McDonald's και την Coca Cola.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο portfolio χορηγιών, μετά εκείνου του Κριστιάνο Ρονάλντο, σε ό,τι αφορά όλους τους αθλητές, όλων των σπορ.
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει το δεύτερο μεγαλύτερο portfolio χορηγιών, μετά εκείνου του Κριστιάνο Ρονάλντο, σε ό,τι αφορά όλους τους αθλητές, όλων των σπορ. @2021 TROY TAORMINA/ASSOCIATED PRESS

Ως ο καλύτερος εξ όσων πατούν σήμερα στο παρκέ του ΝΒΑ (με τεκμήρια), εκ των καλύτερων του είδους που λέγεται basketball, ιστορικά και το Νο1 στη λίστα 'χορηγίες με μηδενικό ρίσκο' των εταιριών που αναζητούν superstars αθλητές για να συνεργαστούν, για την προώθηση των προϊόντων τους (είναι 'αλέκιαστος' από έφηβος, όταν άρχισε να απασχολεί έως τη σήμερον ημέρα που είναι 36 χρόνων), ο ΛεΜπρον Τζέιμς έχει και το πιο 'γεμάτο' portfolio χορηγιών -σε ό,τι αφορά τη θεαματικότερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη. Αν το θες πιο 'απλωμένο', να βάλουμε δηλαδή στην εξίσωση όλους τους αθλητές όλων των σπορ, μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο είναι οι μόνοι που 'βγάζουν' κοντά στα 60 εκατομμύρια δολάρια (το χρόνο) από χορηγίες.

Την ίδια ώρα, ο 'Κing' είναι στην τρίτη θέση της λίστας με τους παίκτες που έχουν βγάλει τα περισσότερα χρήματα, στην καριέρα του στο ΝΒΑ (με 310.100.000 δολ., πριν την εκκίνηση της τρέχουσας περιόδου και του νέου συμβολαίου των 85 εκατομμυρίων για δυο χρόνια), πίσω από τους Κόμπι Μπράιαντ και Κέβιν Γκαρνέτ. Άρα... προλαβαίνει να τους περάσει.

Μπορείς να τον φωνάζεις και 'Μίδα'. Θα γυρίσει.

Όπως είχε αποκαλύψει ο Κέντρικ Πέρκινς σε podcast που τον είχε καλεσμένο τον Απρίλιο του 2020 'είναι ο εκλεκτός της ζωής! Του λέω συνέχεια πως τον μισώ, γιατί ό,τι ακουμπά γίνεται χρυσός'. Θες και παράδειγμα;

✍ 'Επένδυσε 4.000.000 δολάρια σε μια ποδοσφαιρική ομάδα και τώρα αυτά τα χρήματα έχουν γίνει 30.000.000 δολ.'. Η ομάδα είναι η Λίβερπουλ και ο ΛεΜπρον είχε δώσει το ποσό που διάβασες για να πάρει το 2%, το 2011. Ο Πέρκινς έκανε λάθος ως προς την απόδοση: μετά την κατάκτηση της Premier League την περασμένη αγωνιστική σεζόν, η Λίβερπουλ 'αξίζει' 2.13 δισεκατομμύρια δολάρια. Ως εκ τούτου, οι μετοχές του Τζέιμς αξόζουν 43.6 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Forbes.

✍ Το δεύτερο παράδειγμα που είχε να δώσει ο Πέρκινς αφορούσε την 'Beats By Dre'. Το 2008 είχε γίνει πρεσβευτής του brand. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό ήταν πως έγινε και 'silent investor'. Σύμφωνα με το Bleacher Report έως το 2014 είχε 'βγάλει' μόνο (;) 30 εκατομμύρια από αυτήν τη συνεργασία. “Τότε ο Dr. Dre πούλησε την εταιρία στην Apple, για 3.000.000.000 δολάρια. Ο ΛεΜπρον πήρε τσεκ που έγραφε το ποσό των 700 εκατομμυρίων δολαρίων”.

Ο Dr. Dre προφανώς και δεν ήταν ο πρώτος που επένδυσε πάνω στον Τζέιμς. Η Nike τον έκανε δικό της το 2003 (τον 'κέρδισε' από την Adidas), όταν ήταν 19 και 'φρέσκο' Νο1 στο NBA Draft. Του έδωσε 87.000.000 δολάρια. Στα τέλη του 2015 του έδωσε ισόβιο συμβόλαιο, βάσει του οποίου ο Τζέιμς θα έχει πάρει 1.000.000.000 δολάρια από τον κολοσσό, έως ότου 'κλείσει' τα 64.

✍ Το 2003 'έκλεισε' τον King και η Upper Deck (εταιρία γνωστή για παραγωγή ανταλλακτηρίων αθλητικών καρτών και συλλεκτικών προϊόντων), με τη συνεργασία να 'τρέχει' ακόμα. Η ίδια εταιρία είχε υπογράψει τον Μάικλ Τζόρνταν πριν πάρει το πρώτο του πρωτάθλημα και τον πληρώνει ακόμα.

✍ Η λίστα με αυτούς που έτρεξαν να τον προλάβουν, μόλις μπήκε στο ΝΒΑ ήταν και η Coca Cola. Τον 'έκλεισε' το 2003 για την προώθηση της Sprite και τoυ Powerade. Η συνεργασία συμπλήρωσε 18 χρόνια. Έληξε μαζί με το 2020. Αυτές τις ημέρες η πληροφορία που επικρατεί θέλει τον King να πηγαίνει προς την Pepsi, επίσημο συνεργάτη αναψυκτικών του ΝΒΑ από το 2015 -δουλειά που πήρε από την Coca Cola.

✍ To 2008 η Farm Insurance -εκ των κορυφαίων στο χώρο των ασφαλειών- εξασφάλισε τη συνεργασία του 'καθώς ήμουν πελάτης της από το 2004', γιατί ήθελε να κάνει 'άνοιγμα' στα νέα κοινά. Ακόμα πορεύονται μαζί. H Audemars Piguet (των πολυτελών ρολογιών) έβγαλε τον περασμένο Απρίλιο συλλεκτική έκδοση για τα 25α γενέθλια της και μεταξύ αυτών που εμφάνισε ήταν και το ρολόι του ΛεΜπρον.

✍ To 2012 η Dunkin' Donuts και Baskin-Robbins τον έκανε το πρόσωπο της, όπως επιχειρούσε να επεκταθεί στην Ασία. Σε πρώτη φάση του έδωσαν διετές συμβόλαιο για 1.000.000 δολάρια. Αν τυχόν πας στην Ασία, θα δεις το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης -οι εταιρίες κάνουν ακόμα θραύση. Ένα χρόνο μετά έγινε partner της 2K Sports -είχε γίνει για πρώτη φορά MVP.

✍ Η Kia Motors είναι άλλη μια περίπτωση συνεργάτη του ΝΒΑ που έγινε (το 2014) και συνεργάτης του ΛεΜπρον -το συμβόλαιο αφορά την πολυτελή έκδοση αυτοκινήτων-, ενώ μια τρίτη είναι η Verizon -που πρώτα 'έκλεισε' το ΝΒΑ το 2015 και μετά, το 2016 τον Τζέιμς, που το 2020 πήγε στην 'μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών του πλανήτη' που λέγεται AT&T. Στο δελτίο Τύπου αναφέρθηκε πως 'η πολυετής συνεργασίας μας θα έχει ως κοινή αποστολή τη χρησιμοποίηση της τεχνολογίας, της διασκέδασης και την πρωτοπορία προς την κοινωνική εξέλιξη και την προώθηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών”. Στο deal υπήρχε η δέσμευση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών να στηρίξει το I Promise Village, όπου μένουν μαθητές του σχολείου που έχει φτιάξει ο ΛεΜπρον και οι γονείς τους, που είναι σε άμεσο ρίσκο.

Ο ΛεΜπρον ενημερώνει τι θέλει από τις εταιρίες. Όποιος δεν τον ακούει, τα 'ακούει'.

Το 2014 η Samsung ήταν μεταξύ αυτών που πλήρωναν τον Τζέιμς -το συμβόλαιο ήταν αξίας 100.000.000 δολαρίων. Όπως όσοι ακολουθούν τον King στα social networks και ο κολοσσός της Κορέας διάβασε σε ποστ πως το Samsung Galaxy Note 2 τον είχε 'κρεμάσει'. Το αρχικό tweet εξαφανίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες μεν, εν τούτοις είχε ήδη 518 retweets και 1.108 favorites. Στη θέση του εμφανίστηκε το “μόλις 'έσβησε' τα πάντα και έκανε reboot. Ένιωσα ένα από τα πιο άρρωστα συναισθήματα που 'χω ζήσει στη ζωή μου”. Η συνεργασία τελείωσε το 2017.

✍ Το 2019 προστέθηκε η Walmart, με τη συμφωνία να αφορά την κοινή κοινωνική δράση -και τη σίτιση ανθρώπων που δεν έχουν εξασφαλισμένα τα καθημερινά γεύματα (είναι ένας στους 8, στις ΗΠΑ) και η RIMOWΑ, εταιρία πολυτελών αποσκευών ταξιδιού. Τη μέρα της ανακοίνωσης, εκείνος δήλωσε πως 'οι αθλητές είναι συνηθισμένοι να επιλέγουν χορηγούς, βάσει των χρημάτων. Είναι χρήσιμο να σκέφτεσαι ποιες είναι οι αρχές της εταιρίας που σε ζητάει, ποια η στρατηγική της. Αν θα συνεργαστώ με κάποιον, θέλω να νιώθω άνετα μιλώντας απευθείας στους φαν μου, μέσω των 'καναλιών' μου. Πλέον η οπτική μου είναι άρδην διαφορετική με εκείνη που είχα, όταν ξεκίνησα την καριέρα μου”. Τη RIMOWA τη διάλεξε 'γιατί ήμουν χρόνια πελάτης της'.

H Intel -εταιρία που παρέχει την τεχνολογία στα self-driving αυτοκίνητα- είναι επίσης, συνεργάτης του ΛεΜπρον, όπως και η General Motors, σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρικές εκδόσεις, αλλά και η LyftUp που παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν μονοετούς πρόσβασης σε ποδήλατα, σε όλη τη χώρα, σε ανθρώπους που δεν έχουν τα μέσα, ηλικίας από 16 έως 20.

Από τις τελευταίες νέες συνεργασίες (2019) είναι και για το Calm, εταιρία σωματικής και ψυχικής υγείας, που είναι σε άμεση σχέση με εκείνη που είχε συνάψει ένα χρόνο νωρίτερα, με τους Σίντι Κρόφορντ, Άρνολντ Σβατζενέγκερ και Λίντσι Βον για τη δημιουργία εταιρίας υγείας και ευεξίας, με το όνομα Ladder. Δημιουργούν συμπληρώματα υψηλής απόδοσης που βοηθούν τους αθλητές να υλοποιήσουν τους στόχους που έχουν, σε επίπεδο fitness.

Την Blaze Pizza την άφησα για το τέλος, για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Κατ' αρχάς, η ιστορία αυτή άρχισε το 2012, όταν επένδυσε για πρώτη φορά ο ΛεΜπρον σε αυτήν. Μόλις την 'ακούμπησε' ξεκίνησε η πορεία της για την ταχύτερα εξελισσόμενη αλυσίδα ρεστοράν. Το 2015 αποφάσισε να γίνει και πρόσωπο. Και για να μπορεί να το κάνει αυτό, εγκατέλειψε τη McDonald's που του έδινε 15 εκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε ότι “πρώτα πίστεψα στο προϊόν. Με θυμάμαι να πηγαίνω στο πρώτο κατάστημα της Blaze Pizza και την απίστευτη γεύση που είχε το προϊόν. Και να έρχονται να μου προτείνουν να γίνουμε τα αφεντικά του εαυτούς μας, όπως ανοίγουμε καταστήματα και σε άλλες πόλεις. Οι αριθμοί που μου έδειχναν χρειάζονται δουλειά από όλους μας. Δεν θα είχα το χρόνο, αν έπαιρνα το τετραετές συμβόλαιο που μου είχε προσφέρει η McDonald's, με εγγυημένα χρήματα”.

Το 2015 έδωσε λιγότερα από 1.000.000 δολάρια, για κάτι που σήμερα αξίζει 25.000.000 δολ. Με τους συνεργάτες του είναι ιδιοκτήτες 19 καταστημάτων σε Σικάγο και Σάουθ Φλόριντα. Είναι επενδυτής και πληρωμένος πρεσβευτής!

Είχε προετοιμάσει το έδαφος για τη μετακόμιση στο Hollywood

Διαθέτει τη δική του εταιρία παραγωγών, με την επωνυμία 'SpringHill Entertainment' που συνεργαζόταν και έδρευε στα Warner Bros. έως το καλοκαίρι του 2019, όταν έληξε η συνεργασία. Στο μεσοδιάστημα δημιούργησε και είδες το 'More than a game' του 2008 (με πρωταγωνιστές πέντε ταλαντούχα παιδιά από το Άκρον του Οχάιο και την εξέλιξη της ζωής τους -ναι, ο ΛεΜπρον ήταν το ένα) και το 'The Carter Effect' του 2017, ενώ οι υπάλληλοι ξεπέρασαν τους 100 'εκ των οποίων το 40% είναι γυναίκες, σε χώρο που κατά μέσο όρο το ποσοστό είναι στο 25%', είχε γράψει ο ίδιος. Είχε ενημερώσει και ότι το 64% είναι πολυφυλετικό.

Τον Ιούλιο του 2020 υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τα Disney Television Studios, για παραγωγή TV projects (ο ΛεΜπρον μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη και φίλο του, Μάβερικ Κάρτερ ήθελαν να δημιουργούν το δικό τους περιεχόμενο) και φυσικά του Space Jam: A new legacy. Ακολούθως έλαβε επενδύσεις 100 εκατομμυρίων δολαρίων και τετραετή συνεργασία με τον κολοσσό Universal Pictures.

To Δεκέμβριο του 2014 εμφάνισε και τη δική του media startup, την οποία ονόμασε 'Uninterrupted' (αδιάλειπτα) και τη σύστησε ως 'κάτι περισσότερο από μια πλατφόρμα. Eίναι ενδυνάμωση. Είναι storytelling. Στόχος είναι να εμπνεύσει άλλους ανθρώπους. Οι αθλητές μοιράζονται τις ιστορίες τους, μέσω της δικής τους οπτικής γωνίας'. Προφανώς και το μέσο έχει δικό του κανάλι στο YouTube. Το τελευταίο video που 'ανέβηκε' είναι το trailer του ντοκιμαντέρ για τους Siera Canyon Trailblazers 'ομάδα high school της νέας mecca των αθλητικών που έχει έδρα έξω από το Λος Άντζελες, η οποία διεκδικεί το τρίτο σερί πρωτάθλημα της πολιτείας'. Στην ομάδα αυτή παίζει ο γιος του, ο γιος του Ντουέιν Ουέιντ και άλλα δυο από τα καλύτερα prospects του έθνους.

Αυτά τα δυο projects προφανώς και γιγαντώθηκαν, αφότου πήγε στο Λος Άντζελες για δουλειά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK