Ο ΛεΜπρον Τζέιμς δεν χρωστά τίποτα στον Ρέι Άλεν

Haters gonna hate, εν τούτοις έχει πάντα ένα ενδιαφέρον να ακούμε τι έχουν να πουν αυτοί που 'χουν ζήσει τις εμπειρίες. Ο Ρέι Άλεν λοιπόν, θεωρεί ηλίθια τη λογική ότι έσωσε την καριέρα του ΛεΜπρον Τζέιμς, το 2013.

O Ρέι Άλεν έστειλε τον 6ο τελικό του 2013 στην παράταση, μετά τη σειρά στο 7ο ματς και τους Χιτ στο δεύτερο σερί δαχτυλίδι. Ή μήπως όχι;  (AP Photo/Lynne Sladky, File)
O Ρέι Άλεν έστειλε τον 6ο τελικό του 2013 στην παράταση, μετά τη σειρά στο 7ο ματς και τους Χιτ στο δεύτερο σερί δαχτυλίδι. Ή μήπως όχι; (AP Photo/Lynne Sladky, File)

Ένα repost του Sports Illustrated και μια ασίστ του Γιώργου Συρίγου είχαν ως αποτέλεσμα τις γραμμές που ακολουθούν. Στις οποίες γραμμές αναφέρονται λόγια ενός τύπου που τις έχει τις εμπειρίες του (18 σεζόν στο ΝΒΑ, 2 πρωταθλήματα, 10 φορές All-Star κλπ, κλπ) να εξηγεί την ειδοποιό διαφορά του ομαδικού σπορ. Όπου ναι μεν, υπάρχουν οι superstars, αλλά στο τέλος της ημέρας χρειάζονται οι πάντες για τη διάκριση.

Ο Ρέι Άλεν, λοιπόν, σκόραρε ένα από τα 'πιο clutch shots' στην ιστορία των playoffs του ΝΒΑ. Ήταν στον 6ο τελικό του 2013, με τους Σπερς να προηγούνται της σειράς με τους Χιτ (3-2) και του συγκεκριμένου αγώνα (+3 στο τελευταίο λεπτό).

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς επιχείρησε να ισοφαρίσει, με τρίποντο από την αριστερή πλευρά, αστόχησε, στην άλλη άκρη ο Κρις Μπος μάζεψε ένα (υπερ)πολύτιμο ριμπάουντ -πάνω από δυο παίκτες του Σαν Αντόνιο- και σε μηδενικό χρόνο πέρασε την μπάλα στον Ρέι Άλεν, ο οποίος κατευθύνθηκε προς τη δεξιά γωνία. Χωρίς να διστάσει ή να χάσει κλάσμα δευτερολέπτου, σούταρε και στα 5.2'' για τη λήξη, ισοφάρισε, το παιχνίδι πήγε στην παράταση και στον 7ο τελικό το Μαϊάμι έκανε δυο τα σερί πρωταθλήματα.

Όπως γράφει το NBA.com "ποτέ στην ιστορία των τελικών του ΝΒΑ άλλαξε τόσο σημαντικά το παιχνίδι σε 4''. Οι Σπερς προηγούνταν με πέντε πόντους, ενώ έμεναν λιγότερα από 30 δευτερόλεπτα για τη λήξη. Όλα κατέρρευσαν εξαιτίας ενός από τα μεγαλύτερα σουτ της ιστορίας του ΝΒΑ. Στα κακά τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας, όπου μεταξύ άλλων έγιναν δυο τραγικά λάθη, ο ΛεΜπρον Τζέιμς σώθηκε από τον άνδρα που αποκαλούν Ιησού. Στο ίδιο ματς υπήρξε και το σπάνιο φαινόμενο της αμφισβήτησης απόφασης που 'χει πάρει ο Γκρεγκ Πόποβιτς. Στην τελευταία άμυνα της κανονικής διάρκειας, άφησε τον Τιμ Ντάνκαν στον πάγκο, ώστε να γίνουν αλλαγές των παικτών του σε όλα τα σκριν. Χωρίς τον Ντάνκαν, όμως, έχασε το ριμπάουντ που άρπαξε ο Μπος και άλλαξε τη ροή της ιστορίας”.

Να εστιάσουμε τώρα, στο "ο ΛεΜπρον Τζέιμς σώθηκε από τον άνδρα που αποκαλούν Ιησού".

Από εκείνη την ημέρα (18/6, του 2013) και τις 18 του περασμένου Απριλίου, όταν ο Άλεν εξήγησε κάποια πράγματα, φερόταν να είναι ο τύπος που έσωσε την καριέρα του ΛεΜπρον. Αν ρωτάς λοιπόν, τον 44χρονο σήμερα, Hall of Famer είναι ηλίθιος αυτός ο τρόπος σκέψης. Και θα σου εξηγήσει το γιατί.

Πριν εστιάσουμε στο τι είπε, θα ήθελα να θυμίσω πως πρόκειται για τον τύπο, ο οποίος είχε εξηγήσει με post στο Instagram τη σημασία του να μαθαίνεις να χάνεις όταν είσαι παιδί. Στην εικόνα εμφανίζονταν τα παιδιά του, να παίζουν μπάσκετ, ώσπου ένα από τα αγόρια του πήγε και κρύφτηκε πίσω από την μπασκέτα, γιατί είχε χάσει. Ο Άλεν ζητούσε από τους followers του να εστιάσουν σε αυτό το παιδί "ώστε να δείτε πώς μαθαίνει να ζει με την απογοήτευση -πώς μαθαίνει να τη διαχειρίζεται.

Το να χάνεις είναι τόσο σημαντικό, όταν είσαι παιδί. Όταν πάντα παίρνεις αυτό που θες, δεν μαθαίνεις να είσαι ανταγωνιστικός.

Κάτι για το οποίο από ό,τι βλέπω, δεν πρέπει να ανησυχώ σε ό,τι αφορά τα αγόρια μου. Οι ήττες θα τους κάνουν επιτυχημένους, είτε πρόκειται για το μπάσκετ, είτε για ό,τι άλλο θέλουν να μάθουν. Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να είναι ανταγωνιστικοί, κάτι που όσο μεγαλώνεις μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι πιο δύσκολα. Λατρεύω να τα βλέπω όταν χάνω, γιατί η ήττα τα κάνει να θέλουν να παλέψουν πιο δυνατά. Να θέλουν να προσπαθήσουν πιο πολύ, να θέλουν να προπονηθούν”.

Πάμε τώρα και στο "εσύ έσωσες τον ΛεΜπρον", κάτι που όπως είπε ο Άλεν σε συνέντευξη του στο Sports Illustrated "δεν περνά μέρα που δεν μου θυμίζει κάποιος αυτό το σουτ. Έχει ενδιαφέρον δε, ο τρόπος που 'χει ο καθένας να το φέρει στην κουβέντα. Ας πούμε, μου λένε 'θυμάσαι εκείνο το σουτ, το 2013;' (γελάει). Συνήθως τους απαντώ 'ποιο από όλα;'. Αυτό που εξηγώ είναι πως όταν είσαι σε μια καλή, εκπληκτική ομάδα, βλέπεις ηρωικές κινήσεις να προκύπτουν από πολλούς και πολλές οπτικές. Καθ' όλη τη διάρκεια εκείνης της σεζόν, υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί παίκτες που έκαναν ένα βήμα μπροστά, είτε ήταν στην άμυνα, είτε στην επίθεση. Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Μάικ Μίλερ είχε ευστοχήσει σε τρίποντο, το οποίο επιχείρησε φορώντας ένα παπούτσι. Και αυτό το τρίποντο ήταν πολύ σημαντικό. Ο ΛεΜπρον είχε επίσης, δοκιμάσει τρίποντο το οποίο μας έβαλε πίσω στη διεκδίκηση της νίκης.

Όσοι λοιπόν, λένε πως έσωσα την καριέρα του, έχω να πω ότι μπορεί να ειπωθεί το ίδιο από την ανάποδη: δηλαδή, ότι εκείνος έσωσε τις δικές μας καριέρες, κάνοντας μας διεκδικητές και κατακτητές του τίτλου.

Αντιλαμβάνομαι πως όποιος εστιάζει στη συγκεκριμένη στιγμή, σκέφτεται ότι είναι κάτι που έκανα εγώ. Αλλά ήμουν μέλος μιας ομάδας, τα μέλη της οποίας εμπιστεύονταν το ένα το άλλο -ο ΛεΜπρον είχε 30 πόντους, ανά αγώνα. Και αυτό κάνει μεγάλη μια ομάδα. Είναι ηλίθιο να λένε πως ο τάδε έσωσε τον δείνα, γιατί αυτό κάνουν οι ομάδες”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK