O ΛεΜπρον Τζέιμς επανέφερε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στην πραγματικότητα

Eναντίον των πρωταθλητών Λέικερς αποδείχθηκε πως το Μιλγουόκι έχει να κάνει πολλά ακόμα, για να μπει στη συζήτηση των επικρατέστερων να φορέσουν δαχτυλίδι, το καλοκαίρι. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς έκανε season high και ο Άντονι Ντέιβις έδειξε την πρώτη βελτίωση, μετά τα μαθήματα που άρχισε με τον Μαρκ Γκασόλ. Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν ήταν ο Μπακ που πήρε την μπάλα την κρίσιμη ώρα.

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς κυριάρχησε κατά κράτος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στην πρώτη συνάντηση από την ημέρα που ο Greek Freak 'έκλεψε' τον τίτλο του MVP από τον 'King'.
Ο ΛεΜπρον Τζέιμς κυριάρχησε κατά κράτος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, στην πρώτη συνάντηση από την ημέρα που ο Greek Freak 'έκλεψε' τον τίτλο του MVP από τον 'King'. @2021 MARK J. TERRILL/ASSOCIATED PRESS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο βρέθηκε για πρώτη φορά φέτος, στο ίδιο παρκέ με αυτόν που νίκησε για να κάνει το back to back σε βραβεία MVP (ΛεΜπρον Τζέιμς) και εκείνον που άφησε πίσω, ώστε να αναδειχθεί 'καλύτερος αμυντικός' της σεζόν 2019-20 (Άντονι Ντέιβις) στο ΝΒΑ. Στο 113-106 αποδείχθηκε πως οι Λέικερς παραμένουν καλύτεροι των Μπακς, που εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ αυτών που θα τους έβαζαν στην κουβέντα για τον πιθανότερο φετινό πρωταθλητή. Εδώ θα ήθελα να θυμίσω το 'είναι νωρίς ακόμα' αφορά το Μιλγουόκι, αλλά και τους κατόχους του δαχτυλιδιού -ως προς το πώς μπορούν να εξελιχθούν στην πορεία.

Ο 'King' έκανε ρεκόρ σεζόν εναντίον των 'Ελαφιών' με 34 πόντους (7/15 δίποντα, 6/10 τρίποντα, 2/2 βολές), πήρε 6 ριμπάουντ, έδωσε 8 ασίστ και έκανε μόλις 3 λάθη σε 38 λεπτά συμμετοχής. Το 'φρύδι' κατά τη δική του δήλωση, έπαιξε χάλια. Έμεινε στο παρκέ επίσης, για 38 λεπτά και πρόσφερε 18 πόντους (8/17 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 2/5 βολές), κατέβασε 9 'σκουπίδια' και πέρασε 6 τελικές πάσες, ενώ έκανε 2 κοψίματα και 2 λάθη.

Για να είμαι σκληρός με τον εαυτό μου, θα πω ότι ήμουν χάλια. Δεν έβαλα τα σουτ, δεν έβαλα τις βολές. Πιστεύω πως η επιθετικότητα μου, το γεγονός ότι ήμουν απειλή στο post και στις εισόδους μου στη ρακέτα, επέτρεψε στους συμπαίκτες μου να μείνουν ελεύθεροι” και σε εκείνον να τους 'βρίσκει' και να τους βλέπει να κάνουν σωστά τη δουλειά. Παρεμπιπτόντως, ο τύπος αυτός έχει 80.1% από τη γραμμή των βολών, ως μέσο όρο καριέρας. Στα τρία τελευταία ματς έχει 'ναυαγήσει' στο 63.6%. Επίσης, ήταν το πέμπτο διαδοχικό παιχνίδι που είχε λιγότερους από 20 πόντους, κάτι που δεν του 'χει συμβεί ποτέ ξανά ως Λέικερ. Βασικά, οι 21.1 πόντοι που 'χει για μέσο όρο είναι οι λιγότεροι από τη σεζόν 2013-14, στο δεύτερο χρόνο του ως NBAer.

Οι πάσες του τώρα, ήταν μια τελείως διαφορετική ιστορία. Όπως είπε ο 'συνέταιρος' στο έγκλημα, ΛεΜπρον "ήξερα από όταν ήταν στη Νέα Ορλεάνη πως ήταν εξαιρετικός πασέρ, αλλά εκεί δεν είχε τη δυνατότητα να δείξει, τι πραγματικά μπορεί να κάνει, γιατί οι περισσότεροι αντίπαλοι τον 'έπαιζαν' one on one. Eδώ, όπως αναμενόταν βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλά double-team' και δούλεψε για να μάθει να βρίσκει τον ελεύθερο συμπαίκτη του.

Σε κάθε video που βλέπουμε μετά τους αγώνες, αναλύουμε διεξοδικά αυτές τις φάσεις -όσα βλέπει στο γήπεδο. Απόψε ήταν άλλο ένα παράδειγμα της αποτελεσματικότητας του, στο να περνά την μπάλα στο σωστό τύπο, τη σωστή στιγμή. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος για προπόνηση, αλλά χρησιμοποιούμε αυτόν που έχουμε στο αεροπλάνο, στο λεωφορείο και στις συναντήσεις μας όταν είμαστε σε σειρά εκτός έδρας αγώνων. Έτσι συνεχίζουμε το 'χτίσιμο' και έτσι μοιραζόμαστε τις ευθύνες, όλοι”.

Ο τρόπος που περιέγραψε ο Ντέιβις ('απειλή στη ρακέτα') ήταν ο λόγος που νίκησαν οι Λέικερς. Στα τρία τελευταία λεπτά οι ασίστ του έγιναν 3/3 για τους πρωταθλητές και έτσι εξέλιξαν το παιχνίδι μιας κατοχής σε άνετη νίκη. Άρχισε με πάσα στον Κεντάβιους Κάλντουελ-Πόουπ (23 πόντοι, 7/10 τρίποντα, 2/2 βολές) που εξέλιξε το +2 σε +5 ενώ έμεναν 2.42''. Μετά βρήκε μόνο στη γωνία τον Άλεξ Καρούζο (+7 ένα λεπτό αργότερα) και τέλος πέρασε στον ΛεΜπρον την μπάλα, για το +8 ενώ έμενε 1.04''. Ο Ντέιβις είχε να κάνει και μια ενημέρωση -που τη λες και προειδοποίηση.

“Δημιουργώ μεγάλη πίεση στον εαυτό μου, ώστε να γίνομαι καλύτερος παίκτες, σε κάθε αγώνα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Μαθαίνω πάρα πολλά από τον Μαρκ (Γκασόλ) σε ό,τι αφορά τις πάσες από την κορυφή και το ποστ. Αναζητώ τρόπους να 'κλέψω' τις γνώσεις του. Το ίδιο κάνω και με τον Μπρον”.

Σύμφωνα με το NBA Stats το δίδυμο των ΛεΜπρον-Γκασόλ είναι το πιο επιτυχημένο όλων, φέτος -στη συνύπαρξη τους στο παρκέ. Ακολουθεί το δίδυμο Γκασόλ-Κάλντουελ Πόουπ και τρίτο είναι αυτό των Σρέντερ-Κάλντουελ Πόουπ. Ναι, τα τρία πρώτα ανήκουν στους Λέικερς, που έχουν 5 duos στο ΤΟΡ10 (ακολουθούν οι Κλίπερς με 4 μεταξύ των δέκα καλύτερων).

Το SB Nation είχε ενημερώσει πριν μέρες πως ο Ντέιβις είχε αποφασίσει φέτος να γίνει καλύτερος πλέι μέικερ, γιατί ήθελε να μπορεί να επηρεάζει με περισσότερους τρόπους την εξέλιξη ενός αγώνα και κατέληξε ότι χρειαζόταν καλύτερες πάσες. Αποτάθηκε λοιπόν, στον πρώτο όλων των εν ενεργεία σέντερ, σε ασίστ (2.905) που ήταν δίπλα του. Και ο Ισπανός του είπε πως ευχαρίστως θα του μάθει όσα ξέρει. Ξεκίνησαν από την άμυνα στους γκαρντ, στις αλλαγές -αυτός εμφανίζεται ως ο λόγος που χάνει τον τίτλο του καλύτερου αμυντικού, τον οποίον έχει πάρει ο Γκασόλ, της πολύ πιο περιορισμένης αθλητικότητας. Το δεύτερο μάθημα ήταν για τη σημασία των αποστάσεων και δη σε προσπάθειες τριών πόντων, σουτ που δούλεψε στην offseason ο Ντέιβις 'γιατί το χρειάζεται η ομάδα μου'. Εφόσον ο μαθητής δείξει πρόοδο, ο Γκασόλ θα περάσει και στις no look πάσες.

Μια κάποια βελτίωση έχει ήδη παρατηρηθεί εξ ου και η αξιολόγηση του 'φρυδιού' εναντίον των Μπακς, όπου θυμίζω πως είπε ότι έπαιξε χάλια, απέδειξε πως δεν ήταν επιζήμιος, (στο +/- είχε 0). Aυτό δεν ίσχυσε για το Greek Freak του -6 στο +/-, καθώς είχε 25 πόντους (10/14 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 2/4 βολές), 12 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα και 9 λάθη, σε 35 λεπτά συμμετοχής.

Από όλο αυτό, ο Τζέιμς κράτησε το αποτέλεσμα. Δηλαδή τη νίκη στο Fiserv Forum στο πρώτο από τη σειρά των επτά εκτός έδρας αγώνων της παρέας του. Αυτό εξήγησε όταν τον ρώτησαν αν είχε επιπλέον κίνητρο, επειδή αντιμετώπιζε αυτόν που του πήρε τον τίτλο του πολυτιμότερου. Όπως έγραψε το Ringer oι Μπακς δεν έχουν καταλήξει στην ενδεδειγμένη πεντάδα των κρίσιμων στιγμών. “Στα πλέι οφ θα έχει τους Χόλιντεϊ, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Κρις Μίντλετον για μέλη. Ο Μπρουκ Λόπεζ δεν ταιριάζει σε κάθε ματς, αλλά δίνει περισσότερα από όλους τους άλλους που κάθονται στον πάγκο, ενώ η τελευταία θέση θα πάει κάπου μεταξύ των ΝτιΒιτσέντσο ή Κόναγκτον -με τον κόουτς Μπουντενχόλζερ να μην έχει καταλήξει”.

Το ίδιο μέσο είχε τίτλο σε άρθρο που δημοσίευσε μετά το ματς με τους Νετς το 'ο Γιάννης μπορεί να είναι ο επόμενος Shaq, αλλά χρειάζεται έναν Kobe την κρίσιμη ώρα'. Σε αυτό τονιζόταν πως στην crunch time ο Greek Freak δεν ήταν ο ηγέτης της ομάδας του, αλλά προς έκπληξη όλων είχε αναλάβει έναν δευτερεύοντα ρόλο, ακουμπώντας ελάχιστα την μπάλα όταν μετρούσε περισσότερο.

“Πέρυσι είχε το μεγαλύτερο USG% (τo ποσοστό των plays της ομάδας του που τελειώνουν από τα χέρια του) όλων και την κρίσιμη ώρα ήταν αυτός που κρατούσε την μπάλα. Τελείωνε το 36.3% των κατοχών με σουτ, κερδισμένο φάουλ ή λάθος, ενώ στα ματς που η διαφορά ήταν +/- 5 στο τελευταίο πεντάλεπτο, το usg% έφτανε στο 42.3%. Τακτικές που είναι συνήθεις για τις πρώτες επιλογές των οργανισμών του ΝΒΑ”.

Φέτος είναι ο τρίτος σε usg% (μετά τους Μπράντλι Μπιλ και Λούκα Ντόντσιτς), αλλά 54ος σε κρίσιμες στιγμές (με 23.3%). Και για αυτό ο Ζακ Κραμ είχε γράψει πριν δυο σεζόν πως “ο Γιάννης μπορεί να εξελιχθεί σε Σακίλ Ο Νιλ της νέας χιλιετίας, εν τούτοις όταν εκείνος κατακτούσε τίτλους MVP και ήταν ο πρώτος σκόρερ της λίγκας, είχε έναν συμπαίκτη που 'τελείωνε' τα ματς: τον Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος ήταν ο κύριος δημιουργός των Λέικερς και αυτός με το υψηλότερο clutch usage rate, στη δυναστεία των 'Λιμνανθρώπων' από το 1999 έως το 2004”.

Και εξήγησε πως ο Κρις Μίντλετον μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα ή τουλάχιστον εκεί προσανατολίζεται ο κόουτς των Μπακς, για συγκεκριμένους λόγους (ο παίκτης αυτός είναι αποτελεσματικός σουτέρ, δημιουργεί το δικό του σουτ και έχει πολύ καλό ποσοστό στις βολές), με τον Τζρου Χόλιντεϊ να μπορεί επίσης, να βοηθήσει την κατάσταση. Ιδανικά, θα χρειαζόταν μια ενίσχυση (τύπου Μπεν Σίμονς, Μπράντλι Μπιλ ή Καρλ Άντονι-Τάουνς που είναι τα μεγαλύτερα ονόματα στη λίστα όσων θα αλλάξουν φανέλες σύντομα). Αλλά υπάρχει ένα θέμα: δεν έχουν μεγάλη 'άπλα' στο salary cap. Καλούνται ωστόσο, να βρουν λύση. Διαφορετικά, για μια ακόμη σεζόν τα 'Ελάφια' θα μείνουν στο 'θέλω' της κατάκτησης ενός τίτλου. Kαι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει να εκνευρίζεται και να αντιδρά όπως στο video που θα δεις.


News 24/7

24MEDIA NETWORK