Ο Λιάντρο Μπολμάρο κυκλοφορεί στις ΗΠΑ ως ο επόμενος Μανού Τζινόμπιλι

Στους μη Αμερικανούς που αναμένεται να επιλεγούν στο 2020 NBA Draft ανήκουν δυο Γάλλοι, ένας Ισραηλινός, ο Ποκουσέφσκι και ο Λιάντρο Μπολμάρο της Μπαρτσελόνα. Οι των ΗΠΑ τον έχουν σημειώσει στα μπλοκάκια τους ως 'ο επόμενος Μανού Τζινόμπιλι'.

 Ο Λιάντρο Μπολμάρο έφυγε στα 17 από την Αργεντινή για τη Βαρκελώνη και φέτος -στα 19- είναι έτοιμος να γίνει NBAer.
Ο Λιάντρο Μπολμάρο έφυγε στα 17 από την Αργεντινή για τη Βαρκελώνη και φέτος -στα 19- είναι έτοιμος να γίνει NBAer. EUROLEAGUE.NET

Το ΝΒΑ συνεχίζει να ερευνά το πώς μπορεί να τελειώσει η αγωνιστική περίοδος 2019-20 και έχεις ήδη διαβάσει πως η Disney World είναι ο πιθανότερος προορισμός, για να μαζευτούν όλοι οι οργανισμοί και να τακτοποιήσουν το φινάλε. Ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ θυμίζει ανά τακτά χρονιά διαστήματα πως είναι σε επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό πλάνο που δεν θα ρισκάρει την υγεία όσων εμφανιστούν στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Ουίντχορστ, δημοσιογράφο του ESPN το τελευταίο σενάριο αφορά την επιστροφή στις προπονήσεις στα τέλη του Ιουνίου, τα πρώτα τζάμπολ στα μέσα του Ιουλίου, να μη γίνονται τα εναπομείναντα παιχνίδια της regular season και να τελειώσει η αγωνιστική περίοδος με playoffs, σε format από 1 έως 16, βάσει της κατάταξης ως έχει αυτήν την στιγμή -και χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν οι περιφέρειες.

Δηλαδή, οι Μπακς που είναι στο Νο1 της συνολικής βαθμολογίας θα 'βρεθούν' με τους Μάτζικ, οι -δεύτεροι- Λέικερς με τους -15ους- Νετς και ούτω καθ' εξής (Ράπτορς-Γκρίζιλς, Κλίπερς-Μαβς, Σέλτικς-Σϊξερς, Νάγκετς-Πέισερς, Τζαζ-Ρόκετς και Χιτ-Θάντερ).

Το σενάριο με τα playoffs κατ' αυτήν τη 'διάταξη' είναι ένα από τα 'θέλω' που 'χει ο Σίλβερ εδώ και χρόνια, με τους ιδιοκτήτες των οργανισμών να αντιτίθενται, λέγοντας πως δεν θέλουν να αυξηθεί το 'πέρα δώθε' των ομάδων τους. Δεδομένων των συνθηκών και του γεγονότος ότι τώρα όλοι πρόκειται να συναντηθούν στο ίδιο μέρος, ενδεχομένως τα αφεντικά να πουν το 'ναι', κατ' εξαίρεση. Όπως συμβαίνει σε κάθε σοβαρή λίγκα (δηλαδή, σε ελάχιστες), ο κομισάριος ενημερώνει το σωματείο των NBAers (ΝΒΡΑ) για κάθε εξέλιξη και αυτό (το σωματείο) ενημερώνει αμέσως τα μέλη του, ζητώντας να καταθέσουν και απόψεις.

Έως ότου εμφανιστεί ο κομισάριος να ανακοινώσει τι θα γίνει -σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες και τους παίκτες-, ας δούμε τι ισχύει για το 2020 NBA Draft, το οποίο έχει προγραμματιστεί για τις 25/6 και δεν έχει αλλάξει -ακόμα- η ημερομηνία. Θα ασχοληθούμε με έναν -ακόμα- μη Αμερικανό που αναμένεται να γίνει pick στον πρώτο γύρο. Λέγεται Λιάντρο Μπολμάρο, ανήκει στην Μπαρτσελόνα και είναι από την Αργεντινή.

Ας θυμηθούμε όμως, τη σειρά επιλογής των εκπροσώπων της ηπείρου μας (ή παικτών που διάλεξαν την Ευρώπη ως σταθμό της διαδρομής τους για το ΝΒΑ), όπως την έχει εκτιμήσει το Ringer. Σου 'χουμε ήδη συστήσει τον Γάλλο Κιλιάν Χέιζ, ο οποίος ανήκει στις κορυφαίες θέσεις όλων των medias που ασχολούνται επισταμένως με όσα γίνονται στα NBA Drafts. Το Ringer έχει τοποθετήσει τον μαθητή του Τόνι Πάρκερ στο Νο1. Ο επόμενος Ευρωπαίος που αναμένεται να βρει δουλειά στο ΝΒΑ φέτος, είναι ο Ισραηλινός Ντένι Αβντίγια, ο οποίος έχει ήδη χαρακτηριστεί ως 'ο επόμενος Λούκα Ντόντσιτς', εξ ου και εκτιμάται πως θα 'κλείσει' το ΤΟΡ10. Ο τρίτος εκπρόσωπος της Ευρώπης που θα μπει στην καλύτερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη είναι ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι, του Ολυμπιακού (οι 'υπολογισμοί' τον θέλουν να επιλέγεται στο Νο17), ακολουθεί ο Γάλλος Τεό Μαλεντόν στο Νο20 και εννέα θέσεις πιο κάτω εμφανίζεται ο Μπολμάρο.

Ποιος είναι όμως, ο Μπολμάρο

Το παιδί αυτό γεννήθηκε στην πόλη Λας Βαρίγιας της Αργεντινής (των 160.000 κατοίκων -κυρίως είναι απόγονοι Ευρωπαίων μεταναστών-, που ανήκει στην Κόρντοβα, την οποία θα βρεις στο κέντρο του χάρτη), στις 11/9 του 2000 -ένα χρόνο πριν τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Η ομάδα της γειτονιάς του (Almafuerte de las Varillas) ήταν και η πρώτη της ζωής του. Ο -κάτοχος ιταλικού διαβατηρίου- Λιάντρο έφυγε τον Ιούλιο του 2017 για να πάει στην Estudiantes de Bahía Blanca. Ήταν 16 και τότε ήταν που έγινε επαγγελματίας -γιατί προφανώς του έδωσαν την ευκαιρία.

Είχε ήδη γίνει διεθνής. Έλαβε την πρώτη κλήση για την U16. Mε την U17, to 2017 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Παναμερικανικό. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της παρέας του (13.8 πόντους, ανά ματς). Είχε ταξιδέψει και στο Ηράκλειο με την U19, στο Παγκόσμιο του 2019. Εκεί η Αργεντινή τερμάτισε στην 11η θέση. Ο Μπολμάρο ήταν ο πρώτος σκόρερ (10.8 πόντοι, κατά μέσο όρο).

Όπως τον διάλεξαν για να πάει στο πρόγραμμα Basketball without Borders του ΝΒΑ το 2018. Δηλαδή, στο μέρος όπου μαζεύτηκαν τα τότε καλύτερα international prospects (42 παιδιά από 29 χώρες). Το ραντεβού είχε δοθεί στις Μπαχάμες. To Sports Illustrated είχε ξεχωρίσει μια δωδεκάδα. Μεταξύ τους ήταν ο Σεκού Ντουμπουγιά, ο Λούκα Σάμανιτς (αμφότεροι είναι ήδη στο ΝΒΑ), ο Χέιζ -κοίτα λίγο πιο πάνω- και τελευταίος ο Μπολμάρο, για τον οποίο είχε γράψει “ήταν ίσως ο πιο 'καθαρός' σουτέρ του καμπ, μια διαρκής απειλή απ' έξω. Έπαιξε με καλό επίπεδο αυτοπεποίθησης και αίσθησης του τι γινόταν, όταν είχε την μπάλα στα χέρια. Είχε διαρκή επιρροή και το μέγεθος του είναι το απαιτούμενο για τη θέση του (γκαρντ). Δεν είναι κορυφαίου επιπέδου αθλητής. Είναι παίκτης που αξίζει να τον παρακολουθούν, καθώς μπορεί να γίνει σπεσιαλίστας των σουτ, όταν ωριμάσει”.

Μάλλον για αυτούς τους λόγους τον κάλεσαν και στο Nike Hoop Summit, τον Απρίλιο του 2018 -το οποίο είχε μεταδοθεί από το ESPN. Ήταν μεταξύ των 12 που εκπροσώπησαν τις χώρες εκτός Αμερικής. Μεταξύ τους ήταν και ο RJ Μπάρετ, τρίτη επιλογή του 2019 ΝΒΑ Draft. Στους επίλεκτους των ΗΠΑ ήταν ο Ζάιον Ουίλιαμσον, ο Καμ Ρέντις και ο Μπολ Μπολ.

Στη μια σεζόν που πρόλαβε να παίξει στην ελίτ των επαγγελματικών κατηγοριών της Αργεντινής, είχε 2 πόντους, 0.7 ριμπάουντ, 0.5 ασίστ και 0.4 κλεψίματα, σε 7.2'' συμμετοχής ανά αγώνα -σε 23 ματς. Είχε 37.3% στα σουτ (17.4% στα τρίποντα) και 75% στις βολές. Δεν έμεινε περισσότερο, γιατί τον κάλεσε η Μπαρτσελόνα στην Ισπανία. Ο αρχικός προορισμός -εξυπακούεται πως- ήταν η δεύτερη ομάδα. Αυτή που αγωνίζεται στο LEB Oro. Στην πρώτη του σεζόν (2018-19) είχε 10.4 πόντους (39.6% στα σουτ, 30.8% στα τρίποντα), 3.1 ριμπάουντ, 2.7 ασίστ και 1.2 κλεψίματα, σε 33 αγώνες, στους οποίους μετείχε από 24.1 λεπτά. Την τρέχουσα σεζόν (στην ACB θα την ολοκληρώσουν) το 'χε 'δίπορτο' μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ομάδας. Κατά μέσο όρο έπαιξε 17.6 λεπτά ανά ματς, στην πρώτη -κυρίως λόγω των τραυματισμών παικτών και των κενών που προέκυπταν. Έπαιξε και στη Euroleague. Ιδού μια στιγμή του -τον Οκτώβρη.

Οι συγκρίσεις με τον Τζινόμπιλι

Στο ΝΒΑ τον ήξεραν ήδη ως κάτοχο των τριών βασικών 'εργαλείων' που χρειάζεται ένας γκαρντ (χειρισμός, σκοράρισμα, πασάρισμα). Όπως όλοι ξέρουν πως χρειάζεται ακόμα χρόνο, για να δουλέψει και να καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που 'χει το κορυφαίο επίπεδο. Το FanSide έχει γράψει πως λόγω θέσης και εθνικότητας είναι εκ των ων ουκ άνευ οι συγκρίσεις με τον Μανού Τζινόμπιλι, τονίζοντας πως η λίστα με τα κοινά δεν τελειώνει εκεί.

✔ Και οι δύο ξεκίνησαν από την Estudiantes de Bahía Blanca -όπου ήταν προπονητής ο πατέρας του Μανού.

✔ Ο Μπολμάρο λατρεύει το ομαδικό παιχνίδι, όπως και ο θρύλος της χώρας του, και φροντίζει να βάζει στη μέση τους συμπαίκτες του -ενώ μπορεί να δημιουργήσει και για τον εαυτό του, όπως και να φτάσει μέχρι μέσα στο καλάθι. Ναι, όπως ο 'δάσκαλος'.

✔ Ο μικρός 'έχει' το χειρισμό που του επιτρέπει να νικά τους αντίπαλους αμυντικούς -όπως ο μεγάλος. Αλλάζει ρυθμό, αλλάζει κατεύθυνση, γενικά κάνει ό,τι κρίνει πως πρέπει να γίνει, ώστε να είναι αποτελεσματικός. Και όλα αυτά, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αθλητικός τύπος.

"Μολονότι δεν πρόλαβε να δείξει τι πραγματικά μπορεί να κάνει, στην Μπαρτσελόνα, το σουτ του θυμίζει κάτι από Τζινόμπιλι, ενώ έχει παρουσιάσει και βελτίωση -αν και όσοι εστιάζουν στα νούμερα που 'χε, στη σύντομη επαγγελματική του καριέρα, ανησυχούν. Διαθέτει το μηχανισμό, χρειάζεται όμως, δουλειά.

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει από τους συνομηλίκους του είναι η ικανότητα που 'χει στις πάσες 'στο να βρίσκει το μικρό παράθυρο και στις σετ επιθέσεις και στους αιφνιδιασμούς'. Μπορεί να πασάρει και με τα δυο χέρια, με τρόπους που λίγοι βλέπουν πως υπάρχουν -γιατί 'διαβάζει' εξαιρετικά ό,τι έχει απέναντι του και λειτουργεί σαν να είναι ένα βήμα μπροστά. Ξέρει να κινείται σαν βετεράνος όταν είναι μακριά από την μπάλα.

Είναι και εξαιρετικός αμυντικός -μπορεί να πηγαίνει πάνω στους χειριστές, όταν αλλάζουν, με ευκολία, έχει ενεργά χέρια και 'κολλάει' πάνω στον παίκτη που 'χει αναλάβει, ενώ δίνει τις μάχες του και για τα ριμπάουντ. Δεν μπορεί να εγγυηθεί κάποιος πως θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες και θα γίνει ο παίκτης που μπορεί να γίνει, αλλά έχει χαρακτηριστεί ο επόμενος Μανού Τζινόμπιλι". Και θα 'χε ένα κάποιο ενδιαφέρον να τον δούμε στους Σπερς.

Πρέπει να νικήσει τον επιδειξιομανή που 'χει μέσα του

Στα 'μείον' είναι τα τραβηγμένα σουτ που παίρνει, όταν θέλει να κάνει εντύπωση και βάζει σε δεύτερη μοίρα το τι πρέπει να γίνει για το καλό της ομάδας. Η τάση που 'χει προς την επιδειξιμανία πρέπει να 'νικηθεί', αλλιώς θα συνεχίσει να κάνει λάθη και φάουλ με εκνευριστική ευκολία. Ενώ μπορεί να φτάσει κάτω από το καλάθι, χρειάζεται δουλειά για να μην ιδρώνει όταν πέφτει πάνω σε ψηλότερους. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι πως το τζαμπ σουτ που διαθέτει, δεν είναι αξιόπιστο. Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματικός ως δημιουργός, απέναντι σε πιο κοντούς αντιπάλους.

Το ότι είναι Αργεντινός 100% μπορεί να το καταλάβει κάποιος από το γεγονός ότι δεν 'ρίχνει' ταχύτητα ή προσπάθεια από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο που είναι στο παρκέ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK