Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι εκπληκτικός, αλλά όχι και θεός

Οι Κλίπερς ΄πήραν' στο πρώτο ματς με τους Μάβερικς, για τα playoffs, γιατί 'έπαιξαν' με το μυαλό τους και νίκησαν, όταν προκάλεσαν ένταση που έβγαλε εκτός αγώνα τον Πορζίνγκις. Ο Ντόντσιτς έκανε τα πάντα, αλλά το σπορ είναι ομαδικό.

Ο Ντοκ Ρίβερς χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του, για την αντιμετώπιση του Ντόντσιτς. Δεν βρήκε τρόπο να τον περιορίσει.
Ο Ντοκ Ρίβερς χρησιμοποίησε όλους τους παίκτες του, για την αντιμετώπιση του Ντόντσιτς. Δεν βρήκε τρόπο να τον περιορίσει.

Επειδή άνθρωπος είσαι κι εσύ και έχεις τα δικά σου (δεν γίνεται να τα θυμάσαι όλα), τo 118-110 των Κλίπερς επί των Μάβερικς ήταν το πρώτο παιχνίδι του Λούκα Ντόντσιτς σε διαδικασία playoffs. Όπως πιθανόν να περίμενες, δεν 'ένιωσε' και έκανε τα δικά του. Όπου 'δικά' του είχε 42 πόντους, με 11/15 δίποντα, 2/6 τρίποντα και 14/15 βολές, συν 7 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 3 κλεψίματα, μαζί με 11 λάθη σε 38 λεπτά συμμετοχής. Α, επίσης αποχώρησε για λίγο στην πρώτη περίοδο, γιατί γλίστρησε -σε drive- και χτύπησε στον αριστερό αστράγαλο. Αλλά επέστρεψε. Και συνέχισε.

Οι 42 πόντοι είναι ρεκόρ οργανισμού, σε ντεμπούτο στην postseason του ΝΒΑ. Επίσης, μπήκε σε λίστα που μέχρι τώρα υπάρχουν μόνο οι Μάτζικ Τζόνσον και ΛεΜπρον Τζέιμς: τύπων που ήταν έως 21 χρόνων και είχαν τουλάχιστον 40 πόντους, 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Τους 23 τους έβαλε στο δεύτερο ημίχρονο (με 8/13), σημείωση που έχει σημασία για τη συνέχεια.

Προς το παρόν, δεν θα ήθελα να παρασυρθείς από τα εντυπωσιακά νούμερα. Βλέπεις, ο Σλοβένος είχε -14 για plus/minus και ήταν το τρίτο χειρότερο της ομάδας του (ο Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ είχε -22 και ο Κλέμπερ -20). Επειδή η δικαιοσύνη είναι μεγάλο πράγμα, κράτα κα ότι σκόραρε ή έδωσε ασίστ στους 66 από τους 82 πόντους που μέτρησε το Ντάλας, ενόσω ήταν ο 21χρονος στο παρκέ.

Για να επιστρέψω στο plus/minus, ο ίδιος χαρακτήρισε 'τραγική' την εμφάνιση του, καθώς έκανε 11 λάθη "που κόστισαν 11 κατοχές. Ποτέ δεν είχα τόσα λάθη σε ένα ματς. Πρέπει να βελτιωθώ". Κάποιος περισσότερο ψύχραιμος, θα έλεγε πως υπέπεσε σε τόσα παραπτώματα, επειδή τα έκανε όλα (κατέβαζε την μπάλα, σκόραρε, δεχόταν τις σκληρές άμυνες των καλύτερων του είδους που 'χουν οι Κλίπερς κλπ, κλπ). Λογικά λοιπόν, εξοντώθηκε στο μυαλό -και το σώμα.

Τώρα, χωρίς να θέλω να γίνω Πυθία, πολλά θα ήταν διαφορετικά (ενδεχομένως και το αποτέλεσμα) αν δεν είχε αποβληθεί ο Κρίσταπς Πορζίνγκις. Ας δούμε τα highlights του 1-0 των Κλίπερς επί των Μαβς που 'χαν 12 τρίποντα στο πρώτο μισό (ρεκόρ οργανισμού) και συνεχίζουμε από εκεί.

Ενώ έμεναν 3' για το τέλος της τρίτης περιόδου του ντεμπούτου που έκανε και ο Λετονός στην postseason, είδε το δεύτερο 'ταυ', ενώ προσπαθούσε να... βάλει πλάτη σε διαπληκτισμό του Ντόντσιτς με τον Μάρκους Μόρις.

Οι διαιτητές πήγαν στη γραμματεία -δηλαδή, πίσω από το πλεξιγκλάς που υπάρχει μπροστά από τη γραμματεία- και ζήτησαν να ερευνήσουν τη φάση. Αφότου το έκαναν έδωσαν τεχνική ποινή στους Μόρις και Πορζίνγκις -ο τελευταίος είχε 'φάει' την πρώτη, αντιδρώντας με μπουνιές στον αέρα σε φάουλ που του 'χαν χρεώσει νωρίτερα και ένιωθε πως ήταν κάτι που δεν άξιζε. Δες τι έγινε.

To Bleacher Report έγραψε πως σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, η αντίδραση του ήταν τεχνική ποινή. "Αλλά τα playoffs δεν είναι η στιγμή για αδιάλλακτη επιβολή, σωστά; Θα έπρεπε να είναι πιο ελαστικοί οι ρεφ, πιο επεξηγηματικοί και αφοσιωμένοι στο να διασφαλίσουν πως το αποτέλεσμα θα κριθεί από το ποιος είναι καλύτερος, σωστά;". Ανέφερε και τι λέει το γράμμα του νόμου, δηλαδή, οι κανονισμοί του ΝΒΑ. Δηλαδή, επέλεξε μια φράση που αναφέρει "η επιβολή ενός τεχνικού φάουλ πρέπει να αποφεύγεται όποτε και όπου είναι αυτό πιθανό". Το κατ' εξοχήν παράδειγμα είναι η postseason.

Σημείωσε πως την στιγμή της αποβολής, το Ντάλας ήταν στο +5 (71-66). Το παιχνίδι συνεχίστηκε, παράλληλα με αυτό που άρχισε στο Twitter, όπου πλήθος χρηστών καταδίκασαν τους διαιτητές, για την απόφαση που αφορούσε τον Πορζίνγκις. Μεταξύ τους ήταν ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ο Ντιρκ Νοβίτσκι και ο Πάτρικ Μαχόμς, γνωστός ως ο κάτοχος του πιο εξωφρενικού συμβολαίου, στην εποχή του Covid-19.

"Είδα τον Μόρις να πηγαίνει στο πρόσωπο του Λούκα και δεν μου άρεσε. Για αυτό αντέδρασα" εξήγησε ο Πορζίνγκις. Παραδέχθηκε πως ο τσακωμός ήταν το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσαν να κάνουν οι Κλίπερς. Και αν έμαθε κάτι από αυτό είναι "πως πρέπει να είμαι και εγώ πιο έξυπνος και να ελέγχω τα συναισθήματα μου". Ο Ντόντσιτς τον ευχαρίστησε που στάθηκε κοντά του, διευκρινίζοντας ότι "δεν το έκανε μόνο για εμένα, αλλά για όλη την ομάδα. Δεν νομίζω ότι ήταν δίκαιο να τον αποβάλλουν. Ειδικά στα playoffs".

Χωρίς τον Λετονό η δουλειά των Κλίπερς έγινε πιο απλή. Ο Καγουάι Λέοναρντ τελείωσε με 29 πόντους και 12 ριμπάουντ και ομολόγησε πως ο Ντόντσιτς είναι εκπληκτικός παίκτης. Ο Πολ Τζορτζ πρόσθεσε 27 πόντους (και είπε πως 'ο Λούκα είναι το μέλλον') και ο Μόρις 19. Όλοι -συν τον Μπέβερλι- έπεσαν πάνω στον Σλοβένο. Τρίποντα των Μπέβερλι και Μόρις έσωσαν την παρτίδα, στο opening του ζευγαριού, στο οποίο οι Λέοναρντ και Τζορτζ σκόραραν (μαζί) 19 πόντους, στην τέταρτη περίοδο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK