O Mάικ Μπίμπι κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση

Το περασμένο Σάββατο (23/2) το σχολείο του πήρε για τέταρτη σερί χρονιά το πρωτάθλημα. Σήμερα, ο Μάικ Μπίμπι ερευνάται για ισχυρισμούς που τον θέλουν να επιτέθηκε και να κακοποίησε σεξουαλικά, δασκάλα του σχολείου στο οποίο εργάζεται.

O Mάικ Μπίμπι κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση

Υπήρξε ένας εκ των πόιντ γκαρντ των Κινγκς -της περιόδου 'της μπασκετικής ποίησης στην κίνηση', στις αρχές του 2000-, όπου ο Μάικ Μπίμπι αγωνίστηκε από το 2001 έως το 2008. Εμφανίστηκε στη λίγκα ως πρωταθλητής του NCAA, με τους Arizona Wildcats, γιος του Χένρι Μπίμπι -πρώην NBAer και μετέπειτα κόουτς σε NCAA, WNBA και ΝΒΑ-, ανιψιός του Τζιμ Μπίμπι -πρώην παίκτη του μπέιζμπολ-, γαμπρός του Έντι Χάουζ -NBAer- και εξάδελφος των Ρόμπι Φίνλεϊ -ποδόσφαιρο- και Σον ΜακΝτόναλντ -NFL.

O Mάικ Μπίμπι κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση

Επιλέχθηκε στο Νο2 του 1998 NBA draft από τους Γκρίζιλς που ήταν στο Βανκούβερ και έτσι άρχισε η ιστορία του. Η αλήθεια είναι πως δεν έκανε 'παπάδες'. Πρόσφερε όμως, με συνέπεια συγκεκριμένα πράγματα. Σε 14 σεζόν στο ΝΒΑ (με Γκρίζιλς, Κινγκς, Χοκς, Ουίζαρντς, Χιτ και Νικς) είχε τουλάχιστον 13 πόντους, ανά αγώνα. Εξαιρουμένων των τελευταίων χρόνων του, που δεν πατούσε πολύ συχνά παρκέ. Κράτα ότι κατά μ.ο. πρόσφερε 14.7 πόντους, με 43.6% στα εντός παιδιάς, 38% στα τρίποντα, 5.5 ασίστ, 3.1 ριμπάουντ και 1.2 κλεψίματα.

Eνόσω ήταν στα παρκέ είχε ένα συγκεκριμένο φιζίκ που δεν θα έλεγες ότι ανταποκρινόταν στον πιο γυμνασμένο άνθρωπο. Κάτι που ισχύει για τα χρόνια του μακριά μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του, ως παίκτη.

Σε σχόλιο για την αλλαγή, η σύζυγος του Ντουέιν Ουέιντ, Γκάμπριελ Γιούνιον ρώτησε τον άνδρα της αν θα τολμούσε να αρπάξει το παπούτσι του Μπίμπι -σε ματς για τα πλέι οφ του 2012 ως Νικ του έφυγε, ενώ ήταν σε διεκδίκηση για ριμπάουντ και ο D-Wade το πήρε και το πέταξε εκτός γηπέδου. Εκείνος απάντησε πως μάλλον θα άλλαζε το hey punk σε hey sir, συγγνώμη που πέταξα το παπούτσι σας.

Εν πάση περιπτώσει, εγκατέλειψε τα παρκέ το 2012 και αφοσιώθηκε σε αυτό που ασχολείτο από το 2009 (όταν πρωτοξεκίνησε να κοουτσάρει την ομάδα του γιου του, Μάικλ Μπίμπι στο AAU): την προπονητική.

Ήμουν ο δάσκαλος του γιου μου και άρχισα να κοουτσάρω τις ομάδες του, από όταν ήταν 9 χρόνων. Τους είχα μέχρι που έγιναν 18. Ήταν υπέροχο να βλέπω αυτά τα παιδιά να εξελίσσονται, να κερδίζουν αθλητικές υποτροφίες από κολέγια. Λάτρεψα από το ξεκίνημα τη διαδικασία του να διδάσκω στα παιδιά το σωστό τρόπο του παιχνιδιού και να τα βλέπω να βελτιώνονται. Σε κάθε ένα διδάσκω αυτά που βλέπω πως χρειάζεται. Αυτό ήταν κάτι που έμαθα, όπως μεγάλωνα στο ΝΒΑ. Ομολογώ ότι με βοήθησε και ο πατέρας μου στη μετάβαση ”.

Το να είμαι προπονητής είναι αυτό που θέλω να κάνω. Νιώθω ότι το κάνω καλά. Είναι το κάλεσμα μου. Μαθαίνω κάθε μέρα νέα πράγματα, όπως προσπαθώ πάντα να δείχνω στα παιδιά πώς υποτίθεται ότι πρέπει να παίζεται το παιχνίδι -τη σωστή πάσα, το 100% στην άμυνα.

Έγινε ασίσταντ κόουτς στο Shadow Mountain High School του Φοίνιξ, από όπου είχε αποφοιτήσει. To 2014 κάθισε στην πρώτη καρέκλα και αυτά που ακολούθησαν τον έκαναν 'κόουτς σε άνοδο', όπως έγραψε το The Bleacher Report.

O Mάικ Μπίμπι κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση

Kάθε σεζόν τελείωνε το σχολείο του πρώτο στην 4Α. Το ρεκόρ των Matadors στην τριετία που ακολούθησε ήταν 79-8 και το 2018 βρέθηκαν στο Νο4 της χώρας.

Διαπίστωσε πως το πιο αγαπημένο του ήταν οι αποφάσεις εν ώρα αγώνα. Σιγά σιγά, έμαθε στους παίκτες του να λειτουργούν όπως εκείνος, όταν ήταν στο ΝΒΑ, σε επίπεδο προετοιμασίας (“ανήμερα των αγώνων κάνουμε σουτ και μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει στο ματς. Πράγματα που δεν κάνουν γενικά, στα high schools”).

Είπε πως πηγή έμπνευσης του ήταν οι Πιτ Καρίλ, Ρικ Έιντελμαν, Μάικ Γούντσον (“έχω πάρει πολλά από αυτούς, στον τρόπο που 'τρέχω' τις επιθέσεις”) και Έρικ Σποέλστρα (“από εκείνον, πήρα πράγματα στην άμυνα και στο ροτέισον”). Κατάφερε έτσι να φτιάξει έναν τρόπο παιχνιδιού, από αυτούς που αρέσουν στον κόσμο.

Ο Μπίμπι δεν έκρυβε ότι ήθελε να ακολουθήσει την πορεία του Πένι Χάρνταγουεϊ που από σχολείο, πήγε στο ΝCAA με επόμενο στόχο το NBA.

Ο επόμενος στόχος είναι να ανέβω επίπεδο και καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτό θα γίνει το καλοκαίρι” είχε πει τον Απρίλιο του 2018, “ μπορώ να αναλάβω πρόγραμμα και να το κάνω επιτυχημένο, φέρνοντας ταλαντούχα παιδιά και μαθαίνοντας σε όλους να παίζουν σκληρά. Η πρόσληψη του Πένι στο Μέμφις θα ανοίξει τις πόρτες για πολλούς κόουτς των σχολείων που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα”.

To καλοκαίρι του 2018 είχε εμφανιστεί ως εθελοντής κόουτς στην preseason των Γκρίζιλς. Δίπλα του είχε τους Τζέρι Στακχάουζ και Νικ βαν Έξελ. Βασικά, ο οργανισμός είχε καλέσει και τους Μπάκνερ, Πρινς και Ποταπένκο και όλοι μαζί οι γκεστ σταρ είχαν τις εμπειρίες και τη σοφία 65 σεζόν στην κορυφαία λίγκα μπάσκετ. Δεν χρειαζόταν να κάνουν πολλά. Απλά να μιλάνε. Μετά γύρισε στο σχολείο του. Όχι όμως, για πολύ.

Tα ξημερώματα η The Arizona Republic αποκάλυψε πως ο Μπίμπι ερευνάται για ισχυρισμούς σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Η αστυνομία του Φοίνιξ ερευνά τις καταγγελίες και μέχρι να καταλήξει κάπου, ο Μπίμπι θα είναι σε διαθεσιμότητα.

Την κατηγορία την απηύθυνε δασκάλα του ίδιου σχολείου, σύμφωνα με την οποία έγιναν τα εξής.

Τον Φλεβάρη του 2017 και ενώ εκείνη κατευθυνόταν προς την τάξη της, είδε έναν τύπο να οδηγεί στο campus. Δεν τον ήξερε. Της έγνεψε. Πήγε προς το παράθυρο του οδηγού και όταν έφτασε κοντά στον άνδρα οδηγό, εκείνος άνοιξε την πόρτα, την άρπαξε από τους γοφούς και την έβαλε μέσα στο αυτοκίνητο. Μετά έπεσε από πάνω της και άρχισε να τρίβεται πάνω της, λέγοντας “τι θα μπορούσα να σου κάνω”. Εκείνη λέει πως μύρισε αλκοόλ στην ανάσα του, πριν αποδεσμευτεί και εξαφανιστεί. Ο Μπίμπι πέρασε δυο φορές έξω από την τάξη της, την επομένη την 'πέτυχε' στους διαδρόμους και τη συνεχάρη για τη διακόσμηση της αίθουσας της και την τρίτη μέρα της ζήτησε να μιλήσουν.

Δέχθηκε η κουβέντα να γίνει εντός του σχολείου. Της ζήτησε να τον συγχωρέσει, της εξήγησε πως είχε πιει και κατέληξε στο 'είσαι όμορφος και καλός άνθρωπος'. Μετά της ζήτησε να βγούνε ραντεβού. Εκείνη του είπε πως δεν είχε κάποιο τέτοιο ενδιαφέρον, πριν τη ρωτήσει ο Μπίμπι αν θα πει ό,τι έγινε σε κανέναν. Του είπε 'όχι γιατί σκέφτομαι τους παίκτες σου'.

Και τότε πώς διαβάζεις όλες αυτές τις γραμμές; “ Τον Οκτώβρη του 2018 έγινε ένα άλλο περιστατικό, με τον Μπίμπι να στέκεται για ώρα έξω από την πόρτα της τάξης της εν λόγω γυναίκας, που τότε έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια της και τον κατήγγειλε”.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε τους ενδιαφερόμενους στον δικηγόρο του, ο οποίος διέψευσε τους ισχυρισμούς.

Η αρμόδια αρχή για τα σχολεία της περιοχής ήξερε για την υπόθεση εδώ και δέκα ημέρες, με τη δασκάλα να κάνει την αναφορά στις 13/2 και να ζητά να μείνει, δια νόμου, μακριά της ο Μπίμπι. Το περασμένο Σάββατο (23/2), οι Matadors πήραν το τέταρτο σερί πρωτάθλημα. Στα έξι χρόνια που είναι ο πρώην ΝΒΑer στον πάγκο, έχουν πάρει πέντε. Τώρα, έχουν άλλα θέματα να ασχοληθούν.

Photos: Associated Press/Shadow Mountain

News 24/7

24MEDIA NETWORK