Ο Μαρκέλ Φουλτζ μπορεί να μην επιστρέψει στα παρκέ

Η τελευταία διάγνωση του Μαρκέλ Φουλτζ αφορά σύνδρομο που συμπιέζει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, στην περιοχή μεταξύ αυχένα και θώρακα. Υπάρχει λύση. Υπάρχει όμως, και μεγάλο ποσοστό να μην γυρίσει στα παρκέ του ΝΒΑ.

Ο Μαρκέλ Φουλτζ μπορεί να μην επιστρέψει στα παρκέ

Ήταν 19 Οκτωβρίου όταν διάβασες στο Contra.gr πως ο Μαρκέλ Φουλτζ είχε σκοράρει το πρώτο τρίποντο της επαγγελματικής του καριέρας. Ήταν στο ματς των Σίξερς με τους Μπουλς και το κοινό -όπως και οι συμπαίκτες του- τον αποθέωσαν. Του τύπου να παραπέμψουν τα ντεσιμπέλ σε ιαχές κατάκτησης τίτλου.

Δεν τον χλεύασαν. Αυτό το 'χαν κάνει τους μήνες που προηγήθηκαν πολλοί άλλοι που τον έβλεπαν να παλεύει να βρει έναν τρόπο να σουτάρει.

Τον λοιδόρησαν μέχρι και στο NFL, σε αγώνα που μεταδόθηκε τηλεοπτικά σε όλο το έθνος ανήμερα της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Εκείνος φάνηκε να είναι ανώτερος άνθρωπος, όπως απέδειξε το post που ακολούθησε της κοροϊδίας.

Το πρόβλημα όμως, δεν είχε λυθεί.

Βλέπεις, ήταν η Νο1 επιλογή του 2017 NBA draft, οι προσδοκίες ήταν τεράστιες και ξαφνικά έχασε το σουτ του. Εννοώ πως εκ πρώτης όψεως δεν είχε καταφέρει και κάτι το συγκλονιστικό. Σε δεύτερη ανάγνωση φάνηκε να 'χει κερδίσει την καριέρα του. Ο κύριος εκεί πάνω είχε άλλη άποψη.

Πάνω λοιπόν, που εξιστορούσαμε τα όσα πέρασε ο 20χρονος με τον προβληματικό ώμο -τις λάθος διαγνώσεις, την ανάγκη να μάθει να σουτάρει από την αρχή-, έδειχνε να προσπαθεί ξανά να βρει τρόπο να σουτάρει, χωρίς να πονάει. Aυτομάτως τέθηκε εκ νέου εκτός, με τους Σίξερς να ενημερώνουν πως επρόκειτο να δει τους καλύτερους, μήπως και κάποια στιγμή μάθει και τι έχει, αλλά και πώς να το ξεπεράσει.

Η νέα διάγνωση είναι “σύνδρομο νευρογενούς θωρακικής εξόδου”, που συμπιέζει ή/και ερεθίζει τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, στην περιοχή μεταξύ του κάτω αυχένα και του πάνω θώρακα και εμποδίζει τη φυσιολογική κίνηση.

Ο Μαρκέλ Φουλτζ μπορεί να μην επιστρέψει στα παρκέ

Μια στιγμή να σου εξηγήσω καλύτερα. “Eίναι το κενό μεταξύ της κλείδας και του πρώτου πλευρού. Από εκεί περνούν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και επαναλαμβανόμενη κίνηση μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του κενού. Όταν συμβαίνει αυτό, η κλείδα και το πάνω πλευρό συμπιέζουν όλα τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία, σαν σφιγκτήρας και προκαλείται μούδιασμα ή/και μυική αδυναμία. Όταν είναι νευρογενής, το ζήτημα αφορά συμπιεσμένο νεύρο”. Τώρα προφανώς δεν γελάει κανείς με τον Φουλτζ.

Πρόκειται για πάθηση που εμφανίζεται σπάνια στους μπασκετμπολίστες, αλλά είναι πολύ συχνό στο μπέιζμπολ και δη στους πίτσερς. Ο Φουλτζ θα μείνει εκτός για όσο καιρό χρειαστεί. Άρχισε φυσικοθεραπείες και η κατάσταση του θα επανεκτιμηθεί σε 3 με έξι εβδομάδες. Αυτό που συμβαίνει με τους πίτσερς είναι πως όταν δεν πιάνει η φυσικοθεραπεία, τους αφαιρείται το πάνω πλευρό -κάτι που δεν είναι όσο φρικιαστικό ή σύνθετο ακούγεται.

Η αποθεραπεία διαρκεί συνήθως έως 18 μήνες. Είναι μεγάλο το ποσοστό εκείνων που τελικά, αποσύρονται

Η μεγάλη ερώτηση παραμένει “ γιατί οι γιατροί δεν έκαναν τη σωστή διάγνωση, νωρίτερα;” δεδομένου ότι ο Φουλτζ ταλαιπωρείται πάνω από ένα χρόνο. Όπως γράφει το Ringer, “ ίσως να μην το έψαξαν, ίσως και να το είδαν, αλλά να προτίμησαν να δουλέψουν επί της αρχικής διάγνωσης περί μυικής ανισορροπίας”. Την ίδια ώρα, ο 20χρονος περνούσε περισσότερη ώρα σε γραφεία γιατρών, από ό,τι στο γήπεδο.

Photo: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK