Ο Μπάνκι είναι ο... Μπλατ της ΑΕΚ

Πώς από τα παρκέ της Α2 η ΑΕΚ έφτασε να έχει προπονητή Ευρωλίγκας, γιατί η πρόσληψη του Λούκα Μπάνκι έρχεται σε αντιδιαστολή μ' αυτήν του Αμερικανού κόουτς στον Ολυμπιακό και τι αλλάζει.

Emporio Armani Milan's head coach Luca Banchi gestures during the EuroLeague Basketball Group D playoff game against Maccbi Tel Aviv in Tel Aviv, Israel, Monday April 21, 2014. (AP Photo/Ariel Schalit)
Κάρλος Μπάνκι AP PHOTO/ARIEL SCHALIT

Πριν από τέσσερα χρόνια η ΑΕΚ αντιμετώπιζε τους Ίκαρους Σερρών και τον Φίλιππο Βέροιας στην Α2. Πριν από 3,5 χρόνια έχανε πανηγυρικά στην Αμαλιάδα και στην Ελευσίνα. Από την Κυριακή έχει για προπονητή τον Ιταλό Λούκα Μπάνκι, έχοντας ήδη κατακτήσει δύο τίτλους - ο ένας εκ των οποίων ευρωπαϊκός.

Την απόσταση αυτή η Ένωση τη διένυσε πάρα πολύ γρήγορα. Σε κάποιες φορές βιάστηκε, με αποτέλεσμα να σκοντάψει και να πέσει. Να... φάει τα μούτρα της και να καθυστερήσει. Όσες όμως φορές τσακίστηκε, άλλες τόσες σηκώθηκε. Με γρατσουνιές και αίματα στα γόνατα. Επέμεινε παρόλα αυτά και πέτυχε. Όχι όλα όσα θέλει, κάποια όμως αναμφίβολα. Πολλά περισσότερα απ' όσα προβλέπονταν πως θα καταφέρει σε αυτό το διάστημα.

Του Μάκη Αγγελόπουλου η μπασκετική Ένωση του οφείλει πολλά. Διότι στη μετά-Φιλίππου εποχή βρέθηκε άνθρωπος που αφενός θα εξασφαλίσει σιγουριά και θα εγγυηθεί συνέπεια αφετέρου θα ξοδεύει το κατιτίς παραπάνω, με μέτρο πάντα, με στόχο τις υπερβάσεις μέσα μάλιστα σ' ένα κλειστό περιβάλλον με ελάχιστα περιθώρια ανταπόδοσης, είτε σε επίπεδο χρημάτων είτε επιτυχιών.

Ο Λούκα Μπάνκι είναι μια τέτοια υπέρβαση και εν μένει ανταπόδοση της επιμονής. Όσα χρήματα κι αν πήρε. Λέγεται πως οι ετήσιες απολαβές του δεν ξεπερνούν τα 150 χιλιάρικα. Ας είναι τόσα. Πρόκειται τότε για ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία. Διότι σημαίνει πως η ΑΕΚ έχει (ξανά) τη δική της θέση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ακούγεται μετά από χρόνια, αποκτά υπόσταση και γίνεται ελκυστικός προορισμός για ανθρώπους με φιλοδοξίες και στόχους.

Ο Μπάνκι τυχοδιώκτης δεν είναι. Να προβλέψουμε ότι θα πετύχει, δεν θα το κάνουμε. Θα εξαρτηθεί από πολλές παραμέτρους, με τον πήχη πλέον ψηλά. Θα εξαρτηθεί από την ελευθερία κινήσεων που θα έχει, το διαθέσιμο μπάτζετ και πώς αυτό θα ξοδευτεί για να δημιουργηθεί ένα ρόστερ με δυναμική, με λύσεις, με βάθος.

Τηρουμένων των αναλογιών πάντως ο Μπάνκι είναι ο... Μπλατ της ΑΕΚ. Φυσιογνωμικά μάλιστα φέρνουν ο ένας στον άλλον.

Προφανώς και δεν θα τους βάλουμε στη ζυγαριά, ούτε υποτιμούμε τους Έλληνες που ακούστηκαν ανά διαστήματα για την ανάληψη της τεχνική ηγεσίας του "Δικεφάλου". Όπως και να 'χει όμως ο Ιταλός είναι αυτός που αυτομάτως αλλάζει επίπεδο την Ένωση. Την ανεβάζει. Όχι απαραίτητα αγωνιστικά, αλλά επικοινωνιακά σίγουρα. Χαρίζει πρεστίζ, προσθέτει λάμψη. Με δύο πρωταθλήματα Ιταλίας κι ένα νταμπλ, με δουλειά στη Σιένα, στη Μιλάνο και στην Μπάμπεργκ, με καλό δίκτυο επαφών και ένα όνομα που σε... πείθει πιο εύκολα να δεχθείς ένα συμβόλαιο χαμηλότερο απ' αυτό που θα αξίωνες σ' άλλες περιπτώσεις.

Οι άνθρωποι της ΑΕΚ τον έφεραν, τώρα είναι η σειρά του ν' αποδείξει πως είναι λέων - όπως το ζώδιό του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK