Ο Μπαρτζώκας σκέφτεται τον Κλοπ

Οι τελικές πάσες έλυσαν τα χέρια των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις νίκες, Βεζένκοφ και Μακ Κίσικ επιβεβαίωσαν ότι είναι κέρδη σε μια χαμένη χρονιά. Γιατί ο προπονητής των 'ερυθρολεύκων' μνημόνευσε τον Γιούργκεν Κλοπ...

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακουφισμένος από τη νίκη
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανακουφισμένος από τη νίκη EUROKINISSI SPORTS/ LATO KLODIAN

Η επιστροφή του Ολυμπιακού στις νίκες, σήμανε την 300ή συνολικά των 'ερυθρολεύκων' στην σύγχρονη Ευρωλίγκα (από το 2000, δηλαδή), σταμάτησε το σερί της αποτυχίας και έμοιαζε με ασπιρίνη στον διαρκή πονοκέφαλο των 45 ημερών, όπου η μία ήττα διαδεχόταν την άλλη. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έμοιαζε ανακουφισμένος και από τη νίκη και από τον τρόπο που ήρθε, με τους παίκτες του να τελειώνουν έχοντας 24 ασίστ και διαστήματα που έπαιξαν σωστό μπάσκετ.

Δεν ήταν εύκολο όλο αυτό το διάστημα για κανέναν στον Ολυμπιακό, ειδικά για τον 55χρονο κόουτς, που μετά το ματς απάντησε στην σχετική ερώτησή μας, πώς μπορεί ένας προπονητής να ψάχνει για τις λύσεις, μέσα από ένα σερί από συνεχόμενες ήττες: "Τίποτα δεν είναι εύκολο, κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Το επάγγελμα, έχει μεγάλη πίεση, πάντα πρέπει να βρίσκεις λύσεις και να έχεις δυνατό στομάχι. Πληρώνεσαι για να φταις..."

Εκτός κάμερας, ο Μπαρτζώκας που δεν είναι και οπαδός της Λίβερπουλ, μνημόνευσε τον Γιούργκεν Κλοπ: "Τον καταλαβαίνω γιατί είναι ένας προπονητής που με την ομάδα του κέρδισε τα πάντα και ξαφνικά την βλέπει να έχει χάσει κάθε προσανατολισμό μέσα στο γήπεδο. Μια Λίβερπουλ που ένα χρόνο πριν πετούσε, έβρισκε τρόπους να κερδίζει τα ματς με οποιονδήποτε τρόπο, τώρα τα χάνει ακριβώς έτσι. Ο αντίπαλος της γνωρίζει πως κάτι θα γίνει και θα της βάλει γκολ. Κατανοώ και την απόγνωση του Κλοπ, που σκέφτεται λύσεις, δεν τις έχει, του λείπουν οι τραυματίες και όλα πάνε στραβά..."

Προφανώς δεν συγκρίνει τον Ολυμπιακό του μπάσκετ με τη Λίβερπουλ, ούτε τον εαυτό του με τον Κλοπ, άλλωστε τυγχάνει και ένθερμος φίλος της Γιουνάιτεντ. Οι συνεχόμενες ήττες όμως μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την πρωταθλήτρια Αγγλίας (και πριν από ένα χρόνο και Ευρώπης) που είχε απαντήσεις σε όλα. Μπορούν επίσης να δέσουν τα χέρια και ενός προπονητή όπως ο Κλοπ, που έφτασε τη Λίβερπουλ μέχρι την κορυφή την οποία όλοι στο Άνφιλντ λαχταρούσαν εδώ και 30 χρόνια, μοιάζει όμως με δεμένα τα χέρια.

Στον Ολυμπιακό, ενδεχομένως να είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, γιατί η περασμένη διετία ήταν σκέτη-καταστροφή και το χτίσιμο μιας νέας ομάδας ναι μεν ξεκίνησε, αλλά στη διαδρομή έπεσε πάνω στον ύφαλο της αποτυχίας. Θα' ταν διαφορετικά τα πράγματα αν ο Ολυμπιακός είχε πάρει τα τρία ματς που έχασε στον πόντο (με Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Ζαλγκίρις Κάουνας). Ναι, ήταν καίριο χτύπημα η εξέλιξη του πολύ ευαίσθητου τραυματισμού του Κώστα Παπανικολάου και κάπως έτσι ο Μπαρτζώκας άρχισε να νιώθει όπως ο Γιούργκεν Κλοπ.

Πρώτα οι πάσες

Πίσω στο ματς με τους Σέρβους. Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι δυο παίκτες του Ολυμπιακού έδωσαν από 7 ασίστ έκαστος. Σύμφωνα με τον φίλο Γιάννη Ψαράκη, που κρατάει με ευλάβεια τέτοια στατιστικά, η προηγούμενη φορά ήταν πριν από μια 12ετία, όταν στις 12/11/2009, όταν εναντίον της Εφές ο Θοδωρής Παπαλουκάς είχε οκτώ τελικές πάσες και ο Μίλος Τεόντοσιτς 7. Αυτή τη φορά ήταν ο Κώστας Σλούκας και ο Βασίλης Σπανούλης που μοίρασαν σωστά την μπάλα, διαλέγοντας κάθε φορά την σωστή απόφαση, παίρνοντας όμως και βοήθεια από τους συμπαίκτες τους με τις σωστές αποστάσεις και την κίνηση χωρίς την μπάλα...

Εντάξει δεν είναι και συγκλονιστική υπόθεση να κερδίσει ο Ολυμπιακός τον Ερυθρό Αστέρα του 7-21, όπως εξελίχθηκε, ωστόσο, η χρονιά ήταν ένα θέμα. Στο ματς, λοιπόν, που ο Γιώργος Πρίντεζης έγινε ο ρέκορντμαν της Ευρωλίγκας στα σουτ δυο πόντων (το πρώτο του ήταν πριν από... 17 χρόνια, εναντίον της Τσιμπόνα στο κλειστό του Κορυδαλλού), είδαμε ξανά τους δυο παίκτες που 'κέρδισε' φέτος η ομάδα του Πειραιά σε μια σχεδόν χαμένη χρονιά.

Κέρδη σε χαμένη χρονιά

Ο Σάσα Βεζένκοφ αναδείχθηκε και MVP του αγώνα, πρόσθεσε μια ακόμη γεμάτη εμφάνιση. Δεν είχε παίξει τόσο καλά στη Βιτόρια (αλλά εδώ που τα λέμε ποιος έπαιξε;) είναι, όμως, σίγουρα ένας κερδισμένο στοίχημα για φέτος, όπου όλα πήγαν στραβά στο ΣΕΦ. Ο Βεζένκοφ ανταποκρίθηκε σε όσα του ζήτησε η ομάδα ακόμη κι όταν κατέβηκε στο '3', έχοντας βελτιώσει τα πάντα στο παιχνίδι του. Ακόμη και την αμφιλεγόμενη ταχύτητά και έκρηξή του. Τρίτος σκόρερ, πρώτος ριμπάουντερ (!) έκανε ένα βήμα μπροστά την ώρα που όλοι υποχωρούσαν. Αν βελτιώσει τα τελειώματά του θα γίνει ακόμη καλύτερος. Καλό είναι να έχει πράγματα να κάνει όλο το καλοκαίρι.

Κι ο Σακίλ Μακ Κίσικ επιβεβαίωσε ότι είναι ο πιο φορμαρισμένος ξένος του Ολυμπιακού. Το ματς με τον Αστέρα ήταν το τέταρτο στη χρονιά, που σημείωσε από 20π. και πάνω. Είχε 24π. (ρεκόρ) εναντίον της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και άλλους 20 κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ο εκρηκτικός Αμερικανός δεν είναι μόνο ικανός να διανύσει το γήπεδο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα πετώντας προς το αντίπαλο καλάθι, ή να πάει σε δεξιό ντράιβ κερδίζοντας, συνήθως και φάουλ.

Η εξαιρετική ικανότητα του να κλέβει μπάλες (ειδικά σε πάσες προς την αδύνατη πλευρά), αλλά και εσχάτως το πολύ καλό σουτ τριών πόντων, που του έδιναν οι αντίπαλες άμυνες (παίζοντας τον ένα βήμα πίσω, για να κλείσουν τους διαδρόμους) χαρακτηρίζουν και την βελτίωση του μέσα στην ίδια χρονιά. Πολύ σημαντικό, ειδικά για ξένο παίκτη.

Η προσαρμογή του Κουφού

Θα σημειώσουμε και τις βοήθειες που έδωσε ο Κώστας Κουφός. Μόλις στο δεύτερο του παιχνίδι, ο διεθνής σέντερ δείχνει ότι προσαρμόζεται εύκολα, σιγά-σιγά θα αυξάνει και τον χρόνο συμμετοχής του, έχει καλή επαφή με το καλάθι, ολοκληρώνοντας τα πικ εν ρολ, ή σκοράροντας και με πλάτη. Πάντα ήταν εξαιρετικός με την μπάλα κοντά στο στεφάνι ο Κουφός, από μικρό παιδί αυτό έκανε.

Στο ΝΒΑ, βέβαια, έπαιρνε ... ό,τι περίσσευε από τις επιθέσεις, αφού ο ρόλος του ήταν άλλος. Η αλήθεια είναι ότι ο Κουφός μπορεί να σκοράρει με μεγάλο ποσοστό ευστοχίας. Έχει εξαιρετικές κινήσεις μέσα στη ρακέτα, έχει ύψος και όγκο που τον οδηγούν ακόμη και σε εντυπωσιακές φάσεις που δημιουργεί ο ίδιος. Σαν αυτή με το εντυπωσιακό κάρφωμα κόντρα στον Ενόκο.

Θα τον δούμε και στη συνέχεια, βέβαια, ας τον παρακολουθούν, ωστόσο, κι από την Εθνική Ομάδα γιατί δεν έχουμε και πολλούς ψηλούς εν όψει προολυμπιακού. Σάμπως όμως ξέρουμε ποιος θα είναι προπονητής του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος; Είναι μια από τις πολλές ανορθογραφίες του μπάσκετ στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός, πάντως, θα προσπαθήσει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερες βοήθειες στα παιχνίδια που έρχονται, για να συζητήσει μαζί του όταν θα ολοκληρωθεί η χρονιά και ο 32χρονος άσος σκεφτεί ξανά το μέλλον του.

News 24/7

24MEDIA NETWORK