Ο Μπάτλερ έγινε blackjack για να 'κάψει' το χαρτί των Λέικερς

Το 4-0 δεν είναι ένα συχνό σκορ σε Τελικούς του ΝΒΑ, αφού μόλις 9 φορές συνέβη στο παρελθόν. Οι Χιτ όχι μόνο το απέτρεψαν όπως και να 'χει, αλλά έβαλαν πίεση στους Λέικερς. Χάρη στα 'όργια' του Τζίμι Μπάτλερ, συνδυαστικά με τη ζώνη του Σπόελστρα.

Ο Τζίμι Μπάτλερ ήταν ο 21ος διαφορετικός παίκτης με triple double σε αγώνα τελικής σειράς
Ο Τζίμι Μπάτλερ ήταν ο 21ος διαφορετικός παίκτης με triple double σε αγώνα τελικής σειράς AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Στην ιστορία του ΝΒΑ, από το 1947 ως το 2019, μόλις τέσσερις ομάδες έχουν επιστρέψει από το εις βάρος τους 2-0 στους Τελικούς. Η τελευταία ήταν αυτή που είχε την τύχη να διαθέτει στη συνθεσή της τον Λεμπρόν Τζέιμς: οι Κλίβελαντ Καβαλίερς του 2016 που περισσότερο έχουν μείνει στη μνήμη ως εκείνοι που ανέτρεψαν το 1-3 των άτρωτων Γουόριορς και πολλοί ξεχνούν πως είχαν ηττηθεί στα πρώτα δύο ματς του Όκλαντ και κυνηγούσαν ό,τι είχε συμβεί μόλις τρεις φορές στο παρελθόν.

Επειδή ο 'Βασιλιάς' ανήκει πια στην ομάδα που σκόραρε δις πάμε στην αμέσως προηγούμενη. Προτού φτάσουμε στα 70s (Μπλέιζερς του '77) ή στα 60s (Σέλτικς του '69), θα πέσουμε πάνω στους Μαϊάμι Χιτ του 2006. Είναι και η ομάδα που το 2020 θέλει να το επαναλάβει. Τουλάχιστον να παλέψει γι' αυτό μέχρι εξαντλήσεως των πιθανοτήτων της, ασχέτως του αν όντως ή όχι η τύχη έχει ορίσει τη μοίρα της στο συναπάντημα με τους Λέικερς στη 'φούσκα' του Ορλάντο.

Το 115-104 το βράδυ της Κυριακής (ή ξημερώματα Δευτέρας) επί των 'λιμνάνθρωπων' αφενός απέτρεψε ένα 4-0 για 10η φορά αφετέρου δεν είχε να ζηλέψει οτιδήποτε από την αξία του 98-96 πριν από 14 χρόνια. Όπως εκείνη τη βραδιά της 13ης Ιουνίου ο Ντουέιν Γουέιντ είχε με 42 πόντους (από 14/26 σουτ) και 13 ριμπάουντ μεταλαμπαδεύσει στους συμπαίκτες του την πίστη της ανατροπής, που είχε ως αποκορύφωμα το καλάθι του Γκάρι Πέιτον προτού ο Ντιρκ Νοβίτσκι χάσει εκεί τη μοιραία βολή, ήταν ο Τζίμι Μπάτλερ που ανέλαβε να εκπροσωπήσει το #heatnation και ταυτόχρονα το Μαρκέτ (όπου φοίτησαν αμφότεροι) αναγκάζοντας τον Λεμπρόν, την ημέρα που γινόταν ο δεύτερος καλύτερος πασέρ της ιστορίας των πλέι οφ, στην παραδοχή πως "είναι ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς τύπους που έχουμε στο σπορ, τον οποίο δεν ξέρω πόσες άλλες ευκαιρίες θα έχω ν' αντιμετωπίσω. Θα μου λείψουν αυτές οι στιγμές όταν θα έχω τελειώσει και θα κοιτάζω πίσω".

Είχε αποδεχθεί ξεκάθαρα την ήττα του. Σε αυτό το ματς, αφού "δεν ανησυχούμε. Μπορούμε να παίξουμε καλύτερα και να πάρουμε ένα ξεκάθαρο προβάδισμα", παρόλο που γνωρίζει την ανθεκτικότητα των Χιτ.

Ο μεταμορφωμένος σωματικά Μπάτλερ ήταν ο black jack "που χρειαζόμασταν", όπως ανέφερε ο Έρικ Σπόελστρα. Δεν είχε παραπάνω λόγια να πει ο κόουτς των Χιτ γιατί "είναι δύσκολο ν' αναλύσεις ή να περιγράψεις τον Τζίμι" εκτός των τεσσάρων γραμμών. Όσο όμως είναι εκεί έξω φρόντιζει ν' αποδεικνύει το λόγο που "ανήκει στην ελίτ των ανταγωνιστών". Μέχρι σήμερα ήταν 20 οι παίκτες που είχαν σημειώσει triple double σε αγώνα της τελικής σειράς. Τρεις εκ των προηγούμενων 20 βρίσκονταν στην αντίπαλη ομάδα: ο Τζέιμς (με 10, τα περισσότερα από κάθε άλλον) και ο Ρόντο στο παρκέ, ο Κιντ στον πάγκο.

Ο Μπάτλερ έγινε ο 21ος (είπαμε blackjack) της περίοπτης λίστας. Κλαμπ για λίγους και εκλεκτούς. Ως την ανάπαυλα είχε ήδη 19 πόντους, 6 ασίστ και 6 ριμπάουντ. Όταν πια έφευγε για τ' αποδυτήρια νικητής η στατιστική είχε γράψει 40 πόντους, 13 ασίστ και 11 ριμπάουντ. Ο τρίτος όλων των εποχών με αντίστοιχο σκοράρισμα. Μαζί με 2 κλεψίματα, 2 μπλοκ και +20 για τους Χιτ στα 45 λεπτά που έμεινε στο ματς. Συνολικά ήταν υπεύθυνος για τους 73 πόντους της ομάδας του. Ή αλλιώς το 63.4%. Ξόδεψε μόνο 6 προσπάθειες. Παραδόξως καμία από το τρίποντο. Η εξήγηση πολύ απλή. Δεν δοκίμασε. Δεν πήγε κόντρα στη νόρμα του και έγινε ο πρώτος παίκτης τελικού με το 4 μπροστά χωρίς να σκοράρει τρίποντο. Διάλεξε το σώμα με σώμα, πήρε τους διαδρόμους, δεν φοβήθηκε τις συγκρούσεις στον αέρα.

Τα γρήγορα φάουλ του Ντέιβις ευνόησαν αφάνταστα τη συνθήκη. Ωστόσο στο Μαϊάμι ξέρουν πολύ καλά ότι "ο Τζίμι είναι γι' αυτές τις στιγμές. Όλος ο κόσμος γνωρίζει τι ακριβώς είναι ικανός να κάνει". Στην ανασκόπηση του αγώνα το AP έγραψε πως 'ήταν η μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα. Το καλύτερο παιχνίδι της ζωής του'. Ήταν. Ως το επόμενο. Το βράδυ της Τρίτης. Στο ίδιο γήπεδο. Με ή χωρίς τον Αντεμπάγιο και τον Όλινικ να κάνει τη δουλειά. Με τον Χίρο και τον Ρόμπινσον να δίνουν τους χαμένους πόντους του Ντράγκιτς.

Το μοναδικό πρόβλημα για τους Χιτ είναι πως οι Λέικερς μοιάζει δύσκολο να παίξουν τόσο αφελώς στο τέταρτο ματς. Μοιάζει δύσκολο να υποπέσουν ξανά σε 19 λάθη (τα 13 από Τζέιμς και Ντέιβις). Μοιάζει δύσκολο να γυρίσουν τρεις φορές από διψήφιο ντεσαβαντάζ (22-9, 68-54, 83-71), να προηγηθούν (91-89) και να δεχθούν ένα επιμέρους 3-10 που έδωσε εκ νέου το μομέντουμ στους Χιτ. Μοιάζει δύσκολο στα πρώτα οκτώ λεπτά ο 'AD' να μην πάρει προσπάθεια, όντας εγκλωβισμένος. Όσο κι αν η καλοστημένη ζώνη του Σπόεστρα προκαλεί ασφυξία σ' ένα σύνολο που έκανε μέχρι σήμερα συγκεκριμένα πράγματα στη σεζόν, τα 28 άστοχα τρίποντα είναι πάρα πολλά για να επαναληφθούν.

Εκτός κι αν ο Τζίμι Μπάτλερ καταφέρει για δεύτερη φορά σε αγώνα Τελικών να έχει περισσότερους πόντους, περισσότερα ριμπάουντ και περισσότερες ασίστ ταυτόχρονα από τον Λεμπρόν Τζέιμς. Τότε ναι, θα έχουμε μάχη από την αρχή. Αν και τον τον νοιάζει "μόνο να νικάω και όχι το triple double", οι Χιτ κατέκτησαν το πρωτάθλημα του 2006 διότι μετά τους 42 στο τρίτο ματς ο Γουέιντ είχε δώσει άλλους 36 στο τέταρτο, 43 στο πέμπτο (μετά από παράταση) και 36 στο έκτο! Ο μέσος όρος του: 39,25 ανά παιχνίδι. Πριν από την έναρξη των εφετινών τελικών ο 'Flash' είχε απαντήσει στην ερώτηση του εκατομμυρίου που του είχε θέση ο Μάτζικ Τζόνσον, λέγοντας πως είναι με τους Χιτ και όχι τον Λεμπρόν. Ο Μπάτλερ έχει ένα παραπάνω κίνητρο να τον δικαιώσει. Τότε, ναι, οι Λέικερς θα έχουν μπλέξει χωρίς δεύτερη κουβέντα.


News 24/7

24MEDIA NETWORK