Ο Μπουντενχόλτζερ παίζει το κεφάλι του κορώνα-γράμματα και είναι αναπόφευκτο

Είναι ένα σενάριο, και όχι απίθανο, οι Μπακς να ψάχνουν για προπονητή μετά το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Σε ποια περίπτωση θα συμβεί αυτό.

Ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αν προχωρήσουν μαζί του χρόνου, θα φανεί σύντομα
Ο Μάικ Μπουντενχόλτζερ δίπλα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Αν προχωρήσουν μαζί του χρόνου, θα φανεί σύντομα AP PHOTO/AARON GASH

Ουδείς στο Μιλγουόκι αμφιβάλλει για την προπονητική επάρκεια του Μάικ Μπουντενχόλτζερ. Πολύ περισσότερο δημόσια. Εσωτερικές συζητήσεις γίνονται διαρκώς, μόνο που εξακολουθούν να τον περιβάλλουν με εμπιστοσύνη και φροντίζουν να τον καλύπτουν. Και μαζί όλες τις ανάγκες του. Ούτως ή άλλως τον Μάιο του 2018 δεν επιλέχθηκε τυχαία από τον Τζον Χορστ προκειμένου ν' αναλάβει τη δημιουργία ενός συνόλου που θα είναι ικανό να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είχε προηγηθεί μια σχεδόν σούπερ πενταετία στους Χοκς και άπαντες ήταν, τότε, πεπεισμένοι πως πρόκειται για τον κόουτς που θ' ανεβάσει επίπεδο όλο το franchise.

Καλά όλα αυτά. Είναι ωστόσο ο καταλληλότερος για να οδηγήσει τα 'ελάφια' έως το τέλος του δρόμου; Η πορεία των πρώτων δύο ετών άφησε πίσω της ορισμένα παχιά ερωτηματικά. Ναι μεν ο ίδιος κέρδισε το βραβείο του κορυφαίου προπονητή για τη σεζόν 2018-19, έχοντας εμφανίσει ένα δεμένο γκρουπ παικτών με 'αλλεργία' στην ήττα κατά την κανονική περίοδο (116-39), αλλά ο αποκλεισμός δις στα πλέι οφ, την πρώτη φορά από τους Ράπτορς και τη δεύτερη από τους Χιτ πριν από το έβδομο ματς, δούλεψε εις βάρος. Του πριόνισε το ξύλο της καρέκλας και έθεσε σε εφαρμογή την αντίστροφη μέτρηση.

Θα συμφωνούσες ότι δεν είναι καθόλου συμπωματική, σε μια περίοδο φορμαρίσματος (4 διαδοχικές νίκες), η διαρροή της πληροφορίας, μέσω του Athletic, πως ο 51χρονος προπονητής θα κριθεί εξ ολοκλήρου από την ανταπόκριση των 'ελαφιών' στη διάρκεια της postseason. Και όχι από το τι θα έχει προηγηθεί στα 72 ματς της κανονικής περιόδου, ανήκοντας σ' ένα γκρουπ συναδέλφων που οφείλουν ν' αποδείξουν ότι αξίζουν τη θέση τους (Μπιόρκγκρεν, Στοτς, Ουόλτον, Μπρουκς οι άλλοι υποψήφιοι). Ασχέτως δηλαδή των θριαμβευτικών νικών που πέτυχαν στα διαδοχικά παιχνίδια με τους Νετς ή του αν οι Μπακς καταφέρουν να πλασαριστούν ψηλότερα από την τρίτη θέση στην Ανατολική Περιφέρεια, εξασφαλίζοντας πλεονέκτημα έδρας τουλάχιστον ως τον β' γύρο.

"Ο αποκλεισμός στον πρώτο γύρο θα ήταν σαν την ημέρα της κρίσεως, ενώ θα έμοιαζε σχεδόν αδύνατο να επιβιώσει, ακόμη κι αν έφτανε απλώς στο δεύτερο γύρο", σημείωσαν μεταξύ άλλων στην αξιόπιστη ιστοσελίδα, σημειώνοντας πως σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστεί να βρεθεί λύση για το συμβόλαιο των 7 εκατ. δολαρίων που θα παραμένει σε ισχύ για τον τελευταίο χρόνο του.

Τι θα ορίσει το μέλλον

Δεν είναι κρυφό ότι έμπειρος κόουτς δεν έχει απαλλαγεί, ούτε πρόκειται να συμβεί, από το βάρος των αμφιβολιών που 'στοίχειωσαν' τη δουλειά εξαιτίας της προβληματικής, όπως εκ των υστέρων χαρακτηρίστηκε, διαχείρισης των αγώνων που έκριναν την τύχη του Μιλγουόκι τις προηγούμενες δύο σεζόν. Του χρεώνεται σταθερά ότι ενόσω οι Ράπτορς και οι Χιτ αποκωδικοποίησαν το σχέδιο του και προσαρμόστηκαν τεχνηέντως, ο Μπουντενχόλτζερ δεν διέθετε ή δεν δοκίμασε να βρει εναλλακτικές, επέμεινε απαρέγκλιτα σε ό,τι είχε (προ)σχεδιάσει και δεν φρόντισε να ελιχθεί για να βοηθήσει τους παίκτες του.

Προφανέστατα έναν προπονητή που έχει οδηγήσει την ομάδα του σε περισσότερες από 55 νίκες ανά χρονιά δεν τον αποκαθηλώνεις αβίαστα και απροκάλυπτα. Την ίδια ώρα μάλιστα που επί των ημερών του η ατομική βελτίωση των παικτών που είχε στα χέρια του ήταν τάχιστη. Γι' αυτό και ο Αμερικάνος κόουτς έλαβε τη δεύτερη ευκαιρία που του αναλογούσε. Λέγεται πως έχει μεταλλαχθεί. Ότι ρίχνει πολύ περισσότερο νερό στο κρασί του. Ότι ακούει και συμβιβάζεται όταν καταλάβει πως μια ιδέα μπορεί να είναι αποδοτικότερη από τη δική του. Ότι άνοιξε το ροτέισον γι' αυτόν τον λόγο.

Μέχρι τώρα ο οργανισμός του παρείχε ό,τι ήταν δυνατόν. Αφού του εγγυήθηκε ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα συνεχίσει, του παρέδωσε έναν πόιντ γκαρντ με ποικιλία στο παιχνίδι του και παίκτες με εμπειρία πρωταθλητισμού, διορθώνοντας κάποια αρχικά λάθη. Κυρίως του Πι Τζέι Τάκερ η προσθήκη, αλλά και του Τζεφ Τιγκ, έγιναν με συγκεκριμένη στόχευση, στο αμυντικό σκέλος κατά κύριο λόγο, προκειμένου οι Μπακς να είναι όσο ανθεκτικοί απαιτούν οι περιστάσεις και να προχωρήσουν βαθιά στην post season.

Αν φτάσουν τουλάχιστον ως τους Τελικούς της Περιφέρειας και κατορθώσουν να 'ναι ανταγωνιστικοί, πόσο μάλλον να προκριθούν στους Τελικούς του ΝΒΑ, ο Μπουντενχόλτζερ θα κερδίσει μία νέα ψήφο εμπιστοσύνης. Αν επαναληφθεί το περυσινό κάζο, η εκδοχή του πακεταρίσματος προσωπικών αντικειμένων από το γραφείο του και της αναζήτησης διαδόχου που θα καλύπτει τα προαπαιτούμενα κριτήρια πρωταθλητισμού, θα έχει πλέον πάρα πολλές πιθανότητες επιβεβαίωσης. Δικαιολογημένα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK