O Νικ Καλάθης είναι ο δεύτερος καλύτερος πασέρ του πλανήτη

Ο Νικ Καλάθης δίνει το 51.2% των ασίστ του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, σε κάθε παιχνίδι. Για .04 δεν έχει διψήφιο αριθμό. Οι επιδόσεις του ωστόσο, τον κάνουν τον δεύτερο καλύτερο του είδους σε όλον τον κόσμο. Δηλαδή, στις κορυφαίες λίγκες.

O Nικ Καλάθης είναι ο κορυφαίος στην κατηγορία των ασίστ, για τρίτη σερί χρονιά. Οι αριθμοί του τον βάζουν μεταξύ των καλύτερων του κόσμου -παρέα με τον ΛεΜπρον Τζέιμς.
O Nικ Καλάθης είναι ο κορυφαίος στην κατηγορία των ασίστ, για τρίτη σερί χρονιά. Οι αριθμοί του τον βάζουν μεταξύ των καλύτερων του κόσμου -παρέα με τον ΛεΜπρον Τζέιμς. EUROLEAGUE.NET

H αφορμή για αυτό που ακολουθεί δόθηκε από ένα tweet. Σε αυτό αναφερόταν πως ο Νικ Καλάθης τοποθετείται μεταξύ των καλύτερων στις ασίστ, όλου του πλανήτη. Στην εξήγηση υπήρχε ένα ζήτημα. Εν τούτοις ο Dmitry Planidin το είχε το θέμα. Ας δούμε πρώτα το 'τιτίβισμα' και μετά τους αριθμούς, όπως αναφέρονται στις επίσημες διοργανώσεις.

Ο Νικ Καλάθης έχει δώσει τις περισσότερες ασίστ στη φετινή Euroleague -έως και το τέλος της 9ης αγωνιστικής. Είναι 86. Μεταξύ δε, αυτού και του δεύτερου υπάρχει το χάος. Για την ακρίβεια, υπάρχει διαφορά 25 τελικών πασών, με τον Βασίλιε Μίτσιτς, της Αναντολού Εφές να 'χει περάσει 61 και τον Σέρχιο Ροντρίγκεζ (Αρμάνι) να 'κλείνει' το ΤΟΡ3, με 51. Και οι τρεις έχουν αγωνιστεί σε όλα τα ματς.

➔ Κατά μέσο όρο, ο Καλάθης δίνει 9.56 ασίστ (ειρήσθω εν παρόδω αντιστοιχούν στο 51.2% του συνόλου, σε κάθε βραδιά με υποχρέωση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ -18.66). Με 0.4 να του υπολείπεται, ώστε να αποκτήσει διψήφιο αριθμό ως μέσο όρο, ηγείται και αυτής της λίστας. Τον ακολουθεί ο Μίτσιτς (6.78) με την τρίτη θέση να ανήκει στον Μάρτιν Χέρμανσον, της Άλμπα (5.75).

➔ Στην αναγωγή σε 40 αγωνιστικά λεπτά, όπου ο Καλάθης φτάνει τις 11.16 τελικές πάσες. Αυτήν τη φορά, τον ακολουθεί ο Μάλκολμ Ντιλέινι (Μπαρτσελόνα, 10.72) και την κορυφαία τριάδα 'συμπληρώνει' ο Άλεξ Ρένφρο (Ζενίτ, 10.38). Σημείωσε πως οι συγκεκριμένοι, είναι οι μόνοι που 'χουν 10+. Και ότι το παιχνίδι έχει 40 αγωνιστικά λεπτά.

Ο Καλάθης θα ήταν ο δεύτερος καλύτερος στο ΝΒΑ -πάνω από τον Ντόντσιτς

Στην καλύτερη λίγκα μπάσκετ του πλανήτη (το ΝΒΑ) ένα παιχνίδι αφορά 48 αγωνιστικά λεπτά. Διάστημα στο οποίο ο ΛεΜπρον Τζέιμς περνά 15.2 ασίστ, βάσει του NBA Stats. Aυτή είναι η καλύτερη επίδοση όλων. Δεύτερη καλύτερη είναι εκείνη του Λούκα Ντόντσιτς (13.2), ενώ οι Μάλκολμ Μπρόγκντον και Ρίκι Ρούμπιο μοιράζονται το Νο3, με 12.6. Μετά, είναι ο Τρε Γιανγκ (12.3) και ο επόμενος (Μπεν Σίμονς) έχει 10.8.

Aς κάνουμε τώρα, τα μαθηματικά με τη βοήθεια του Γιάννη Γκούφα της ΝewStats.

Αν ήταν ο Καλάθης στο φετινό ΝΒΑ, οι ασίστ του σε 48 αγωνιστικά λεπτά θα ήταν οι δεύτερες περισσότερες. Γίνονται 13.39 και μπαίνουν μετά τον Κing, που παρουσία του Άντονι Ντέιβις στους Λέικερς έγινε μια διαφορετική έκδοση του εαυτού του. Στο Νο3 είναι ο Ντόντσιτς (13.2), μετά ο Ντιλέινι (12.8), οι Μπρόγκντον και Ρούμπιο (12.6) και έπειτα ο Ρένφρο (12.4).

Αν ήταν ο ΛεΜπρον Τζέιμς στην φετινή Euroleague, θα είχε 12.6 ασίστ σε 40 αγωνιστικά λεπτά. Θα ήταν πάλι, ο κορυφαίος. Έπειτα θα ήταν ο Καλάθης (13.39), μετά ο Ντόντσιτς (11.0), ο Ντιλέινι (10.72), οι Ρούμπιο και Μπρόγκντον (10.5), ο Ρένφρο (10.38) και ο Γιανγκ (10.25).

Πριν ολοκληρώσουμε, ας δούμε την εξέλιξη του 30χρονου πόιντ γκαρντ, μέσα στα χρόνια.

Παρένθεση: ο Καλάθης δεν είναι ο καλύτερος των ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων. Δίνουμε τα στοιχεία, αφού επισημαίνουμε ότι έχει μια μεγαλύτερη χρησιμότητα να συγκρίνεις τις καλύτερες λίγκες -που έχουν τους ελίτ παίκτες και το μεγαλύτερο ανταγωνισμό.

Στο Eurocup τις περισσότερες ασίστ -σε σύνολο- τις έχει δώσει μέχρι σήμερα, ο Τζάστιν Κομπς της Μπουντούτσνοστ. Σε οκτώ παιχνίδια έχει περάσει 57. Σε επίπεδο μέσου όρου, στο Νο1 είναι ο 27χρονος Αμερικανός πόιντ γκαρντ της Λιμόζ,  Σεμάζ Κρίστον (έχει δώσει από 8 στα 7 ματς που 'χει αγωνιστεί), ενώ στη λίστα 'ασίστ ανά 40 λεπτά' στην κορυφή κάθεται ο Μπαρίς Eρμίς της Τόφας, με 13.79: σε 7 παιχνίδια έχει αγωνιστεί για 130.32'' και έχει δώσει 45 ασίστ. Άρα κατά μέσο όρο έχει 6.4 ανά 18.38'' και τώρα καταλαβαίνεις το 13.79.

Στο Baskeball Champions League, της κατηγορίας 'ασίστ σε 40 λεπτά' ηγείται ο Φράνκι Φεράρι της Μανρέσα, με 14.2 (έχει 23 ασίστ, σε 66 λεπτά ή αν προτιμάς 7.7 σε 21.9). Ο συμπαίκτης του, Ντάνι Πέρεζ έπεται (12.5) και ο Μαρσελίνιο Χουέρτας (Τενερίφη) είναι τρίτος με 12.1.

News 24/7

24MEDIA NETWORK