O Νούρκιτς θύμισε ότι και οι ΝΒΑers είναι άνθρωποι

Ο Γιουσούφ Νούρκιτς φαίνεται πως ήταν το τελευταίο 'θύμα' της υπερφόρτωσης των ΝΒΑers, σε μια σεζόν γεμάτη ταξίδια, παιχνίδια και μεγάλες ταχύτητες. Ας δούμε αν βοηθά η ξεκούραση πριν τα playoffs, αλλά και τι κάνει ο -πιο καταπονημένος όλων- Τζέιμς Χάρντεν για να 'βγάλει' τη χρονιά.

O Νούρκιτς θύμισε ότι και οι ΝΒΑers είναι άνθρωποι

Δυο εβδομάδες πριν το τέλος της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ, η λίστα με τους OFS (Out For Season) δεν σταματά να αποκτά νέες προσθήκες, με τους Τιμ Χάρνταγουεϊ, Κέλι Ουμπρ, Ντέρικ Ρόουτζ, Τζεφ Τιγκ, Ουέντελ Κάρτερ, Τσάντλερ Χάντσον και Γιουσούφ Νούρκιτς να είναι ΜΟΝΟ οι σημειώσεις της τελευταίας εβδομάδας.

Υπάρχουν και πολλοί άλλοι παίκτες που δεν παίζουν, γιατί δεν βλέπουν το λόγο. " Δεν έχει νόημα να κουράζομαι σε αυτά τα ματς, όταν προσπαθώ να προετοιμαστώ για τις 'μάχες' των playoffs'" είπε χαρακτηριστικά ο Κάιρι Έρβινγκ, τη μέρα που ενημέρωσε τους Σέλτικς πως δεν θα πεθάνει κι όλας. Υπάρχει βέβαια και ο Τζέιμς Χάρντεν, ο τύπος που 'χει 'τρέξει' τρεις φορές περισσότερες 'απομονώσεις' από κάθε άλλο μέλος της λίγκας που δεν ξέρει τι είναι το load management.

" Eίμαι hooper και λατρεύω να παίζω. Ξέρω πως δεν θα το κάνω για πάντα. Για αυτό θέλω να βγαίνω εκεί έξω και να ανταγωνίζομαι. Οι καλύτερες μέρες είναι αυτές που τα σουτ δεν μπαίνουν και αισθάνεσαι τα πόδια κουρασμένα, γιατί πρέπει να βρεις τον τρόπο να κάνεις τη δουλειά σου".

Από εκεί και πέρα, ο κάθε προπονητής αποφασίζει για το ρίσκο που θέλει να πάρει, αφού πρώτα συμβουλευτεί όσους τσεκάρουν τη διαχείριση φορτίου που αρχικά είχε να κάνει με τον ηλεκτρισμό και αφορά έναν Έλληνα.

To load management μας έρχεται από τον Ελληνοαμερικανό εφευρέτη και επιχειρηματία, Θεόδωρο Παρασκευάκο, στον οποίον παρεμπιπτόντως, ανήκει και η ιδέα των smart phones.

Πήρε πτυχίο Ηλεκτρονικού στην Ελλάδα, εργάστηκε δύο χρόνια στις επικοινωνίες της Αεροπορίας και τη δεκαετία του '70 έφυγε για τις ΗΠΑ, όπου έπιασε δουλειά στα Boeing (την εταιρία που τα φτιάχνει).

Ως εργαζόμενος εκεί, εμπνεύστηκε το σύστημα που πλέον γνωρίζεις ως 'αναγνώριση κλήσης'. ”Πάτησε” σε αυτό και δημιούργησε σύστημα παρακολούθησης με αισθητήρες -που χρησιμοποιούσαν ψηφιακή μετάδοση συναγερμών ασφαλείας, φωτιάς ή ιατρικού επείγοντος.

Η -ας πούμε- ΔΕΗ της Αλαμπάμα του ζήτησε να φτιάξει σύστημα που να διαχειρίζεται το φορτίο του ηλεκτρισμού, με αυτόματη τεχνολογία μέτρησης. Ξεκίνησε με την αξιοποίηση της ικανότητας του συστήματος, να παρακολουθεί την κατανάλωση ενέργειας.

Η εταιρεία ήξερε τι συμβαίνει κάθε ώρα της ημέρας -σε επίπεδο κατανάλωσης- και πώς να 'μοιράζει' τη ζήτηση τις ώρες αιχμής, ώστε να αποφεύγεται το peak στο usage με ό,τι συνεπάγεται αυτού (ανάγκη για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, φθορές και καταστροφές).

Το load management χρησιμοποιείται πια, ως όρος σε ουκ ολίγους επιστημονικούς τομείς. Kάνει θραύση σε ό,τι αφορά εργαζομένους, ώστε να παράγουν περισσότερο, όπως μειώνουν το ρίσκο ασθενείας ή 'καψίματος'. Εκεί που στοιχίζει ακριβά είναι στον αθλητισμό.

Στα τελευταία 'θύματα' της υπερφόρτωσης ανήκουν οι Μάλκομ Μπρόγκντον, Ντόντε ΝτιΒιτσέντσο (Μπακς) και Τζρου Χόλιντεϊ (Πέλικανς), με τον Γιουσούφ Νούρκιτς να 'πληρώνει' ακριβά το συνδυασμό της υπερφόρτωσης με την ατυχία.

O Νούρκιτς θύμισε ότι και οι ΝΒΑers είναι άνθρωποι

Ο Βόσνιος υποβλήθηκε ήδη σε επέμβαση: του τοποθετήθηκε μεταλλική ράβδος (ενδομυελικό καρφί), του έγινε χειρουργικός καθαρισμός και μετά συρραφή δέρματος με μαλακούς ιστούς -ή ό,τι είχε απομείνει από αυτά.

Εκτιμάται πως το κάταγμα θα 'κλείσει' σε 8 με 12 εβδομάδες 'αν δεν υπάρξουν επιπλοκές', όπως επισήμανε ο Dr. Μάικλ Τζορτζ (ορθοπεδικός χειρουργός αθλητών), στον οποίον αποτάθηκε το NBA.com για να εξηγήσει τι ακριβώς έπαθε ο Νούρκιτς.

" Υπέστη κάταγμα του κυρίως οστού στο κάτω πόδι, που λέγεται κνήμη και στο λεπτότερο οστό που λέγεται ποδοκνήμιο. Το κάταγμα είναι ανοιχτό (γνωστό και ως σύνθετο). Αυτό σημαίνει ότι το σπασμένο οστό τρυπά το δέρμα. Τα ανοιχτά κατάγματα είναι πιο σοβαρά από τα κλειστά, επειδή περιπλέκει τη διαχείριση του κατεστραμμένου δέρματος και των υποκείμενων μαλακών ιστών. Υπάρχει επίσης, αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης και άλλων επιπλοκών".

Τέτοιου είδους κατάγματα συμβαίνουν σε αυτοκινητικά ατυχήματα και αν το οστό αναπτύξει σταδιακά ένα κάταγμα κόπωσης, το οποίο βρίσκεται εκεί όπου το κόκκαλο δέχεται τη μεγαλύτερη καταπόνηση σε περίοδο εβδομάδων ή και μηνών. Αναπτύσσει μικρές ρωγμές που τελικά, σχηματίζουν ένα μεγάλο κάταγμα που μπορεί να 'πιάσει' όλο το οστό.

Επειδή ο ειδικός δεν γνωρίζει αν ο Νούρκιτς είχε διαμαρτυρηθεί για ενοχλήσεις ή αν έχει πρόχειρη μια μαγνητική τομογραφία που να δείχνει το σημείο, πριν τον τραυματισμό δεν μπορεί να πει μετά πάσας βεβαιότητας ποια ήταν η αιτία. Διευκρίνισε και ότι η αποθεραπεία του Πολ Τζορτζ σε οκτώ μήνες, σε ανάλογο τραυματισμό δεν είναι κάτι που μπορούμε να περιμένουμε από όλους 'γιατί υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης και υποτροπής'.

Στα θετικά, το κάταγμα σε μακρύ οστό δεν αφορά αρθρώσεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα 'χει πρόβλημα με το να ξαναβρει την ισορροπία του και την κίνηση του, στα οποία εμπλέκονται πολλές αρθρώσεις.

Πίσω στο θέμα μας, η διαχείριση του φορτίου είναι ο λόγος που στην τελική ευθεία για τα playoffs στο ΝΒΑ αυτοί που 'χουν ζήσει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σώμα τους παίρνουν απουσίες, ώστε να μην στοιχίσουν με 'άδειασμα' στην κρισιμότερη φάση της σεζόν ή με τραυματισμό.

Ο Γιώργος Κακαβάς (αθλητικός επιστήμονας με εξειδίκευση στα μυοσκελετικά) είχε εξηγήσει στο Contra.gr το τι είναι ο άνθρωπος, όπως ενημέρωνε για τα εργαλεία που υπάρχουν ώστε να παρακολουθείται το σώμα των αθλητών και να εντοπίζεται το ποσοστό ρίσκου για τραυματισμό.

Ο άνθρωπος είναι τρία πράγματα: τα κόκαλα και οι μυς, το ψυχολογικό και το βιοχημικό, που έχει να κάνει με πολλά -τον ύπνο, τη διατροφή, αν υπάρχει λήψη φαρμάκων ή συμπληρωμάτων κλπ. Όλα έχουν τα όρια τους.

Ο έλεγχος βοηθά στο να μην ξεπεραστούν, με την Gabbet Performance Solutions να 'χει ειδοποιήσει ότι " η διαχείριση φορτίου δεν σημαίνει να μην παίζουν καθόλου οι παίκτες, αλλά να παίζουν λιγότερο. Τα υψηλά φορτία μπορεί και να προστατεύουν από τραυματισμούς. Η μεγάλη ξεκούραση αυξάνει το ρίσκο".

Το load management πρέπει να αφορά το να μπορούν οι παίκτες να παίζουν όσο πιο συχνά γίνεται και να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Οι αθλητές χρειάζονται την επιβάρυνση, για να μαθαίνουν να ανταποκρίνονται στο φορτίο. Πάντα φυσικά, με τη σωστή παρακολούθηση, ώστε να φτάνουν στη βέλτιστη φόρτωση (της φυσικής κατάστασης) στο πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν, χωρίς να ρισκάρουν τραύμα.

Ήλθε η ώρα να επιστρέψουμε από εκεί όπου ξεκινήσαμε: τον πιο καταπονημένο παίκτη του φετινού ΝΒΑ (είναι στο Νο2 του χρόνου συμμετοχής, πίσω από τον Μπράντλι Μπιλ των 37.6 λεπτών, με 37.2 ανά αγώνα), πρώτο σκόρερ (36.2π.), που εκτελεί 11 βολές κατά μ.ο. (βάλτε κάτω τα φάουλ που του κάνουν -ή 'παίρνει'): τον Τζέιμς Χάρντεν.

Το video αυτό 'τραβήχτηκε' μετά το τέλος του 111-105 των Ρόκετς επί των Σπερς, το περασμένο Σάββατο. Το 'μούσι' είχε φτάσει τους 61 πόντους, στους οποίους άνηκαν οι 13 τελευταίοι της ομάδας του. Ήταν η τρίτη βραδιά, σε τέσσερις που είχε αγωνιστεί για 37 λεπτά. Όταν τελείωσε η ιστορία, πήγε στην αίθουσα με τα βάρη και δούλεψε με τον Τζαβέρι Τζίλετ, προπονητή ενδυνάμωσης των "Ρουκετών".

Το ESPN προσπάθησε να εξηγήσει τι κάνει ο Χάρντεν στον εαυτό του, γιατί στο αθώο, το ερασιτεχνικό μάτι φαίνεται τουλάχιστον τρελό να κάνει προπόνηση μετά το απαιτητικό ματς.

Το αμερικανικό μέσο έμαθε πως ο σούπερ σταρ άλλαξε από πέρυσι τροπάριο, με περισσότερες άρσεις βάρους 'για να σιγουρευτώ ότι θα αντέξουν τα πόδια μου και το σώμα μου, μέχρι τέλους. Είμαι στο 10ο χρόνο. Πρέπει να βεβαιωθώ πως το σώμα μου θα είναι αρκετά δυνατό για να αντέξει'. Κάτι που δεν συνέβη το 2015, όταν 'αδειασε' στο πέμπτο τελικό της Δύσης με το Γκόλντεν Στέιτ και το 2017 στους ημιτελικούς με τους Σπερς.

Βέβαια, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με φέτος, γιατί φέτος έχει τον Κρις Πολ." Πριν δυο χρόνια έπρεπε να κερδίζουμε κάθε ματς, εκείνος πήγαινε για MVP και εμείς δεν ξέραμε τι είχαμε στα χέρια μας. Ώσπου κουράστηκε" ομολόγησε ο Μάικ Ντ' Αντόνι. " Θυμηθήκαμε μαζί με όλους τους άλλους ότι είναι άνθρωπος". Φέτος διαχειρίζονται λίγο καλύτερα αυτό το δεδομένο, χάρη στον Πολ " που λύνει πολλά προβλήματα".

Στο ιστορικό σερί των 32 αγώνων με 30+ πόντους, ο Πολ έλειπε, λόγω τραυματισμού, από έξι ματς. Ο Χάρντεν έπαιζε και για εκείνον. Όταν γύρισε ο συναίτερος, έλειπε... το μυαλό του Χάρντεν. Ο πρώτος μήνας μετά το All Star Weekend που παρέδωσε πνεύμα. Καλά, μη φανταστείς ότι σερνόταν. Απλά το 44% των σουτ έγινε 41% και το 37% στα τρίποντα εξελίχθηκε σε 26%. Ακολούθησαν ματς με το Μέμφις και το Σαν Αντόνιο. Σκόραρε συνολικά 118 πόντους. Είχε ξεκουραστεί.

Σημείωσε επίσης πως το 39.5% των plays των Ρόκετς ολοκληρώνονται από τα χεράκια του. Πέρυσι αυτός ο αριθμός ήταν στο 35.1%. Μεγαλύτερο usage%, ιστορικά, είχε μόνο ο Ράσελ Ουέστμπρουκ του 2017, όταν αναδείχθηκε MVP (40%). Το ESPN παρουσίασε και τι κάνουν οι παίκτες με μεγάλα usage στα playoffs. Δεν τα λες καλά.

Τη λίστα την είδες. Πόσοι από αυτούς έπαιζαν σε ομάδες που δεν έκαναν προπόνηση, μέσα στη σεζόν; Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα του Χιούστον που περιορίζεται σε walk-through (συζητήσεις για όσα πρέπει να γίνουν) σε μέρες που δεν έχουν αγώνες. Αυτές τις ημέρες ο Χάρντεν κάνει σουτάκια, για 15 λεπτά. Δες τα επίσημα σουτ, μέχρι σήμερα.

O Νούρκιτς θύμισε ότι και οι ΝΒΑers είναι άνθρωποι

Κάποιες άλλες -στο πρώτο μισό της σεζόν- επιδίδεται σε one-on-one με συμπαίκτες του που τον μαρκάρουν εκ περιτροπής. Στο δεύτερο αυτά δεν γίνονται. Ανήμερα των αγώνων κάνει στρέτσινγκ και μασάζ. Μετά τα ματς κάνει εξτρά σουτ και βάρη. Έχει βρει δηλαδή, ένα σύστημα υποστήριξης του σώματος του, χωρίς να το εξαντλεί, αλλά δίχως να το αφήνει να αντιληφθεί 'κόπωση'. Ας δούμε πού θα βγάλει φέτος αυτό.

Photos: Associated Press

News 24/7

24MEDIA NETWORK