O Nτέιβιντ Ρίβερς στο Contra.gr: "Tην κούπα του 97 την είχα... οραματιστεί!"

Στην Ελλάδα τον έφερε ο Γιάννης Ιωαννίδης αλλά αυτός τα πήρε όλα κάτω από τις οδηγίες του Ντούσαν Ιβκοβιτς. Λίγο πριν ο Ολυμπιακός ριχθεί στη μάχη του Final Four της Μαδρίτης, ο Ντέιβιντ Ρίβερς ανοίγει την καρδιά του στο Contra.gr και μοιράζεται τις εκπληκτικές εμπειρίες που αποκόμισε από τη σεζόν του τρεμπλ. Τι λέει για την....ήττα από τον ΒΑΟ, τον Βασίλη Σπανούλη και τη βόλτα στη θάλασσα πριν από τον τελικό με την Μπαρτσελόνα.

O Nτέιβιντ Ρίβερς στο Contra.gr: "Tην κούπα του 97 την είχα... οραματιστεί!"

- Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη φράση final-four;

To τίτλο που κατακτήσαμε με τον Ολυμπιακό το 1997 και τη χαρά που δώσαμε στον κόσμο της ομάδας και γενικά τους φίλους του μπάσκετ σε όλη την Ελλάδα.

- Εχουμε την εντύπωση ότι παίκτες της δικής σου ποιότητας κάνουν κάτι εντελώς ξεχωριστό πριν από παιχνίδια final-four για να προετοιμαστούν. Εσυ τι έκανες πριν τη Ρώμη;

Ακολούθησα απλώς τις συνήθειες που είχα και στα προηγούμενα παιχνίδι. Πολλές νύχτες πριν από τα παιχνίδι έπεφτα σ' ένα βαθύ προβληματισμό αλλά και σε συγκέντρωση. Οραματιζόμουν διανοητικά τι ήταν αυτό που απαιτείται από μένα να κάνω έτσι ώστε να βοηθήσω την ομάδα να νικήσει. Και όταν άνοιγα τα μάτια δεν έβλεπα τίποτα άλλο από αυτά που είχα ήδη οραματιστεί.

"Ο Ιβκοβιτς ήταν το κλεδί"

- Tα Χριστούγεννα του 1996 η ομάδα ταξίδεψε στη Μαδρίτη μετά από δύσκολες ήττες. Κατά τη διάρκεια ενός δείπνου κάποιος είπε "μην ανησυχείτε, θα τα πάρουμε όλα". Το θυμάσαι;

Το θυμάμαι αυτό το ταξίδι, ναι. Αυτή η δήλωση θα μπορούσε να ανήκει σε οποιονδήποτε από τους ηγέτες της ομάδας εκείνη την εποχή. Οταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για μας, θυμάμαι ότι στις συνεντεύξεις που έδινα, έλεγα ότι στο τέλος της σεζόν θα τα πάρουμε όλα. Είναι αυτό που είχα οραματιστεί το καλοκαίρι του 1996 πριν αρχίσει η σεζόν.

- Πριν από τον τελικό της Ρώμης ο Ντούσαν Ιβκοβιτς πήρε την απόφαση να σας πάει βόλτα στη θάλασσα. Πόσο βοήθησε αυτό;

Ο κόουτς Ιβκοβιτς ήξερε πάρα πολύ καλά ότι το σημαντικό για την ομάδα μας ήταν η συγκέντρωση. Δεν χρειαζόταν να μιλήσουμε πολύ για τον αντίπαλο. Και αυτό ναι, ήταν πράγματα το κλειδί της επιτυχίας όχι μόνο στον τελικό αλλά σ' όλη εκείνη τη σεζόν.

- Ποια ήταν η κύρια διαφορά μεταξύ του κόουτς Ιβκοβιτς και του κόουτς Ιωαννίδη;

Ο Ιωαννίδης οδηγούνταν στην επιτυχία μέσα από το δρόμο της φυσικής κατάστασης και των φωνών. Ο κόουτς Ιβκοβιτς ήταν η ήρεμη δύναμη και μ' αυτόν τον τρόπο προσέγγιζε την επιτυχία. Είμαι ευλογημένος που και οι δύο υπήρξαν προπονητές μου.

- Βλέπεις στον Βασίλη Σπανούλη σήμερα, εν έτει 2015, κάποια από τα δικά σου στοιχεία;

Μερικές φορές ναι. Κοίταξε, είμαι πολύ υπερήφανος για τον Σπανούλη, είναι πραγματικά σπουδαίος. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμα να περιμένουμε μεγάλα πράγματα από αυτόν.

O Nτέιβιντ Ρίβερς στο Contra.gr: "Tην κούπα του 97 την είχα... οραματιστεί!"

- Aλήθεια, θυμάσαι την ήττα σας από τον ΒΑΟ τη σεζόν του τρεμπλ;

Φυσικά. Μετά από αυτήν την ήττα να σου πω την αλήθεια είχα ισχυρές αμφιβολίες για το αν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Στη συνέχεια εκείνη η ήττα με έκανε πιο αποφασισμένο από ποτέ για να τα πάρω όλα.

- Ποια ήταν η νίκη πιο σου έφερε τον περισσότερο ενθουσιασμό; Αυτή κόντρα στον Παναθηναϊκό στα πλέι οφ πριν από τη Ρώμη ή αυτή στον τελικό

Πρέπει να πω ότι η νίκη στη Ρώμη είναι μνημειώδης γιατί ήταν αυτό που ήθελαν περισσότερο απ' όλα τόσο οι οπαδοί όσο και οι διοικούντες. Η αντίδραση και η εκτίμηση του κόσμου που προέκυψε μετά από αυτό το ματς θα με συνοδεύει για πάντα.

- Υπήρχε μία φήμη εκείνη την εποχή ότι ήσουν έτοιμος να φύγεις από την ομάδα το 1996. Είναι αλήθεια; Τι έγινε εκείνο το καλοκαίρι;

Οχι, δεν είναι αλήθεια. Ημουν απλώς θυμωμένος και απογοητευμένος. Κάτι που φυσικά δεν ένιωσα σε καμία περίπτωση την επόμενη σεζόν.

"Εφυγα γιατί δεν είχα άλλη επιλογή"

- Το καλοκαίρι του 1997 ήσουν πρωταθλητής Ευρώπης και όμως προτίμησες να φύγεις...

Σε καμία περίπτωση δεν το προτίμησα. Αν με ρωτάς όμως αν ήταν η σωστή απόφαση για μένα θα σου έλεγα ναι. Ξέρεις γιατί; Διότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή.

- Εχει ο τωρινός Ολυμπιακός το πνεύμα που είχε η δική σας ομάδα;

Θέλω να είμαι δίκαιος και ακριβής. Είναι δύσκολο να το συμπεράνεις αυτό όταν βρίσκεσαι τόσο μακριά όσο εγώ από τον Ολυμπιακό. Δεν μπορώ να το ξέρω.

- Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή σου στον Ολυμπιακό;

Κάθε βραδιά μετά από ήττα. Στον Ολυμπιακό η ήττα είναι μία απαράδεκτη κατάσταση. Για τους οπαδούς, τη διοίκηση και φυσικά τους παίκτες.

- Ενας σοβαρός τραυματισμός δεν σου επέτρεψε να παίξεις όσο θα ήθελες στο ΝΒΑ. Με τον τίτλο του 1997 ένιωσες ότι έδωσες μία απάντηση στην κακοτυχία σου;

Τα πάντα, όλες οι εμπειρίες μου, ήταν μέρος του ταξιδιού μου στη ζωή. To μονοπάτι που διέσχισα όλα αυτά τα χρόνια και οι εμπειρίες μου στοιχειοθέτησαν μία ιστορία που είναι ανεκτίμητη και έχει έντονη πνευματικότητα.

- Θα μας δώσεις τις προβλέψεις σου για το Final Four της Μαδρίτης;

Η ελπίδα μου είναι να πάρει άλλο ένα τρόπαιο ο Ολυμπιακός.

- Μήπως να ερχόσουν κιόλας;

Θα το ήθελα πολύ αλλά δυστυχώς δεν μπορώ. Θα μου λείψει να είμαι εκεί εφέτος.

Ο Ρίβερς εν δράσει

News 24/7

24MEDIA NETWORK