Ο Άντονι Ντέιβις σούταρε με το χέρι του Κόμπι Μπράιαντ

Ένα σουτ κομμένο και ραμμένο για το ΝΒΑ. Με τους Λέικερς να φοράνε τις 'Mamba jerseys', τον Άντονι Ντέιβις να σκοράρει ακριβώς στην εκπνοή για να ρίξει στο καναβάτσο τους Νάγκετς, να κάνει το 2-0 στον τελικό της Δύσης και να φωνάξει μετά... Κόμπι!

Ο Άντονι Ντέιβις σουτάρει πάνω από τον Νίκολα Γιόκιτς για να σκοράρει στη λήξη του δεύτερου Τελικού της Δύσης
Ο Άντονι Ντέιβις σουτάρει πάνω από τον Νίκολα Γιόκιτς για να σκοράρει στη λήξη του δεύτερου Τελικού της Δύσης AP PHOTO/MARK J. TERRILL

Oι... απέθαντοι Ντένβερ Νάγκετς ήταν έτοιμοι να κάνουν ένα ακόμη θαύμα δείχνοντας ότι δεν παίζουν τυχαία στον τελικό της Άγριας Δύσης του ΝΒΑ, ούτε απέκλεισαν για πλάκα τους Λος Άντζελες Κλίπερς. Με 11 σερί πόντους του Νίκολα Γιόκιτς (σκόραρε με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να φανταστεί ένας μπασκετμπολίστας, ακόμη και με ένα χαστούκι στην μπάλα στο τέλος) είχαν προηγηθεί 103-102, 20'' πριν από τη λήξη ενός αγώνα που έχαναν ακόμη και με διαφορά 16 πόντων. Παλιά τους τέχνη κόσκινο.

Το κόψιμο, μάλιστα, του Τζαμάλ Μάρεϊ πάνω στον Ντάνι Γκριν, 2'' προ της λήξης (είχε προηγηθεί και άστοχο τρίποντο του Άλεξ Καρούζο) ουσιαστικά τους έδινε το προβάδισμα για τη νίκη και την ισοφάριση της σειράς σε 1-1. Ο Ρεϊτζόν Ρόντο, όμως, είδε τον Ντέιβις που ξέφυγε από τον Μέισον Πλάμλι, οι Νάγκετς κόλλησαν στις αλλαγές κι ο 'φρύδιας' έμεινε μόνος του. Σηκώθηκε στην εκπνοή για ένα μπάζερ-μπίτερ και 105-103.

Οι Λέικερς όχι μόνο είχαν μείνει όρθιοι στο ματς, αλλά έπαιρναν και ένα μεγάλο προβάδισμα για την πρόκριση τους και την διεκδίκηση του τίτλου. Αντί για το 1-1, βρίσκονται πλέον στο 2-0. Θέλουν ακόμη δυο νίκες για να βρεθούν στον τελικό του ΝΒΑ και είτε με τους Μαϊάμι Χιτ, είτε με τους Μπόστον Σέλτικς (θα ήταν πολύ ωραίο να ζήσουμε ξανά ένα LA-Boston) να παλέψουν ξανά για το πρωτάθλημα. Και όλα αυτά, χάρη στο φοβερό τρίποντο του 'AD'.

Τέτοια σουτ έχει πάρει και στο παρελθόν ο Ντέιβις. Πριν από πέντε χρόνια με τους Πέλικανς μετρούσε 7/7 εύστοχα 'clutch' στα τελευταία δευτερόλεπτα και με το σκορ στο -2 και κάτω. Στα πλέι-οφ, όμως, δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να φτάσει τόσο ψηλά και σε τόσο σημαντικούς αγώνες. Οι Λέικερς τού δίνουν φέτος την ευκαιρία κι ο 27χρονος πάουερ-φόργουορντ την έχει σφιχταγκαλιάσει.

Έκανε ένα φανταστικό δεύτερο ημίχρονο σκοράροντας 22 πόντους (συνολικά 31) και υπέγραψε ένα κλασικό ματς πλέι-οφ (με πολύ μπασκετικό ξύλο και δράμα στο φινάλε) όπως ονειρεύεται κάθε σταρ του ΝΒΑ.

Αυτά είναι τα σουτ που λατρεύουν άπαντες στην Αμερική. Όχι άδικα. Και το buzzer του Ντέιβις ξεσήκωσε κόσμο και κοσμάκη στο τουίτερ. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς τον αποθέωσε μέσω του twitter, όπως έκαναν και ο Ντέιμιαν Λίλαρντ, ο Ντόνοβαν Μίτσελ και ο Τζάρεντ Ντάντλεϊ που τον παρομοίασε με "ιδιοφυία του κλατς".

Ο ίδιος ο Γιόκιτς έβγαλε το καπέλο του στον αντίπαλό του: "Οι μεγάλοι παίκτες κάνουν τέτοια μεγάλα σουτ".

Πώς όμως να χάσουν οι Λέικερς και πώς να αστοχήσει ο Ντέβιτς στο σουτ της νίκης, όταν η ομάδα φορούσε τις 'Mamba Jerseys' δηλαδή τις φανέλες στη σχεδίαση των οποίων συμμετείχε και ο Κόμπε Μπράιαντ, με αποτέλεσμα να πάρουν το όνομά του. Φανέλες, φυσικά, που μετά τον τραγικό θάνατο του αξέχαστου άσου, έχουν πάρει συναισθηματική αξία για κάθε Laker, που σέβεται την ιστορία του.

Ο ίδιος ο Ντέιβις, άλλωστε, μετά το τρίποντο και πριν χαθεί στους πανηγυρισμούς με τους συμπαίκτες του, φώναξε "Κόμπε" (μετά έδειξε την καρδιά του και βέβαια τα... φρύδια του, τα οποία μη ξεχνάμε ότι τα έχει μπραντάρει από το 2012).

Λίγες στιγμές αργότερα παραδεχόταν: "Με αυτές τις φανέλες δεν πρόκειται να χάσουμε ποτέ. Είμαι πολύ χαρούμενος που σκόραρα στο τέλος και κερδίσαμε μια ομάδα που παλεύει κολασμένα για τη νίκη μέχρι το τέλος. Μου αρέσει να βάζω τέτοια καλάθια, γι' αυτό με έφεραν εδώ, αλλά δεν είμαι μόνος μου. Έχουμε μια ομάδα η οποία παίζει ο ένας για τον άλλον και κάθε βράδυ θέλουμε να παίρνουμε τις νίκες".

Το φάντασμα του Κόμπι πλανιέται πάνω απ' όλους τους Λέικερς. Όχι όμως για να τους τρομάξει ή να τους στοιχειώσει. Η μορφή του Μπράιαντ, του εμβληματικού αρχηγού εμπνέει ακόμη τα αποδυτήρια της ομάδας του Λος Άντζελες, τουλάχιστον στα λόγια. Ο Φρανκ Βόγκελ στο λογύδριο του μετά τη νίκη, είπε ότι τέτοια σουτ δείχνουν ότι στο γήπεδο ήταν και ο 'Mamba'. Ο Κόμπι 'θα παίξει πολύ'. Ειδικά αν οι Λέικερς προκριθούν στον τελικό. Δείτε άλλωστε στο τέλος του βίντεο που οι παίκτες και ο προπονητής φωνάζουν ''Mamba''!

Κι έτσι ο Ντέιβις πέρασε στην ιστορία των Λέικερς, καθώς έγινε ο έβδομος παίκτης της ομάδας που σκοράρει buzzer beater ρ σε αγώνα πλέι-οφ. Εκτός φυσικά του Κόμπι Μπράιαντ, ο 'AD' μπήκε σε μια λίστα όπου συμπεριλαμβάνονται ακόμη παίκτες θρύλοι: Τζέρι Γουέστ, Έλτζιν Μπέιλορ αλλά και οι Ντέρεκ Φίσερ, Μετα Γουορλντ Πις (ο Ρον Αρτεστ δηλαδή) και ο Ρόμπερτ Χόρι, που ήταν και ο τελευταίος ο οποίος είχε πετύχει ένα τέτοιο καλάθι, πριν από 18 χρόνια εναντίον των Σακραμέντο Κινγκς.

Για θυμηθείτε λίγο:

Για να πούμε την αλήθεια οι Λέικερς δεν έπαιξαν τόσο καλά. Έχασαν τη διαφορά, είδαν τους Νάγκετς να επιστρέφουν. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς που ξεκίνησε με 3/3 τρίποντα, αλλά είχε στη συνέχεια πέντε άστοχα (ένα airball ειδικά στο τέλος, έκανε αίσθηση) απάντησε με το γνωστό του τρόπο σε όσους κάνουν κριτική: "Όσοι μιλούν εκ του ασφαλούς απ' έξω, είμαι σίγουρος ότι όταν μπουν σε ένα γήπεδο θα τα κάνουν πάνω τους δέκα φορές στις δέκα" . Μα είναι τώρα αυτά λόγια , αντάξια ενός βασιλιά;

Η ουσία βέβαια είναι ότι έχει γίνει το 2-0 και αυτό επισήμανε ο Ντέιβιτς μετά το ματς: "Μπορεί να πανηγυρίσουμε λίγο ακόμη, όμως στο τέλος της βραδιάς θα πρέπει να σκεφτούμε ότι έχουμε ένα 2-0 το οποίο πρέπει, πλέον, να προασπίσουμε στον τρίτο αγώνα. Δεν χρειάζεται να δώσουμε δικαιώματα για να ελπίζουν οι αντίπαλοί μας" Η ιστορία λέει πως δύσκολα μπορούν οι Νάγκετς να απειλήσουν το LA καθώς αυτός ήταν ο 30ός αγώνας πλέι-οφ ανάμεσα στις δυο ομάδες και το σκορ είναι 23-7 υπέρ των Λέικερς.

News 24/7

24MEDIA NETWORK