Ο Ολυμπιακός ήταν αδικαιολογήτως χαλαρός

Η Ρεάλ νίκησε στο χαλαρό τον Ολυμπιακό και ο Γιάννης Φιλέρης γράφει τι ακριβώς ενόχλησε τον Κεστούτις Κεμζούρα που είδε τους παίκτες του από καλούς μαθητές να μεταμορφώνονται σε... κουμπούρες.

Ο Τέιλορ Ρότσεστι ήταν από τους λίγους παίκτες του Ολυμπιακού που ξεχώρισαν στη Μαδρίτη
Ο Τέιλορ Ρότσεστι ήταν από τους λίγους παίκτες του Ολυμπιακού που ξεχώρισαν στη Μαδρίτη EUROKINISSI SPORTS

Οι, εδώ κι ένα-ενάμιση μήνα, καλοί μαθητές του Κεστούτις Κεμζούρα πιάστηκαν 'κουμπούρες' στη Μαδρίτη και ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε πολύ πιο κάτω από το μέτριο, για να διεκδικήσει κάτι αξιοπρεπέστερο από μια... ήττα με κάτω τα χέρια κόντρα στη Ρεάλ. Συνήθως βέβαια, στην Wizink Arena οι 'ερυθρόλευκοι' δύσκολα αποφεύγουν ακόμη και σκορ 'πολλά με λίγα'. Πέρσι είχαν κάνει σχεδόν μια ίδια εμφάνιση (και παρόμοιο σκορ, 94-78) με τις νίκες τους όπως εκείνη της σεζόν 2016-17, να είναι σπάνιο φαινόμενο.

Δεν είναι εκεί το θέμα μας, ωστόσο. Κανείς δεν περίμενε ότι αυτός ο Ολυμπιακός θα πήγαινε στη Μαδρίτη και θα άντεχε σε βάθος σαράντα λεπτών, απέναντι σε μια εκ των κορυφαίων ομάδων της διοργάνωσης. Το πιθανότερο ήταν να χάσει, όπως κι έγινε. Ο εκνευρισμός, όμως, του προπονητή μετά τον αγώνα ήταν δικαιολογημένος. Δεν έβλεπε το σκορ, αλλά την προσπάθεια της ομάδας του.

Ίσως, μάλιστα, ο Κεμζούρα να είδε περισσότερο τη... χαλαρή προσπάθεια της Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι δεν πιέστηκαν, δεν πάτησαν το γκάζι, δεν βγήκαν από το πρόγραμμά τους. Ο Λάσο που αυτή την εποχή δεν έχει στη διάθεσή του τον Σέρχιο Γιουλ, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο ροτέισον μέσα στο παιχνίδι, κάτι που έκανε με ακρίβεια δευτερολέπτων απέναντι στον Ολυμπιακό. Δεν βρέθηκε ποτέ σε δύσκολη θέση, να αλλάξει το σχεδιασμό του, να πάει σε ένα σχέδιο Β.

Με εξαίρεση τα πρώτα τέσσερα-πέντε λεπτά, όπου ο Ολυμπιακός είχε καταφέρει να περιορίσει την ισπανική επίθεση, όλο το υπόλοιπο ματς έμοιαζε με προπόνηση της Ρεάλ. Ο Κοζέρ ήταν ο κορυφαίος παίκτης των νικητών, παίζοντας μόνο στο δεύτερο μέρος, ο Ράντολφ (4/9) και ο Τόμκινς (2/3) έριχναν τρίποντα όπως... ο Ράις στο ΟΑΚΑ, ο Καμπάτσο ήταν ο ουσιαστικός ηγέτης και ο Ταβάρες αξεπέραστο εμπόδιο μέσα στη ρακέτα. Από τη στιγμή που η Ρεάλ πέτυχε το πρώτο της τρίποντο και ζεστάθηκε δεν είχε κανένα πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός μείωνε το σκορ μόνο όταν οι γηπεδούχοι έχαναν τη συγκέντρωσή τους, ή όταν ο Τζόρνταν Μικι δεν μπορούσε να 'τρομάξει' τους Πειραιώτες όπως ο Ταβάρες.

Αυτό ήταν, που ενόχλησε πιο πολύ τον Κεμζούρα. Η ευκολία με την οποία κέρδισε η Ρεάλ και η πολύ κακή προσαρμογή του Ολυμπιακού στα δεδομένα του αγώνα. Λάθη ακόμη και στην πρώτη πάσα, έλλειψη συνεργασιών (ειδικά στο πρώτο δεκάλεπτο) και μεγάλη έλλειψη ενέργειας για να κοντραριστεί ο αντίπαλος. Εδώ κάποιος μπορεί να ρωτήσει και ίσως να έχει δίκιο: "Μα μπορεί αυτός ο Ολυμπιακός, με το συγκεκριμένο υλικό, να κοντράρει περισσότερο τη Ρεάλ;".

Ο Ολυμπιακός ήταν αδικαιολογήτως χαλαρός
EUROKINISSI SPORTS

Μα δεν κοιτάει κανείς, την έκταση του τελικού σκορ, όσο την συνολική προσπάθεια. Αυτό είπε και ο Λιθουανός προπονητής μετά το ματς: "Κάποιοι έπαιξαν, αλλά δεν φτάνει μόνο με δυο-τρεις, να μπορέσεις να είσαι ανταγωνιστικός με μια τέτοια ομάδα". Πράγματι ο Ολυμπιακός μπορεί να πήρε πράγματα από τον Βεζένκοφ (μάλλον ο καλύτερος με 12π και 5 ριμπ), τον Ριντ (11π-5ρ) και τους Ρότσεστι (11π-9ασ)-Τσέρι (12π) οι υπόλοιποι ωστόσο... δεν.

Δεν έχει την πολυτέλεια ο φετινός Ολυμπιακός να δείχνει τέτοιο πρόσωπο. Να μην παίζει, δηλαδή, στα 'κόκκινα' σε όλα τα παιχνίδια του. Ο Κεμζούρα γνωρίζει καλύτερα πόσο εύθραυστη είναι η ομάδα του, αλλά και την προσπάθεια που έκαναν όλοι μαζί για να βελτιώσουν τις τεράστιες αδυναμίες τους. Το να εμφανίζουν ένα τέτοιο πρόσωπο είναι πράγματι ένα πισωγύρισμα.

Μικρομεσαίος μεν, να παλέψεις δε...

Η Ευρωλίγκα, βεβαίως, είναι μια διοργάνωση που έχει και τέτοια βράδια. Και τόσο σημαντικές ήττες. Αρκεί κανείς να γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες του και να προσπαθεί σε κάθε ματς να τις εξαντλεί. Προφανώς και ο Ολυμπιακός δεν ανήκει στο γκρουπ της πρώτης γραμμής της διοργάνωσης. Ενδεχομένως να μην μπορεί να μπει και στο δεύτερο, να συμπληρώσει δηλαδή την οκτάδα και να παίξει στα play-off. Οι πέντε νίκες σε 13 αγώνες πείθουν για αυτό.

Δεν είπαμε να αρχίσει να μεγαλοπιάνονται χωρίς λόγο οι Πειραιώτες. Όμως ό,τι έχουν να δώσουν πάνω στο παρκέ, πρέπει να το εξαντλούν μέχρι τέλους. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαλαρώσουν ακόμη κι αν στο προηγούμενο ματς, όπως συνέβη στο ΟΑΚΑ, όλοι μιλούσαν για μια σπουδαία εμφάνιση. Μα δεν φτάνει αυτό. Και στο κάτω-κάτω, ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε την προηγούμενη Παρασκευή. Έχασε. Δεν επιτρέπεται, λοιπόν, στο αμέσως επόμενο παιχνίδι να εμφανιστούν τόσο χαλαροί, μακριά από το πλάνο τους και πολύ περισσότερο από τις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα.

Μπορεί ο Πάντερ;

Η απουσία του Βασίλη Σπανούλη δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία, έστω κι αν ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Ο Κέβιν Πάντερ πήρε μια ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει, χωρίς να τα καταφέρει. Το ερώτημα είναι αν ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί πράγματι να βοηθήσει τον Ολυμπιακό.

Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς την ενέργειά του, ή την επιθετικότητά του. Αυτή τη στιγμή μοιάζει περισσότερο με παίκτη μιας ομάδας που θα του αναθέσει το ρόλο του ηγέτη, με εντολή "πάρε την μπάλα και κάνε ό,τι θες". Δύσκολα ο Ολυμπιακός (όσο κι αν έχει πέσει... επίπεδο) μπορεί να γίνει τέτοιο σύνολο. Ακόμη κι έτσι, όμως, είναι φανερό ότι ο Αμερικανός (μετά την άφιξη του Ρότσεστι) έχει χάσει χρόνο συμμετοχής και ταυτόχρονα την αυτοπεποίθησή του.

Ο Κεμζούρα δείχνει να προτιμά πολύ περισσότερο τον Τσέρι, που μπαίνει στο γήπεδο για να βοηθήσει με την ενέργειά του και τη δύναμή του στην άμυνα. Σε αντίθεση με ό,τι έκανε στο ΟΑΚΑ ο Λιθουανός δεν έδωσε χρόνο στη Μαδρίτη στον Γουέιντ Μπόλντγουιν. Έπαιξε μόλις δυο λεπτά, έκανε λάθη μεν, δεν τον ξαναείδαμε, ωστόσο, στη συνέχεια.

Η μάχη των play-off

Αν υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός πράγματι τρέφει ελπίδες πρόκρισης στα play-off, η δύσκολη εβδομάδα που έρχεται είναι αρκετά σημαντική. Υποδέχεται την Χίμκι την ερχόμενη Τετάρτη, ενώ δυο μέρες αργότερα ταξιδεύει στο Βελιγράδι για να παίξει με τον Ερυθρό Αστέρα. Αν την επόμενη Παρασκευή το βράδυ μετράει δυο στα δυο, τότε ένα βήμα θα το έχει κάνει. Σε άλλη περίπτωση θα αρχίσουν να δυσκολεύουν τα πράγματα και να μη βγαίνουν τα κουκιά.

Το 5-8 μεταφράζεται σε ποσοστά σε 38.4% Για να μπει κανείς στα πλέι-οφ, θα πρέπει να έχει πάνω από 50%. Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι πρέπει μια ομάδα να κάνει συνολικά 18-19 ήττες. Ο στόχος παραμένει πολύ υψηλός για τον φετινό Ολυμπιακό. Στο χέρι του είναι να διαψεύσει τα προγνωστικά.


 

News 24/7

24MEDIA NETWORK