Ο Ολυμπιακός στην πρίζα για πλέι-οφ και πλεονέκτημα έδρας στην Euroleague

Με το Κύπελλο Ελλάδας αγκαλιά ο Ολυμπιακός πατάει γκάζι στην τελική ευθεία της Euroleague. Έντεκα τελικοί, με στόχο τα πλέι-οφ και το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, που ίσως φέρει ακόμη και αβαντάζ έδρας. Όλα τα δεδομένα για τους "ερυθρόλευκους" και τους υπόλοιπους μνηστήρες.

Ο Ολυμπιακός στην πρίζα για πλέι-οφ και πλεονέκτημα έδρας στην Euroleague
EUROKINISSI SPORTS

Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος, πήρε τον ένα από τους δυο εθνικούς τίτλους και το κυριότερο εξασφάλισε την ηρεμία που χρειάζεται, για να πατήσει γκάζια στην τελική ευθεία της Euroleague. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο κέρδος από τον θρίαμβο στο Ηράκλειο. Οι "ερυθρόλευκοι" μπαίνουν στο γήπεδο την Πέμπτη, καθώς περιμένουν στο ΣΕΦ την Ολύμπια Μιλάνο.

Η επιστροφή του κόσμου τους (5.500 εισιτήρια) είναι ένα έξτρα όπλο για τον πολύ δυνατό εντός έδρας Ολυμπιακό, που έχει μπροστά του 11 τελικούς πριν το τελείωμα της κανονικής περιόδου. Είναι ώρα να δούμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση, καθώς μέσα σε 40 μέρες θα έχουν όλα ξεκαθαρίσει. Και για τα πλέι-οφ και για το αβαντάζ έδρας, πως δηλαδή θα διαμορφωθούν τα ζευγάρια που θα δώσουν τη μάχη για την πρόκριση στο φάιναλ-φορ.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα:

✍ Για την πρόκριση στα πλέι-οφ φτάνουν 18-19 νίκες, άρα ο Ολυμπιακός με τις 14 που έχει μέχρι τώρα, βρίσκεται κοντά στο να εξασφαλίσει μια θέση στην οκτάδα. Λογικά μάλιστα θα επιδιώξει και ένα καλό πλασάρισμα, με βάση τη δυναμική του μέχρι τώρα στη διοργάνωση.

✍ Μπαρτσελόνα και Ρεάλ δεν χάνουν το 1-2, με τους Καταλανούς μάλιστα να είναι φαβορί για την πρώτη θέση, αφού στην ισοβαθμία υπερτερούν λόγω των δυο νικών τους κόντρα στους Μαδριλένιους στην κανονική περίοδο.

✍ Δεν χάνει και την τρίτη θέση η Αρμάνι Μιλάνου. Η απόσταση των τριών νικών από Ολυμπιακό, Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ Μόσχας που την ακολουθούν με 14 είναι μεγάλη, για να αλλάξει, από τη στιγμή μάλιστα που η ομάδα του Μεσίνα δείχνει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα και κυρίως σκληράδα.

Εννιά ομάδες θα δώσουν τη μάχη για τις άλλες πέντε θέσεις των πλέι-οφ. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται μέσα σ' αυτές, ξεκινάει ένα μαραθώνιο αγώνων (όπως όλοι, άλλωστε) αφού μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει δώσει τα εννιά από τα έντεκα παιχνίδια που του απομένουν. Πόσες είναι οι πιθανότητες του; Ποιο είναι το πλήρες πρόγραμμα, τι γίνεται με τις υπόλοιπες διεκδικήτριες;

Βγάζουμε κομπιουτεράκι, χαρτί, αξιολογούμε τη δυναμική των υποψηφίων και κάνουμε την τελική πρόβλεψη. Ιδού:

Ολυμπιακός (14-9, 60.9%), Εντός: 10-1, Εκτός: 4-8

  • Εντός Έδρας: Μιλάνο (24/2), Ζενίτ (8/3), Παναθηναϊκός (17/3), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (20/3), Μπαρτσελόνα (1/4), Καζάν (7/4)
  • Εκτός Έδρας: Μπάγερν (7/3), Άλμπα Βερολίνου (10/3), Ζαλγκίρις (15/3), Μονακό (23/3), Βιλερμπάν (25/3)

Ο Ολυμπιακός έκανε μια νίκη κλειδί (όπως πέρσι ήταν μοιραία η ήττα στο Κάουνας) κερδίζοντας στο ΣΕΦ την Εφές με το μπάζερ μπίτερ του Σλούκα, φτάνοντας τις 14 νίκες και κάνοντας το αποφασιστικό βήμα να βρεθεί πρώτα στα πλέι-οφ και εν συνεχεία σε καλό πλασάρισμα μέσα στην οκτάδα. Έχει ακόμη 11 ματς, το πρόγραμμα του είναι βαρύ, όχι όμως τόσο δύσκολο, αν δούμε πρώτο το όνομα των αντιπάλων, δεύτερο το που αντιμετωπίζει τον καθένα από τους έντεκα και τέλος τη δυναμική που αναπτύσσει ο ίδιος, μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου στο Ηράκλειο.

Από τα έντεκα ματς, τα τέσσερα (Παναθηναϊκός εντός και Άλμπα, Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν) είναι κόντρα σε ομάδες που δεν έχουν ελπίδες πρόκρισης (ενδεχομένως να είναι και η Μονακό όταν την αντιμετωπίσει), όσο κι αν ένα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, ή οι μονομαχίες εκτός έδρας, είναι εύκολα παιχνίδια.

Από τις "μεγάλες δυνάμεις" υποδέχεται Μπαρτσελόνα, Μιλάνο και ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ περιμένει και διεκδικήτριες της πρόκρισης (Ζενίτ, Καζάν). Μία ακόμη τέτοια ομάδα (Μπάγερν) την έχει εκτός έδρας.

Θυμίζουμε ότι στο ΣΕΦ φέτος ο Ολυμπιακός έχασε μόνο από τον Ερυθρό Αστέρα (σε ματς χωρίς κόσμο, με συνθήκες κορωνοϊού) μετράει ένα εντυπωσιακό 10-1. Μακριά από το γήπεδο του σε 12 αγώνες, έχει 4 νίκες, το ότι θα παίξει ωστόσο με ομάδες πιο μικρής δυναμικότητας του δίνει το περιθώριο να αισιοδοξεί. Κομβικό το εντός έδρας ματς με τη Ζενίτ, καθώς με τη ρωσική ομάδα είναι ισόβαθμος (έχει ηττηθεί με διαφορά 6π).

Πρόβλεψη: Με βάση το ποσοστό του, ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει ακόμη 6-7 νίκες. Στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να φτάσει και τις 8. Αυτό σημαίνει ένα απολογισμό 20-22 νικών, που θα του δώσουν πιθανότατα μια από τις θέσεις 4-6.

Ζενίτ (14-9, 60.9%), Εντός: 7-4, Εκτός: 7-5

  • Εντός Έδρας: Μπαρτσελόνα (25/2), Βιλερμπάν (1/3), ΠΑΟ (11/3), Καζάν (22/3), ΤΣΣΚΑ (1/4), Ζαλγκίρις (8/4)
  • Εκτός Έδρας: Μακάμπι (3/4), Ολυμπιακός (8/4), Φενέρ (18/3), Μιλάνο (24/3), Μπάγερν (29/3)

Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έχει αντέξει τον ανταγωνισμό κυρίως λόγω του εξαιρετικού ρεκόρ που γράφει το κοντέρ της μακριά από την Αγία Πετρούπολη. Με 7 νίκες σε 12 ματς η Ζενίτ είναι από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης εκτός έδρας (μόνο η Μπαρτσελόνα έχει περισσότερες). Από την άλλη το πρόγραμμα της δεν είναι τόσο ευνοϊκό καθώς και οι πέντε ομάδες που αντιμετωπίζει μετά από ταξίδι εκτός Ρωσίας, είναι διεκδικήτριες της πρόκρισης και διαθέτουν πολύ σκληρές έδρες.

Αντίθετα στο γήπεδο της η Ζενίτ θα παίξει τρια ματς με ομάδες εκτός πρόκρισης (Βιλερμπάν, Παναθηναϊκό, Ζαλγκίρις) θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα κουρασμένη από το Copa Del Ray και θα δώσει δυο ρωσικά ντέρμπι με Καζάν και ΤΣΣΚΑ. Αυτό ενδεχομένως να αποσύρει το αβαντάζ έδρας, αφού μιλάμε για ματς VTB League. Η δυσκολία, πάντως, βρίσκεται μακριά από το σπίτι της γιατί και τα πέντε παιχνίδια είναι φωτιά.

Πρόβλεψη: Έξι ή εφτά νίκες είναι το μάξιμουμ που μπορεί να πάρει από το υπόλοιπο της χρονιάς η Ζενίτ. Δύσκολα όμως θα φτάσει πιο ψηλά, ενώ υπάρχει πιθανότητα να μείναι κάτω από τις έξι νίκες, λόγω του μεγάλου βαθμού δυσκολίας στα εκτός έδρας. Πιο κοντά στις 19-20 νίκες, παρά στις 21-22. Κάτω από την 5η θέση...

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (14-10, 58.3%) Εντός: 8-4, Εκτός: 6-6

  • Εντός Έδρας: Μπαρτσελόνα (27/2), Ρεάλ Μαδρίτης (4/3), Μονακό (17/3), Ζαλγκίρις (25/3), Μπασκόνια (7/4)
  • Εκτός Έδρας: Μπάγερν (24/3), Φενέρ (10/3), Ολυμπιακός (20/3), Ερ.Αστέρας (22/3), Ζενίτ (1/4)

Δεν είναι από τις καλύτερες χρονιές της ΤΣΣΚΑ, που συνήθως τέτοια εποχή είχε "καθαρίσει" το αβαντάζ έδρας, ενώ φέτος ακόμη ψάχνεται. Οι μεταγραφές της (πρώτα ο Φρίμαν, μετά ο Πάνγκος, ο οποίος πάντως δεν έχει ακόμη υπογράψει) δείχνουν την ανησυχία του Δημήτρη Ιτούδη, κυρίως για τη δυναμική της περιφέρειας του. Εκτός των άλλων η ΤΣΣΚΑ έχει και ένα ματς περισσότερο, άρα δέκα παιχνίδια για να φτάσει στο τέρμα της κανονικής περιόδου.

Φυσικά η ΤΣΣΚΑ δεν είναι ομάδα του 58.3%, προφανώς μπορεί να κερδίσει πολλά περισσότερα παιχνίδια απ' όσο δείχνει η μέχρι τώρα πορεία της. Σημειώστε πάντως ότι εντός έδρας θα παίξει με Μπαρτσελόνα και Ρεάλ, που βρίσκονται στην κορυφή, ενώ μακριά από τη Μόσχα με εξαίρεση τον Ερυθρό Αστέρα, θα αντιμετωπίσει ομάδες που διεκδικούν θέση στα πλέι-οφ.

Πρόβλεψη: Αν η ΤΣΣΚΑ παίξει με βάση τις δυνατότητες της μπορεί να κάνει 8 νίκες και να φτάσει εύκολα τις 22. Δεν πιστεύουμε ότι θα φτάσει ως εκεί, φέτος. Μεταξύ 20 και 21, θα ναι στο τέλος από 4η μέχρι 6η

Καζάν (13-11, 54.2%) Εντός :8-5, Εκτός : 5-6

  • Εντός Έδρας: Βιλερμπάν (3/3), Μακάμπι (17/3), Παναθηναϊκός (24/3), Φενέρ (31/3)
  • Εκτός Έδρας: Μονακό (22/2), Μπασκόνια (24/2), Μιλάνο (1/3), Μπάγερν (11/3), Ζενίτ (22/3), Ολυμπιακός (7/4)

Η πρώην ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη, που φέτος καθοδηγεί ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς έδειξε αξιοθαύμαστη σταθερότητα, έχοντας παίξει πάντως και δυο ματς παραπάνω στο γήπεδό της. Της μένουν δέκα παιχνίδια, έξι εκ των οποίων θα τα παίξει μακριά από το γήπεδό της. Κι εδώ έγκεται ο μεγάλος βαθμός δυσκολίας στο πρόγραμμά της, αφού με εξαίρεση την Μπασκόνια, τα υπόλοιπα εκτός έδρας ματς είναι όλα με ομάδες που θα παλεύουν για την πρόκριση.

Μέσα στο γήπεδό της έχει προφανώς σαν "σίγουρα" τα ματς με Βιλερμπάν και Παναθηναϊκό, θα δώσει ωστόσο μάχες και με Μακάμπι και με Φενέρ. Για να είναι ακόμη πιο δυνατή η Καζάν επανέφερε στο ρόστερ της τον Πορτορικάνο γκαρντ Τζον Χόλαντ, που πέρσι είχε μ.ο 10.3π με 43% τρίποντα, αλλά στο Eurocup. Δεν την ευνοεί το πρόγραμμα, θα αντιμετωπίσει αρκετές δυσκολίες.

Πρόβλεψη: Οι έξι νίκες μοιάζουν το ταβάνι της ρωσικής ομάδας, που μάλλον όμως θα βρίσκεται και στην οκτάδα. Είτε με 18 είτε με 19 νίκες, θα' ναι 7η ή 8η

Φενέρμπαχτσε (12-10, 54.5%), Εντός: 9-3, Εκτός: 3-7

  • Εντός Έδρας: ΤΣΣΚΑ (10/3), Μπάγερν (15/3), Ζενίτ (18/3), Άλμπα (29/3), Παναθηναϊκός (8/4)
  • Εκτός Έδρας: Μονακό (25/2), Ερ.Αστέρας (27/2), Εφές (3/3), Μπασκόνια (22/3), Μπαρτσελόνα (25/3), Καζάν (31/3), Μακάμπι (δεν έχει οριστεί ακόμη)

Έχει τα λιγότερα ματς απ' όλους (άρα τα περισσότερα για να τελειώσει την κανονική περίοδο) αλλά και τα περισότερα προβλήματα. Μετά τους Γιαν Βέσελι και Νάντο Ντε Κολό, που τέθηκαν νοκ-άουτ τον Δεκέμβριο (ο Βέσελι επιστρέφει μέσα στον Μάρτιο, πάντως) χτύπησε και ο Πιέρια Χένρι. Ο φορμαρισμένος Αμερικανός θα λείψει τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, στην κορύφωση δηλαδή της μάχης.

Η τουρκική ομάδα έχει κάνει ένα εντυπωσιακό ντεμαράζ καθώς μετράει 9 νίκες και μόλις 1 ήττα στα δέκα τελευταία της παιχνίδια (ηττήθηκε μόνο από τον Παναθηναϊκό) κάτι που την έφερε σε τροχιά πρόκρισης. Το πρώτο ερώτημα είναι αν θα αντέξει μέχρι τέλους, έχοντας αυτές τις απώλειες. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα εφτά ματς εκτός έδρας που πρέπει να παίξει και με ρεκόρ 3-7 μέχρι τώρα η συνέχεια δεν μοιάζει τόσο ευοίωνη.

Πρόβλεψη: Ανάμεσα στις 6 και 7 νίκες το πιο πιθανό αποτέλεσμα, οι οκτώ το μάξιμουμ, ανάλογα και με το πως θα είναι το ρόστερ της. Δηλαδή τελικό ρεκόρ από 18 μέχρι 20 νίκες, κάτι που σημαίνει ότι θα καταταγεί από 6η μέχρι 8η.

Εφές (12-12, 50%), Εντός: 8-3, Εκτός: 4-9

  • Εντός Έδρας: Μακάμπι (24/2), Φενέρ (3/3), Ρεάλ (22/2), Μιλάνο (24/3), Μπάγερν (29/3), Άλμπα (1/4)
  • Εκτός Έδρας: Μπαρτσελόνα (8/3), Μονακό (11/3), Ζαλγκίρις (17/3), Ερυθρός Αστέρας (7/4)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης είναι στο 50%, όλο λέμε θα ανακάμψει, τώρα θα αρχίσει το ντεμαράζ, αλλά όλο και μένει πίσω. Αυτή τη στιγμή είναι εκτός οκτάδας, μπορεί να της στοιχίσει η ήττα από τον Ολυμπιακό, ενώ και ο Σέιν Λάρκιν που μοιάζει να αλληθωρίζει προς τη Μαδρίτη (για του χρόνου, όμως) έχει αστάθεια λόγω των ενοχλήσεων στο γόνατό του.

Από την άλλη η Εφές από τα δέκα ματς που έχει μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου, τα έξι είναι εντός έδρας όπου παραμένει δυνατή και μάλλον εκεί θα στηρίξει την προσπάθεια της για να κάνει την αντεπίθεση που όλοι περιμένουμε. Εκτός των άλλων με εξαίρεση την επίσκεψή της στη Βαρκελώνη μπορεί να πάρει τα τρία από τα τέσσερα ματς που θα δώσει μακριά από το γήπεδο της.

Πρόβλεψη: Αν την σπρώξει το πρόγραμμα μπορεί να φτάσει τις 8 νίκες. Μπορεί να απειλήσει την 6η θέση, φτάνοντας με τελικό απολογισμό τις 20 νίκες. Το θέμα είναι ποια Εφές θα δούμε. Αυτήν που είναι ευάλωτη όπως σε πολλά ματς φέτος, ή εκείνη που διέλυσε πρόσφατα τη Φενέρ στον τελικό του τουρκικού Κυπέλλου;

Μπάγερν (12-12, 50%), Εντός: 8-4, Εκτός: 4-8

  • Εντός Έδρας: ΤΣΣΚΑ (24/2), Ολυμπιακός (4/3), Καζάν (15/3), Ζενίτ (24/3), Ερυθρός Αστέρας (1/4)
  • Εκτός Έδρας: Φενέρ (15/3), Μιλάνο (18/3), Παναθηναϊκός (22/3), Εφές (29/3), Ρεάλ (7/4)

Δέκα παιχνίδια λείπουν στην Μπάγερν μόνο που σχεδόν κανένα απ' αυτά δεν είναι εύκολο, με εξαίρεση ίσως αυτό με τον Ερυθρό Αστέρα στο γήπεδο της, την πρωταπριλιά που μας έρχεται. Ακόμη και τον αδιάφορο Παναθηναϊκό η Μπάγερν θα τον αντιμετωπίσει εκτός έδρας, άρα δεν θα κάνει και περίπατο στο ΟΑΚΑ.

Είναι κομβικά τα επόμενα δυο ματς με ΤΣΣΚΑ και Ολυμπιακό στο Μόναχο. Αν οι Βαυαροί νικήσουν και στα δυο παίρνουν φόρα για να φτάσουν στον στόχο της πρόκρισης, που θα έρθει με τουλάχιστον 6 νίκες. Θα χρειαστεί να κάνουν υπερβάσεις, πάντως, για τις οποίες η φετινή ομάδα της Μπάγερν δεν δείχνει το ίδιο ικανή με την περσινή. Με τον Τρινκιέρι, βέβαια, ποτέ δεν ξέρεις.

Πρόβλεψη: Οι έξι νίκες είναι ίσως το μάξιμουμ που μπορεί να κάνει η γερμανική ομάδα. Με 18 νίκες μάλλον μπαίνει στην οκτάδα, μπορεί όμως να μην τα καταφέρει

Μονακό (12-13, 48%), Εντός: 5-6, Εκτός: 7-7

  • Εντός Έδρας: Καζάν (22/2), Φενέρ (25/2), Εφές (11/3), Ολυμπιακός (23/3), Μπασκόνια (15/9),Άλμπα (8/4)
  • Εκτός Έδρας: Μπαρτσελόνα (3/3), ΤΣΣΚΑ (17/3), Μιλάνο (31/3)

Προφανώς κι εδώ που έχει φτάσει είναι επιτυχία. Οι Μονεγάσκοι, είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, αλλά δεν μοιάζουν τόσο ... πρωτάρηδες. Άλλωστε το ότι βρίσκονται στο γκρουπ των ομάδων που διεκδικούν την πρόκριση με 7 νίκες εκτός έδρας, δείχνει τη δυναμική τους. Από την άλλη έχουν μόλις εννιά ματς για το τέλος, καθώς μετράνε 25 ματς, τα περισσότερα απ' όλες τις άλλες ομάδες.

Δεν έχει εύκολα παιχνίδια η Μονακό, έστω κι αν τα έξι από τα εννιά θα τα δώσει στο Πριγκιπάτο (όπου εκεί όμως το ρεκόρ της είναι χειρότερο απ' ό,τι εκτός έδρας). Εκτός έδρας (Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ και Μιλάνο) δύσκολα θα κερδίσει κάποιον, άρα για να προκριθεί θα πρέπει να πάρει οπωσδήποτε όλους τους αγώνες στο σπίτι της.

Πρόβλεψη: Από 3 μέχρι 5 νίκες. Μάλλον μένει εκτός πλέι-οφ

Μακάμπι (11-12, 47.8%) Εντός: 8-3, Εκτός: 3-9

  • Εντός Έδρας: Μπασκόνια (1/3), Ζενίτ (3/3), Μιλάνο (22/3), Ρεάλ (24/3), Βιλερμπάν (31/3), Φενέρ (δεν έχει οριστεί)
  • Εκτός Έδρας: Εφές (24/2), Ερ.Αστέρας (10/3), Καζάν (17/3), Παναθηναϊκός (29/3), Μπαρτσελόνα (8/4)

Η ισραηλινή ομάδα βρίσκεται στην αναζήτηση του προπονητή που θα αντικαταστήσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Η χρονιά δεν έχει πάει καλά, οι οπαδοί μπαίνουν στο γήπεδο και διακόπτουν τις προπονήσεις, οι Αμερικανοί κάνουν του κεφαλιού τους και έξω από το γήπεδο, γενικώς δεν μιλάμε για μια Μακάμπι όπως την έχουμε συνηθίσει, δυνατή, αποφασισμένη και προσηλωμένη στο στόχο.

Μπορεί τελικά η ομάδα του Τελ Αβίβ να είναι στους "8". Θα εξαρτηθεί πως θα αντιδράσει ο οργανισμό στην απομάκρυνση του προπονητή, ποιος βέβαια θα είναι ο επόμενος και τι τελικά θέλει να κάνει η Μακάμπι στη φετινή Ευρωλίγκα. Το πρόγραμμά της είναι ισορροπημένο, όμως αυτή τη στιγμή είναι το λιγότερο που τη νοιάζει.

Πρόβλεψη: Από 6 μέχρι 7 νίκες. Με 18 νίκες θα είναι στα πλέι-οφ. Αλλιώς θα τα δει ξανά από την τηλεόραση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK