Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης ξέρει να κερδίζει στο ΟΑΚΑ

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο ελληνικό πρωτάθλημα, όταν το ντέρμπι είναι στο πλαίσιο της Euroleague ξέρει τον τρόπο να κερδίζει. Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται τα μεγάλα διπλά των "ερυθρολεύκων" αλλά και δυο σερί τρομερές νίκες του Παναθηναϊκού.

Ο Ολυμπιακός της Ευρώπης ξέρει να κερδίζει στο ΟΑΚΑ
EUROKINISS

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει στις αιώνιες μονομαχίες του ελληνικού πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός κερδίζει πιο συχνά στο ΟΑΚΑ, όταν το ματς με τον Παναθηναϊκό γίνεται για την EuroLeague. Γενικά, άλλωστε, στους "ευρωπαϊκούς" αγώνες των δυο κορυφαίων ελληνικών ομάδων, οι "ερυθρόλευκοι" έχουν ένα προβάδισμα 12-7. Την Πέμπτη (23/12, 21:00, Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για 20ή φορά. Η πρώτη ήταν ο ημιτελικός του φάιναλ-φορ του Τελ Αβίβ το 1994, με τη νίκη του Ολυμπιακού και την πρόκρισή του στον τελικό, η 19η πέρσι, όταν ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από το ΣΕΦ.

Συνολικά στο ΟΑΚΑ έχουν διεξαχθεί οκτώ παιχνίδια και τα μισά τα πήρε ο Ολυμπιακός .Για να καταλάβετε τη διαφορά, στα 11 αντίστοιχα ματς του ΟΑΚΑ που αφορούν το πρωτάθλημα της Α1 (δεν υπολογίζονται τα 20-0, λόγω της αποχώρησης των "ερυθρολεύλων") οι νίκες του Ολυμπιακού είναι μόλις 3 (και του Παναθηναϊκού οκτώ).

Ανάμεσά σε αυτές τις τέσσερις νίκες και το εντυπωσιακό 49-69 του 1997, όταν οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν το 0-1 μέσα στην έδρα των "πρασίνων" και χάρη στη δεύτερη τους νίκη στο ΣΕΦ, πήραν το εισιτήριο για το φάιναλ-φορ της Ρώμης. Εκείνο το +20 μέσα στο σπίτι του ΠΑΟ, ήταν μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της ομάδας του Ντούσαν Ίβκοβιτς, που κατέκτησε και το τριπλ-κράουν.

Το ματς ήταν ντέρμπι μέχρι το 35-36, όταν ο Ολυμπιακός πάτησε ξαφνικά το γκάζι, διέλυσε τη ζώνη του Μάλκοβιτς και με επικεφαλής το δίδυμο Ρίβερς (17π) και Τάρλατς (16π) έκανε το πρώτο βήμα για το Παλαέουρ και τον τελικό του θρίαμβο στην Euroleague του 1997.

Η τρελή πορεία του Ολυμπιακού από το ξεκίνημα της χρονιάς με τις αρχικές ήττες να δίνουν τη θέση τους σε τρομερά διπλά, η παράνοια της πρώτης φάσης των πλέι-οφ με τα συνεχόμενα διπλά του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι και της Παρτιζάν στο Ειρήνης και Φιλίας, είχε σαν συνέχεια μια ολοκληρωτική εμφάνιση μέσα στο ΟΑΚΑ.

Εκείνη η σεζόν ήταν η πρώτη που οι δυο ομάδες έπαιξαν δυο ευρωπαϊκά ματς, ένα στο ΟΑΚΑ κι άλλο ένα στο Φάληρο. Η πρώτη και η τελευταία που ένας εκ των δυο (ο Ολυμπιακός εν προκειμένω) πήρε και τα δυο παιχνίδια. Από τότε οι νίκες μοιράζονται, όχι όμως κάθε φορά για τους... γηπεδούχους.

Από τη σεζόν 2016-17 που οι δυο ομάδες παίζουν μεταξύ τους στην κανονική περίοδο της Euroleague των 30 και 34 αγωνιστικών το σκορ είναι 6-4 υπέρ του Ολυμπιακού. Οι μισές νίκες του έχουν σημειωθεί στο ΟΑΚΑ. Η τελευταία πέρσι στην 3η αγωνιστική όταν νίκησε μάλλον εύκολα 78-71, ή εν πάση περιπτώσει πολύ πιο εύκολα απ' ό,τι τις άλλες δυο φορές, που νίκησε στο τέλος.

Το Νοέμβριο του 2016 έγινε ένα σπουδαίο ματς (από τα καλύτερα των δυο ομάδων) για την 8η αγωνιστική της Euroleague. Ο Ολυμπιακός με τον Σπανούλη σε ρεσιτάλ (22π-8ασίστ) προηγήθηκε ακόμη και με διψήφια διαφορά, ο Παναθηναϊκός, όμως, με τον Κέι Σι Ρίβερς να έχει 4/5 τρίποντα, όχι μόνο ισορρόπησε το ματς, αλλά 2:16 πριν από το τέλος με τρίποντο του Φώτση προηγήθηκε 76-72.

Σπανούλης και Πρίντεζης στους γνωστούς ρόλους

Οι βολές του Σπανούλη και το τρίποντο του Πρίντεζη έκαναν το σκορ 76-76, πριν ο Καλάθης στα 26'' ευστοχήσει σε 1/2 βολές, δίνοντας ξανά το προβάδισμα στον ΠΑΟ με 77-76. Η τελευταία επίθεση βρήκε τον Σπανούλη να σερβίρει στον Πρίντεζη, που με γκολ-φάουλ έγραψε το τελικό 77-79 κι αφού στην τελευταία επίθεση που σχεδίασε ο Πασκουάλ, βγήκε τρίποντο του Φώτση που δεν βρήκε, όμως, τον στόχο

Ανάλογο ήταν και το ματς της επόμενης σεζόν στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός πέρασε με 13π στο πρώτο ημίχρονο, με 12 στο 30 (62-50 με τρίποντο του Ιωάννη Παπαπέτρου) και ήταν στο +10 (67-57) πεντέμισι λεπτά πριν από το φινάλε. Ο Παναθηναϊκός έκανε μια επική αντεπίθεση (επί μέρους σκορ 21-9 στην τελευταία περίοδο) με μαγικό παιχνίδι από τον Νικ Καλάθη (23π-10 ασίστ) και μάλιστα είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη στην τελευταία του επίθεση.

Ο Σπανούλης είχε βάλει μια βολή, ο Μάικ Τζέιμς πήρε την μπάλα, αλλά πριν αρχίσει την προσπάθειά του, έκανε λάθος, με την μπάλα να χτυπάει στο πόδι του. Στην παράταση, ο Μπράιν Ρόμπερτς στο καλύτερο του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό (18π) ευστόχησε σε τρίποντο και σε δυο βολές, δίνοντας μαξιλαράκι ασφαλείας τεσσάρων πόντων (82-86) με το χρονόμετρο να γράφει 36'' πριν από τη λήξη...

Ο Ράις τα βάζει όλα

Τα επόμενα δυο ματς τα πήρε ο Παναθηναϊκός. Στις 9 Νοεμβρίου 2018, για την 6η αγωνιστική, οι "πράσινοι" κρατάνε το ... καλό για το δεύτερο ημίχρονο, καθώς το 48-41 υπέρ του Ολυμπιακού στα πρώτα δυο δεκάλεπτα δεν τους πτοεί. Έχοντας πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και καλύτερο όλων τον Λεκαβίτσιους (17π) οι "πράσινοι" όχι μόνο ισορροπούν τον αγώνα, αλλά κερδίζουν στο τέλος με +13π, τη μεγαλύτερη διαφορά που έχουν να επιδείξουν σε ευρωπαϊκό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Πάει έτσι στράφι η εντυπωσιακή εμφάνιση του Γιώργου Πρίντεζη που σκοράρει 26π με 9/10δ και 1/2τρ. Ο Παναθηναϊκός είναι σαρωτικός στο δεύτερο ημίχρονο, σημειώνοντας 52 πόντους και φτάνοντας, εν τέλει, με άνεση στην επικράτηση...

Ένα χρόνο μετά, είδαμε ξανά ένα τεράστιο ματς. Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, για την 12η αγωνιστική ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με τον Τάιρις Ράις να κάνει το παιχνίδι της ζωής του. Ο βραχύσωμος Αμερικανός σκόραρε 41 πόντους, έχοντας 8/16 τρίποντα και εξαρθρώνοντας κάθε προσπάθεια της άμυνας του Ολυμπιακού να τον μαρκάρει. Ο Κεστούτις Κεμζούρα δεν βρήκε ποτέ το αντίδοτο στον τρομερό Ράις, την ώρα πάντως που και οι δικοί του παίκτες είχαν λαχταρίσει τον Ρικ Πιτίνο.

Ο ΠΑΟ πέρασε ακόμη και με 13π διαφορά, ήταν στο +8, 6:56 πριν από το τέλος, ο Μπράντον Πολ (18π με 5/8τρ) ήταν σε οίστρο και ο Ολυμπιακός όχι μόνο ισοφάρισε το ματς, αλλά πέρασε μπροστά με δυο βολές από Βεζένκοφ και Πολ, 84-86 ένα λεπτό πριν από το τέλος. Ίσως το ματς να είχε κριθεί αν οι δυο "ερυθρόλευκοι" είχαν ευστοχήσει και στις δυο βολές που είχαν αμφότεροι.Δεν το έκαναν.

Ράις και Μπόλνγουιν έχσαν τις δικές τους προσπάθειες και στην τελευταία επίθεση, ο Καλάθης είδε το μισς-ματς του Παπαγιάννη με τον Μπόλντγουιν. Ο Αμερικανός... θόλωσε, δεν έκανε φάουλ και έτσι ο ψηλός του ΠΑΟ γύρισε με άνεση και ισοφάρισε 86-86.

Στην παράταση ο Ράις συνέχισε την δράση του, βάζοντας απίθανα καλάθια, ο Σπανούλης προσπάθησε περισσότερο για τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟ όμως είχε βρει τον τρόπο να φτάσει στη νίκη σε ένα ματς που μένει στην ιστορία λόγω των τρομερών επιθέσεων και των δυο αντιπάλων

News 24/7

24MEDIA NETWORK