Ο Ολυμπιακός των δέκα Final-4: Από το Τελ Αβίβ στην Πόλη

Θυμηθείτε τις προηγούμενες χρονιές που ο Ολυμπιακός έφτασε στην τελική φάση. Ποια ομάδα απέκλεισε, τι έκανε, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές. Η ιστορία για την ελληνική ομάδα επαναλαμβάνεται.

Ο Ολυμπιακός των δέκα Final-4: Από το Τελ Αβίβ στην Πόλη

Το καλό το δέκα! Με τη νίκη της Τρίτης στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός πέταξε έξω την Εφές και για 10η φορά στην ιστορία του θ' αγωνιστεί στο Final-4 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης κυνηγώντας το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας του.

Τι έκανε τις προηγούμενες εννέα;

1993-94: Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Ένα χρόνο μετά τη γραμμή του Ζάρκο Πάσπαλι στο "Μπομπλάν" ο Ολυμπιακός αποκλείει τη Βίρτους Μπολόνια χάρη στην τάπα του Παναγιώτη Φασούλα στο τρίποντο του Μορέτι και εξασφαλίζει την παρθενική συμμετοχή του σε Final-4. Ο "εμφύλιος" με τον Παναθηναϊκό στο Τελ Αβίβ ήταν ο πρώτος στα χρονικά και χαρακτηρίζεται από την άμυνα του Σιγάλα στο Γκάλη και τη σπουδαία εμφάνιση του Ρόι Τάρπλεϊ (22 πόντοι, 16 ριμπάουντ). Ο Αμερικανός πάντως τσακώνονται με τον Ιωαννίδη στο ξενοδοχείο, ο Τόμπσον πετυχαίνει αναπάντεχο τρίποντο στο τελευταίο λεπτό, ο Πάσπαλι χάνει τις κρίσιμες βολές και οι Πειραιώτες ξοδεύουν (απέναντι στην Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς) τη μεγάλη ευκαιρία για να γυρίσουν με το βαρύτιμο τρόπαιο από το Ισραήλ.

1994-95: ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΑΜΠΟΝΙΣ

Στη Σαραγόσα, την επόμενη ακριβώς χρονιά, ο Ολυμπιακός πηγαίνει πιο εύκολα, αφού η ΤΣΣΚΑ στο τρίτο ματς της σειράς των πλέι οφ έχει κατέβει λειψή λόγω της δηλητηρίασης από τα νερά και δεν αποτελεί ισότιμο μέγεθος. Στην... κλασική πλέον κόντρα με τον Παναθηναϊκό τη μοίρα του αγώνα ορίζει ο Έντι Τζόνσον με τα τρίποντά του στο πιο κρίσιμο σημείο του ημιτελικού, αλλά για δεύτερη σερί σεζόν η ομάδα του Γιάννη Ιωαννίδη χάνει το τρόπαιο από τον Ομπράντοβιτς. Όχι με συγκυριακό τρίποντο, αλλά γιατί η Ρεάλ Μαδρίτης είχε τον Άρβιντας Σαμπόνις στη σύνθεσή της, προτού φύγει για το ΝΒΑ. Έπαιξε φυσικά ρόλο και η άμυνα του "Ζοτς" στον Τζόνσον, χωρίς όμως τον Λιθουανό σέντερ τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά.

1996-97: ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ ΡΙΒΕΡΣ

Αφού έχασε το "πράσινο" Final-4 του Παρισιού, ο Ολυμπιακός γυρίζει στην ελίτ κυνηγώντας αυτό που του λείπει πλέον πιο πολύ απ' οτιδήποτε άλλο. Στη Ρώμη έφτασε μετά το εμφατικό 2-0 επί του Παναθηναϊκού, κυρίως δε το 69-49 στο ΟΑΚΑ, και με τον Ντέιβιντ Ρίβερς στην καλύτερη φόρμα της καριέρας του σαρώνει αρχικά την Ολίμπια Λουμπλιάνας και στον τελικό την Μπαρτσελόνα. Ο Αμερικανός έχει 28 πόντους και 26 πόντους αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς να κυριαρχήσει στο παρκέ, να σηκώσει την κούπα και να... λύσει τα μάγια.

1998-99: ΜΙΑ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΚΑΤΩ

Η κυριαρχία του Ολυμπιακού έχει αρχίσει να φθίνει, παρόλα αυτά είναι παρών στο ραντεβού με το Final-4 του Μονάχου αποκλείοντας στα πλέι οφ τη γαλλική Βιλερμπάν με 2-0. Αυτό που δεν πετυχαίνει είναι ν' αντισταθεί στην ορμή της Ζαλγκίρις. Η πυραυλοκίνητη ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας διδάσκει ένα άλλο μπάσκετ, πολύ μπροστά από την εποχή της, και, προτού αναδειχθεί Πρωταθλήτριας Ευρώπης, αποκλείει τους Πειραιώτες στον ημιτελικό. Παρά τους 15 πόντους - 9 ριμπάουντ του Τάρλατς οι "ερυθρόλευκοι" δεν αντέχουν στον αντίπαλο ρυθμό, που τους παρασέρνει σαν τσουνάμι, και υποκύπτουν.

2008-09: ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών έχει γίνει Ευρωλίγκα, οι Αγγελόπουλοι έχουν διαδεχθεί τον Κόκκαλη και στον πάγκο βρίσκεται ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται από την ανάποδη μετά το 3-1 στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο εμφύλιος βρίσκει τους "ερυθρόλευκους" απέναντι στον Παναθηναϊκό, αυτή τη φορά όμως χάνουν γιατί ο Γιάννης Μπουρούσης δεν εκτελεί καλά στην τελευταία επίθεση και το 84-82 τους αφήνει εκτός τελικού (και στην τέταρτη θέση μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα).

2009-2010: ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΕ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ

Ίσως ο πιο γεμάτος Ολυμπιακός όλων των εποχών έχει κάνει το καθήκον του απέναντι στην πολωνική Πρόκομ (3-1) και κλείνει εισιτήρια για το Παρίσι. Η Παρτιζάν, αν και αουτσάιντερ, τού βάζει πολλά προβλήματα κι αν δεν υπήρχε στο παρκέ ο Τζος Τσίλντρες για μαζέψει την μπάλα μετά το ερ μπολ του Τεόντοσιτς, να ισοφαρίσει 67-67 και να στείλει το ματς στην παράταση, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη δεν θα είχε νικήσει 83-80 προκειμένου να διεκδικήσει το τρόπαιο απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Αποδεικνύεται πάντως κατώτερη των "μπλαουγκράνα" και χάνει εύκολα (86-68) την κούπα.

2011-12: ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

Αυτή είναι η στιγμή που αλλάζει όλη η ιστορία, την ξαναγράφει από την αρχή, παρόλο που το πρώτο βήμα είχε γίνει μετά την απόκτηση του Βασίλη Σπανούλη δυο χρόνια νωρίτερα. Ο νεανικός Ολυμπιακός του Ίβκοβιτς, μετά το 3-1 επί της Σιένα, πηγαίνει ως αουτσάιντερ στην Κωνσταντινούπολη και, αφού αποκλείει την Μπαρτσελόνα, λίγοι τού δίνουν τύχη στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ του Κιριλένκο. Όταν δε η διαφορά φτάνει στους 19 πόντους, κάποιοι πακετάρουν για Ελλάδα. Εκτός φυσικά από τους "ερυθρόλευκους" που καταφέρνουν να γυρίσουν ένα χαμένο ματς, να φτάσουν στο όριο και μετά τις 0/2 βολές του Σισκάουσκας να κατακτήσουν την πιο απρόσμενη κούπα με το ανεπανάληπτο καλάθι του Γιώργου Πρίντεζη.

2012-13: ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Αν αυτό που συνέβη στην Πόλη ήταν η επιτομή της καρδιάς και της αυταπάρνησης, η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου στο Final-4 του Λονδίνου ήταν μια μπασκετική ραψωδία. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, με την αύρα της προηγούμενης σεζόν, έχει φτιάξει μια ομάδα που μπορεί ν' ανταποκριθεί σε δύο διαφορετικά στιλ παιχνιδιού. Μετά το 3-2 επί της Εφές στα πλέι οφ, λιώνει πρώτα την ΤΣΣΚΑ με την άμυνά της παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό και κατόπιν σαρώνει τη Ρεάλ Μαδρίτης ρίχνοντας της 100 πόντους στο κεφάλι κι έχοντας επιστρέψει από το -17. Βοήθησαν αναμφίβολα τα τρελά σουτ του Βασίλη Σπανούλη στις αρχές της τρίτης περιόδου, αλλά κάπως έτσι δεν γράφονται οι ιστορίες;

2014-15: Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είχε Σαμπόνις ούτε Ομπράντοβιτς. Έπαιζε παρόλα αυτά εντός έδρας και είχε το αναφαίρετο δικαίωμα να θεωρεί εαυτόν φαβορί. Ο Ολυμπιακός, με το 3-1 επί της Μπαρτσελόνα παρά το μειονέκτημα έδρας, πηγαίνει στη Μαδρίτη για να διεκδικήσει ό,τι του αναλογεί και στον ημιτελικό στήνει χουνέρι στην ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη χάρη στον οίστρο του Βασίλη Σπανούλη κατά το τελευταίο 5λεπτο. Ο τελικός όμως είναι μια διαφορετική υπόθεση και οι "ερυθρόλευκοι" δεν βρίσκουν τον τρόπο να κοντράρουν επί ίσοις όροις του Μαδριλένους. Χάνουν αλλά ταυτόχρονα κερδίζουν το χειροκρότημα γιατί άλλη μια σεζόν έχουν πάει κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.

2016-17: ΠΟΛΗ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ

Ο Ολυμπιακός αποκλείει την Εφές με 3-2 και... (τα υπόλοιπα σε 17 ημέρες)!

News 24/7

24MEDIA NETWORK