Ο Παπαθεοδώρου για την πρόκληση του ΠΑΟΚ

Ο νέος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ηλίας Παπαθεοδώρου, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την καινούρια πρόκληση της καριέρας του, την εμπειρία της Αστάνα και τους Τελικούς της Stoiximan.gr Basket League.

Ο Παπαθεοδώρου για την πρόκληση του ΠΑΟΚ
papatheodorou ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Hλίας Παπαθεοδώρου ξέρει ότι οι απαιτήσεις είναι πλέον διαφορετικές από ότι είχε συνηθίσει μέχρι τώρα στην καριέρα του. Ο ΠΑΟΚ δε μοιάζει με καμία άλλη ομάδα στην οποία έχει υπάρξει προπονητής. Είναι όμως έτοιμος για τη νέα πρόκληση της καριέρας του.

Αυτό τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στον Sport24 Radio 103,3, όπου μίλησε ακόμα για την εμπειρία της Αστάνα, την VTB League και την σειρά των Τελικών της Stoiximan.gr Basket League ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

Για τη συμφωνία του με τον ΠΑΟΚ: “Για μένα μια νέα εμπειρία που θα συναντήσω σε μεγάλο σύλλογο, ιστορικό σωματείο που μου δίνει ευκαιρία να γυρίσω στην Ελλάδα. Βρίσκεται σε άλλο επίπεδο με σχέση με την Κηφισιά. Είμαι πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος για την επιλογή”.

Για τον αν διαπιστώνει διαφορές στο ελληνικό πρωτάθλημα τώρα που επέστρεψε: "Όχι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Οι ομάδες παραμένουν σε τρεις ταχύτητες. Είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, μετά ΑΕΚ, Άρης, ΠΑΟΚ και οι υπόλοιπες που παλεύουν για τα πλέι οφ και την παραμονή. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο οι μεγάλες διαφορές. Είναι εις βάρος της ποιότητας και τους ενδιαφέροντος. Όλοι θα ήθελαν να αλλάξει και να αποκτήσει μεγαλύτερη αίγλη το πρωτάθλημα”.

Για το αν πρέπει να μειωθούν οι ομάδες στην Stoiximan.gr Basket League: "Οι 14 ομάδες δεν είναι μεγάλος αριθμός, αν αναλογιστούμε πόσες υπάρχουν στην Ισπανία και στην Τουρκία, στα αναπτυγμένα δηλαδή πρωταθλήματα και τι ανταγωνισμός υπάρχει. Τα οικονομικά δεδομένα σε αυτές τις χώρες είναι διαφορετικά. Άλλα πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα είναι η καλύτερη διαχείριση, το μάρκετινγκ και οι χορηγοί. Θα μπορούσαν να αλλάξουν την κατάσταση για τις ομάδες από την έκτη θέση και κάτω”.

Για τη διαδοχή του Σούλη Μαρκόπουλου: "Είναι κάτι καινούργιο για μένα να διαδεχθώ ένα τεχνικό που άφησε το στίγμα του. Είναι δεδομένο ότι ορισμένες συνήθειες θα τις κρατήσουμε και κάποιες θα τις αλλάξουμε. Είναι ομάδα με απαιτήσεις, με κόσμο, με ιστορία”.

Για τους καλοκαιρινούς στόχους του σχεδιασμού: "Πρέπει να θέσουμε τους κανόνες λειτουργίας της ομάδας που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Το πως θα λειτουργήσουμε ως οργανισμός. Να γνωριστούμε καλύτερα με τους ανθρώπους της ομάδας. Είναι ένα σωματείο που έχει μπασκετική τεχνογνωσία. Από την πρώτη στιγμή με έχει γεμίσει με σεβασμό και αυτοπεποίθηση ότι κάτι καλό θα γίνει”.

Για την εμπειρία του στην Αστάνα: “Υπάρχουν πολλά στάδια από τα οποία περνάς στην προπονητική. Οι εμπειρίες από την παρουσία μου στο εξωτερικό, αλλά και η παρουσία μου στην Κηφισιά είναι μια παρακαταθήκη για μένα. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες και οι απαιτήσεις. Σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα η Αστάνα είχε μεγαλύτερο μπάτζετ. Μεγαλύτερη ευκολία να επιλέξεις παίκτες και μεγαλύτερη αγορά. Ένα από τα τρία καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχουν δυσκολίες, και λιγότερα χρήματα, αλλά με τις δυσκολίες σκληραγωγείσαι περισσότερο”.

Για την ομάδα της Αστάνα πιο ειδικά: “Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια είχε σπαταλήσει πολλά χρήματα. Πριν από εμένα το αγωνιστικό τμήμα είχε 3,5 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είχαν δημιουργήσει όμως τις κατάλληλες συνθήκες για την επόμενη μέρα. Είναι μια ομάδα που χει για το σήμερα. Δεν βρήκαμε υποδομή για να δημιουργήσουμε κάτι, ενώ είχαμε και μείωση μπάτζετ κατά 60%. Οι συνθήκες στη χώρα είναι δύσκολες με το κρύο, όμως προσελκύσαμε δύο Έλληνες παίκτες τον Κασελάκη και τον Κατσίβελη και καλούς ξένους”.

Για τη VTB League: “Μιλάμε για πρωτάθλημα που είναι δύο φορές πιο ποιοτικό από το ελληνικό. Η τελευταία ομάδα ήταν η πρώτη στα εισιτήρια. Ήταν η Πάρμα με 7.500 εισιτήρια μέσο όρο. Υπάρχει τρομερή οργάνωση. Ήταν πολύ καλή εμπειρία για εμάς. Ζήλεψα την οργάνωσή τους και τον ανταγωνισμό”.

Για την Εθνική U20: “Το καλό είναι ότι υπάρχει ανάμεσά μας κοινή πορεία και καλή επαφή. Είναι μια φουρνιά που μπορούν να υποστηρίξουν το ελληνικό πρωτάθλημα και κάποιοι να παίξουν στην ανδρών. Η συνέπεια και η σκληρή δουλειά θα καθορίσουν το μέλλον. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο στο Ευρωπαϊκό των Χανίων. Δυστυχώς αρκετοί από αυτούς βρίσκονται σε ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και δεν είναι εύκολο να τους εμπιστευτούν ώστε να πάρουν χρόνο”.

Για το γεγονός ότι δεν παίζουν οι νέοι παίκτες: “Είναι μεγάλο και σύνθετο θέμα. Οι μεγάλες ομάδες θέλουν ότι καλύτερο υπάρχει στις μικτές ηλικίες. Οι ατζέντηδες θέλουν να πηγαίνουν το καλό προϊόν στις καλύτερες ομάδες. Ο τρίτος πόλος είναι οι οικογένειες που θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Δεν είναι εύκολο να διακρίνεις τι είναι το καλύτερο ως γονιός. Υπάρχει βέβαια και το οικονομικό που παίζει ρόλο δεν μπορούμε να το κατηγορήσουμε αυτό. Αν δεν βρεθεί λύση όμως οι παίκτες χάνουν χρόνο, δεν κερδίζουν εμπειρίες και αυτό είναι εις βάρος τους”.

Για το δεύτερο παιχνίδι των τελικών στα πλέι οφ: “Ήταν πιο ευχάριστο για τον κόσμο. Οι ομάδες ήταν λυμένες. Είχαν καλύτερη εκτέλεση. Παρά την απουσία του Σπανούλη ο Ολυμπιακός είχε δημιουργία και εκτέλεση. Είναι συγκροτημένη ομάδα που παίζει στοχευμένα. Ο Παναθηναϊκός έπαιζε με την πλάτη στον τοίχο. Ήταν πιο αποφασιστικός και έπαιξε καλά στο τρανζίσιον. Στο τέλος με ατομικές ενέργειες πήρε μια σημαντική νίκη”.

Για τη συνέχεια των τελικών: “Δεν είναι ξεκάθαρο τι θα συμβεί. Είναι δύο ομάδες που γνωρίζονται πολύ καλά. Θα εξαρτηθεί από το μακρινό σουτ. Στο δεύτερο παιχνίδι είδαμε ότι οι ομάδες είχαν υψηλά ποσοστά στα τρίποντα και στις βολές”.

Για το ποιος παίκτης τον έχει εντυπωσιάσει: “Από τον Ολυμπιακό ο Μιλουτίνοφ. Ματσάρει καλά με Μπουρούση που έχει υψηλή ποιότητα. Είναι πολύ βελτιωμένος και καθοριστικός και δίνει μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού”.

Για το σουτ που λείπει από τους Έλληνες παίκτες: “Αφορά σε ένα κομμάτι τον τρόπο που μια φουρνιά έφερε επιτυχίες μαζί με τη φιλοσοφία των προπονητών. Ίσως δεν δίνουμε τόσο μεγάλο έμφαση στα βασικά χαρακτηριστικά του παιχνιδιού. Πρέπει να επανέλθουμε στις βασικές αρχές του παιχνιδιού και να μην κρίνουμε θετικά που έχουν μόνο πάθος και μαχητικότητα. Χρειάζονται και αυτά, αλλά χρειάζεται να δουλέψουμε το κομμάτι του σουτ”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK