Το 'περνάς έξω' στον Ντουράντ εν ώρα αγώνα ήταν το άκρον άωτον της τυπολατρίας

Ό,τι συνέβη με τον Κέβιν Ντουράντ στον αγώνα των Νετς με τους Ράπτορς ήταν εκτός της λογικής του ΝΒΑ ν' αντιμετωπίζει τα ζητήματα με την απαιτούμενη ψυχραιμία.

Ο Κέβιν Ντουράντ έπαιξε λιγότερα από 20 λεπτά στον αγώνα με τους Ράπτορς παρόλο που αρχικά του είχαν δώσει την άδεια
Ο Κέβιν Ντουράντ έπαιξε λιγότερα από 20 λεπτά στον αγώνα με τους Ράπτορς παρόλο που αρχικά του είχαν δώσει την άδεια AP PHOTO/FRANK FRANKLIN II

Το ΝΒΑ ήταν, μακρά των άλλων, η πρώτη λίγκα του κόσμου που ταυτοποίησε μακρόθεν την απειλή του κορονοϊού και άνευ χρονοτριβής έπαψε πλήρως για σχεδόν πέντε μήνες (11 Μαρτίου-30 Ιουλίου) τις 'εργασίες' της. Το ΝΒΑ ήταν η λίγκα που, εκθέτοντας αρκετές άλλες, δεν άφησε τίποτα στην τύχη, σχεδίασε με ακρίβεια το πλάνο επανέναρξης της σεζόν και κέρδισε το στοίχημα της πειραματικής 'Φούσκας' στο Ορλάντο. Το ΝΒΑ ήταν η λίγκα που συνέταξε τον πιο λεπτομερή κώδικα συμπεριφοράς και προστασίας των αθλητών/μελών των 30 ομάδων, ορίζοντας με σαφήνεια τα 'dos and don'ts' που άπαντες έχουν υποχρέωση να εφαρμόζουν προκειμένου το πρωτάθλημα ν' αρχίσει (στις 19/12) και να κυλήσει με όσο το δυνατόν ισχνότερη διασπορά, ενισχύοντας μάλιστα στα μέσα του Γενάρη τη λίστα μέτρων αφότου κρίθηκε αναγκαίο.

Δεν δικαιολογείται, επομένως, ο τουλάχιστον αδέξιος και αναμφίβολα αλλόκοτος, αν όχι χαώδης και παράλογος, χειρισμός του ζητήματος που προέκυψε Κέβιν Ντουράντ στη διάρκεια του αγώνα με τους Ράπτορς στο Μπρούκλιν.

Αρχικά ο φόργουορντ των Νετς είχε διαρρεύσει πως δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο πάγκο, πόσο μάλλον στο παρκέ, κατά την έναρξη του αγώνα και σίγουρα όχι έως ότου ειδοποιηθεί για το αντίθετο. Τούτο διότι την ίδια ημέρα (Παρασκευή) είχε έρθει σ' επαφή με συνεργάτη του προτού μάθει πως ήταν πιθανό κρούσμα χωρίς πάντως να έχει επιβεβαιωθεί ακόμη. Η ρεπόρτερ του ESPN, Μαλίκα Άντριους, είχε ενημερώσει χαρακτηριστικά τους ακολούθους της στο twitter ότι "ο Κέβιν Ντουράντ δεν θα είναι διαθέσιμος να ξεκινήσει το παιχνίδι εξαιτίας των πρωτοκόλλων υγείας και ασφάλειας", μεταφέροντας τις πληροφορίες που είχε συλλέξει μιλώντας με πηγή της ομάδας της Νέας Υόρκης.

Ήλπιζαν, βέβαια, οι Νετς πως εκ των υστέρων ο πρώτος σκόρερ τους στη σεζόν θα λάβει την απαιτούμενη έγκριση για να βγει από τ' αποδυτήρια και να βοηθήσει σ' ένα απαιτητικό ματς. Ήταν αυτό ακριβώς το λεπτό σημείο 'ανοχής' (μολονότι προβλέπεται στο πρωτόκολλο), που προκάλεσε το μπέρδεμα, με αποτέλεσμα η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο και να εκθέσει ανεπανόρθωτα όσους ασχολήθηκαν να την τακτοποιήσουν. Διότι προτού συμπληρωθούν 8 λεπτά στο παιχνίδι ο Ντουράντ κλήθηκε από τον Στιβ Νας να σηκωθεί από τον πάγκο και να μπει ως αλλαγή - για πρώτη φορά ύστερα από 867 διαδοχικές παρουσίες στην αρχική πεντάδα των ομάδων που ανήκε κατά σειρά (Σόνικς, Θάντερ, Ουόριορς, Νετς). Τσαράνια και Βοϊνιαρόφσκι είχαν την πληροφόρηση πως θα συμβεί και επιβεβαιώθηκαν από την τροπή.

Του KD τού δόθηκε το ελεύθερο, καθώς ο ίδιος είχε υποβληθεί σε τρία τεστ εντός 24 ωρών και καθένα εξ αυτών είχε βγει αρνητικό, τη στιγμή μάλιστα που τον Μάρτη του 2020 είχε νοσήσει και αποδεδειγμένα ως τον Γενάρη του 2021 ο οργανισμός του είχε αναπτύξει τα περίφημα αντισώματα. Η συμμετοχή του παρόλα αυτά στον αγώνα δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά και δεν έφταιγαν τα πέντε φάουλ που είχε χρεωθεί (το πέμπτο ακυρώθηκε εν τέλει), καθώς μετά το πρώτο τρίλεπτο της τρίτης περιόδου υποχρεώθηκε ν' αποσυρθεί.

Στην εξέταση της επαφής του είχε ανιχνευθεί ο ιός και ο Ντουράντ όφειλε να πειθαρχήσει στους κανονισμούς, όπως του είπε αξιωματούχος των Νετς. Μέχρι τότε είχε 8 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, με την ομάδα του να βρίσκεται στο +10 ενόσω αυτός ήταν παρών, έχοντας προσπεράσει με 70-69 και καλύπτοντας διαφορά 13 πόντων (55-42). Στο φινάλε ηττήθηκαν 123-117.

Δικαιολογημένα ο Τζέιμς Χάρντεν όχι μόνο εξέφρασε τις εντάσεις του, αλλά εκδήλωσε τον εκνευρισμό του στην επικοινωνία που είχε με τους δημοσιογράφους για τον αντιπερισπασμό που γέννησε όλη αυτή η αλλοπρόσαλλη στάση των υπευθύνων. "Δεν καταλαβαίνω ποιο ήταν το πρόβλημα. Τι μια λες 'δεν μπορείς να παίξεις', την άλλη 'παίζεις' και μετά πάλι όχι. Είναι υπερβολικό όλο αυτό. Ας είχε αναβληθεί ο αγώνας, ήταν γύρω απ' όλους μας".

Εν αρχή ο Ντουράντ επιστράτευσε το χιούμορ του για να καυτηριάσει μια άβολη, για όλους, κατάσταση.

Κατόπιν βέβαια ήταν τρομερά καυστικός, αδυνατώντας να κατευνάσει ή να διαχειριστεί τον θυμό του.

Όλ' αυτά πριν μάθει ότι δεν του επιτρέπεται να ταξιδέψει στη Φιλαντέλφια για τον αγώνα με τους Σίξερς και πως είναι πιθανό να χάσει την επόμενη δυάδα αγώνων των Νετς (με Πίστονς και με Πέισερς) μένοντας σε απομόνωση από την υπόλοιπη ομάδα. Ίσως να 'ναι καρμικό η επιστροφή του να συμπέσει με το εκτός έδρας ματς απέναντι στους Ουόριορς. Αρκεί να του πουν εξ αρχής 'παίζεις ή δεν παίζεις'.

News 24/7

24MEDIA NETWORK