Ο Πιτίνο έρχεται σε μια εντελώς 'φλου' Εθνική

Η άφιξη του Ρικ Πιτίνο βάζει την Εθνική ομάδα στην τελική ευθεία για τον Καναδά και το προολυμπιακό τουρνουά. Η κατάσταση, βέβαια, δεν είναι ολότελα ξεκάθαρη. Για παράδειγμα οι τέσσερις συνεργάτες του ομοσπονδιακού προπονητή (συν δυο ακόμα;) δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως. Έτοιμη η επιστροφή Σπανούλη, ίσως και του Ζήση.

Ο Ρικ Πιτίνο με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος λέγεται ότι τελικά δεν θα συμμετάσχει στο επιτελείο του Αμερικανού τεχνικού για το προολυμπιακό τουρνουά. Οι άλλοι τρεις είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος και ο Νίκος Παππάς. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, βέβαια
Ο Ρικ Πιτίνο με τον Ηλία Παπαθεοδώρου, ο οποίος λέγεται ότι τελικά δεν θα συμμετάσχει στο επιτελείο του Αμερικανού τεχνικού για το προολυμπιακό τουρνουά. Οι άλλοι τρεις είναι ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ο Σωτήρης Μανωλόπουλος και ο Νίκος Παππάς. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου, βέβαια MOTIONTEAM

Ο Ρικ Πιτίνο έρχεται την Παρασκευή (21/5) στην Ελλάδα, άρα πιάνει και δουλειά στην Εθνική ομάδα, ενόψει του προολυμπιακού τουρνουά που αν δεν το θυμάστε είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από 29 Ιουνίου μέχρι 4 Ιουλίου στη Βικτόρια του Καναδά. Ο Αμερικανός κόουτς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία είτε με τον μάνατζερ της Εθνικής Κώστα Κώτση είτε με τους άμεσους συνεργάτες του. Που δεν είναι και λίγοι. Με μια λεπτομέρεια, ωστόσο: η συμμετοχή των Θανάση Σκουρτόπουλου, Ηλία Παπαθεοδώρου, Σωτήρη Μανωλόπουλου και Νίκου Παππά στο επιτελείο Πιτίνο δεν έχει ανακοινωθεί... ποτέ από την ΕΟΚ! Υπάρχει, μάλιστα, μια πληροφορία που θέλει τον Παπαθεοδώρου να μην συμμετέχει, εν τέλει, στην όλη διαδικασία.

Η ομοσπονδία έχει αφήσει την όλη υπόθεση στο 'φλου', αφού με τις εξελίξεις να τρέχουν και την πιθανότητα εκλογών στις 30 του μήνα (το Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει την οριστική απόφασή του την ερχόμενη Δευτέρα 24/5) ενδέχεται στην έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας (1/6) να υπάρχει νέα Διοίκηση. Μπορεί, πάλι, να έχουν αναβληθεί εκ νέου οι αρχαιρεσίες (για να διεξαχθούν μέσα στο καλοκαίρι). Γενικά η όλη κατάσταση δημιουργεί ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας.

Αυτό, βεβαίως, δεν έχει εμποδίσει τον Πιτίνο να ανταλλάσσει, σχεδόν καθημερινά e-mail για την οργάνωση της προετοιμασίας, τα φιλικά παιχνίδια της ομάδας, ακόμη και τα δικά του καθημερινά έξοδα (pocket money) τα οποία, βεβαίως, δεν συμπεριλαμβάνονται στην αμισθί συνεργασία του με την ΕΟΚ. Μακριά από την Ελλάδα ο 68χρονος Αμερικανός, ενδεχομένως να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το μπάσκετ γενικότερα βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.

Κάτι τέτοιο δεν είνα απαραίτητα κακό, αν σκεφτεί κανείς την εύρυθμη λειτουργία της Εθνικής μακριά από την τοξικότητα που εκπέμπεται, πλέον, από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στο ΟΑΚΑ. Από την άλλη, τέσσερις προπονητές θα αρχίσουν κι αυτοί να εργάζονται με προορισμό το προολυμπιακό τουρνουά, χωρίς να έχει προκαθοριστεί το πλαίσιο της συνεργασίας τους με την ομοσπονδία. Είναι ακόμη ένα επίτευγμα της απερχόμενης διοίκησης, που ακόμη και τη συνεργασία της με τον Ρικ Πιτίνο, την είχε αφήσει στο... φλου μετά τα ταρατατζούμ της ανακοίνωσης του Νοεμβρίου του 2019.

Θεωρητικά, ο Πιτίνο θα κοούτσαρε την Εθνική στο προολυμπιακό του 2020. Ο κορονοϊός όμως τα ανέτρεψε όλα και οι διοργανώσεις μετατέθηκαν ένα χρόνο μετά. Ο Πιτίνο παρέμεινε στο κάδρο, αν και νωρίτερα η ομοσπονδία είχε φροντίσει να απορρίψει όλες τις προτάσεις του για την συγκρότηση του τεχνικού επιτελείου. Θυμίζουμε ότι αρχικά ο Αμερικανός είχε προτείνει να έχει στο πλευρό του τους Σωτήρη Μανωλόπουλο και Νίκο Παππά, συν δυο Αμερικανούς κόουτς (προφανώς επ' αμοιβή) αλλά και άλλους δυο προπονητές για τα βίντεο και το σκάουτινγκ των αντιπάλων.

Τελικά, στο πλευρό του τέθηκαν οι τέσσερις (ή τρεις θα δείξει) Έλληνες (χωρίς όμως να έχει υπάρξει ανακοίνωση για την πρόσληψή τους) προπονητές, ενώ είναι άγνωστο αν προστεθούν και άλλοι για το σκανάρισμα των αντιπάλων και τα βίντεο (στο τέλος δεν θα φτάνουν οι θέσεις του πάγκου).

Κλήση με Σπανούλη (και Ζήση;)

Ο Πιτίνο καταφτάνει, πάντως, ορεξάτος. Έχει σχέδια για την Εθνική ομάδα, ενώ η προσπάθεια του να βρεθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα όνειρο ζωής. Θυμίζουμε ότι είχε προσπαθήσει το 2016 με την ομάδα του Πουέρτο Ρίκο, χωρίς να τα καταφέρει. Η Ελλάδα τού δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ώστε να ολοκληρώσει και την ταινία που ήδη γυρίζει για την πολυτάραχη καριέρα του. Το να μην είναι αυτός ο προπονητής της Εθνικής μοιάζει απίθανο, αφού ακόμη κι αν προκύψει νέα διοίκηση στο τέλος του μήνα, ήδη θα έχει γίνει κλήση παικτών από τον Αμερικανό, ενώ το καινούργιο Δ.Σ θα πρέπει να έχει έτοιμο πλάνο (και άμεσα εφαρμόσιμο) για το προολυμπιακό τουρνουά.

Ο Αμερικανός προπονητής ήταν αυτός που επανέφερε στο προσκήνιο τον Βασίλη Σπανούλη, θεωρώντας ότι ο αρχηγός του Ολυμπιακού μπορεί να αποτελέσει την ηγετική προσωπικότητα τόσο στο παρκέ όσο και στα αποδυτήρια. Η επικοινωνία τους επιβεβαίωσε και τη θέληση του 39χρονου άσου να ξαναφορέσει τη φανέλα της Εθνικής (για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια και το 'αντίο'' στο Ευρωμπάσκετ 2015) κι όλα δείχνουν ότι το όνομά του θα συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που θα ανακοινωθούν εν όψει του προολυμπιακού (και προφανώς, σε περίπτωση πρόκρισης, και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο).

Ο Σπανούλης έχει πάρει ζεστά την όλη υπόθεση, όλον αυτό τον καιρό προπονείται εντατικά με τους υπόλοιπους παίκτες του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ και θέλει να παρουσιαστεί σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση, διεκδικώντας μαζί με τους υπόλοιπους διεθνείς την πρόκριση στο Τόκιο.

Βετεράνοι, κουμπάροι και έτοιμοι να επιστρέψουν στην Εθνική, Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης
Βετεράνοι, κουμπάροι και έτοιμοι να επιστρέψουν στην Εθνική, Βασίλης Σπανούλης και Νίκος Ζήσης

Δεν αποκλείεται να υπάρξει κι άλλη επιστροφή. Αυτή του Νίκου Ζήση δηλαδή, που επίσης έχει εκδηλώσει θετικό ενδιαφέρον να ξαναφορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο, την οποία έχει τιμήσει 189 φορές (τέταρτος στην ιστορία, πίσω από Παναγιώτη Γιαννάκη, Παναγιώτη Φασούλα και Φάνη Χριστοδούλου).

Έχει ενδιαφέρον, βέβαια, να δούμε αν θα γυρίσει όχι βέβαια ως βετεράνος, αλλά ως ενεργό μέλος στην περιφέρεια ο Τάιλερ Ντόρσεϊ. Ή αν συμπεριληφθεί στις κλήσεις ο Κώστας Κουφός, για να καλυφθεί το κενό στο '5', πίσω από τον Γιώργο Παπαγιάννη. Σίγουροι θα πρέπει να θεωρούνται οι Κώστας Σλούκας, Νικ Καλάθης, Ιωάννης Παπαπέτρου, Ντίνος Μήτογλου, Γιώργος Πρίντεζης και Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Η κλήση θα έχει σίγουρα και κάποια παιδιά από την ομάδα των προκριματικών του Ευρωμπάσκετ, ενώ τουλάχιστον για το προολυμπιακό η Εθνική δεν μπορεί να υπολογίζει στο Γιάννη και τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Εκτός αν οι Μιλγουόκι Μπακς αποκλειστούν από τον πρώτο γύρο των πλέι-οφ του ΝΒΑ! Σίγουρα δεν θα δώσει το 'παρών' ο Κώστας Παπανικολάου, λόγω του τραυματισμού του στον αυχένα.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική ομάδα έχει ως αντιπάλους της στην πρώτη φάση του προολυμπιακού Κανάδα και Κίνα. Οι δυο πρώτοι του γκρουπ διασταυρώνονται με τους δυο πρώτους του άλλου ομίλου στον οποίο συμμετέχουν Τσεχία, Ουρουγουάη και Τουρκία. Οι νικητές των ημιτελικών παίζουν στον τελικό, με τη νικήτρια ομάδα να εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΥΓ: Θα περίμενε κανείς περισσότερη σοβαρότητα στην υπόθεση του ομοσπονδιακού προπονητή. Θα περιμέναμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, μια συγκροτημένη προσπάθεια ανόρθωσης όλων των εθνικών ομάδων, με πρόγραμμα και συγκεκριμένα βήματα. Όχι όλα να είναι φλου, ακόμη κι όταν έρχεται να βοηθήσει την Εθνική μια φυσιογνωμία όπως ο Ρικ Πιτίνο. Δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Ευτυχώς δεν θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK