Ο προπονητής και ο... διευθυντής

Ο Βασιλακόπουλος θέλει Πρίφτη αλλά...είναι ακριβός. Άλλοι θέλουν Γιαννάκη και άλλοι μία οικονομική λύση parttime. Τα τεράστια προβλήματα για το νέο κόουτς και η πρόταση έκπληξη από...μπασκετικό για τη θέση του διευθυντή εθνικών ομάδων. Γράφει ο Γιάννης Ζωιτός.

Ο προπονητής και ο... διευθυντής
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Έχει πραγματικό ενδιαφέρον το...εσωτερικό ντέρμπι για το θέμα του διαδόχου του Φώτη Κατσικάρη. Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έχει αποφασίσει πως θέλει τον Δημήτρη Πρίφτη αλλά υπάρχουν δύο παράμετροι που λειτουργούν ως τροχοπέδη επί του παρόντος. Ένα μέρος συνεργατών και, ας τους πούμε, φίλων του προέδρου πιέζει για την επιστροφή του Παναγιώτη Γιαννάκη κρίνοντας πως αποτελεί την μοναδική ασφαλή επιλογή για την εθνική.

Σε μία καμπή της αναζήτησης, ο διοικητικός ηγέτης της ΕΟΚ, είχε κατασταλάξει στο όνομα του Πρίφτη μέχρι που έπεσε στο τραπέζι μία αναντίρρητη πραγματικότητα την οποία είχαν ξεχάσει οι συνεργάτες του να την καταθέσουν. Φημολογείται δε πως ακόμα δεν υπάρχει πλήρη ... ανάλυση της συγκεκριμένης παραμέτρου. Ποια είναι αυτή; Ο προπονητής που θα προσληφθεί κάποια στιγμή θα πρέπει να είναι full time με δεδομένο πως η εθνική τον Σεπτέμβριο ολοκληρώνει μεν τις υποχρεώσεις της στο Ευρωμπάσκετ και 23 Νοεμβρίου εισέρχεται στην εποχή των προκριματικών για το παγκόσμιο.

Ο κόουτς και το επιτελείο που θα επιλεγεί πρέπει, λογικά, να έχει ορίζοντα την παρουσία της εθνικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας το 2019. Όταν λέμε ορίζοντα, χρειάζεται να φτιάξει την ομάδα που θα πετύχει στο Ευρωμπάσκετ, αλλά μετά από δύο μήνες θα χρειαστεί να παρατάξει ένα εντελώς διαφορετικό(λογικά) σύνολο που να καταφέρει να φέρει την πρόκριση στο παγκόσμιο κύπελλο. Η εθνική θα παίζει τέλη Νοέμβρη, Φλεβάρη, Ιούνη κλπ, ένα σύνολο 12 αγώνων από τις 23/11/17 ως τις 25/2/2019.

Η πρώτη σκέψη ήταν να μείνει το επιτελείο του Κατσικάρη ως part time, αλλά ο Πρίφτης έχοντας υποχρεώσεις με τον Άρη ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα, έγινε αντιληπτό πως θα ήταν δύσκολο προπονητής ομάδας με υποχρεώσεις σε Ελλάδα κι Ευρώπη να παρατάει την ομάδα του και για 10 ημέρες να κοουτσάρει μία Εθνική. Πρόβλημα Νο 1. Θα χρειάζεται να κάνει σκάουτιγκ σε διαφορετικούς παίκτες της αντίπαλης εθνικής κάθε φορά ώστε να παρουσιάζεται έτοιμη η εθνική. Πρόβλημα νο2.

Υπάρχει σαφής μείωση στους διαθέσιμους παίκτες υψηλού επιπέδου οπότε κάθε φορά που θα επιλέγεται η ομάδα, μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα καινούργια πρόσωπα καθώς παίκτες θα είναι κουρασμένοι ή τραυματίες ή απλά δεν θα έρχονται όπως όλοι όσοι βρίσκονται στις ΗΠΑ διότι εκεί δεν θα σταματούν τα πρωταθλήματα. Πρόβλημα νο3.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Ένας προπονητής με μοναδική ενασχόληση την εθνική θα πρέπει να πληρώνεται ανάλογα, όπως και το επιτελείο του. Όπερ μεθερμηνευόμενο ένα καλό συμβόλαιο αντίστοιχο συλλόγου. Πολύ... μπακαλίστικα κάτω από 250.000-300.000 ευρώ (για όλο το τιμ) δύσκολα θα βρεθούν κόουτς που θα παρατήσουν αντίστοιχα συμβόλαια σε συλλόγους. Πρόβλημα νο4. Και μάλλον το πλέον αξεπέραστο.

Το έχουν αναφέρει πλειστάκις μέλη της ομοσπονδίας πως το ταμείον παραείναι μείον οπότε... Οπότε ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δέχεται διαφορετικές εισηγήσεις για πιο νέους φιλόδοξους κόουτς οι οποίοι θα ήταν έτοιμοι να πάρουν μικρότερο ποσό αλλά και να συνεχίσουν να προπονούν συλλόγους με λιγότερες απαιτήσεις. Όπως ο Νίκος Βετούλας για παράδειγμα ο οποίος θα έχει πόστο σε κάποια εθνική και αρχικά προοριζόταν για την Νέων Ανδρών.

Ίσως η... τρίτη άποψη η οποία στηρίζεται από πολύπειρους συνεργάτες του Βασιλακόπουλου, με πολύ ενεργό ρόλο, να καταφέρει να πείσει για την ορθότητα της σκέψης της. Ποντάρει στην έλλειψη... συμπάθειας προς τον Παναγιώτη Γιαννάκη και προσφέρει μία διέξοδο στην δεδομένη οικονομική συγκυρία.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ... ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΘΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Η συγκεκριμένη πλευρά δίνει και μία... άλλη μάχη εσωτερική καθώς διαρρέεται πως εκτός του Γιαννάκη, υπάρχει πρόταση από συγκεκριμένο άνθρωπο να αναλάβει εν λευκώ όλες τις εθνικές ομάδες υπό την υψηλή επίβλεψη Φασούλα-Γιαννάκη που θα τρέχουν ουσιαστικά την ανδρών εντός κι εκτός παρκέ. Ο δε ...άνθρωπος (γνωστός από άλλο «πόστο» στο μπασκετικό χώρο) θα αναλάβει ως γενικός διευθυντής/διαχειριστής εθνικών ομάδων. Αν μη τί άλλο μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη που όμως δεν έμεινε κρυφή στους διαδρόμους της ΕΟΚ.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος προσπαθεί να βρει μία πραγματικά βιώσιμη λύση μέσα σε έναν κυκεώνα προτάσεων αλλά και πιέσεων από παλιούς και νέους συνεργάτες του. Γι' αυτό και θα περιμένει ως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο για να ανακοινώσει όλους τους προπονητές όλων των εθνικών ομάδων καθώς αποδέχθηκε τις προτάσεις για νέα πρόσωπα ως δείγμα ανοίγματος σε... καινούργιες καταστάσεις.

News 24/7

24MEDIA NETWORK