O Ράσελ Τέρνερ δεν ήταν ομοφοβικός (αλλά...)

Στην καλύτερη σεζόν που έκανε ποτέ το κολέγιο του, ο Ράσελ Τέρνερ έγινε στόχος εκατομμυρίων ανθρώπων που ζητούσαν την απόλυση του. Δεν είχε καταλάβει το λόγο. Μπήκε στη διαδικασία να ρωτήσει, να μάθει και να αντιληφθεί πως η παιδεία σώζει καριέρες και ζωές.

Ο Ράσελ Τέρνερ, τον Μάρτιο του 2019 το παιχνίδι του UC Irvine με το Kansas State, στο NCAA Tournament.
Ο Ράσελ Τέρνερ, τον Μάρτιο του 2019 το παιχνίδι του UC Irvine με το Kansas State, στο NCAA Tournament. AP PHOTO/CHRIS CARLSON

Κάθε 'όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος -εντός εισαγωγικών, γιατί είμαστε κατά της βίας από όπου και αν προέρχεται- θα είχε αποφευχθεί αν το 'φταίω' δεν ήταν πιο σπάνιο και από την ειλικρινή συγγνώμη. Δηλαδή, η αναγνώριση του όποιου λάθος, προκειμένου να μάθεις, να γίνεις καλύτερος. Εκτός και αν είσαι από αυτούς που μια ζωή λειτουργείς με τον ίδιο τρόπο -ό,τι και αν συμβαίνει γύρω σου. 

Το political correctness (ακριβής μετάφραση 'πολιτική ορθότητα', πιο ελεύθερη αποφεύγεις εκφράσεις και πράξεις που μπορεί να εκληφθούν ως προσβλητικές, ρατσιτσικές, φασιστικές κλπ, κλπ) προέκυψε για να βοηθήσει αυτούς που είναι σε δημόσιες σκηνές να κρατούν τα προσχήματα. Όπως συμβαίνει και με ό,τι άλλο υπόκειται της ανθρώπινης φύσης, τερματίστηκε στο βαθμό που έγινε ο 'φερετζές' της προκατάληψης. Ένα SOS για όλους μας είναι να θυμόμαστε πως κάθε φράση σου που συνοδεύεται με κόμμα και αλλά, αυτοαναιρείται. Έχε και ως πρόχειρο παράδειγμα το 'δεν είμαι ρατσιστής, αλλά'.

Στις ΗΠΑ -μάνα των άκρων- ακόμα δεν συγχωρούν λάθη που γίνονται στο επίπεδο της 'κορεκτίλας', με το ρατσιστικό, ομοφοβικό, σεξιστικό περιεχόμενο να τιμωρούνται αυστηρώς και δια ροπάλου. Ένα από τα τελευταία θύματα (στον αθλητισμό) ήταν ο Ράσελ Τέρνερ, προπονητής του UC Irvine. Τι έκανε όμως, αυτός ο τύπος.

Από το ζενίθ στο ναδίρ σε μια ώρα

Η τελευταία αγωνιστική περίοδος ήταν η καλύτερη στην ιστορία του κολεγίου που κοουτσάρει ο 48χρονος. Μέτρησε τις περισσότερες νίκες (31-6) και έφτασε μόλις για δεύτερη φορά στο NCAA Tournament της Division I, όπου πανηγύρισε την πρώτη νίκη (70-64 επί του Kansas State που ήταν στο Νο4 της κατάταξης). Επόμενος αντίπαλος ήταν οι Oregon Ducks. Οι 'Αnteaters' καταποντίστηκαν (73-54), αλλά αυτό ήταν ήσσονος σημασίας, μπροστά σε αυτό που έπαθε ο Τέιλορ, ο οποίος αποκαλούσε σε όλο το ματς τον Λουίς Κινγκ (των Ducks) “queen".

Τον ρώτησαν σχετικά στη συνέντευξη Τύπου και χαμογελαστός απάντησε πως ήταν ένας τρόπος που είχε να εξηγήσει στους παίκτες του πώς θα τον περιορίσουν. “Τους έλεγα κάντε 'παγίδα' στην queen και δείτε αν μπορείτε να τον εκνευρίσετε. Και το έκαναν”, ήταν η ακριβής του φράση. Όταν κατάλαβε το ομοφοβικό του τρόπου του, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι από King τον έκανε Queen, με ξεκάθαρη αναφορά στο σκάκι. Δεν έπεισε κανέναν. Εκατομμύρια κόσμου σχολίασαν αρνητικά τη συμπεριφορά του στα social media. Αρκετοί ζήτησαν να απολυθεί. Μεταξύ τους ήταν η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

Όταν έφυγα από τη συνέντευξη Τύπου αισθανόμουν υπερήφανος. Εκείνο το βράδυ κοιμήθηκα μια χαρά” εξήγησε την Τετάρτη 11/9 στο Out Sports που τον προσέγγισε για να μάθει αν άλλαξε κάτι στη ζωή του, μετά το λάθος του. “Όταν ξύπνησα την επόμενη μέρα, περίμενα πως θα τύχω υποδοχής ήρωα στο campus του κολεγίου. Η πραγματικότητα ήταν άρδην διαφορετική”.

Ηταν σαν να βλεπεις αυτοκινητικο δυστυχημα, σε αργη κινηση

Μέχρι εκείνη την ημέρα, ο Τέρνερ δήλωνε υπερήφανα πως είναι από αυτούς που λέει ό,τι σκέφτεται, όπως το σκέφτεται -προσπαθώντας να εξηγήσει ότι είναι ειλικρινής. “Όταν είσαι κόουτς θες να 'χεις θετική επιρροή, να κάνεις μεγάλα πράγματα για την ομάδα και το σχολείο σου, ώστε να έρχονται οι νίκες. Αυτό που έκανα στο NCAA Tournament ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και σήμερα μου είναι δύσκολο να μιλώ για αυτό”.

Η ιδέα για το queen του ήλθε όταν έκανε 'κατασκοπεία' του παιχνιδιού των Ducks και άκουσε τον sportscaster να αποκαλεί τον Λούις Κινγκ “Louis the king”, πολλάκις. “Το είπε τόσες φορές που με εκνεύρισε. Σκέφτηκα ότι θα έκανα κάτι αντίστοιχο στους παίκτες μου, για να τον τσιγκλίσω να παίξουν καλή άμυνα πάνω του”. Κράτα το 'το είπε τόσες φορές που με εκνεύρισε' για γενικότερη χρήση -που αφορά και τους Έλληνες sportscasters. Συνεχίζουμε.

Έγινε ό,τι έγινε και την επομένη το σχολείο του ζήτησε να κάνει μια διορθωτική/απολογητική δήλωση. Εκείνος είπε πως δεν υπάρχει λόγος, γιατί στο μυαλό του ήταν θέμα ωρών να 'ξεφουσκώσει' το θέμα. Όταν η αποστολή επέστρεψε στο campus κατάλαβε ότι όχι μόνο δεν είχε καταλαγιάσει ο θόρυβος, αλλά τα πράγματα είχαν γίνει ακόμα χειρότερα. “Μου είπαν το πρόβλημα είναι ότι δεν καταλαβαίνεις πόσο μεγάλο θέμα έχεις δημιουργήσει”. Η δήλωση του σχολείου ήταν έτοιμη, αλλά εκείνος εξακολουθούσε να πιστεύει ότι δεν έκανε κάτι λάθος. Πήρε όσα ήθελε να επικοινωνήσει το κολέγιο και τα ξαναέγραψε. Η δημόσια απολογία στο Oregon και τους παίκτες του αφορούσε και το “αυτό που έκανα ήταν ανάρμοστο και αναίσθητο”, μαζί με το “πιστεύω στην διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση όλων στην κοινωνία”. Οι κοινότητες της LGBTQ έκριναν πως δεν ήταν αρκετό και προκλήθηκε νέος κύκλος αρνητικών σχολίων.

“Η γυναίκα μου είχε εκνευριστεί μαζί μου. Μεταξύ των πολλών που μου είπε ήταν το 'πώς ήσουν τόσο ηλίθιος;'. Ήταν μια καλή ερώτηση”.

Βλέπεις, έως τότε δεν είχε καταλάβει πως το 'queen' αφορούσε το μισογυνισμό και την ομοφοβία. Μετά τον πήρε στο τηλέφωνο η μητέρα του. “Με ρώτησε αν όντως, είχα αποκαλέσει παίκτη 'queen' και ήταν έξαλλη. Έως τότε πίστευα πως ένας παίκτης κρίνεται για τη δουλειά που κάνει στις προπονήσεις και στα ματς. Πίστευα και ότι δεν μπορούν να με επηρεάσουν οι κριτικές. Ένιωσα ντροπή που δημιούργησα τόση αρνητικότητα γύρω από την ομάδα μου”. Του τηλεφωνήματος ακολούθησε ένα γραπτό μήνυμα του επικεφαλής του κολεγίου του. Του έγραφε ότι θα ήταν καλό να μην εμφανιστεί την επομένη, γιατί τον περίμεναν δεκάδες κάμερες.

Το επόμενο μήνυμα ήταν από τη μητέρα του Τζέισον Κόλινς, πρώην NBAer που το 2013 αποκάλυψε πως είναι γκέι. Ο Τέρνερ είχε κοουτσάρει τον Τζέισον -και το δίδυμο αδελφό του. Εννοώ γνωρίζονταν οι οικογένειες. Η Πόρσια του είχε γράψει “ας προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Οι λέξεις έχουν βαρύτητα”.

Το πρωί τηλεφώνησε στον Κόλινς. “Τον ξέρω 20 χρόνια, ξέρω τι άνθρωπος είναι. Όπως ήξερα ότι χρειάζεται ενημέρωση, εκπαίδευση”, εξήγησε ο πρώην NBAer. Συνέστησε στον κόουτς να επισκεφτεί τον οργανισμό A Call to Men, που είχε πολλές αθλητικές ομάδες και σεμινάρια εκπαίδευσης για τον ανδρισμό, τη γλώσσα που αφορά τα φύλα και τη βία κατά των γυναικών. Έστειλε και ένα email στον υπεύθυνο του Lesbian Gay Bisexual Transgender Resource Center του κολεγίου του. Άρχισε να συζητά μαζί τους. Να μαθαίνει. Μια μέρα πήγε με όλη του την ομάδα σε συνάντηση στην οποία μιλούσαν όσοι είχαν επιβιώσει σεξουαλικής βίας. Όταν κλήθηκε να μιλήσει ενώπιον των ιθυνόντων του UC-Irvine όχι μόνο ήξερε ποιο ήταν το λάθος που είχε κάνει, αλλά και πώς έπρεπε να συνεχίσει τη ζωή του. Ζήτησε συγγνώμη για το κακό που έκανε στο σχολείο, ζήτησε συγγνώμη από όλους “που εξαιτίας μου η καλύτερη σεζόν έγινε αντικείμενο ντροπής”. Έκτοτε δεν χάνει ευκαιρία να βοηθήσει όπως μπορεί. Έκτοτε “πριν ανοίξω το στόμα μου να μιλήσω, σκέφτομαι τι θα πω. Παρατηρώ τα πάντα γύρω μου. Ακούω. Μαθαίνω”.

"Κατάλαβα πως όσα λένε οι προπονητές έχουν πολύ μεγαλύτερη επιρροή από αυτήν που συνειδητοποιούν. Θέλω να χρησιμοποιήσω το δικό μου λάθος, για να βοηθήσω άλλους να αντιληφθούν πως χρειάζεται εκπαίδευση και αποδοχή. Οι ήττες πονούν πιο πολύ από τη χαρά που σου δίνει μια νίκη. Το έζησα αυτό και εκτός γηπέδων. Αποφάσισα να μάθω από το λάθος μου, να γίνω καλύτερος άνθρωπος και καλύτερος προπονητής. Θα γίνω καλύτερος”.

*Ο ορισμός της λέξης 'παιδεία' είναι 'καλλιέργεια της προσωπικότητας ενός ανθρώπου, σε όλους τους τομείς -πνευματικό, ηθικό, σωματικό, σε αγωγή, κουλτούρα κλπ' και 'εκπαίδευση'. Δεν χρειάζεται πτυχία. Απαιτεί διάθεση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK