O Ρικ Πιτίνο 'καθάρισε' το όνομά του με 40 εκ. δολάρια

Ο συμβιβασμός μεταξύ του Λούιβιλ και του Ρικ Πιτίνο, ύστερα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, έδωσε τέλος σε μια δικαστική διαμάχη που διήρκησε δυο χρόνια και κρατούσε εγκλωβισμένες τις δύο πλευρές.

Ο Ρικ Πιτίνο ενόσω δούλευε ακόμη στον Παναθηναϊκό
Ο Ρικ Πιτίνο ενόσω δούλευε ακόμη στον Παναθηναϊκό EUROKINISSI SPORTS

Χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής πρωτοτυπίας στη φράση, θα επαναλάβουμε πως NCAA δεν είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Ούτε ήταν ούτε πρόκειται να γίνει ποτέ. Ούτως ή άλλως δεν νοιάζεται για τη διαφθορά και την καταπολέμησή της. Τουλάχιστον όχι έως ότου βγει κάποιος να καταγγείλει κάτι δημόσια ή φτάσει οποιαδήποτε απόρρητη πληροφορία στα γραφεία του FBI. Όπως δηλαδή συνέβη πριν από 2 χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2017. Τότε που μεταξύ των κολεγίων που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο παράνομης προσέγγισης - εκπροσώπησης παικτών και χρηματισμού από εταιρία αθλητικού υλικού ήταν το Λούιβιλ. Του Ρικ Πιτίνο τότε.

Από το 2015...

Κατά τους ανθρώπους των Κάρντιναλς, ο πρώην προπονητής του Παναθηναϊκού, με τις 770 νίκες στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, είχε λερωμένη τη φωλιά του. Είχε προηγηθεί η αποκάλυψη του 2015 πως ο τότε επικεφαλής του τμήματος μπάσκετ Αντρέ ΜακΓκι είχε -μεταξύ άλλων αρμοδιοτήτων- αναλάβει να προσελκύει και προσλάβει μια γυναίκα που θα οργάνωνε πάρτι προκειμένου να πείθονται οι νεαροί παίκτες να εντάσσονται στο πρόγραμμα του Λούιβιλ και κατόπιν να ικανοποιούνται οι εκάστοτε επιθυμίες τους, σεξουλικού τύπου ως επί το πλείστον. Η Κατίνα Πάουελ ισχυριζόταν πως είχε την εντολή να πράττει ό,τι απαιτείται για να φέρει εις πέρας την αποστολή της. Έκανε αυτή τη δουλειά για 4 χρόνια (2010-2014), χρησιμοποιώντας ως ιερόδουλες ακόμη και τις κόρες της. Μετά εξέδωσε το περίφημο βιβλίο της (Breaking Cardinal Rules: Basketball and the Escort Queen), για το οποίο ανταμείφθηκε αδρά. Διπλό το κέρδος της.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη που η Πάουελ παραχώρησε με αφορμή τις εκμυστηρεύσεις της, ενέπλεξε και τον Ρικ Πιτίνο, ρωτώντας, δίχως να ψάχνει για απάντηση, πως "γίνεται να μην ήξερε τι γινόταν όταν επί τέσσερα χρόνια σε κτίριο του πανεπιστημίου υπήρχε πολύ αλκοόλ, μουσική στη διαπασών και κάμερες, υπεύθυνοι ασφαλείας και πολλοί αθλητές; Υπάρχει έστω μια περίπτωση να μην τον είχαν ενημερώσει για ένα από τα 22 πάρτι". Φυσικά ο θρυλικός προπονητής, πολύ πριν έρθει στα μέρη μας, είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη και συνέχισε να δουλεύει ως επικεφαλής του τεχνικού σταφ, ασχέτως αν ο τίτλος του 2013 (ο τρίτος στην ιστορία του) αφαιρέθηκε από το κολέγιο.

...στο 2017

Ο Πιτίνο όμως ήταν 'σημαδεμένος' πια και μετά την πρώτη τιμωρία του από τη λίγκα, για τα πρώτα 5 παιχνίδια της σεζόν 2017-18 με την αιτιολογία πως δεν είχε καταφέρει να έχει υπό την πλήρη εποπτεία του το πρόγραμμα και είχε αφήσει την κατάσταση να ξεφύγει, βρέθηκε υπόλογος για όσα έφεραν στην επιφάνεια οι ομοσπονδιακοί πράκτορες της Νέας Υόρκης δύο μήνες μετά. Ήταν το σκάνδαλο που τάραξε όλο το οικοδόμημα του κολεγιακού αθλητισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς τα στεγανά είχαν διαρραγεί με αποδείξεις. Τους Κάρντιναλς αφορούσε η υπόθεση του Μπράιαν Μπόουεν.

Αρχικά ο Πιτίνο εισήλθε σε κατάσταση υποχρεωτικής άδειας και στις 26 Οκτωβρίου απολύθηκε. Όπως και ο αθλητικός διευθυντής Τομ Τζούριχ. Διατρανώνοντας βέβαια την αθωότητά του, ζήτησε από τους δικηγόρους του να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον του κολεγίου γιατί δεν είχαν τηρηθεί οι όροι της μακροχρόνιας σύμβασης. Με αγωγές και μηνύσεις αξίωνε όλο το ποσό που προέβλεπε το συμβόλαιο που τον δέσμευε ως το 2026, διεκδικώντας 40 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν ο τρόπος για να προστατεύσει τη φήμη, τη δουλειά και την πορεία του ως εκεί. Εργαζόταν από το 1974 ως προπονητής, ήταν ο πρώτος προπονητής που διεκδίκησε τίτλο με τρία διαφορετικά κολέγια, είχε διαβεί δις την πόρτα του ΝΒΑ (Νικς, Σέλτικς) και από το 2013 ήταν ήδη μέλος του Hall of Fame. Στο μεσοδιάστημα συνέγραψε το δικό του βιβλίο.

Το εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσε ο Ρικ Πιτίνο ενόσω ήταν ανενεργός
Το εξώφυλλο του βιβλίου που εξέδωσε ο Ρικ Πιτίνο ενόσω ήταν ανενεργός AP PHOTO/JULIE JACOBSON

Ο αγώνας αυτός του Πιτίνο έμελλε να λήξει 23 μήνες αργότερα. Ο συμβιβασμός των δύο πλευρών, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, βρήκε το κολέγιο να μην πληρώνει ούτε ένα σεντ στον Αμερικάνο προπονητή, αλλά ταυτόχρονα να μετατρέπει το status της αποχώρησής του από απόλυση σε παραίτηση. Ο Ρικ Πιτίνο είχε προτιμήσει ν' αφήσει τα 40 εκατομμύρια που προβλέπονταν από το 'χρυσό' συμβόλαιό του, αλλά είχε τουλάχιστον 'απολυμάνει' το όνομά του, είχε αφαιρέσει την κηλίδα. Με απώτερο στόχο να γυρίσει ξανά στη δράση - μακριά από την Ελλάδα όπως αποφάσισε το καλοκαίρι.

"Είναι μια συναρπαστική ημέρα για το πανεπιστήμιο", υποστήριξε ο αθλητικός διευθυντής του Λούιβιλ, Βινς Τίρα. "Είναι μια ημέρα για ν' αφήσει τα πάντα πίσω και είμαι σίγουρος πως η άλλη πλευρά νιώθει το ίδιο". Μάλλον...

News 24/7

24MEDIA NETWORK