Το τελευταίο επεισόδιο σε ένα τεράστιο NCAA σκάνδαλο

Το FBI ανέλαβε να ερευνήσει τα κακώς κείμενα του NCAA και το 2017 προέκυψε το σκάνδαλο που εν πολλοίς, 'στοίχισε' στον Ρικ Πιτίνο δουλειές στις ΗΠΑ (σε NCAA και NBA). Ο Αμερικανός κόουτς επέστρεψε στη χώρα του, για να 'τελειώσει' με ό,τι τον αφορούσε.

Οι 'προσωπικοί λόγοι' που είχε ο Ρικ Πιτίνο για να αφήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και να επιστρέψει στις ΗΠΑ ήταν το τελευταίο 'επεισόδιο' του σίριαλ που αφορούσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του NCAA.
Οι 'προσωπικοί λόγοι' που είχε ο Ρικ Πιτίνο για να αφήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και να επιστρέψει στις ΗΠΑ ήταν το τελευταίο 'επεισόδιο' του σίριαλ που αφορούσε το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του NCAA. EUROKINISSI

Ο λόγος που έφυγε για τις ΗΠΑ ο Ρικ Πιτίνο, εν μέσω υποχρεώσεων με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αποκαλύφθηκε από τα media της άλλης ακτής του Ατλαντικού. Είχε να κάνει με το -διαφαινόμενο ως- τελευταίο κεφάλαιο της εμπλοκής του με το μεγαλύτερο σκάνδαλο που 'έπληξε' ποτέ το NCAA.

Επειδή γιορτές έρχονται και θα 'χεις χρόνο, μπορείς να θυμηθείς όλη την ιστορία. Εν συντομία, θα σου πω ότι την Τρίτη 26/9 του 2017 το FBI είχε συλλάβει 10 βοηθούς προπονητών κολεγίων, έπειτα από έρευνα που 'χε κάνει για παράνομους χρηματισμούς -ερασιτεχνών- παικτών. Οι εν λόγω βοηθούσαν -με το αζημίωτο- εταιρία αθλητικών ειδών να... βοηθήσει κολέγια να πάρουν τα prospects που ήθελαν. Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις, οι αθλητές του NCAA λογίζονται ως ερασιτέχνες και άρα δεν έχουν δικαίωμα στο σεντ -αν και αυτό μάλλον θα αλλάξει, με την Καλιφόρνια να γίνεται 'μπροστάρησα'.

Στο θέμα μας, μεταξύ των συλληφθέντων assistant coaches ήταν και δυο συνεργάτες του Πιτίνο. Μέσα στην έρευνα του FBI, υπήρχε και η δικογραφία της Madame of Louisville.

Η Katina Powell έκανε βιβλίο, με τίτλο "Breaking Cardinal Runes: Basketball and Escort Queen" την τετραετία (2010-2014) που, όπως είχε καταθέσει και στις αρχές, το University of Louisville έπαιρνε τη βοήθεια της, για να προσελκύει παίκτες. Όπου 'βοήθεια' τα κορίτσια της. “Έκανα τα πάντα, για να πείσω αυτά τα παιδιά να υπογράψουν το χαρτί δέσμευσης με το Louisville” είχε διευκρινίσει, τονίζοντας πως είχε κρατήσει στοιχεία που αποδείκνυαν τα λεγόμενα της “γιατί ήξερα πως θα έλθει η μέρα που θα με αμφισβητήσουν”. Σε αυτά ήταν τα 22 πάρτι που έγιναν παρουσία 24 κοριτσιών της -μεταξύ αυτών ήταν και οι 3 κόρες της. Η Powell είχε ξεκαθαρίσει ότι “ο Πιτίνο ήταν ενήμερος, για όλα. Επί τέσσερα χρόνια, σε κτίριο του campus υπήρχε πολύ αλκοόλ, μουσική στη διαπασών, κάμερες, υπεύθυνοι ασφαλείας και πολλοί αθλητές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν 100% πιστοί στον προπονητή τους. Υπάρχει έστω μια περίπτωση να μην τον είχαν ενημερώσει για ένα από τα 22 πάρτι; Πώς γίνεται να μην ήξερε τι γινόταν;". Ο κόουτς της Εθνικής και του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ είχε αρνηθεί κάθε ανάμειξη. Μετά ήλθε το σκάνδαλο με το χρηματισμό παικτών -μέσω οικονομικών συμβούλων και ατζέντηδων, με την ασίστ των assistant coaches.

Η απόλυση που έγινε παραίτηση

Στις 18 του περασμένου Σεπτέμβρη τα αμερικανικά μέσα ειδοποίησαν πως ο Πιτίνο άφησε πίσω του 40 εκατομμύρια δολάρια, για να 'σβήσει' από το 'μητρώο' του το 'απολυμένος' από το University of Louisville. Αυτά ήταν τα χρήματα που ζητούσε ως αποζημίωση της μήνυσης που είχε καταθέσει, για αθέτηση όρων συμβολαίου που είχε με το Πανεπιστήμιο. Σε αυτό αναφερόταν πως έως τον Ιούνιο του 2026 που έληγε το συμβόλαιο του, οι αμοιβές του θα έφταναν εκεί, όπως και ότι το πανεπιστήμιο δεν είχε το δικαίωμα να τον απολύσει, χωρίς να υπάρχουν καταδικαστικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η απόλυση (που σύμφωνα με τον αστικό μύθο συνοδεύτηκε με δια βίου αποβολή -και ξέρεις πως στι ΗΠΑ αν είσαι μέλος ισχυρής επιχείρησης και συνδεθείς με κάτι παράνομο, δύσκολα έως απίθανα σου δίνεται άλλη ευκαιρία) ήλθε τον Οκτώβρη του 2017, λίγες ημέρες αφότου δυο συνεργάτες του εμφανίστηκαν στους ενόχους της έρευνα του FBI, για το 'σύστημα' pay-to-play στην προσέγγιση παικτών από κολέγια. Εν προκειμένω, υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που ήθελαν τον All American Μπράιαν Μπόουεν να 'χει λάβει 100.000 δολάρια (μέσω υπαλλήλων της Adidas και του ατζέντη του -όλοι είναι στη φυλακή). Ο Πιτίνο είπε πως δεν είχε γνώση, ο πατέρας του Μπόουεν είχε καταθέσει πως είχε λάβει 1.300 δολάρια από βοηθό του Αμερικανού, με τα ντοκουμέντα που 'χε συγκεντρώσει το NCAA να δείχνουν πως ο Πιτίνο απέτυχε να επιτηρήσει το πρόγραμμα του -ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό ήταν το στοιχείο που χρησιμοποίησε το ULAA για να τον απολύσει 'επειδή παραβίασε τους όρους του συμβολαίου του'.

Ο Πιτίνο είχε αρνηθεί και κάθε ευθύνη ή ανάμειξη στο σκάνδαλο που 'χε προκύψει με την Madam Louisville και την ομάδα που πήρε το πρωτάθλημα του 2013 -με τον τίτλο να αφαιρείται στη συνέχεια της ιστορίας. Σύμφωνα με το συμβιβασμό, το 'απόλυση' έγινε 'παραίτηση' και ο Πιτίνο συμφώνησε να μην κινηθεί περαιτέρω νομικά, αποσύροντας την αρχική μήνυση.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, ο κόουτς του Παναθηναϊκού και το NCAA 'αναγνωρίζουν και συμφωνούν πως θα συνεργαστούν πλήρως σε οποιαδήποτε έρευνα γίνει από το NCAA Enforcement Staff και κατά τη διάρκεια οποιονδήποτε διαδικασιών αφορούν την NCAA Committee of Infractions (Επιτροπή Παραβάσεων), την NCAA Infractions Appeals Committee (επιτροπή εφέσεων παραβάσεων) και/ή το NCAA Independent Resolution Panel (ανεξάρτητη επιτροπή προσφυγών)'. Ξέρεις πως η συνεργασία είναι δούναι και λαβείν, έτσι;

Επίσης, ο Πιτίνο συμφώνησε να μετέχει εκπρόσωπος του ULAA σε οποιαδήποτε συνέντευξη κάνει με το NCAA. Ακολούθησε κοινή ανακοίνωση Τύπου, όπου μεταξύ άλλων αναφερόταν πως “για 17 χρόνια, ο Ρικ Πιτίνο 'έτρεχε' ένα πρόγραμμα που συνδύαζε τη διάκριση εντός των γηπέδων, με τη δέσμευση στο πρόγραμμα των φοιτητών/αθλητών, τις ακαδημαϊκές επιτυχίες και το μέλλον τους εντός και εκτός του μπάσκετ. Παρ' όλα αυτά, υπήρξαν παραβάσεις των κανονισμών του NCAA, κατά τη διάρκεια της θητείας του, που οδήγησαν σε σοβαρές συνέπειες για το Πανεπιστήμιο. Μολονότι αυτές οι παραβάσεις ενδεχομένως να μην έγιναν υπό τις οδηγίες του κόουτς Πιτίνο ή εν γνώσει του, τα προβλήματα που οδήγησαν στις παραβάσεις έγιναν υπό την ηγεσία του. Ευχαριστούμε τον κόουτς Πιτίνο για τα χρόνια της υπηρεσίας του στο πρόγραμμα μπάσκετ του University of Louisville και του ευχόμαστε τα καλύτερα”. Εκείνος εξέφρασε την επιθυμία να κοουτσάρει ξανά. Τη συνέχεια τη ξέρεις.

Παρεμπιπτόντως, η συμφωνία προέκυψε σε συνάντηση διάρκειας μόλις 40 λεπτών, την ίδια ημέρα (Τετάρτη 18/9). Οκτώ ημέρες νωρίτερα είχε γίνει μια διάσκεψη, διάρκειας 9 ωρών στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της πόλης.

Τρεις μήνες μετά, ήλθε το πλήρωμα του χρόνου να προκύψει και συμβιβασμός με την Adidas, την εταιρία που σύμφωνα με τον Πιτίνο έκρινε τη σχέση του με το University of Louisville. Δεκαέξι μήνες νωρίτερα (τον Οκτώβρη του 2017, λίγες μέρες μετά την απόλυση του από το Louisville), είχε καταθέσει σχετική μήνυση, ισχυριζόμενος πως η εταιρία του είχε 'συνειδητά και απερίσκεπτα προκαλέσει συναισθηματική δυσφορία, όταν οι υπάλληλοι της συνωμότησαν να δωροδοκήσουν recruits του University of Louisville'.

Οι δικηγόροι του Πιτίνο είχαν εξηγήσει πως “η μήνυση έχει να κάνει με πολλά περισσότερα, από λεφτά. Είναι το 'όχημα' του κόουτς Πιτίνο, για να αποδείξει πως δεν είχε την παραμικρή ανάμειξη στην εξοργιστική, άδικη και παράνομη συνωμοσία της Adidas”.

Ο δικαστής David Hale, της Δυτικής Περιφέρειας του Κεντάκι απέρριψε το επιχείρημα, δεχόμενος εκείνο της Adidas κατά το οποίο το συμβόλαιο που είχε ο Πιτίνο με την εταιρία απαιτούσε την αντιμετώπιση της διένεξης σε διαιτητικό δικαστήριο του Όρεγκον, όπου είναι τα 'αρχηγεία' της επιχείρησης, στις ΗΠΑ. Αυτό και έγινε. Συν κάτι άλλο: σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών, ο Πιτίνο ήταν στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ -που ειρήσθω εν παρόδω φοράει Adidas.

Δεν κρατώ κακία εναντίον της εταιρίας. Αυτό που έκανε ήταν εξαιρετικά επιζήμιο και επιβλαβές για την καριέρα μου και ό,τι έγινε έγινε πίσω από την πλάτη μου. Αλλά δεν θεωρώ υπεύθυνη όλη την εταιρία”, είχε πει τότε ο Αμερικανός κόουτς, ο οποίος δεν εγκατέλειψε και οι δυο πλευρές τα 'βρήκαν' τη Δευτέρα 23/12. Οι όροι δεν δημοσιεύτηκαν. Στο κοινό δελτίο Τύπου μπορείς να διαβάσεις πως 'στα 16 χρόνια της συνεργασίας με την Adidas, ο κόουτς Πιτίνο απέδειξε το πάθος του για το μπάσκετ και τη δέσμευση του με την αριστεία εντός και εκτός γηπέδων. Του ευχόμαστε τα καλύτερα στο νέο του ρόλο στον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ελλάδος, αλλά και σε κάθε μελλοντική προσπάθεια'. Ο Πιτίνο δεν είχε κάτι να προσθέσει, όπως έγραψε στο μήνυμα που έστειλε στον Tim Sullivan της Louisville Courier Journal -που του ζήτησε να σχολιάσει. Το γραφείο επικοινωνίας της Adidas απάντησε με το αυτόματο μήνυμα που λαμβάνεις, όταν στέλνεις email σε κάποιον που είναι σε διακοπές.

: O Πιτίνο μπορεί να 'τελείωσε' με το σκάνδαλο, το Louisville όμως, μαζί με το Kansas και το USC που 'υπάρχουν' στην έρευνα του FBI για δωροδοκίες συνεχίζουν να 'χουν 'τρέχουν' και να 'χουν δικαστικές υποθέσεις που δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK