Ο Ρόντιονς Κούρουκς προσέλαβε τον δικηγόρο του Πέρο Άντιτς

Ο Ρόντιονς Κούρουκς συνελήφθη για επίθεση στην πρώην σύντροφο του. Αρνείται τα πάντα και θέλει να αποσυρθούν οι κατηγορίες. Για να κάνει δουλειά, προσέλαβε τον go to guy δικηγόρο των NBAers: τον Άλεξ Σπάιρο.

O Ρόντιονς Κούρουκς ξεκαθάρισε πως θέλει να αποσυρθούν οι κατηγορίες και δεν συζητά το ενδεχόμενο συμβιβασμού.
O Ρόντιονς Κούρουκς ξεκαθάρισε πως θέλει να αποσυρθούν οι κατηγορίες και δεν συζητά το ενδεχόμενο συμβιβασμού. AP PHOTO/KATHY WILLENS

Ο Ρόντιονς Κούρουκς είναι το παιδί που 'τράβηξαν' οι Νετς, στο Νο40 του 2018 ΝΒΑ draft. Ένας 3 and D παίκτη στο σώμα ενός small-ball center, που κάνει τους συμπαίκτες του καλύτερους -και τούμπαλιν-, προσφέροντας ισορροπία στις πεντάδες της παρέας του. Αυτά είχε δει ο Σον Μαρκς, ο τύπος που έκανε ανταγωνιστικό το Μπρούκλιν με όσα τον δίδαξε η μαθητεία του δίπλα στον Γκρεγκ Πόποβιτς, στους Σπερς. Αν και αρχικά είχε σκεφτεί να τον στείλει μια σεζόν στην αναπτυξιακή λίγκα. Δεν χρειάστηκε. Ο 20χρονος Λετονός κατάφερε με τη δουλειά που έκανε να 'φάει' όσους διεκδικούσαν τη θέση. Τι πρόσφερε; Ό,τι χρειαζόταν η ομάδα: άνοιγε το γήπεδο, κυκλοφορούσε την μπάλα, έκανε όλα τα μικρά πράγματα και έπαιρνε τα ελεύθερα σουτ. Με τον τρόπο που περνούσε τους αντίπαλους αμυντικούς, εξέπληξε ευχάριστα και τους συμπαίκτες τους, ενώ με όσα έκανε πέρυσι φέτος λογίζεται για βασικό κομμάτι. Δηλαδή λογιζόταν, γιατί πριν λίγα εικοσιτετράωρα, εξέπληξε τους πάντες ξανά. Δυσάρεστα.

Ο Λετονός συνελήφθη με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να πνίξει μια γυναίκα με την οποία διατηρούσε δεσμό. Η εν λόγω κατήγγειλε ότι τη χτύπησε, τη δάγκωσε και την έσπρωξε. Η είδηση έγινε γνωστή την ημέρα που του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, στο Kings County Criminal Court του Μπρούκλιν.

Τι αναφέρει η δικογραφία

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν εκεί, την Πέμπτη 27/6, ενώ ήταν στο διαμέρισμα του γείτονες τον άκουσαν να φωνάζει πως θα αυτοκτονήσει. Ακολούθησε μάχη με τη σύντροφο του, την οποία έπιασε από τον λαιμό και τη χτύπησε, πριν την 'πετάξει' στο κρεβάτι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει, πήγε στο νοσοκομείο και εκεί διαπιστώθηκε πως έχει οιδήματα στα πλευρά και το αριστερό χέρι. Ενημέρωσε και πως είχε δυσκολία στην αναπνοή, ως συνέπεια του συμβάντος. Αυτά ήταν τα στοιχεία που έγιναν γνωστά. Πολλά άλλα δεν έγιναν. Το φερόμενο ως θύμα κινήθηκε νομικά δυο μήνες μετά. Στο μεσοδιάστημα συνέχισε να βγαίνει με τον Κούρουκς και είχαν πάει μαζί ένα ταξίδι στο Λας Βέγκας.

H επίθεση τρίτου βαθμού, που απαγγέλθηκε στον ΝΒΑer είναι πλημμέλημα πρώτης κατηγορίας, βάσει του νόμου της Νέας Υόρκης. Δηλαδή, το πιο σοβαρό από τα τρία που υπάρχουν. Δεν είναι κακούργημα. Τιμωρείται με ποινή φυλάκισης ενός έτους ή τρία χρόνια υπό επιτήρηση.

Ενώπιον του δικαστηρίου ο Κούρουκς ενημέρωσε πως είναι αθώος και δεν τον ενδιαφέρει να έλθει σε συμβιβασμό. Αυτό που θέλει είναι να αποσυρθούν οι κατηγορίες (να παραμείνει 'καθαρό' το όνομα του), με το δικηγόρο του να λέει ότι η γυναίκα θέλησε να τον εκδικηθεί, γιατί ο πελάτης του τη χώρισε.

O δικηγόρος του Κούρουκς είναι ο 36χρονος Άλεξ Σπάιρο, o go to guy των ΝΒΑers που μπλέκουν με το νόμο της Νέας Υόρκης. Στο πελατολόγιο του ανήκουν ονόματα όπως αυτά των Μικ Τζάγκερ, Jay Z, Θάμπο Σεφολόσα, Πέρο Άντιτς, Κρις Κόπελαντ, Μπεν Γκόρντον, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Ματ Μπαρνς, Τσαρλς Όκλεϊ, JR Σμιθ κλπ, κλπ.

Το The Ringer είχε ασχοληθεί μαζί του το 2016, όταν ανέλαβε τον ράπερ Μπόμπι Σμάρντα και αυτός αθωώθηκε. Είχε περάσει περισσότερες από 500 ημέρες στη φυλακή, ενώ περίμενε για τη δίκη του, με τις κατηγορίες να αφορούν ναρκωτικά, όπλα και θεωρίες συνωμοσίας.

O μετρ των δικών (αυτό είναι το δυνατό του σημείο) είναι απόφοιτος ψυχολογίας και νομικής από το Harvard και πρώην υπάλληλος της CIA, ο οποίος εργάστηκε αρχικά ως εισαγγελέας. Μετά πέρασε στην άλλη πλευρά. Ο Σπάιρο είχε γίνει γνωστός στις ΗΠΑ το 2015, όταν ανέλαβε τον Κρις Κόπελαντ, αφότου δέχθηκε μαχαιριά στα σωθικά, σε κλαμπ του Μανχάταν. Προηγήθηκαν χτυπήματα από αστυνομικούς και κάταγμα στο πόδι. Μεταξύ των αυτόπτων μαρτύρων ήταν ο Θάμπο Σεφολόσα και ο Πέρο Άντιτς. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο Σεφολόσα κρίθηκε αθώος όλων των κατηγοριών -οι αρχές επέμεναν πως είχε προκαλέσει και είχε απειλήσει τη σωματική τους ακεραιότητα, πριν αποπειραθεί να εξαφανιστεί από το σημείο.

Πίσω στον Κούρουκς, οι Νετς ενημέρωσαν ότι ερευνούν το συμβάν και όταν καταλήξουν έχουν όλα τα στοιχεία διαθέσιμα θα τοποθετηθούν. Όπως συνέβη πρόσφατα με τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στον ΝτεΜάρκους Κάζινς (ότι παρενόχλησε πρώην σύντροφο μέσω μέσων επικοινωνίας -είναι πλημμέλημα τρίτου βαθμού στη νομοθεσία της Αλαμπάμα), η κατάσταση δεν απαιτεί την άμεση αντίδραση του οργανισμού του παίκτη ή του ΝΒΑ. Το training camp του Μπρούκλιν αρχίζει στις 28/9. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 23/10. Έως τότε θα υπάρχει πόρισμα, με τους διοικούντες να 'χουν προγραμματίσει και συνάντηση με τον Κούρουκς. Αν δεν επιλυθεί στο δικαστήριο έως την έναρξη της νέας σεζόν, το ΝΒΑ μπορεί να επικαλεστεί την κοινή πολιτική που έχει με την ένωση των ΝΒΑers στα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποίησης παιδιών. Αυτή δίνει στον κομισάριο Άνταμ Σίλβερ, το δικαίωμα να θέσει σε άδεια τον κατηγορούμενο και να διατάξει έρευνα της λίγκας. Ο παίκτης πληρώνεται -στο διάστημα αυτό- και έχει ιατρική περίθαλψη.

Μπορεί να απελαθεί;

Δεν θέλω να ξεχνάς πως ο Λετονός βρίσκεται στην Αμερική με άδεια εργασίας/επαγγελματική βίζα. Άρα τον αφορούν και όσα ισχύουν για τους μετανάστες στις ΗΠΑ. Άρα ενδεχομένως να υπάρχουν συνέπειες και σε αυτό το κομμάτι. Το Sports Illustrated έκανε το σχετικό ρεπορτάζ και ενημέρωσε πως “το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έχει τη διακριτική ευχέρεια να αναζητήσει την απέλαση των μη πολιτών που καταδικάζονται για βίαια εγκλήματα -και να διασφαλίσει πως δεν θα επιστρέψουν. Στην περίπτωση του Κούρουκς δεν τίθεται τέτοιο θέμα, διότι αντιμετωπίζει πλημμέλημα και όχι κακούργημα. Ένα θέμα μπορεί να προκύψει στο ταξίδι των Νετς στο Τορόντο (14/12), καθώς ο Καναδάς διατηρεί το δικαίωμα να αρνηθεί την είσοδο ανθρώπου που έχει συλληφθεί για έγκλημα στις ΗΠΑ. Έως τότε θα γίνει η σχετική δουλειά με δικηγόρους μετανάστευσης στον Καναδά”.

Γιατί η Ελλάδα πρέπει να ρίξει ξύλο για να τα πάει καλύτερα;

News 24/7

24MEDIA NETWORK