O Ρόουζ βρήκε παρέα και νίκησε τους Ντόντσιτς και Πορζίνγκις

Tα ξημερώματα oι Μαβς αντιμετώπισαν τους Πίστονς. Όλοι ενδιαφέρονταν για το ντεμπούτο του Πορζίνγκις. Το Ντιτρόιτ... αποπροσανατόλισε με τη 'δεύτερη ομάδα' να δείχνει ικανή να πάει μακριά φέτος το σύνολο και τον Λουκ Κέναρντ να είναι το νέο/παλιό πρόσωπο που αρπάζει την τρίτη ευκαιρία.

O Nτέρικ Ρόουζ συνδυάστηκε με τον Λουκ Κέναρντ και αυτομάτως οι Πίστονς απέκτησαν δυο καλούς χειριστές, με την ικανότητα να 'ανοίξουν' το γήπεδο, αλλά και να σκοράρουν.
O Nτέρικ Ρόουζ συνδυάστηκε με τον Λουκ Κέναρντ και αυτομάτως οι Πίστονς απέκτησαν δυο καλούς χειριστές, με την ικανότητα να 'ανοίξουν' το γήπεδο, αλλά και να σκοράρουν. AP PHOTO/DUANE BURLESON

Tα ξημερώματα έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα των Μαβς ο Κριστάπς Πορζίνγκις. Δηλαδή, για πρώτη φορά από τότε που άφησε τη Νέα Υόρκη για το Ντάλας (τον περασμένο Φλεβάρη), βρέθηκε στο παρκέ δίπλα στον Λούκα Ντόντσιτς. Η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού που ασχολήθηκε με αυτό το ματς επικέντρωσε εκεί.

Παρεμπιπτόντως, οι Μάβερικς είχαν απέναντι τους τους Πίστονς. Που νίκησαν (124-117). Και νίκησαν γιατί εμφάνισαν ένα δίδυμο-έκπληξη: αυτό των Ντέρικ Ρόουζ και Λουκ Κέναρντ.  Ο τελευταίος μπαίνει στην τρίτη του σεζόν ως NBAer. Έως πέρυσι την άνοιξη ήταν γνωστός ως 'αυτός που διάλεξαν οι Πίστονς, ενώ ήταν ακόμα διαθέσιμος στο 2017 NBA Draft ο Ντόνοβαν Μίτσελ', ο οποίος κατέληξε στους Τζαζ, ως Νο13 επιλογή. Όχι, η σύγκριση δεν βοήθησε στο ελάχιστο τον Κέναρντ, o oποίος αναμφισβήτητα μπορεί να είναι η λύση στο πρόβλημα που 'χει η ομάδα του με το τρίποντο -και όχι μόνο.

Μαζί με τον Ρόουζ είχαν, στην τέταρτη περίοδο του φιλικού με το Ντάλας, 7/8 σουτ και 17 πόντους. Συνολικά είχαν 37 πόντους, με 20 σουτ. Ο Ρόουζ απειλούσε πηγαίνοντας προς το καλάθι ή με τις ασίστ σε ελεύθερους παίκτες. Ο Κέναρντ ήταν επιθετικός, εξαιρετικός στο χειρισμό και τιμωρούσε όποιον τον αγνοούσε (5/6 τρίποντα, 1/2 δίποντα, 2/2 βολές, 4 ριμπ., 2 ασίστ, 2 λάθη σε 26').

Όπως εξήγησε ο Ντουέιν Κάσεϊ "όταν ο Ντέρικ κουράστηκε να τρέχει πικ εντ ρολ, πήγαμε στον Λουκ. Κάθε φορά που 'χεις περισσότερους από έναν χειριστές και ικανούς στο πικ εντ ρολ, είναι κάτι το τεράστιο. Την ίδια ώρα, οι συγκεκριμένοι μπορούν και να σουτάρουν”. Αυτοί οι δυο θα είναι η ραχοκοκαλιά της δεύτερης ομάδας των “Πιστονιών”. Ο Κέναρντ θέλησε να ευχαριστήσει έναν τύπο. “Είναι θαυμάσιο να 'χεις δίπλα σου έναν παίκτη, όπως ο Ντέρικ. Μαθαίνω κάθε μέρα πολλά από εκείνον. Έχει περάσει πάρα πολλά και ξέρει το παιχνίδι. Είναι γρήγορος, οπότε πρέπει να είσαι ένα βήμα πιο μπροστά από αυτόν. Είναι πολύ γρήγορος και στον τρόπο που σκέφτεται, άρα σε βοηθά να γίνεις καλύτερος και εκεί. Είμαι ενθουσιασμένος”.

Ο Λουκ Κέναρντ πήρε την... τρίτη ευκαιρία που του έδωσαν οι Πίστονς, συνδυάστηκε με τον Ντέρικ Ρόουζ και έγιναν η ραχοκοκαλιά μιας πολύ δυνατής δεύτερης ομάδας.
Ο Λουκ Κέναρντ πήρε την... τρίτη ευκαιρία που του έδωσαν οι Πίστονς, συνδυάστηκε με τον Ντέρικ Ρόουζ και έγιναν η ραχοκοκαλιά μιας πολύ δυνατής δεύτερης ομάδας. AP PHOTO/MARY ALTAFFER

Ποιο είναι αυτό το παιδί που έγινε παρτενέρ του Ρόουζ

Aν ρωτήσεις τους γονείς του, για την καλύτερη στιγμή του παιδιού τους στο Franklin High School, δεν θα σου πουν αυτό που στρίβει από τη γωνία, πριν τον ίδιο: ότι πέρασε πάνω από τον ΛεΜπρον Τζέιμς, στη λίστα με τους καλύτερους σκόρερ του Οχάιο -όλων των εποχών. Παρεμπιπτόντως, στην κορυφή βρίσκεται ακόμα ο Τζέι Μπάρσον (1981-85, New Concord John Glenn), με +23 πόντους από τον Κέναρντ. Αλλά σου έλεγα για τη Τζένιφερ και τον Μαρκ Κέναρντ. Όταν μιλούν για την παιδική ηλικία του γιου του, προτιμούν να εστιάζουν σε άλλα πράγματα από το μπάσκετ. Όπως στο ότι πήγε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύτηκε μεσήλικας φαν, μετά ένα αυτοκινητικό ατύχημα που είχε όπως έφευγε από το γήπεδο όπου έπαιζε η ομάδα του σχολείου, για το σπίτι. Οι καθηγητές του θα προτιμήσουν να ξεχωρίσουν ότι είχε 4.0 (άριστα είναι το 5.0) στο GPA και πως καθόταν στην καφετέρια δίπλα στο λιγότερο δημοφιλές παιδί. Ή όσα έκανε ως quarterback -για παράδειγμα 26 touchdown σε μια σεζόν. Την ίδια περίοδο είχε 45% στα τρίποντα, τα οποία επιχειρούσε με το δεξί -αν και αριστερόχειρας.

Ο προπονητής του στο λύκειο, Μπράιαν Μπέιλς ξεχώρισε μια στιγμή από όταν ήταν ο Κέναρντ 3 χρόνων. Τότε έπαιζε μπέιζμπολ και χτυπούσε τις μπάλες και με τα δυο χέρια. "Τότε είπαμε πως αυτό το παιδί είναι διαφορετικό".

Στο σπίτι ήταν ένα παιδί, όπως όλα τα άλλα. Ζήλευε τη μεγαλύτερη αδελφή του, όταν την έβλεπε να προπονείται στις ρουτίνες της, ως cheerleader των Kentucky Wildcats. Πήγε στους γονείς του και τους είπε 'θέλω να γίνω και εγώ cheer-weader'. Εκείνοι του αγόρασαν μια εμφάνιση των Wildcats και τον άφησαν να κάνει ό,τι ήθελε. Μέσα στα 'ό,τι ήθελε' ήταν να παρακολουθεί και τη Frozen -όταν ήταν πια στο junior high school. Είχε τρέλα με τα μιούζικαλ. Ήταν οπαδός του High School Musical, ταινίας που πρωτοκυκλοφόρησε το 2006 και είχε ως θέμα δυο μαθητές που από εχθροί (ο ένας ήταν αρχηγός της ομάδας μπάσκετ, η άλλη μαθήτρια που είχε πάρει μεταγραφή και ξεχώριζε στα μαθηματικά και τις επιστήμες), έγιναν ζευγάρι, χάριν μιας παράστασης μούζικαλ και των κακουχιών που τους πρόσφερε ο ανταγωνισμός. Μελετούσε αυτά που έκανε ο Ζακ Έφρον και τα αναπαρήγαγε. Επιδίωκε την τελειότητα, στο βαθμό που μπαίνει στους ψυχαναγκασμούς. Δεν δεχόταν να 'χάσει' -ούτε από τον επαγγελματία ηθοποιό.

Μια άλλη μεγάλη τρέλα που 'χε ήταν με τη μόδα. Είδωλο του (φευ) είναι ο Ράσελ Ουέστμπρουκ. Σε αντίθεση με τον ΝΒΑer που είναι fashion icon, εκείνος αναζητά και την άνεση. Και δεν τον νοιάζει τι θα πουν οι άλλοι -οι οποίοι άλλοι τον πείραζαν κάθε μέρα στο Duke για τις μπότες Ugg που φορούσε. Ο Κέναρντ ομολόγησε ότι 'στους Blue Devils ήμασταν όλοι καλοντυμένοι. Παραδέχομαι πως εκεί άλλαξε άρδην το περιεχόμενο της ντουλάπας μου'. Eκεί άλλαξε άρδην και το ποιος είναι ως παίκτης.

Η μητέρα του κατηγόρησε τον πατέρα του για 'κακοποίηση'

Πριν ασχοληθεί με το μπέιζμπολ και το football (στην πρώτη τάξη της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), είχε δοκιμάσει το μπάσκετ. “Όταν ήταν 8 μηνών, είχε βρει τον τρόπο να πετά την μπάλα στον τοίχο, να την πιάνει και ξανά από την αρχή” θυμάται ο πατέρας του. Στην πρώτη τάξη του δημοτικού μπήκε και στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου. Ο πατέρας του τον έβλεπε πως ντρίμπλαρε με το αριστερό και έκανε ντράιβ από τα αριστερά. Του είπε ότι αυτό θα έπρεπε να το αλλάξει. Πήγαιναν μαζί στο γήπεδο της γειτονιάς, έκαναν σουτ, έκαναν τα πάντα, αλλά όταν ερχόταν η ώρα να μάθει το παιδί να χειρίζεται την μπάλα, μπορούσε να το κάνει μόνο με το δεξί. Όταν τελείωνε η προπόνηση, ο μπαμπάς του έμπαινε στο αυτοκίνητο και ο Λουκ το ακολουθούσε, με ντρίμπλες έως το σπίτι -προφανώς μόνο με το δεξί. Αν έκανε το λάθος να πάει την μπάλα στο αριστερό, το αυτοκίνητο έκανε αναστροφή και σταματούσε. Η μητέρα του κατήγγειλε τον άνδρα της για 'κακοποίηση'. Εκείνος απαντούσε 'διαφωνώ' και συνέχιζε, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις του γιου του, που κάποιες φορές έβαζε τα κλάματα. Στη δεύτερη τάξη του δημοτικού χρησιμοποιούσε και τα δυο χέρια, εξίσου καλά.

Στην τελευταία του χρονιά στο σχολείο, τον κάλεσαν σε μια μάζωξη της πόλης, όπου έγινε μια μίνι παρουσίαση για το τι σημαίνει αυτό το αγόρι για τη γενέτειρα του. Μετά, ο Δήμαρχος αποκάλυψε μια πινακίδα, που επρόκειτο να τοποθετηθεί στην είσοδο του Mίλνταουν -των 12.000 κατοίκων. Έγραφε "Franklin. Home of Luke Kennard. Ohio's Mr. Basketball 2014 & 2015". Toυ έδωσαν μια ρέπλικα. Την έβαλε στο υπόγειο του πατρικού του.

Είχε δεσμευτεί με το Duke από τον Μάρτιο του 2014. Ως five star shooting guard είχε 'πέραση'. Τον ήθελαν οι Ohio State, Michigan, Kentucky, Louisville, North Carolina -μεταξύ πολλών άλλων. Μόλις πάτησε το πόδι του στο campus του Duke και μπήκε στο γήπεδο για να δει το παιχνίδι με τη North Carolina (εκ των ιστορικότερων 'μαχών' του NCAA), είχε αποφασίσει πού θέλει να πάει. Έμεινε εκεί δυο χρόνια. Στο πρώτο δεν έκανε πολλά. Το καλοκαίρι μίλησε με τους υπεύθυνους για το πώς μπορούσε να αποκτήσει ρόλο. Έπρεπε να δουλέψει το σουτ του -το floater- και να βάλει μυς. 

Τη δεύτερη σεζόν (2016-17) η ομάδα του είχε θέματα. Από τραυματισμούς παικτών, μέχρι την επέμβαση του κόουτς Σιζέφσκι. Τον Γενάρη του 2017 ο θρυλικός προπονητής ήταν ακόμα στην ανάρρωση. Κάλεσε τους παίκτες στο σπίτι του και τους ενημέρωσε πως απαγορευόταν η είσοδος στα αποδυτήρια των Blue Devils, όπως και να φορούν ρούχα με το logo “έως ότου ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις του προγράμματος”.  

Μετά μίλησε κατ ιδίαν με τον καθένα. Κάποιος έπρεπε να κάνει ένα βήμα μπροστά. Ήταν ο Κέναρντ. Το ματς ήταν αυτό με το Wake Forest, με το Duke να 'χει κάνει αγώνα δρόμου για να μειώσει στο -1, στα 15'' για τη λήξη. Ο υπηρεσιακός προπονητής προσπαθούσε κάτι να του πει, αυτός δεν άκουγε -από τη φασαρία-, είδε τι είχε γράψει στο πινακάκι και αυτό που διάβασε ήταν πως το play που θα έκρινε το αποτέλεσμα θα ολοκληρωνόταν από τα χέρια του (είχε σκοράρει τους 27 από τους 31 πόντους στο β' μισό).

“Όταν ο κόουτς Κάπελ έφτιαξε το play, είπα στον εαυτό μου 'οκ, μπορείς να το κάνεις'. Πέρυσι δεν θα ήθελα να είμαι σε ανάλογη κατάσταση. Δεν είχα την αυτοπεποίθηση. Αυτό άλλαξε στη δεύτερη χρονιά”.

Το play βγήκε, εκείνος σηκώθηκε, μπροστά σε άμυνα για το δέκατο σουτ που 'πήρε' στο δεύτερο ημίχρονο και έκανε το 10/10. Από έκτος παίκτης, έγινε σημείο αναφοράς. Ακολούθησαν άλλες έξι νίκες, σε ισάριθμα ματς, πριν ζήσει η ομάδα τις τρεις ήττες στους τέσσερις επόμενους αγώνες. Δεν σου είπα πως στο ίδιο ρόστερ ήταν ο Τζέισον Τέιτουμ. Oύτε ότι το πιο λαμπρό χαρακτηριστικό του Κέναρντ ήταν η συνέπεια που είχε. Αυτή τον έβαλε στα σημειωματάρια των scouts του ΝΒΑ.

Στο δεύτερο είχε το καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο (43.8%) και στις βολές (85.6%). “Δεν ήταν μονοδιάστατος. Μπορούσε να βάλει την μπάλα στο παρκέ, να κάνει διείσδυση, να τελειώσει και με τα δυο χέρια, ενώ σκόραρε και με catch and shoot ή με όποιον άλλον τρόπο έβλεπε πως θα ήταν αποτελεσματικός” εξήγησε στο Bleacher Report ένας 'κατάσκοπος' του ΝΒΑ. Ο Tζέι Μπάιλας του ESPN, ο οποίος παρακολουθούσε για χρόνια τον Κέναρντ, είχε πει πως δεν είναι αρκετά αθλητικός και άρα δεν θα μπορεί να μαρκάρει τα αθλητικά γκαρντ του ΝΒΑ. Όπως αύξανε τις συμμετοχές του ο παίκτης με τους Blue Devils, ο Μπάιλας επανήλθε με το “θα παίξει για χρόνια στο ΝΒΑ”, προσθέτοντας “έχει τη μαγκιά που έχουν οι καλοί παίκτες”. Την είχε ανέκαθεν και σε ό,τι έκανε. Είτε έπαιζε πινγκ πονγκ, είτε cornhole, του οποίου είναι φανατικός.

To καλοκαίρι του 2017 ειδοποίησε πως δεν θα επιστρέψει στο κολέγιο. Δήλωσε συμμετοχή στο ΝΒΑ Draft. Επελέγη στο Νο12 από τους Πίστονς. Ήταν μεταξύ των τριών καλύτερων σουτέρ που ήταν στην 'πισίνα' με τις επιλογές και το Ντιτρόιτ χρειαζόταν κάποιον να ανοίγει το γήπεδο, να παίζει με δύναμη και να 'χει μυαλό. Ο Ρίκι Ο Ντόνελ του SB Nation είχε γράψει πως “ο Κέναρντ ίσως να είναι ο καλύτερος σουτέρ του ντραφτ. Είναι μέρος του πλάνου που 'χει ο Σταν βαν Γκάντι να κάνει τους Πίστονς τους Μάτζικ του 2009”. Ωραία όλα αυτά, αλλά ο βαν Γκάντι δεν τον έβαζε. Προέκυψαν και κάτι θέματα στο γόνατο και τον ώμο του παίκτη και χρειαζόταν ακόμα περισσότερο τα λεπτά -όπως η ομάδα του χρειαζόταν το τρίποντο. Εκείνος κάθε φορά που άκουγε πως είναι σουτέρ, απαντούσε “είμαι πλέι μέικερ, αυτό θέλουν από εμένα οι προπονητές και οι συμπαίκτες. Αν δεν μπαίνουν τα σουτ μου, οφείλω να βρω άλλον τρόπο να είμαι χρήσιμος”. Επειδή δεν έπαιζε, τα σουτ δεν έμπαιναν. Χρησιμοποίησε γενικά το μυαλό του, αλλά δεν έφτανε.

Ο Ντουέιν Κάσεϊ επίσης, δεν του έδινε χρόνο και εν πάση περιπτώσει από τα 20' ανά αγώνα το 2018 έφτασε στα 22.8 πέρυσι, με τους πόντους να γίνονται από 6.2 σε 5.4 και το ποσοστό στα τρίποντα από 25% σε 35.7%. Στα playoffs πέρυσι, ήταν βασικός στα δυο από τα 4 ματς και ένας εκ των καλύτερων παικτών του Ντιτρόιτ (15π., με 60% στα τρίποντα και 4 ριμπ.). Αν σκέφτεσαι πως δεν ήταν μεγάλο το δείγμα, να σου πω ότι αντίπαλος ήταν οι Μπακς.

Δεν μπορεί να παίξει με τον Γκρίφιν

Να σου δώσω έναν αριθμό να σε βοηθήσει να τον καταλάβεις περισσότερο. Παρουσία του Μπλέικ Γκρίφιν, ο Κέναρντ 'τρέχει' 7 πικ εντ ρολ ανά 100 κατοχές. Απουσία του Γκρίφιν, τρέχει 22. Άρα θα έλεγες ότι δεν ταιριάζουν αυτοί οι δύο. Και αν ο ένας ενδιαφέρεται για το αν είναι starter ή όχι, ο άλλος απλά δεν ασχολείται με αυτά. “Θα παίξω όπου ταιριάξω καλύτερα, προκειμένου να κάνω ό,τι θέλει ο κόουτς. Είμαι εδώ για το παιχνίδι και για να το επηρεάσω όπως μπορώ”. Φέτος το συνέχισε από εκεί και σε αυτό που ελπίζει κυρίως, είναι να έχει υγεία “για να γίνουν όλα”.

Το καλοκαίρι του 2018 ο Κέναρντ επένδυσε στον εαυτό του. Αποφάσισε να δουλέψει σε αυτά που θα του έδιναν -πάλι- ρόλο. Και δεν σταμάτησε ούτε όταν προέκυψαν προβλήματα και στα δυο γόνατα. Το αυτό είχε αποφασίσει και για το καλοκαίρι του 2017, αλλά ένα πρόβλημα στο γόνατο δεν τον άφησε να κάνει δουλίτσα στην πιο σημαντική περίοδο της offseason. Έτσι, έχασε το 'τρένο'. Φέτος είδε ώρες videos με παιχνίδια του και παιχνίδια παικτών που θαυμάζει και δούλεψε ατελείωτα με προπονητές -στη φυσική κατάσταση, την τεχνική, τα πάντα. “Το πιο σημαντικό για εμένα είναι πως ήμουν υγιής και κατάφερα να κάνω βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση” είπε. Και τα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK