Ο Σκόλα είναι πρώτος σκόρερ στην Ιταλία, καταρρίπτοντας τους νόμους της φύσης

Σ' έξι μήνες κλείνει τα 41 του. Έχει γκρίζα μαλλιά και το πρόσωπο τείνει να σπάσει. Ωστόσο ο Λούις Σκόλα πηγαίνει κόντρα στη ροή των πραγμάτων και ως πρώτος σκόρερ στο ιταλικό πρωτάθλημα παραδίδει μαθήματα ανθεκτικότητας και σεβασμού απέναντι στον εαυτό του. Με Σάσαρι σταμάτησε στους 33 πόντους.

Ο Λουίς Σκόλα συνομιλεί με τους συμπαίκτες του στη Βαρέζε
Ο Λουίς Σκόλα συνομιλεί με τους συμπαίκτες του στη Βαρέζε TWITTER.COM/PALLVARESE

Διαλέγοντας το καλοκαίρι την Βαρέζε για να συνεχίσει την καριέρα του, θα κατάλαβες πως ο Λούις Σκόλα δεν ξέμεινε από κίνητρα. Αν έψαχνε έξτρα χρήματα ή μπόλικη δόξα, που δεν του λείπουν σε καμία περίπτωση ύστερα από 25 χρόνια στο επαγγελματικό μπάσκετ και δη μια γεμάτη 10ετία στο ΝΒΑ, θα κυνηγούσε μια συμπληρωματική θέση δευτερότριτου ψηλού σε ομάδα πρώτης γραμμής. Στη Μιλάνο, μην ξεχνάς πως, έπαιζε πέρυσι.

Οδεύοντας ωστόσο προς τα 41 του, μ' άσπρα μαλλιά, τις πρώτες ρυτίδες στο πρόσωπο αλλά και μπόλικη σοφία στο κεφάλι του, προτίμησε να 'ναι πρώτος στο χωριό. Στο Βαρέζε εν προκειμένω των 80.000 κατοίκων. Προφανέστατα η 'επίγονος' της άλλοτε κραταιάς Ίνις κουβαλά την παράδοση δεκαετιών και 7 ευρωπαϊκών στα 70s, ωστόσο στη σύγχρονη μορφή της είναι μια ομάδα της μεσαίας τάξης και οικονομικής δυναμικής του ιταλικού μπάσκετ που μετά το 2010, όταν κι επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία, μόνο μια φορά μπήκε στην τετράδα κι άλλες τρεις έπαιξε στα πλέι οφ.

Σ' ένα τέτοιο σύνολο ο Αργεντινός έχει εξασφαλισμένο ρόλο πρωταγωνιστή. Όχι γιατί απορρέει από κάποια συμφωνία, από σεβασμό στο όνομά του, επειδή του κάνει χάρη ο κόουτς πια (και σχεδόν συνομήλικός του) Μάσιμο Μπουλέρι ή είναι συμβολικό, αλλά γιατί μπορεί να μένει σχεδόν 30 λεπτά στο παρκέ. Καθόλου συμπτωματικό δεν είναι πως μετά από 6 αγωνιστικές πρωταθλήματος είναι ο πρώτος σκόρερ με 145 στο σύνολο και 24.2 ανά συμμετοχή. Αειθαλής.

Μόνο στο πιο πρόσφατο ματς της Βαρέζε με τη Σάσαρι είχε 33 πόντους με 6/11 δίποντα, 5/8 τρίποντα και 6/7 βολές. Δεν απέτρεψε την τέταρτη ήττα της ομάδας του, αλλά ήταν απολαυστικός. Τα όσα έκανε κυκλοφορούν σε video.

Τη νέα σεζόν την είχε αρχίσει με τους 23 πόντους απέναντι στην Μπρέσια, κατακτώντας με νταμπλ-νταμπλ τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της πρεμιέρας, κι έκτοτε μόνο στην αναμέτρηση με τη Φορτιτούντο Μπολόνια σκόραρε λιγότερους από 15. Το καλάθι της Καντού το φόρτωσε με 29, με την Κρεμόνα σταμάτησε στους 24, ενώ απέναντι στη Βίρτους Μπολόνια σημείωσε άλλους 23 με 4/8 τρίποντα.

Λογικά θα φαντάζεσαι έναν παλαίμαχο του σπορ, όπως αυτούς στ' ανοικτά των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων με κάποια παραπανίσια κιλά που περιμένουν την μπάλα για να τελειώσουν επιθέσεις αποφεύγοντας τις πολλές-πολλές επαφές. Όντως παίρνει σχεδόν 17 προσπάθειες ανά ματς ο Σκόλα, πέρα από τα φάουλ που κερδίζει. Την ίδια ώρα όμως μπαίνει στις μάχες των ριμπάουντ και μαζεύει 6.5 κάθε φορά, κλέβει σχεδόν 2 μπάλες σε κάθε παιχνίδι και προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τους παίκτες του με 1 ασίστ. Μ' αυτά τα νούμερα δεν οδηγεί μονάχα την κατηγορία των σκόρερς, όταν ο δεύτερος Ντέιβιντ Λόγκαν εμφανίζει 19.8 πόντους με την Τρεβίζο και ο τρίτος Ντ'Άντζελο Χάρισον 19.7 με την Μπρίντιζι, αλλά είναι -για την ώρα- ο κορυφαίος στην αξιολόγηση αγγίζοντας τους 24 βαθμούς (23.7) όταν ο Τάιλερ Κέιν της Πέζαρο βρίσκεται στους 22 ακριβώς.

Έχουμε γράψει: ο Σκόλα είναι να μην αγαπήσει Αν συμβεί, θα το ζήσει μέχρι τέλους. Παθιασμένα. Ομολογουμένως η διατροφή 8-16 τον έχει βοηθήσει πάρα πολύ στη συντήρηση ενός σώματος ανώτερου ενδεχομένως από 20χρονου, καθώς είναι συνεπής και προσέχει πολύ περισσότερο για ν' αντέχει. Ωστόσο το μυστικό της μακροζωίας του είναι η απόλαυση που αισθάνεται κάθε νέα φορά, όπως στην εθνική Αργεντινής, χωρίς να εκτίθεται. Ούτως ή άλλως θα τον ακούσεις να λέει ότι "δεν είναι σημαντικό να είμαι στην κορυφή του πίνακα των σκόρερς". Ότι "η ομάδα έρχεται πάντα πρώτη στις σκέψεις μου". Ότι "εστιάζω σε αγώνες και όχι σε προσωπικά στατιστικά". Διότι αυτός "είναι ο μοναδικός τρόπος που ξέρω για να νικάω".

Κλισεδιάρικα, αλλά αυτός είναι ο Λούις Σκόλα. Ικανός στα 41 του να καταρρίψει την επίδοση του (πρόωρα χαμένου από καρκίνο) Τεξανού Μάικ Μίτσελ, που στα 42 του (1998) με την Ρέτζιο Εμίλια είχε αναδειχθεί αρχισκόρερ της Serie A με 24.3 πόντους, και να φέρει ψηλότερα τη Βαρέζε. Πάνω απ' όλα γιατί σέβεται τον εαυτό του και δεν τον αφήνει ούτε μια μέρα χωρίς να δουλέψει. Με το κορμί και το πνεύμα του, δίνοντας το παράδειγμα. Όποιος μπορεί, ας γίνει σαν τον Σκόλα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK