Ο Σλούκας μαθαίνει τον ρόλο που θα αλλάξει τον Ολυμπιακό

Και ο Σλούκας ήθελε το χρόνο του, ο Ολυμπιακός ένα ημίχρονο, για να στείλει το πρώτο ηχηρό μήνυμα της χρονιάς, υποχρεώνοντας την Αρμάνι Μιλάνο στην πρώτη της φετινή ήττα, με εμφάνιση προοπτικής και απόδειξης δυνατοτήτων...

Ο Κώστας Σλούκας με αντίπαλο τον Μάλκομ Ντιλέινι
Ο Κώστας Σλούκας με αντίπαλο τον Μάλκομ Ντιλέινι EUROKINISSI SPORTS

Υποχρεώνοντας την αήττητη Αρμάνι Μιλάνο (13-0 μετρούσε μέχρι την Τετάρτη, δεν είχε χάσει ούτε φιλικό) στην πρώτη της ήττα ο Ολυμπιακός έστελνε και το πρώτο σοβαρό μήνυμα για την τελική προοπτική του στη φετινή Ευρωλίγκα. Αν το 'διπλό' στο ΟΑΚΑ ήταν απαραίτητο για να μη βρεθεί νωρίς-νωρίς με την πλάτη στον τοίχο, λόγω της κακής ήττας από την Ζαλγκίρις η επικράτηση κόντρα σε μια ομάδα της πρώτης γραμμής δείχνει πραγματάκια...

Οι Πειραιώτες πήγαν πλέον στο 2-1, πολύ θα ήθελαν να έχουν νικήσει στον πρώτο τους αγώνα, είναι όμως φανερό ότι βελτιώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα, πατάνε καλύτερα και κυρίως παίρνουν το χρόνο τους, όπως είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Όλοι; Ολοι! Ακόμη και ο Κώστας Σλούκας, που στα δυο πρώτα ματς έδειχνε διστακτικός. ένα κλικ πιο πίσω στις αντιδράσεις και τις αποφάσεις του πάνω στο παρκε.

"Ναι και ο Σλούκας" επισήμανε ο κόουτς του Ολυμπιακού, εξηγώντας: "Μπορεί να λέμε ότι επέστρεψε στην ομάδα μετά από πέντε χρόνια, πρέπει όμως να ξέρετε ότι προορίζεται για ένα διαφορετικό ρόλο, σε διαφορετικού είδους μπάσκετ..." .

Και ποιος είναι αυτός ο ρόλος ή το μπάσκετ που θέλει ο Μπαρτζώκας από τον διεθνή πόιντ-γκαρντ; Βάλτε στο μυαλό σας την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου, με τον "Σλου" να καθοδηγεί μια γεμάτη ένταση ομάδα, διαλέγοντας κάθε φορά τη σωστή απόφαση, είτε πασάροντας, είτε εκτελώντας. Το πρώτο σπουδαίο ματς με νταμπλ-νταμπλ (17π-11ασ) για τον 30χρονο άσο που κι αυτός συμφώνησε μετά το ματς: "Λίγο χρόνο τον θέλω", είπε. Για να κάνει ενέργειες σαν αυτή:

Η άλλη ομάδα...

Προφανώς ο Σλούκας δεν παίζει μόνος του. Το ίδιο σωστός ήταν και στο πρώτο μέρος, όμως ο Ολυμπιακός είχε κολλήσει, έμοιαζε στατικός και εκνευρισμένος που του στοίχιζε είτε εύκολο λάθος (10 συνολικά), είτε άστοχα σουτ (2/8 τρίποντα) είτε όπως επισήμανε ο προπονητής του καθυστερημένες αντιδράσεις στα σκριν μακριά από την μπάλα. Κάτι, που επέτρεπε στο Μιλάνο να έχει τον πρώτο λόγο στο παιχνίδι δυο εναντίον δυο, ή να βγάζει ελεύθερα σουτ (5/11 τρ.) που της έδωσαν και το μικρό αβαντάζ των έξι πόντων.

Με βάση, μάλιστα, το μπάσκετ που έπαιζε ο Ολυμπιακός το -6 ήταν μάλλον μια καλή διαφορά, που οι "ερυθρόλευκοι" μπορούσαν να την καλύψουν. "Στα αποδυτήρια μιλήσαμε. Είπαμε πρώτα απ΄όλα να ηρεμήσουμε. Η ομάδα νιώθει την πίεση, γιατί οι περισσότεροι παίκτες δεν έχουν την εμπειρία της Ευρωλίγκας και αγχώνονται εύκολα. Όταν ηρεμούμε παίζουμε πολύ καλύτερα" είπε ο Μπαρτζώκας.

Κι ο Ολυμπιακός του β΄ημιχρόνου ήταν μια άλλη ομάδα. Με σκηνές από τα ...προσεχώς, όπως όλοι περιμένουν. Με τον πάγκο όρθιο να φωνάζει σαν άλλη Θύρα 7 σε κάθε επίθεση των Μιλανέζων και τους παίκτες πάνω στο παρκέ, ήρεμους και απελευθερωμένους. Η άμυνά τους αυτή τη φορά τους έβρισκε πρώτους στην μπάλα (αν δεν κάνουμε λάθος δεν χάθηκε ούτε μία διεκδικούμενη μπάλα), τα λάθη από δέκα έπεσαν στα δυο ("κανένα στην τελευταία περίοδο" σχολίασε ικανοποιημένος ο Μπαρτζώκας) και όπως συμβαίνει όταν λειτουργεί καλά η άμυνα, άλλαξαν και τα νούμερα στην επίθεση.

Με την μπάλα να κυκλοφορεί πιο γρήγορα, τον Άαρον Χάρισον να παίρνει τις προσπάθειες χωρίς να διστάζει (4/9τρ στο δεύτερο μέρος) ή να σκέφτεται αν αστοχήσει, ο Ολυμπιακός σούταρε ακόμη καλύτερα στα σουτ 2π (10/16, 62.5%) και ήταν σαφώς πιο εύστοχος στα τρίποντα (8/17, δηλαδή 47%). Κάπως έτσι ήρθαν οι 50 πόντοι της επανάληψης και το τελικό +9.

Ο Ολυμπιακός σκόραρε 86 πόντους τους περισσότερους που έχει δεχθεί φέτος το Μιλάνο. Σε κανένα από τα 13 ματς που έδωσε μέχρι τώρα δεν είχε δεθχεί παραπάνω από 79 πόντους. Η άμυνα ήταν το σήμα κατατεθέν της Αρμάνι, μέχρι τώρα για αυτό και ο Έτορε Μεσίνα δεν είχε όρεξη για πολλές κουβέντες μετά τον αγώνα.

Όταν μάλιστα τον ρώτησαν να σχολιάσει και την κακή επίδοση της ομάδας του στην επίθεση απάντησε ότι "δεν είμαι τόσο έξυπνος να απαντήσω από τώρα, θα δω το βίντεο και θα σας πω".

Καταλύτης Μακ Κίσικ

Ποιος γύρισε το διακόπτη για τον Ολυμπιακό; Όλοι μαζί λέει ένα κλισέ των προπονητών. Εντάξει, κάποιος όμως πήγε στον τοίχο και πάτησε το κουμπί. Όπως και στο ΟΑΚΑ ήταν ο Σακίλ Μακ Κίσικ. Αυτός ο γκαρντ-δυναμίτης αποδείχθηκε ξανά καταλύτης των "ερυθρολεύκων". Έκλεισε τους διαδρόμους, έδωσε βοήθειες, πήρε ριμπάουντ, έπαιρνε την μπάλα με το έτσι θέλω από τον Ντατόμε για να ανοίξει τον αιφνιδιασμό, έδωσε ασίστ, έβαλε 10 πόντους και πάνω απ΄όλα γέμισε με ενέργεια όλο το παρκέ.

Όλα αυτά μόλις τιθάσευσε τον ορμητικό εαυτό του, ηρέμησε από τα δυο φάουλ που του σφύριξαν γρήγορα οι διαιτητές και έγινε ο απρόβλεπτος παίκτης και στα δυο κομμάτια του γηπέδου. Ο Ολυμπιακός δεν άφησε ούτε ένα σουτ των Ιταλών που να μη το μαρκάρει, ενώ ο Μπαρτζώκας προτίμησε να έχει στο παρκέ για αρκετή ώρα και το άλλο "αμυντικό τέρας" της ομάδας του. Τον Τσαρλς Τζένκινς.

"Πολλοί καλοί αμυντικοί παίκτες θα δείτε ότι έχουν ρόλο στις ομάδες της Ευρωλίγκας, πλέον" είπε ο προπονητής του Ολυμπιακού, προσθέτοντας: "Έχουμε κι εμείς τέτοιους"...

Η σιγουριά του Πρίντεζη

Σε όλα αυτά βάλτε μια δεύτερη σερί εξαιρετική εμφάνιση από τον Γιώργο Πρίντεζη, που έχασε μόλις δυο σουτ (6/8δ, 1/1τρ) και κάθε φορά που η μπάλα ακουμπούσε στα χέρια του η κατάληξη ήταν σίγουρη. Έμπαινε στο καλάθι της Αρμάνι. Ειδικά στα σουτ στην εκπνοή του πρώτου και δεύτερου δεκαλέπτου. Ένα τρίποντο και ένα δίποντο που νίκησαν και την κόρνα.

Τέτοια ματς τα έχει φάει με το κουτάλι ο βετεράνος άσος, που λόγω της όχι τόσο καλής εμφάνισης του Σάσα Βεζένκοφ, έμεινε πάνω στο παρκέ 33 λεπτά. Υπήρχε και ο Ζαν Σαρλ, αλλά προφανώς ο Γάλλος μπήκε στη δωδεκάδα απλά για να πάρει θέση, εν όψει του αγώνα της Παρασκευής με την Μακάμπι. Η φροντ-λάιν δεν είχε πρόβλημα, πάντως.

Και ο προπονητής του Ολυμπιακού φρόντισε να διευκρινίσει: "Πολλοί νομίζουν ότι πήραμε τον νέο Κάιλ Χάινς. Ωστόσο, ο Χασάν Μάρτιν που ήταν και η πρώτη μας επιλογή, μοιάζει περισσότερο με τον Μπράιαντ Ντάνστον ή τον Κεμ Μπιρτς. Δεν είχαμε ποτέ αμφιβολία για αυτόν. Θα τον δείτε και στη συνέχεια. Είναι πολύ προσηλωμένος, έχει τεράστια θέληση και θα βελτιώνεται ολοένα και περισσότερο. Ακόμη και στις βολές..."

Οι Ισραηλινοί έρχονται στην Ελλάδα, έχοντας μια εντός έδρας ήττα από την Μπάγερν. Αυτό τους κάνει περισσότερο επικίνδυνους και ο αγώνας που έτσι κι αλλιώς ήταν δύσκολος γόινεται ακόμη δυσκολότερος. Ένα κρας-τεστ, ακόμη...


News 24/7

24MEDIA NETWORK