"Ο Σπανούλης περιμένει παιδί, οι οιωνοί για κούπα είναι καλοί"

Ο γκαρντ του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μάντζαρης και ο πάουερ φόργουορντ των "ερυθρόλευκων", Δημήτρης Αγραβάνης, φιλοξενήθηκαν για δύο ώρες στο στούντιο του Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Το 10 το κακό" με τους Παντελή Διαμαντόπουλο και Γιάννη Φιλέρη.

"Ο Σπανούλης περιμένει παιδί, οι οιωνοί για κούπα είναι καλοί"

Γιια το Τσάμπιονς Λιγκ στο ποδόσφαιρο:

Μάντζαρης:«Πιστεύω θα το πάρει η Γιουβέντους, είναι πολύ σοβαρή ομάδα…»

Αγραβάνης: «Θα το πάρει ο Κριστιάνο. Η Ρεάλ είναι στον τελικό, να δούμε τη Γιουβέντους σήμερα…»

Για την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ:

Μάντζαρης: «Τέλος καλό, όλα καλά, γιατί προς το παρόν δεν έχουμε κάνει τίποτα. Το σημαντικότερο, έτσι όπως είναι η διοργάνωση, είναι ότι φτάσαμε μέχρι εκεί. Πέρυσι, πέσαμε σε όμιλο φωτιά, χωρίς αυτό να αποτελεί δικαιολογία, αλλά πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Φέτος που παίξαμε όλοι με όλους, που ήταν πιο αξιοκρατικό το πρωτάθλημα, αποδείξαμε ότι αξίζουμε να βρισκόμαστε εκεί πέρα. Τερματίσαμε στην τρίτη θέση μετά από 30 αγώνες. Κακά τα ψέματα, λέγαμε Και μπήκαμε τρίτοι…»

Για το πώς ξεκίνησε η σεζόν τον Οκτώβριο:

Μάντζαρης:«Οπως είπα και πριν, Φενέρ, Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ και ψάχναμε να βρούμε ποιος θα είναι ο τέταρτος. Πίστευα στην τέταρτη θέση».

Αγραβάνης: «Εγώ έβλεπα κάθε ματς ξεχωριστά. Μετά από κάποια στιγμή που περνούσαν τα ματς και βλέπεις που βρίσκεσαι στη βαθμολογία, αρχίζεις και πιστεύεις ότι μπορείς να πάρεις το πλεονέκτημα και τελικά το εξασφαλίσαμε νωρίς, δεν περιμέναμε το τελευταίο παιχνίδι. Και αυτή ήταν μεγάλη επιτυχία για την ομάδα μας. Το να έχεις το πλεονέκτημα, σε βοηθάει να καλύψεις μια αναπάντεχη ήττα».

Για τις χειρότερες στιγμές στην πορεία και τη χαλάρωση στο τέλος της κανονικής περιόδου:

Μάντζαρης: «Οι τελευταίες αγωνιστικές δεν ήταν τόσο κακές, παρόλο που κάναμε τέσσερις ήττες στα πέντε τελευταία. Ειδικά στα ομαδικά αθλήματα, μετράει λίγο και το κίνητρο και το ποιος το θέλει περισσότερο και το χρειάζεται το παιχνίδι. Κάναμε τη βλακεία με τη Γαλατά και μετά πήγαμε στον Ερυθρό Αστέρα και το κερδίσαμε το ματς. Μετά παίξαμε στην Εφές που το ήθελε το ματς, για εμάς δεν χάθηκε και ο κόσμος. Δεν είμαστε μηχανές. Σίγουρα, δεν είναι σωστό να χαλαρώνεις, αλλά με διπλούς και τριπλούς αγώνες την εβδομάδα, επί πέντε μήνες, δεν είναι κι εύκολο. Είχαμε τραυματίες, ο Ματ λείπει ενάμιση μήνα, μας έλειψε και ο Σπανούλης για κάποιο διάστημα».

Για το αν είναι δίκαιη η τετράδα:

Αγραβάνης: «Είναι σωστή. Και η Φενέρ έκανε δύο μπρέικ και εμείς που χάσαμε το πλεονέκτημα, τα καταφέραμε τελικά. Και Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ ως φαβορί. Οταν γίνονται τόσα ματς, δεν γίνεται να περάσει μια ομάδα που δεν άξιζε».

Για τη δήλωση του Σφαιρόπουλου ότι οι τέσσερις ομάδες από την κανονική περίοδο πρέπει να πηγαίνουν κατευθείαν στο Φάιναλ Φορ, χωρίς να γίνονται πλέι οφ:

Μάντζαρης: «Δεν μας ακούει ο Σφαιρόπουλος. Κοιμάται τώρα… (σ.σ. γέλια)»

Αγραβάνης: «Αμα είναι έτσι, να πάει και ο Παναθηναϊκός τότε στο Φάιναλ Φορ. Το μόνο που μπορεί να είναι λίγο άδικο, είναι στο πλεονέκτημα έδρας. Θα έπρεπε να είναι ένα-ένα τα παιχνίδια, γιατί σε τρεις μέρες μπορεί να το χάσεις το δεύτερο».

Μάντζαρης: «Μια χαρά το έχουν κάνει τώρα, είναι πιο αξιοκρατικό. Πέντε ματς δεν σου φτάνουνε; Αν κάνεις 2-0, δύσκολα θα το χάσεις. Δεν έχει συμβεί και ποτέ».

Για την επιλογή Φενέρ ή Εφές:

Μάντζαρης: «Η Φενέρ ένα καλό ματς δεν έκανε, να πεις ότι τα έβαλε όλα. Τα έκανε τελικά με τον Παναθηναϊκό. Εβαλε 12 τρίποντα στο ένα και 12 τρίποντα στο άλλο. Και το ένα να έπαιρνε στο ΟΑΚΑ, πάλι την ίδια κατάληξη θα είχαμε. Η Εφές δεν είχε άγχος. Ηταν 9η και βγήκε 6η. Εκανε οκτώ στα 10 στο τέλος και μετά πήγε στα πλέι οφ και ό,τι γίνει. Απλώς ήταν η άπειρη ομάδα και τους γύρισε μπούμερανγκ. Ηταν 15 πόντους μπροστά στο τέταρτο παιχνίδι και είχε το προβάδισμα στη σειρά με 2-1 και ξαφνικά μόλις τους φτάσαμε και περάσαμε μπροστά, έγινε 300 κιλά και πάθανε κοκομπλόκο…»

Αγραβάνης: «Με την Εφές έπρεπε να ματσάρεις τη μαχητικότητα και την αθλητικότητα που έχουνε σε όλες τις θέσεις, αλλά πραγματικά ήμασταν πολύ δυνατοί σε όλη τη σειρά των παιχνιδιών».

Για τη δήλωση του Παναγιώτη Αγγελόπουλου ότι ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση με το δικό του τρόπο, με βουτιές στο παρκέ και τη μαχητικότητα που δείχνει στα δύσκολα:

Μάντζαρης: «Θα συμφωνήσω απόλυτα. Αν βάλεις εμάς με την Εφές σαν μονάδες, είναι σίγουρα εκείνοι ένα σκαλί πάνω, ίσως και δύο. Ατομικά ίσως και στο top3. Ο Ερτέλ στην καλή του μέρα δεν βλέπει κανέναν. Ο Ντάνστον είναι μέσα στους τρεις καλύτερους σέντερ φέτος. Σαν ταλέντο ήταν καλύτεροι. Σαν φανέλα και σαν ομάδα δεν είναι. Εχει πάντως 10 παίκτες, που μπορεί να σου βάλουν 20 πόντους σβηστά ο καθένας. Με ξύλο και τσαμπουκά το πήραμε. Η ΤΣΣΚΑ δεν νομίζω ότι τα παίρνει με αυτό τον τρόπο, όταν βάζει 95 πόντους σε κάθε αγώνα…»

Αγραβάνης: «Διαφωνώ, δεν νομίζω ότι είναι καλύτεροι σαν ομάδα. Σε “3 on 3” θα ήταν ό,τι πρέπει».

Για τις συμμετοχές του Μάντζαρη σε Φάιναλ Φορ:

Μάντζαρης: «Είναι το τέταρτο φάιναλ φορ. Μεγαλώσαμε… Νιώθω ευλογημένος. Κάθε χρόνο το βλέπω ως καινούριος. Καινούρια διοργάνωση, το θέμα είναι ότι τα καταφέραμε και οι οιωνοί είναι καλοί. Πάμε Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό και υπαρχηγό να περιμένουν παιδί».

Αγραβάνης: «Μετά έχει σειρά ο Μάντζαρης…»

Για τις Ευρωλίγκες που έχει κατακτήσει ο Μάντζαρης:

Μάντζαρης: «Στα 22 είχα πάρει δύο, στα δύο πρώτα μου χρόνια στον Ολυμπιακό. Πρώτα Κωνσταντινούπολη και μετά Λονδίνο.»

Αγραβάνης: «Εγώ έχω μηδέν στο ένα…»

Μάντζαρης: «Εχουμε ατυχία ότι παίζουμε σε έδρες αντιπάλων. Δεν μπορεί να γίνει ένα Φάιναλ Φορ στο Ειρήνης και Φιλίας; Ο Παναθηναϊκός έπαιξε στην έδρα του και είχε 20.000 κόσμο. Με μας δεν μπορεί να γίνει αυτό;»

Για την πορεία μέχρι το Φάιναλ Φορ της Κωνσταντινούπολης:

Μάντζαρης: «Ηταν πολύ κουραστική η χρονιά, με συνεχόμενα ταξίδια. Είμαστε σε ένα αεροπλάνο και σε ένα γήπεδο συνέχεια. Πιο πολύ βλέπουμε τους συμπαίκτες μας παρά τις γυναίκες μας και τις οικογένειές μας».

Αγραβάνης: «Είμαστε ευλογημένοι, όση κούραση και να έχουμε περάσει, μας αρέσει αυτό που κάνουμε. Τόσος κόσμος δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Μάντζαρης: «Για ομάδες που έχουν τσάρτερ, όπως η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρ, είναι πιο ευχάριστο. Αλλο να πας για ύπνο στο ξενοδοχείο και μετά να ξυπνήσεις, να επιστρέψεις, να πας για προπόνηση και μετά να φτάσεις νεκρός στο σπίτι σου. Στο μέλλον θα φανεί αυτό με τις ομάδες που θα είναι πιο σταθερές, σε σύγκριση με τις ομάδες που θα έχουν σκαμπανεβάσματα».

Για την ομάδα που τους έκανε τη χειρότερη και καλύτερη εντύπωση:

Μάντζαρης: «Με διαφορά η Μακάμπι η χειρότερη, καλύτερη η Ζαλγκίρις, χωρίς μπάτζετ…»

Αγραβάνης: «Καλύτερη η Μπασκόνια, που αδικήθηκε πάρα πολύ από τη διαιτησία στα ματς με την ΤΣΣΚΑ. Θα μπορούσε να πάρει τουλάχιστον το ένα από τα δύο παιχνίδια που έχασε. Επαιξε ρόλο η διαιτησία».

Για το δίλημμα Ρεάλ ή ΤΣΣΚΑ;

Μάντζαρης: «Ρεάλ. Επαιξε συνολικά το καλύτερο μπάσκετ. Αν πιάσει ταβάνι, δεν μπορεί να της αντιμετωπίσει κανείς. Η Εφες σου ταιριάζει γιατί δεν έχει φανέλα και προσωπικότητα. Φάνηκε η απειρία της στη σειρά».

Αγραβάνης: «Ρεάλ, μας δυσκολεύει παραπάνω».

Μάντζαρης: «Μας ταιριάζει η ΤΣΣΚΑ, περισσότερο από τη Ρεάλ και τις άλλες δύο. Είναι το στυλ που παίζει, τους δύο γκαρντ που πρέπει να τους σταματήσεις, τον Ντε Κολό και τον Τεόντοσιτς. Οι υπόλοιποι είναι γύρω από αυτούς, δεν μπορούν να σου βάλει 20 πόντους κάποιος από τους άλλους. Ισως μόνο ο Χίγκινς. Από τη Ρεάλ μπορούν όλοι στην καλή τους βραδιά να σου βάλουν από 20. Είναι ομάδα πάντως και βάζει 85 με 90 πόντους, είναι επιθετική ομάδα».

Για το γεγονός ότι το Φάιναλ Φορ προηγείται των τελικών του πρωταθλήματος:

Μάντζαρης: «Στο πίσω μέρος του μυαλού σε επηρεάζουν αυτά. Στο Λονδίνο πήραμε την Ευρωλίγκα, πανηγυρίζαμε και μετά γυρίσαμε και χάσαμε 3-0 στο πρωτάθλημα. Για παράδειγμα, ο Παναθηναϊκός τώρα πεισμώνει πιο πολύ, μυρίζει αίμα και είναι πιο έτοιμος. Προετοιμάζεται ένα μήνα για τους τελικούς. Από την άλλη, πήγαμε τελικό με τη Ρεάλ πριν δύο χρόνια, χάσαμε και μετά κερδίσαμε 3-0 με τον Παναθηναϊκό στο πρωτάθλημα».

Αγραβάνης: «Αυτό που χάσαμε τον τελικό με τη Ρεάλ, μας έκανε να θυμώσουμε και το πήραμε 3-0. Ο Παναθηναϊκός είχε και πολλές απουσίες, αλλά ήταν ο μοναδικός εύκολος τίτλος που έχουμε πάρει».

Για την ηρεμία του Αγραβάνη όταν σουτάρει για τρίποντο:

Μάντζαρης: «Πριν το ματς ή την ημέρα του αγώνα, όσα χρόνια και να παίζεις, έχεις το άγχος και την αγωνία. Και ο Σπανούλης που παίζει τόσα χρόνια, ακόμη και τώρα τον βλέπεις ότι έχει άγχος. Οσο μεγαλώνεις το διαχειρίζεσαι, αλλά πάντα υπάρχει. Πριν τον αγώνα, γιατί όταν μπαίνει μέσα το ξεχνάς».

Αγραβάνης: «Καλύτερα να μην το ακούσει ο Μπίλι αυτό…»

Για το γεγονός ότι ο Αγραβάνης δεν παίζει συχνά με πλάτη:

Αγραβάνης: «Θέλει δουλειά, όπως και το τι αρέσει στον καθένα. Μου αρέσει η επίθεση με πρόσωπο στο καλάθι. Δεν είναι δουλειά μου, θα ποστάρει ο Πρίντεης, ο Βαγγέλης που είναι καλός σε αυτό από τα γκαρντ μας. Η ομάδα σου δίνει και άλλους τρόπους να σκοράρεις. Σε αυτή τη σειρά δεν πολυσκόραρα, δεν ήρθε το ματς σε μένα. Το επόμενο μπορεί να έρθει σε μένα. Αν και σκέφτομαι τους πόντους, σημασία έχει τι έχουμε κάνει. Είμαι χαρούμενος που περάσαμε».

Για το γεγονός ότι ο Αγραβάνης έμεινε φέτος στον πάγκο, αλλά και κάποια στιγμή εκτός ομάδας:

Αγραβάνης: «Το θέμα είναι πόσο τα αντέχεις αυτά. Γιατί υπάρχουν παίκτες που δεν τα αντέχουν Εγώ δεν καταλαβαίνω. Τη στιγμή που μου ζητήθηκε να βοηθήσω πάλι την ομάδα, ήμουν εκεί. Εχω ωριμάσει, δεν κάνω τα ίδια λάθη. Δεν θέλω να μου ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Μάντζαρης: “»Συμβαίνουν αυτά. Οι ομάδες είναι σαν τις οικογένειες. Είναι λογικό να υπάρχουν τριβές. Πως σκοτώνεσαι με τη γυναίκα σου και τους γονείς σου και φεύγεις από το σπίτι, το ίδιο γίνεται και με τους συμπαίκτες σου και τον προπονητή σου. Αυτό που έγινε με τον Αθηναίου με έχει στενοχωρήσει. Θεωρώ ότι είναι και λάθος του κόουτς, δεν το κρύβω, να είναι Ελληνας το παιδί, όχι λύση του συμβολαίου. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του γιατί το παιδί δύο χρόνια δεν έχει προκαλέσει».

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

Αγραβάνης: «Να παρακολουθείς ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ό,τι πιο βαρετό υπάρχει. Δεν μπορώ ούτε στην τηλεόραση. Το μόνο που βλέπω είναι Τσάμπιονς Λιγκ, χορταίνεις ποδόσφαιρο, χορταίνει το μάτι σου…»

Για το ποιον παίκτη θα παίρνατε στο Φάιναλ Φορ;

Μάντζαρης: «Τον Λοτζέσκι. Από έναν παίκτη θα προτιμήσω έναν συμπαίκτη μου. Αλλιώς, τον Τάιους της Γαλατά, κάνει σκριν, πηδάει στο Θεό, σκοράρει. Ο Λοτζέσκι μας έλειψε αρκετά μαζί με τον Χάκετ, γι” αυτό είναι σπουδαίο το γεγονός ότι περάσαμε…»

Αγραβάνης: «Κι άλλο πεντάρι; Τρία πεντάρια έχουμε… Λοτζέσκι, δεν θέλω άλλον».

Για την ψυχολογία των παικτών στη διάρκεια που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιους τραυματισμούς:

Μάντζαρης: «Το να σου λένε για πέντε-έξι μήνες να μην μπορείς να το κάνεις, δεν υπάρχει χειρότερο. Οταν το αντιμετώπισα, για ένα, ενάμιση μήνα ήμουν χάλια ψυχολογικά. Εκλαιγα κάθε μέρα, σπίτι μου, μόνος μου. Η οικογένειά μου με βοήθησε πάρα πολύ».

Αγραβάνης: “»Θέλεις κάποιο διάστημα για να επανέλθεις, αυτό είναι το πιο δύσκολο. Ξεχνάς τους παλμούς που έχεις στο παιχνίδι…»

Για τον τραυματισμό του Γιανγκ:

Μάντζαρης: «Είναι πολύ δύσκολο. Ο Πάτρικ είναι θηρίο, με μπράτσα 120 κιλά, άλλο για ένα γκαρντ να παθαίνει χιαστό και άλλο ένας ψηλός με τα χαρακτηριστικά του, είναι πιο δύσκολο για εκείνον. Του λέει και ο γιατρός του να μην παίζει. Βέβαια, ο καλύτερος γιατρός είναι ο εαυτός σου. Εμένα μου έλεγαν θα γυρίσει σε επτά μήνες, εγώ πήγαινα και έπαιζα μονά στους πεντέμιση μήνες. Ενιωθα καλά. Ο Γιανγκ όταν του λέει ο γιατρός του να μπει σε εννέα μήνες κι εκείνος μπαίνει στους επτά ή στους οκτώ, επειδή του το λένε στον Ολυμπιακό, είναι διαφορετικά. Μην τον κατηγορούμε. Εγώ ήμουν στη χώρα μου, σπίτι μου. Είναι άλλο να βρίσκεσαι στο εξωτερικό και να τα περνάς αυτά».

Αγραβάνης: «Δεν είμαι γιατρός, δεν ξέρω τι φταίει, δεν είναι 100% ο Γιανγκ ούτε τώρα. Μπορεί να πονάει και να φοβάται. Κι εγώ είχα κάταγμα σκαφοειδές αλλά το πέρασα. Τον τελευταίο καιρό ο Πάτρικ μπαίνει πιο δυνατά στις φάσεις και αυτό ήταν κλειδί στο τέταρτο ματς. Θα είναι καλύτερο και για το φάιναλ φορ».

Μάντζαρης: «Παίζει ρόλο και ο καιρός. Το χειμώνα είναι χειρότερα, βγαίνουν όλα, τενοντίτιδες. Τώρα που είναι πιο ζεστός ο καιρός, νιώθεις καλύτερα».

Για την προετοιμασία του Φάιναλ Φορ, που είναι σε 15 μέρες:

Μάντζαρης: «Το καλύτερο είναι ότι κάθε ομάδα έχει τουλάχιστον 20% πιθανότητες να το πάρει. Θα πάρω τόσο για τον Ολυμπιακό, ένα 30% έχει η Φενέρ λόγω κόσμου γιατί θα πάρει και λίγο σπρώξιμο και ένα 25% στην ΤΣΣΚΑ. Είναι ένα παιχνίδι ξεχωριστό από όλη την υπόλοιπη χρονιά. Μπορεί να έχεις 60% στο τρίποντο και να το πάρεις. Είναι θέμα μέρας. Την πρώτη φορά, όταν πήγαμε, δεν το πίστευα ποτέ. Ημασταν πιτσιρικάδες, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης που είχε έρθει από τη Μάλαγα, με ξένους τον Χάινς. Και η ΤΣΣΚΑ με Σβεντ, Κιριλένκο, Τεόντοσιτς, Σισκάουσκας. Τα λεφτά όμως δεν παίζουν. Πέντε-πέντε μέσα ή 12 αυτοί 12 εμείς. Αυτό δεν ξαναγίνεται ποτέ».

Αγραβάνης: «Εγώ θυμάμαι είχα αλλάξει κανάλι στους 17 πόντους».

Για τον Σπανούλη:

Μάντζαρης: «Τα έχουμε πει, η ομάδα έχει φτιαχτεί από ελληνικό κορμό. Δεν παίρνουμε ξένους πρωταγωνιστές, αλλά άγουρους. Ομως έτσι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τα τελευταία επτά χρόνια ή να αποτύχουμε, όπως πέρυσι. Αυτό είναι το πλάνο μας και το στηρίζουμε. Παίρνουμε πάντως ξένους που είναι πολύ καλά παιδιά, καλοί χαρακτήρες. Ξέρουν που έρχονται και το ρόλο τους από την αρχή».

Για το αν κουράζονται οι Ελληνες να κάνουν μάθημα στους ξένους κάθε χρόνο:

Μάντζαρης: «Σίγουρα είναι κουραστικό, αλλά υπάρχει καλή θέληση από τους ξένους. Αυτή είναι και η διαφορά μας από τον Παναθηναϊκό, που παίρνουν παίκτες έτοιμους. Δεν έχουμε καμία ντίβα. Ο Τζέιμς ή ο Σίνγκλετον ή ο Ρίβερς δεν θα ταίριαζαν σε μας. Πολύ καλοί παίκτες, αλλά είναι η φιλοσοφία της ομάδας μας. Ο Παναθηναϊκός στηριζόταν σε ξένους και προστέθηκαν κι άλλοι ξένοι, που θέλουν να το πάρουν πάνω τους και να πάνε εκείνοι την ομάδα στο Φάιναλ Φορ. Γι” αυτό και δεν τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός».

Αγραβάνης:«Νοιάζονται για τα νούμερά τους. Φαίνεται άσχημο και στο μάτι, όταν τρέχεις να βάλεις δύο πόντους όταν το ματς έχει τελειώσει και χάνεις με 13. Στον Ολυμπιακό, για παράδειγμα, ο Γκριν βοήθησε πολύ, να αλλάξει το ρυθμό και να βάλει πόντους στο ένας εναντίον ενός. Είχε καιρό να βρεθεί τέτοιος παίκτης. Πραγματικά βοήθησε σε πολλά παιχνίδια».

Για την υπόθεση με το πούλμαν που επέστρεψε ο Παναθηναϊκός:

Μάντζαρης: «Μπορεί να συμβεί στον καθένα, δεν είναι ωραίο να θίγουμε. Καλό είναι να μην συμβεί σε κανέναν. Το μεγάλο λάθος στον Παναθηναϊκό είναι που διασπάστηκαν. Εμείς στον Ολυμπιακό θα λέγαμε: Η όλοι με το πούλμαν ή όλοι με το αεροπλάνο. Κι έχουμε τιμωρηθεί στο παρελθόν με πρόστιμο για νίκη στο Ρέθυμνο…»

Αγραβάνης: «Τα χρόνια που είμαι στην ομάδα, δεν πιστεύω ότι θα μας ανάγκαζαν σε οποιαδήποτε ήττα να γυρίσουμε με πούλμαν. Στον Παναθηναϊκό ειπώθηκαν πολλά, ότι υπήρχαν νυχτοπερπατήματα και πειθαρχικά παραπτώματα. Υπάρχουν άλλες τιμωρίες. Εγώ στην ίδια κατάσταση με το αεροπλάνο θα πήγαινα. Είναι θέμα ασφάλειας οι 17 ώρες με το πούλμαν. Εδώ Θεσσαλονίκη πας και κουράζεσαι. Δίνω τα εύσημα στον Φώτση, γιατί λειτούργησε σαν αρχηγός».

Για τους δημοσιογράφους:

Μάντζαρης: «Το χειρότερο στη χώρα μας είναι ότι πρέπει να αποδεικνύεις ότι είσαι ο καλύτερος. Πέρυσι, ήμασταν η χειρότερη ομάδα μετά τον αποκλεισμό στην Ευρωλίγκα και μετά όταν πήραμε το πρωτάθλημα, ήμασταν παικταράδες. Καλώς ή κακώς, στην ουσία κακώς, είστε άνθρωποι που επηρεάζετε πολύ τον κόσμο».

Αγραβάνης: «Είναι αλήθεια συνέβη αυτό».

Για το αν θα γυρίσει ο Ολυμπιακός με πούλμαν, εφόσον καταφέρει να κατακτήσει την Ευρωλίγκα (σ.σ. γέλια):

Μάντζαρης: «Εύκολα, αν το σηκώσουμε, χαλάλι. Εννοείται ότι γυρίζουμε με πούλμαν. Θα κάνουμε και αλλαγές, κάθε δύο ώρες θα το παίρνει άλλος».

Για τη συμπαράσταση του κόσμου:

Μάντζαρης: «Ξέρουμε ότι έχουμε το χειρότερο γήπεδο στην Ευρώπη. Εχω να δω έτσι τον κόσμο από την Μπαρτσελόνα, που εκτελούσε ο Ναβάρο βολές και έτρεμε το γήπεδο. Ηταν τότε η καλύτερή μου μέρα στα έξι χρόνια που βρίσκομαι στην ομάδα. Στα δύο πρώτα ματς με την Εφές δεν ήταν τόσο θεσμό το κοινό. Η Εφές δεν είναι και Φενέρ, να έχει μια βαρύτητα το όνομά της. Οταν βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο, τον πωρώσαμε περισσότερο μετά την ανατροπή που κάναμε. Ο κόσμος δεν είναι εύκολο, με δύο αγώνες την εβδομάδα, σε τέτοια εποχή να δίνει το υστέρημά του, 20 ευρώ, για να έρθει στο γήπεδο. Οταν χρειαζόμαστε τους οπαδούς μας είναι εκεί, αυτό είναι το πιο σημαντικό».

Για το αν φοβήθηκαν στη διάρκεια των πλέι οφ:

Αγραβάνης: «Κάποια στιγμή αισθανθήκαμε άσχημα όταν βρεθήκαμε πίσω με 2-1. Αντιδράσαμε σωστά, παρότι η Εφές απέκτησε έδρα και ενώθηκαν οι οπαδοί της με αυτούς της Γαλατά».

Μάντζαρης: «Εχει και καλή ακουστική το γήπεδό τους, δεν ήταν ότι φώναζαν τόσο πολύ…»

Για τις ομάδες που υποστηρίζουν στο ΝΒΑ:

Αγραβάνης: «Γκόλντεν Στέιτ. Είμαι και Μιλγουόκι, στηρίζουμε Γιάννη. Εχουν το περισσότερο ταλέντο στην Ανατολή».

Μάντζαρης: «Ημουν Νέα Υόρκη, αλλά πάει χάλια. Μου αρέσει πολύ η Βοστώνη. Και οι Κλίπερς μου αρέσουν. Στο Μιλγουόκι θα έπαιρνα Κρις Πολ, έναν πλέι μέικερ να κάνει μάγκα τον Γιάννη.»

Αγραβάνης: «Και ένα πεντάρι».

Για το αν ήθελε τον Κώστα Σλούκα πίσω στον Ολυμπιακό:

Μάντζαρης: «Εχω ξαναπεί ότι έχουμε αδερφική φιλία. Ο Σλούκας είναι σαν τέταρτος αδερφός μου, μου έχει λείψει πολύ, έχω μεγαλώσει μαζί του. Χαίρομαι γι” αυτόν, που πάει καλά και περνάει καλά. Θέλω βέβαια να χαρώ εγώ στην Κωνσταντινούπολη. Θα τα πούμε και από κοντά στην Πόλη. Μου έλεγε για την Εφές ότι είναι σοφτ και ότι με λίγο ξύλο θα την αποκλείσουμε, ώστε να πάει μια τουρκική ομάδα στο Φάιναλ Φορ».

Για το αν σκέφτεται τη λήξη του συμβολαίου του:

Μάντζαρης: «Δεν το σκέφτεσαι ότι τελειώνει. Θα ήταν καλό να υπήρχε μια ασφάλεια για τον παίκτη. Ο Λοτζέσκι, αν πάθαινε ρήξη αχιλλείου, θα μπορούσε να μείνει έξω, χωρίς ομάδα. Θα ήταν καλύτερο τον παίκτη με οκτώ μήνες έξω να τον κρατήσεις, να τον ανανεώσεις. Τον είδα τον Ματ να έχει βουρκώσει, με έπιασε η καρδιά μου. Τι θα έκανε χωρίς συμβόλαιο στα 30 του, αν είχε χτυπήσει σοβαρά; Ευτυχώς, από θαύμα τη γλίτωσε.»

Για το ντραφτ του ΝΒΑ:

Αγραβάνης: «Η Ατλάντα με έχει επιλέξει, αλλά τώρα είμαι στον Ολυμπιακό δεν σκέφτομαι κάτι άλλο».

Για το ενδεχόμενο να αναλάβει ο Μπαρτζώκας την εθνική:

Αγραβάνης: «Για ενάμιση, δύο μήνες ο Μπαρτζώκας είναι τρομερός…»

Για το δίλημμα Μαρκόπουλος ή Πρίφτης στην εθνική:

Μάντζαρης: «Εγώ Πρίφτης».

Για την αλλαγή νοοτροπίας στον Ολυμπιακό με τη διαιτησία:

Μάντζαρης: «Οταν έλεγες ότι θα με σφάξει η διαιτησία, χάλαγε το μυαλό σου. Το έχουμε βγάλει από το μυαλό μας. Στον τελευταίο τελικό πέρυσι η διαιτησία δεν ήταν καλή, αλλά πάλι κερδίσαμε. Το θέμα είναι να μην ασχολείσαι με αυτά. Αυτά τα έχουμε ξεπεράσει και ο Σπανούλης έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να αλλάξουμε νοοτροπία. Το είχε με τον Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό αυτό. Παλιά υπήρχε νοοτροπία looser».

Για την ατάκα του Σπανούλη ότι το Φάιναλ Φορ πρέπει να το χαίρεσαι, γιατί δεν ξέρεις αν θα ξαναπάς:

Μάντζαρης: «Την ατάκα αυτή την είπα κι εγώ 15 φορές».

Αγραβάνης: «Και μία φορά που έχω πάει, είναι άλλα ματς, άλλη ατμόσφαιρα, πολύ πιο ωραία. Μπαίνεις και κλειδώνει το μυαλό για να κερδίσεις. Οσο για την ατάκα του Βασίλη, που τη λένε πλέον όλοι, άμα σκεφτείς τι έχουμε περάσει, είναι πολύ δύσκολη η διαδρομή. Και όντως δεν ξέρεις αν θα ξαναβρεθείς εκεί.»

Για τον αγώνα στο Βελιγράδι που ο Αγραβάνης έπαιξε καθοριστικό ρόλο:

Αγραβάνης: «Στην αρχή ήμουν αρκετά καλός και μετά έβλεπα ριπλέι Γαλατά-Ολυμπιακός, έπαιξα στην αρχή και μετά κάθισα πολύ στον πάγκο. Οταν μπήκα ξανά, κλείδωσε το μυαλό μου, δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου. Ημασταν πολλοί που παίξαμε καλά σε εκείνο το παιχνίδι και ο Βασίλης που είχε ίωση και ο Πρίντεζης που έβαλε το τελευταίο καλάθι».

Για το αν θα γίνει προπονητής:

Αγραβάνης: «Ο Βαγγέλης το κατέχει. Και τώρα που παίζει, σκέφτεται και λειτουργεί σαν προπονητής. Εγώ δεν το έχω με την προπονητική, δεν έχω υπομονή. Το να προπονείς παιδάκια σε ακαδημίες είναι πολύ ωραίο, να τα μαθαίνεις πράγματα και να φτιάξουν χαρακτήρα. Θυμάμαι πως μεγάλωσα στο Μαρούσι και είναι κρίμα το πώς έχει καταντήσει. Μακάρι να συνέλθει».

Μάντζαρης: «Δεν είναι το ίδιο, γιατί αν εγώ δίνω οδηγίες και ο παίκτης πετάει χαρταετό, δεν μπορώ να ορίσω την κατάσταση. Εχουμε καιρό να δούμε αν θα γίνω προπονητής».

Για την τρέλα των Αγγελόπουλων με τον Ολυμπιακό:

Μάντζαρης: «Οι πρόεδροι κουβαλάνε μεγάλη τρέλα. Αγαπάνε την ομάδα, αγαπάνε το μπάσκετ, το ζούνε πιο πολύ κι από μας που παίζουμε. Είναι σαν τους πιο άρρωστους Ολυμπιακούς».

Για το αν είναι αυστηρός ο Σφαιρόπουλος:

Αγραβάνης: «Ο κόουτς σε αφήνει ελεύθερο. Στον αγώνα και βλακείες να κάνεις, δεν θα σου πει τίποτα. Την επόμενη μέρα θα στα πει όλα, στο βίντεο, με πολύ αυστηρό τρόπο. Θέλει να νιώθεις άνετα. Υπάρχουν όμως προπονητές που σε πετάνε έξω σε ένα άστοχο σουτ».

Για τα καθοριστικά παιχνίδια από τη φετινή πορεία:

Μάντζαρης: «Το διπλό στην Μπαρτσελόνα και στην Ούνικς που κατεβήκαμε 10 και παίξαμε οκτώ. Αυτά τα δύο ήταν τα πιο σημαντικά, όπου έπρεπε να κάνεις το κάτι παραπάνω. Ηταν και το διπλό στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, απλώς συνέβη πολύ νωρίς».

Για τον Μιλουτίνοφ:

Μάντζαρης: «Ο καλύτερος Σέρβος που έχω γνωρίσει σαν παιδί. Και έχει πολύ μπάσκετ μέσα του, φαίνεται και το βγάζει σιγά, σιγά. Και τον είχαν βγάλει άχρηστο μερικοί, έλεγαν το κρέας ο Μιλουτίνοφ.»

Αγραβάνης: «Είναι πολύ καλός, παίζει και με κοντούς, έχει τρομερή βελτίωση».

News 24/7

24MEDIA NETWORK