Ο στρατιώτης Κάιλ Χάινς θα ηγείται, όχι τυχαία, του 'κόκκινου στρατού'

Πήγε στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας το καλοκαίρι του 2013, κατέκτησε μία Euroleague, αναδείχθηκε δύο φορές καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης και πλέον είναι ο νέος αρχηγός της, ο δεύτερος ξένος στην ιστορία της.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÔÓÓÊÁ ÌÏÓ×ÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / CSKA MOSCOW - PANATHINAIKOS / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: EUROKINISSI)
Κάιλ Χάινς EUROKINISSI

Η 'captaincy' του Κάιλ Χάινς στην ΤΣΣΚΑ μόλις άρχισε.

Πόσο θα διαρκέσει ουδείς γνωρίζει. Ο Αμερικάνος 'σέντερ τσέπης' έχει συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2019, αλλά οι πιθανότητες να συνεχίσει δεν είναι λίγες. Ακόμη κι αν στις αρχές του Σεπτεμβρίου έκλεισε τα 32 του.

Ο Χάινς τη Μόσχα την έχει αγαπήσει σφόδρα. Συνάντησε κάτι άλλο φεύγοντας από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2013, αλλά πλέον είναι το 'δεύτερο σπίτι του', όπως την έχει χαρακτηρίσει. Μακριά από το Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης που γεννήθηκε και το Σάουθ Τζέρσεϊ της Φιλαδέλφεια που μεγάλωσε.

Έκανε ο Χόλντεν την αρχή

Τα μπασκετικά σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είχε γκρεμίσει πολλά χρόνια πριν ο Τζέι Αρ Χόλντεν. Παίζοντας ακόμη και στην εθνική και συμπληρώνοντας 9 σεζόν στη Ρωσία. Αρχηγός όμως της ΤΣΣΚΑ δεν έγινε ποτέ. Προηγούνταν άλλοι τότε, με αποτέλεσμα ο μοναδικός ξένος που είχε την τιμή να φέρει τον τίτλο του captain ως σήμερα ήταν ο Σλοβένος Σμόντις.

Ο Χάινς έγινε ο δεύτερος. Δεν είναι ο πιο παλιός στην ομάδα, αφού υπάρχουν ακόμη ο Βοροντσέβιτς και ο Κουρμπάνοφ. Κρίθηκε ωστόσο ο φυσικός διάδοχος του Βίκτορ Χριάπα (είχε το ρόλο κοντά μια 10ετία). Ένας ισορροπιστής στ' αποδυτήρια, ένας χαρακτήρας δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα κατευναστικός, μια ήρεμη και κυρίως ώριμη δύναμη.

Πολίτης του κόσμου

Από τη φύση του ο Αμερικανός έμαθε ν' αγαπάει κάθε μέρος στο οποίο ζει. Τοπολάτρη θα τον έλεγες σίγουρα. Στο Βερόλι των 3.500 χιλιάδων κατοίκων συνάντησε, εκτός από τον κόουτς Τρινκέρι, " ένα χωριό στο οποίο ουδείς μιλούσε αγγλικά, έπλεναν στο χέρι, είχε κατσίκες και άγρια άλογα". Προσαρμόστηκε όμως, κατάλαβε πολλά όταν έφτασε στο Βατικανό. " Προσπάθησα να μάθω ιταλικά, να επισκεφτώ τις πόλεις καταγωγής των συμπαικτών μου - όχι τα τουριστικά σημεία".

Η λέξη που αρέσει πολύ στον Χάινς είναι η 'αφομοίωση'. Με τους ντόπιους, την κουλτούρα τους, τον τρόπο ζωής και σκέψης. " Το ίδιο ακριβώς έκανα στη Γερμανία, στην Ελλάδα, πλέον και στη Ρωσία. Νομίζω ότι με βοηθάει να προσαρμοστώ και να προσαρμόσω την καθημερινότητά μου".

Οι κακές λέξεις

" Τα ιταλικά ήταν πιο εύκολα, γιατί στο σχολείο είχα διαλέξει ισπανικά, τα γερμανική ήταν αδύνατον να τα μάθω. Τα ελληνικά παλεύονταν, τα ρωσικά είναι άλλο πράγμα. Ακόμη κι αυτοί που μένουν στη Ρωσία δεν μιλούν τη γλώσσα", έχει πει. Αλλά έχει μάθει όλες τις κακές λέξεις.

Ανοιχτόμυαλος θέλει να αυτοπροσδιορίζεται, δεν είναι δογματικός και κουβαλά πάντα μαζί του μια συμβουλή από τον Τζερόμ Άλεν, έναν Αμερικάνο συμπαίκτη που είχε στην Ιταλία (το 2006 είχε παίξει ΠΑΟΚ) και νυν μέλος του σταφ των Σέλτικς. "Βυθίσου στον πολιτισμό".

Μια συμβουλή που τον συντρόφευσε όπου κι αν πήγε, μια συμβουλή που τον έκανε πολίτη του κόσμου και αρχηγό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

News 24/7

24MEDIA NETWORK