Ο Ταϊρίς Ράις είναι επαγγελματίας νικητής

Στο μικροσκόπιο η νέα μεταγραφή του Παναθηναϊκού OΠΑΠ, ένας παίκτης που μπορεί αμέσως να κάνει τη διαφορά.

Ο Ταϊρίς Ράις είναι επαγγελματίας νικητής
Ο Ταϊρίς Ράις σε παλιότερη αναμέτρηση μεταξύ Μπαρτσελόνα και Ολυμπιακού EUROKINISSI

Ο Ταϊρίς Ράις ανήκει και επίσημα στο δυναμικό του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ. Ο 32χρονος γκαρντ αναμένεται να γίνει το back up του Νικ Καλάθη, προερχόμενος από μια εντυπωσιακή σεζόν με τα χρώματα της Μπάμπεργκ. Ο Ταϊρίς Ράις ολοκλήρωσε τη σεζόν του με 16.4 πόντους, 2.4 ριμπάουντ και 4.4 ασίστ κατά μέσο όρο στο Basketball Champions League. Ο γκαρντ από το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης κι έφτασε μέχρι το Final 4. Όμως ο Ράις δεν έρχεται στην ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη για να γίνει το back up κανενός. Ο Ταϊρίς Τζαμάλ Ράις δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από τον ρόλο του παίκτη που με το αόρατο άγγιγμα, με το ρόλο του νικητή.

Κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα του, από την εποχή που έπαιζε στο Atlantic Coast Conference με τα χρώματα του Κολεγίου της Βοστόνης, γίνεται σαφές ότι ο Ράις πήρε το βάπτισμα του πυρός από νωρίς, σε μια ηλικία που οι περισσότεροι συμπαίκτες του ήταν ακόμα παιδιά. Ο ίδιος θυμάται με νοσταλγία τις εποχές που όντας 18-19 ετών έπαιζε σε κολεγιακά γήπεδα που γέμιζαν από καθιστούς και όρθιους τρελούς οπαδούς και φώναζαν με ιερή μανία εναντίον του.

Την τριετία 2005-08, ο Ράις 'ψήθηκε' μπασκετικά και από πολυεργαλείο έγινε το είδος εκείνου του παίκτη που δίνει winning mentality στην ομάδα του. Βραβεία Καλύτερου Rookie, μέλος των καλύτερων ομάδων Freshmen, σεζόν με μέσους όρους σταθερά πάνω από 20 πόντους και ένα ονειρεμένο ματς στη junior season (2007-08), την 1η Μαρτίου 2008, όταν σημείωσε 46 πόντους σε μια εντός έδρας ήττα(!) της ομάδας του, ενάντια στο κολέγιο της North Carolina.

O ίδιος έχει δηλώσει, πως παρά το γεγονός ότι η πρώτη του θητεία στην Ευρώπη συνέπεσε με το ξέσπασμα της κρίσης, ποτέ δεν φοβήθηκε, ποτέ δε σκέφτηκε να γυρίσει πίσω. Το πέρασμα από τον Πανιώνιο και τους Άρτλαντ Ντράγκονς, ήταν μια εποχή σκληραγώγησης, ένα 'ψήσιμο' για τις ζόρικες θητείες που θα ακολουθούσαν σε Λιέτουβος Ρίτας, Μπάγερν Μονάχου και Μακάμπι Τελ Αβίβ. Με την τελευταία, είχε την τύχη να βρεθεί σε μια εποχή που ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε δημιουργήσει μια ομάδα ορχήστρα. Ο Ράις μπήκε αμέσως στο πετσί του ρόλου. Στον ημιτελικό της Ευρωλίγκας, με δικό του καλάθι η 'Ομάδα του Λαού' νικούσε την ΤΣΣΚΑ, ενώ στον τελικό, ύστερα από ένα συγκλονιστικό ματς, η Μακάμπι νικούσε με 98-86 και ο Ράις αγκάλιαζε την πρώτη του Ευρωλίγκα, έχοντας σημειώσει 26 πόντους.

"Δεν είναι εύκολο να έρχεσαι στην Ευρώπη από την Αμερική, δεν μπορώ να πω ότι ήταν απλή η προσαρμογή μου. Οι κουλτούρες κάθε χώρας είναι διαφορετικές μεταξύ τους και πάντα μου έπαιρνε χρόνο να νιώσω άνετα. Αυτό τον χρόνο τον χρησιμοποιούσα για να προπονούμαι, να γυμνάζομαι και να γίνομαι καλύτερος παίκτης", έχει δηλώσει ο Ράις. Η ηγετική του παρουσία στην Χίμκι, την Μπαρτσελόνα και την Μπάμπεργκ, η συμμετοχή του στο Eurobasket του 2017 με τα χρώματα του Μαυροβουνίου,όλα μοιάζουν με σκαλοπάτια πριν από το άλμα σε μια φωτιά που καίει μόνο όσους φοβούνται. Ο Ράις ήταν έτοιμος από καιρό για νίκες με τον Παναθηναϊκό.

News 24/7

24MEDIA NETWORK