Ο Τζα Μοράντ πήρε την πιστοποίηση του ΝΒΑer στην 'πλάτη' του Κάιρι Έρβινγκ

To βράδυ που οι Γκρίζλις συνάντησαν τους Νετς, ο Τζα Μοράντ έδωσε τα πάντα: ανέλαβε την ισοφάριση στην κανονική διάρκεια, 'τάπωσε' τον Κάιρι Έρβινγκ και έδωσε την ασίστ για το σουτ που διαμόρφωσε αποτέλεσμα στην παράταση. O Tζα Μοράντ ανακαλύφθηκε τυχαία.

O Kάιρι Έρβινγκ αναγνώρισε τον τρόπο που τον νίκησε ο 20χρονος Τζα Μοράντ.
O Kάιρι Έρβινγκ αναγνώρισε τον τρόπο που τον νίκησε ο 20χρονος Τζα Μοράντ. AP PHOTO/BRANDON DILL

Το δείγμα που υπάρχει διαθέσιμο για να πούμε δυο κουβέντες για τη φετινή σεζόν στο ΝΒΑ δεν είναι από αυτά που επιτρέπουν την ανάπτυξη ουσιαστικής συζήτησης. Δηλαδή, από εκείνα που βοηθούν στο να καταλήξεις κάπου. Μην κοιτάς που έπειτα από τρία ματς προέκυψαν πολλοί που χαρακτήρισαν ως χαμένη τη χρονιά για τους Ουόριορς. Ως προς αυτό συνετέλεσε και η δήλωση του Ντρέιμοντ Γκριν, με το 'δυνατό' “we fucking suck”.

Η επίθεση ήταν αυτό που λάτρευαν όλοι στο παιχνίδι του Γκόλντεν Στέιτ (πάντα υπήρχε πρόχειρο το 'θα μου βάλεις 100, θα σου βάλω 101'), αλλά η άμυνα ήταν εκείνη που τους έδωσε τρία δαχτυλίδια σε μια πενταετία. “Και η άμυνα τώρα δεν υπάρχει” πρόσθεσε ο Γκριν, ο οποίος κατέληξε στο ότι 'δεν έχουμε ταυτότητα. Το πώς πρέπει να παίζουμε σε άμυνα και επίθεση'. Στην ήττα από τους Θάντερ (92-120) είχαν 5/33 τρίποντα, 25/59 δίποντα, συν 14 λάθη και μόλις 17 ασίστ (για αυτούς είναι μόλις). Προφανώς και υπάρχουν λόγοι (οι βασικοί είναι η έξοδος του Κέβιν Ντουράντ και η ρήξη αχιλλείου του Κλέι Τόμπσον), αλλά όσο επιχειρούν να βρουν τους τρόπους να γίνουν έστω ανταγωνιστικοί, συμβαίνουν πολλά άλλα στη λίγκα. Για παράδειγμα, το παιδί που επιλέχθηκε στο Νο2 του 2019 ΝΒΑ Draft, πίσω από τον Ζάιον Ουίλιαμσον, ο Τζα Μοράντ χρειάστηκε μόλις τρία παιχνίδια, για να δικαιώσει τους δεκάδες scouts που έτρεχαν να τον δουν όπου έπαιζε πέρυσι με το Murray State. Με τον Ουίλιαμσον να αναρρώνει από την επέμβαση μηνίσκου, ο Μοράντ είναι πια το φαβορί για τον τίτλο του 'ρούκι της σεζόν'.

Για αρχή να σου πω ότι η ομάδα του (Γκρίζιλς) έκαναν σεφτέ στις νίκες, με το 134-133 επί των Νετς, στην παράταση. Και το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε με τρόπου που κέρδισε το 'play of the day'.

Να σου εξηγήσω τι έγινε: ο Σπένσερ Ντινουίντι κέρδισε βολές, στα 7.4'' για το τέλος. Έχασε τη δεύτερη, ο Σόλομον Χιλ πήρε το ριμπάουντ, οι Νετς έκαναν φάουλ, οι Γκρίζιλς την επαναφορά στα 3.7'', ο Μοράντ πήρε την μπάλα, διέσχισε το μισό γήπεδο, έδωσε την 9η ασίστ της βραδιάς στον Τζα Κράουντερ και εκείνος ολοκλήρωσε, από την κορυφή, στην εκπνοή.

Αν ωστόσο, δεν ήταν ο Μοράντ να βάλει 17 πόντους σε 9 λεπτά της τέταρτης περιόδου, προφανώς και η παρέα του δεν θα είχε την ευκαιρία να διεκδικήσει και να πανηγυρίσει την ανατροπή. Ήταν αυτός που υπέγραψε και την ισοφάριση (120-120), με δυο διαδοχικά καλάθια έως το 120-120 (σκόραρε τους 8 από τους 10 τελευταίους πόντους του Μέμφις).

Αν δεν ήταν ο Μοράντ να κόψει τον Κάιρι Έρβινγκ (37π., 5/12 ρτίποντα, 6/15 δίποντα, 7 ασίστ, 7 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα) στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, το ματς θα 'χε λήξει στον προγραμματισμένο του χρόνου.  Παρεμπιπτόντως, ο σταρ των Νετς μπήκε στη σεζόν 'ζεστός', με 50 πόντους στην πρεμιέρα και winning shot εναντίον των Νικς.

Προσπάθησα να κάνω προσποίηση με το κεφάλι και να σουτάρει. Έχει όμως, μακριά χέρια και με σταμάτησε” ομολόγησε ο σταρ των Νετς, με τον Μοράντ να λέει ότι όλοι οι Γκρίζιλς περίμεναν πως ο έξι φορές All Star θα πάρει την τελευταία επίθεση, όπως και ότι θα κάνει την προσποίηση. “Μας είχε ενημερώσει ο κόουτς”, ήταν η σχετική ατάκα του τύπου που δεν παρέλειψε να τρελάνει στο trash talking τον σταρ του Μπρούκλιν.

Ο 20χρονος ήταν starter, έπαιξε για 32' και είχε 30 πόντους, με 12/20 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 3/4 βολές, 3-1 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα και 6 λάθη -γενικά έχει ένα θεματάκι με τα λάθη, καθώς έχει κάνει 16 σε τρία ματς. Αλλά θα το βρει. Όπως βρήκε το δρόμο του για το ΝΒΑ, ενώ τον Ιούλιο του 2016 δεν ήταν σε κάποια λίστα με τα 'ξεχωριστά παιδιά' του αμερικανικού μπάσκετ. Χρειάστηκε να παρέμβει η τύχη: ένας προπονητής (Tζέιμς Κέιν) είχε πάει να δει άλλον παίκτη, σε μια εκδήλωση, άκουσε τον ήχο της μπάλας στο παρκέ, ενώ περπατούσε στους διαδρόμους για να βρει κάτι να φάει και έπεσε πάνω στον Μοράντ -με την πρώτη εικόνα να είναι τα 111 εκατοστά του επιτόπιου άλματος. Ακολούθως μίλησε με τους γονείς του, τον πήρε στο Murray State University, εκεί ο head coach Ματ ΜακΧον του έδωσε χώρο και ελευθερίες, τον είδε να κάνει λάθη, να τα διορθώνει και να αποκτά δημιουργικότητα και αυτοπεποίθηση που τον 'έβγαλαν' στο Νο2 του 2019 NBA Draft, ως 'παίκτη που 'βλέπει' γήπεδο και κάνει ό,τι χρειάζεται, με μοναδικό τρόπο, κάνοντας τους πάντες γύρω του καλύτερους'.

Ο Έιβερι Τζόνσον τον έχει περιγράψει ως εξής: “Στον τρόπο που παίζει βλέπω διάφορους άλλους παίκτες. Την εξυπνάδα του Αϊζάια Τόμας, την ικανότητα που είχε ο Τζον Στόκτον στις πάσες. Την αθλητική ικανότητα του Ράσελ Ουέστμπρουκ”. Ο Μοράντ προς το παρόν, αρκείται στο να λέει πως 'κάνω ό,τι μου λέει ο προπονητής μου και ό,τι περιμένουν οι συμπαίκτες μου από εμένα'. Και μετά χαιρετά τα πλήθη.

News 24/7

24MEDIA NETWORK